Šta je novo?

Pentax 330RS

tipster

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2004
Poena
604
Posto sam zainteresovan za kupovinu Pentaxa 330RS...

http://www.pentaxeurope.com/v2/en/photo/cameras/Digital/Optio 330RS/prod.html

Da li mogu da cujem vase komentare o ovom modelu?
Koja je realna cena za njega?
Da li bas vredi dodati pare i uzeti Canon a70?

Na kojoj rezoluciji treba slikati da bi kvalitet slika kad se razviju (male slike) bi dobar, a da pritom nije najbolja rezolucija? Da li na 1024*768 sa best kvalitetom slike ispadaju dobro kad se razviju?

Hvala vam unapred..

Marko
[/url]

pa ajde ljudi...

bar neko

tipster je napisao(la):
pa ajde ljudi...

bar neko
Zaista, pa proslo je celih sat i po od prvog posta, a bas niko da odgovori..

Sto se tice Pentaxa 330RS i doplate za A70 - 330RS je skuplja kamera od A70. Izradjen je vrlo kvalitetno, od metala i ima Li-Ion akumulatorsku bateriju. Manji je od A70 i dosta laksi, iako je od metala, zbog lakse baterije.
330RS ima veci CCD - 1.8", naspram majusnog 1/2.5" kod A70. Ima ouno manuelnih kontrola, ukljucujuci i rucni fokus (sa skalom) i potpuni manuelni rad. Na zalost, nema S i A modove, vec samo potpuno manuelni. Koliko se secam, nema AF lampu. Kvalitet objektiva i slika je veoma visok. Takodje je tu i real-time histogram, koji ja veoma cenim.
A70 bi trebao da je bolji za makroe i za dugacke ekspozicije, takodje sam cuo da i fokusira nesto malcice brze.
330RS je manji, kvalitetnije izradjen ima takodje puno kontrole (nema S i A, ali ima puno mogucnosti podesavanje slike - zasicenja, ostrine, histogram, 3D mod, itd.) i pravi odlicne slike.

Kod mene (u Norveskoj) se vise ne prodaje, ali dok se prodavao kostao je vise od Canona A70 i smatran je odlicnim aparatom.

Hvala..

a bio sam tako dosadan jer mi je hitno

dobio sam ponudu da za 250 eura uzmem nov 330RS koji ima integrisanih 11 mb + dve compact flash kartice sa 16 i 64 mb + naravno sve dodatke, aparat u kutiji...

a bila je i neka ponuda za A70

pa da li mislite da je to ok cena?

mada sam ga vec uzeo..

tipster je napisao(la):
Hvala..

a bio sam tako dosadan jer mi je hitno

dobio sam ponudu da za 250 eura uzmem nov 330RS koji ima integrisanih 11 mb + dve compact flash kartice sa 16 i 64 mb + naravno sve dodatke, aparat u kutiji...

a bila je i neka ponuda za A70

pa da li mislite da je to ok cena?

mada sam ga vec uzeo..
pa za Beograd je ok cena za taj ceo paket, posto si kupio ocekujemo fotke da ocenimo i kvalitet istih cheers

Cena je jako dobra, jos sa 64MB flesa.
Odlicno si prosao.

Na ovo nisam odgovorio:

tipster je napisao(la):
Na kojoj rezoluciji treba slikati da bi kvalitet slika kad se razviju (male slike) bi dobar, a da pritom nije najbolja rezolucija? Da li na 1024*768 sa best kvalitetom slike ispadaju dobro kad se razviju?

Suprotno od onog sto mnogi misle, dobra 1024x768 fotografija moze odlicno da izgleda odstampano u malom formatu (13x9 cm). Tada se koristi stampanje sa oko 200DPI, sto nije uopste lose - casopisi cesto koriste 240 za naslovne strane. Mnogo je vaznije kakva je slika - ako su dobre boje i kontrast, izgledace odlicno.
Kako ce to izgledati na tvom aparatu, bolje da probas. Aparat mora da reskalira sliku sa svoje prave CCD rezolucije na tu dimenziju i puno zavisi od primenjenog algoritma. CCD-ovi umeju da direktno rade reskaliranje, ali se mnogo bolji rezultati dobijaju bilinearnom interpolacijom. Kada je to dobro uradjeno onda takva slika ima dobru ostrinu i kontrast uz veliko smanjenje suma po pikselu - samo se smanjuju detalji pri punoj rezoluciji. Kada nije dobro uradjeno cesto dolazi do aliasinga i blokova piksela, itd.
Treba probati. Kamere koje posteno rade reskaliranje cesto cak i sporije slikaju u manjim rezolucijama, zbog dodatnog posla.

U praksi dobre 1280x960 fotke se odlicno stampaju i izgledaju na 15x10cm papiru - dobija se tacno 240DPI.

Ako se nema prostora na mem. kartici obicno je bolje uzeti vecu rezoluciju sa vecom kompresijom nego manju rez. sa manjom komp. Konkretno, kod Pentaxa 330SR srednja rezolucija (1600x1200) i najveca kompresija (Economy) proizvodi slike slicne velicine kao najniza (1024x768) rezolucija sa najmanjom (Best) kompresijom - oko 500KB. Koja je bolja vidi sam. Slikaj sa obe, pa onda onu od 1600 reskaliraj u SW na 1024 (IrfanView je dovoljan) i onda uporedi.

Hvala jos jednom...

Pokusacu sa obe rezolucije pa cu da vidim

Nazad
Vrh Dno