Šta je novo?

Peltier@3000+

Mozda treba pogledati ove linkove u vezi TEC cooling-a:

http://www.overclockers.com/topiclist/index21.asp#PELTIERS
http://www.overclockers.com/articles282/

Obratite paznju na ulogu coldplate-a, a ako vas interesuju veoma niske temperature mozda treba da probate pelt stacking (mada nisam bas siguran da daje neke znacajne rezultate). Javljajte rezultate, interesantna je tema.

Ma mene konkretno intersuje temp od 5-15C, ispod nule za svaki dan ne bi isao, stoga em sto ne mogu naći pelt kod nas, em sto se lomim koji da uzmem, em sto nema vise em sto:d

jer smeta CPU da radi na -20 -30 za svaki dan

Dobra izolacija ne bi trebala da prestavlja problem, a pritom se dobra promaja i ne tako velike tem u kućištu podrazumevaju. Samim tim veći je strah da će jedan CPU otići u večita lovista od prevelikog napona, a ne od tolikog minusa. Nas drugar CYK je ubio QX6700 na sličnim temp , ali na 1.6V, stoga sve preko 1.55V za svaki dan na bilo kojoj temp nije za preporučiti, pogotovo ako je komp uljučen 24h.

Ma mene konkretno intersuje temp od 5-15C, ispod nule za svaki dan ne bi isao, stoga em sto ne mogu naći pelt kod nas, em sto se lomim koji da uzmem, em sto nema vise em sto:d

To je tesko (da ne kazem nemoguce) postici bez preciznog termoregulatora (koji bi regulisao napon TEC-a u zavisnosti od zeljene temperature) - ako je TEC dovoljne snage za neki CPU da ga drzi na 5-15C u full load-u, sigurno ce ga spustati ispod 0C u iddle-u.

Poslednja izmena:
To je tesko (da ne kazem nemoguce) postici bez preciznog termoregulatora (koji bi regulisao napon TEC-a u zavisnosti od zeljene temperature - ako je TEC dovoljne snage za neki CPU da ga drzi na 5-15C u full load-u, sigurno ce ga spustati ispod 0C u iddle-u.

Ne ne u full loadu u idleu, a neka u full loadu ide do 30-35C ;)

Ček sad to znači da ovaj jedan on 25eura nije dovoljan za CPU koji ne trosi vise od 131W, ako znam da mi je povrsina bloka 50 x50, i da mogu da oslobodin jednu 12V granu od 19 A? Nadam se da si na ovo mislio od 168W http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dl...89&ih=015&category=4660&rd=1#ebayphotohosting ,e sad pitanje je koliko bi to islo minus na 12V grani, i ako me opet računica vodi dobro, vise od 14A ne bi trosio taj pelt zar ne. Imas li neke linkove ka izolaciji, jer i na to treba obratti pažnju zar ne. Takođe ideja koja mi je pala na pamet je potenciometar kojim bi recimo mogao da ograničim raspon od 10 do 12V po optrebi jel to neko radio? Aj baci vreme kad ti odgovara i fiksni, ako nije problem da se malo ispričamo.

kada bi taj TEC prikljucio na pomenutih 12V imao bi oko 105W korisnog "pumpanja" toplote. Treba ti 131W +40W da bi zaista imao efekta. Ispada da je taj jedan malo, jer nemas dovoljan napon napajanja za njega. Potenciometar na tu kolicinu struje? Ne verujem da takav postoji. Pa to je 200W+. dakle potenciometar otpada. Najbolje je da nadjes neki koji ce na 12V imati oko 160W korisne snage. Takav ne bi trosio vise oko 17-18A na 12V. Hajde kada dodjem do vremena dacu ti fiksni da me nazoves pa da se izrazgovaramo oko ovoga.
:wave:

Zato sam i postavio ovu temu. I ja sam se nadao da ce moci peltier da odradi tako nesto. Ako ovaj moj slab peltier i ovako slab procesor drzi na 48C pod opterecenjem a cini mi se da bi u idle temperatura pala ispod 10C. Tesko da toliko jaci peltier moze da drzi "u plusu" tvoj proc.
Nego meni nije jasno zasto se ispod ploce stavlja podloga za misa. Zar nije dovoljno da se samo lakira zadnja strana?

Zato sam i postavio ovu temu. I ja sam se nadao da ce moci peltier da odradi tako nesto. Ako ovaj moj slab peltier i ovako slab procesor drzi na 48C pod opterecenjem a cini mi se da bi u idle temperatura pala ispod 10C. Tesko da toliko jaci peltier moze da drzi "u plusu" tvoj proc.
Nego meni nije jasno zasto se ispod ploce stavlja podloga za misa. Zar nije dovoljno da se samo lakira zadnja strana?

Samo lakiranje ne bi sprecilo kondenzaciju. Treba ti izolacija ;)

Moze i mnogo jaci TEC od potrebnog da drzi CPU na +C ako mu se regulise napon napajanja.

Lakiranje nije dovoljno - neophodno je spreciti da vazduh koji moze da se krece (ili cak bilo kakav vazduh) dodje u dodir sa mestima cija je temperatura ispod tacke rose, zato se cak i u socket ubrizgava pasta...

Onda je OK, nisam razumeo. Doduse, ostaje pitanje da li vredi truda i novca sve to ako ce ti CPU temp biti samo nekoliko C ispod one koju postize watercooling.

Poslednja izmena od urednika:
Lakiranje nije dovoljno

pa zavisi kako gledas, bitno je da nemas vodu na delovima ploce koji su "goli" nacin za to izaberi sam, ako ti je izlakirana ploca ti po sredini mozes da pustis mlaz vode nece se nista desiti (ako voda struji preko lakiranog dela)

pa zavisi kako gledas, bitno je da nemas vodu na delovima ploce koji su "goli" nacin za to izaberi sam, ako ti je izlakirana ploca ti po sredini mozes da pustis mlaz vode nece se nista desiti (ako voda struji preko lakiranog dela)

U pravu si, ali ne verujem da bi bilo ko voleo da pocne da mu se sliva voda na dno kucista...ili, jos gore, da pocne da se nakuplja led na ploci koji ce je polako kriviti.

pa mozda je CYK kupiuo par komada pa je sa ovim isprobavao koja mu je najveca voltaza za 24/7:D :d :-devil-:
uh zao mi CPU otiso bogu na istinu znaci nije se zezati sa voltazama to sam citao nege dzaba sto ga ti ohladis kad je on nabijen voltazom zar nije 1.55 v sertifikovano po intelu cini mi se da sam to negde procitao
jer moguce da se izvuce garancija za takvo stradanje CPU-a u njgovom slucaju je ES pa od roga nema nista ali kada je normalan jer moze da se napravis prost i da im odneses neradi

p.s.
zamisli pitaju ga cime ste ga hladili da se nije pregrejao a on njima pa mislim da na -30 i nije mogao bas da se pregreje:d :D :smoke: :p :)

Bre el ima na ebay-u negde napajanja sa 15V, mnogo mi ovo 90+eura za napajanje. Stiže mi 320W 50x50x3mm beba ;)

Lepo, lepo, 320W. Znas kako, 15V kosta. Nisam siguran da li mogu dva trafoa da se "teraju" paralelno, mada ne vidim tu nikakvu prepreku. Ima da se kupe za 2100din punjaci za akumulatore (13.8V), a imaju snagu oko 150W po trafou. Ako mogu 2 kom paralelno da teraju eto za 50e napajanja od 13.8V To bi bilo dovoljno.

Poslednja izmena:
Lepo, lepo, 320W. Znas kako, 15V kosta. Nisam siguran da li mogu dva trafoa da se "teraju" paralelno, mada ne vidim tu nikakvu prepreku. Ima da se kupe za 2100din punjaci za akumulatore (13.8V), a imaju snagu oko 150W po trafou. Ako mogu 2 kom paralelno da teraju eto za 50e napajanja od 13.8V To bi bilo dovoljno.

Nego zar nema neka firma koja to može da spakuje, ili jednostavno neki veoma proveren servis koji bi recimo modovao već postojeće PC napajanjeŠ

odes kod nekog elektronicara da ti napravi sve po zelji i meri u sm ima jedan takav ali ima puno posla verovatno i u bg mora da postoji neko

Mogu dva trafo paralelno ako su istih karakteristika. Ovo sa regulaciom napona sam napomenuo zato sto znam koliko kosta.

@Spacemaster
Nadji VELIKI hladnjak za tako nesto. Isprobao sam 5 kao mojih peltiera. Vrlo brzo zagreju 15l vode. Mislim da bez glavnog hladnjaka za auto i ne vredi da pokusavas.

Jedan petier snage 180w/110w se da jako lepo ohladiti sa zastavinim grejacem kabine i 2 ventilatora od 12cm. Voda se podigne 6C iznad soble. Po meni je to jako dobro. S obzirom da Spacemaster ima prakticno 2 komada hladnjaka nema nikakve brige. ;)
Mozda neko u BG pravi coperska napajanja, vredi se raspitati. Ako ne 2 ta punajca akumulatora rade posao.

Sa ovim če to bizi hlađeno, kakvi auto hladnjaci ;)

Prilozi

• DSCF1113.JPG
    DSCF1113.JPG
    100.9 KB · Pregleda: 187
  • DSCF1114.JPG
    DSCF1114.JPG
    177.6 KB · Pregleda: 153
  • DSCF1115.JPG
    DSCF1115.JPG
    150.8 KB · Pregleda: 172
Nazad
Vrh Dno