Šta je novo?

PDV na polovno ?

Gargoyle

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2002
Poena
619
Hoće li biti PDV i na polovnu robu ? Naprimer polovne monitore ?

Gargoyle je napisao(la):
Hoće li biti PDV i na polovnu robu ? Naprimer polovne monitore ?
Oni bi trebalo da su vec sa porezom ( ako se kupuju u ozbiljnoj firmi, a ne negde u garazi), dakle mogu samo da pojeftine.

Da, i ja mislim da ce pojeftiniti za 2%.

@PavleB
Kako si izracunao tacno tih 2 %.Jel to unutrasnja informacija.Kako ljudi ne shvatate
da ce sve da poskupi, polovno il novo nema veze.Npr. neko prodaje 512MB Kingston
DDR400 pola godine starog (dakle u garanciji jos toliko),a nov ce sa PDV-om ako cene
memorije ne skoce opet, biti oko 89 eura.Pa koliko vi mislite da ce covek prodati taj
svoj polovan Kingston,sigurno ne ispod 70,pre 75 eura.Sto ce reci covek nije izgubio
lovu tokom kupoprodaje.Znaci vracamo se na stara vremena i ima da kupujemo sve
vise polovnu robu i sto manje novu.

mozda se nismo razumeli?
ja sam mislio na iskljucivo firme...ne na fizicka lica.
a i nisam siguran, napisao sam "mislim".

Pa ko je radio legalno (da stvarno ko ?🙂) placao je porez 20% a sad se uvodi 18% a ukida se taj od 20% pa se odgovor sam namece 🙂

Ma jeste da ce porez biti manji, pa bi trebalo da sve postane jeftinije. Mada ce zbog same cinjenice da ce cena, koju placa krajnji kupac, novih komponenti biti 18% veca => da ce skociti i cene polovnih komponenti, jer ce se povecati traznja za istim.

Tako da ....?????

@noki:
Pavle je izracunao tih 2% prostom matematikom 20-18.
@all:
Znaci legalne firme su prodavale robu koja je oporezovana porezom na promet (PP), a sad se ukida PP i uvodi porez na dodatu vrednost (PDV), logicno. E sad sledi caka, nas narod je poznat po tome kako "obozava" bilo kakve promene, a veseli prodavci jedva cekali da preplase isfrustrirane i neupucene gradjane. Oni ce ovu situaciju da iskoriste da pokupe kajmak pred Novaka, i da podignu cene robe i tu ucare jos koji euro. Naravno, trziste ce ih naterati da balansiraju cene i sve bi trebalo da se vrati u normalu za otprilike 2 meseca, jer jelte ima da im padne prodaja. To se isto desava sa polovnom robom, ako u radnji nesto kosta 100e (sa PDV-om), a neko je to pre dva meseca platio 82e (prodavac je utajio porez jer se tako moglo), on ce da proba da proda tu polovnu stvar za bar 80e kako bi bio dobar (ako me razumes sta hocu da kazem). I to ce se valjda dovesti u red za tih 2 meseca posle Nove godine.
Znaci moj savet je ili kupuj sad sta imas, ili se strpi da prodje talas, da se slegne prasina pa tek onda u shoping.

Ovako bi sve trebalo teoretski da se desava (a moje misljenje je potvrdio i Dinkic derikoza), a sad druga je stvar sto smo mi takvi kakvi smo i sto pravila kod nas ne vaze.

pozdrav

Poslednja izmena:
MaxXx je napisao(la):
@noki:
Pavle je izracunao tih 2% prostom matematikom 20-18.
@all:
Znaci legalne firme su prodavale robu koja je oporezovana porezom na promet (PP), a sad se ukida PP i uvodi porez na dodatu vrednost (PDV), logicno. E sad sledi caka, nas narod je poznat po tome kako "obozava" bilo kakve promene, a veseli prodavci jedva cekali da preplase isfrustrirane i neupucene gradjane. Oni ce ovu situaciju da iskoriste da pokupe kajmak pred Novaka, i da podignu cene robe i tu ucare jos koji euro. Naravno, trziste ce ih naterati da balansiraju cene i sve bi trebalo da se vrati u normalu za otprilike 2 meseca, jer jelte ima da im padne prodaja. To se isto desava sa polovnom robom, ako u radnji nesto kosta 100e (sa PDV-om), a neko je to pre dva meseca platio 82e (prodavac je utajio porez jer se tako moglo), on ce da proba da proda tu polovnu stvar za bar 80e kako bi bio dobar (ako me razumes sta hocu da kazem). I to ce se valjda dovesti u red za tih 2 meseca posle Nove godine.
Znaci moj savet je ili kupuj sad sta imas, ili se strpi da prodje talas, da se slegne prasina pa tek onda u shoping.

Ovako bi sve trebalo teoretski da se desava (a moje misljenje je potvrdio i Dinkic derikoza), a sad druga je stvar sto smo mi takvi kakvi smo i sto pravila kod nas ne vaze.

pozdrav

Pravo zboris!

Mada nece pojeftinjenje biti 2%, nego ce porez biti manji 2%, a pojeftinjenje ce biti manje! Tacnije 1.6666666%

Ako je nesto kostalo 100din + 20%poreza = 120din
bice 100din +18%poreza = 118din

Pojeftinjenje = ((120din-118din)/120din) * 100% = 1.66666%

Matematika je jasna crva nije ni bilo! :d

Poslednja izmena:
Poenta je u tome da ce svi iskoristiti PDV da podignu cene.

Ma nece samo da iskoriste da podignu cene. PDV onako kako je zamisljen znacajno otezava sverc, jer se deo porez ubira od svakog clana u lancu, pa ce morati da podignu cene da bi im se uopste isplatilo da rade.

Ono sto je najvise nervira kada kupujem hardwer je sto mi prodavac uvek kaze cenu bez poreza. I ja se fino ustekam da skupim tu cifru, kad ono...za*eb.

GoranM je napisao(la):
Oni bi trebalo da su vec sa porezom ( ako se kupuju u ozbiljnoj firmi, a ne negde u garazi), dakle mogu samo da pojeftine.
Na nove monitore do nove godine ne ide PP, pa ni ako se kupuju u ozbiljnoj firmi.

Joker je napisao(la):
Na nove monitore do nove godine ne ide PP, pa ni ako se kupuju u ozbiljnoj firmi.

Osecam da su ti to rekli u nekoj "ozbiljnoj firmi" 😀

deka je napisao(la):
Osecam da su ti to rekli u nekoj "ozbiljnoj firmi" 😀
Nije mi jasan tvoj post, po zakonu na monitore se na placa PP
A to sto ti osecas je izgleda nesto drugo.

Boyce je napisao(la):
Ono sto je najvise nervira kada kupujem hardwer je sto mi prodavac uvek kaze cenu bez poreza. I ja se fino ustekam da skupim tu cifru, kad ono...za*eb.

mmmm...pa ako postoji porez duzni su zakonom da ti napomenu kolika je cena BEZ poreza...i to moraju znaci da naglase.

skydiver je napisao(la):
Ma jeste da ce porez biti manji, pa bi trebalo da sve postane jeftinije. Mada ce zbog same cinjenice da ce cena, koju placa krajnji kupac, novih komponenti biti 18% veca => da ce skociti i cene polovnih komponenti, jer ce se povecati traznja za istim.

Tako da ....?????

Čoveče ti i Noki očigledno imate problem da shvatite da se porez na komponente i sada plaća i to po stopi od 20%. Znači krajnji kupac i sada plaća porez na sve što kupi, kao što će ubuduće umesto poreza na promet plaćati porez na dodatu vrednost. Ali njemu je sve jedno kako se taj porez zove. Znači za 95% kupaca ništa se ne menja.
Jedini krajnji kupci koji će da osete razliku su oni koji su mogli da kupuju po 'povlašćenim' cenama, kao npr. posetioci ovog foruma. Npr. ti sada možeš da kupiš DVD-RW za 75 EUR. Svaki obični smrtnik koji ne zna za Benchmark 😉 ne može da ga uzme nigde ispod 90 EUR (75 + 20% PP). Posle Nove godine, on će ga i dalje plaćati 90 EUR, ali ćeš ga toliko plaćati i ti, jer više neće biti tako lako 'oprati' robu.

Razlog zašto komponente neće da poskupe
Veliki su i do sada prodavali sa porezom. Oni će sada u svojim kalkulacijama porez na promet zameniti PDV-om i to je to. Cene ostaju iste, njihova zarada nepromenjena. Mali dileri su tražili kombinacije da prodaju jeftinije kako bi mogli da konkurišu velikim. Jedini način je naravno bio da zaobiđu porez i prodaju bez njega. Mali dileri će morati da povećaju cene, ali sigurno ih neće povećavati iznad cena po kojima sada prodaju veliki dileri.

Šta će da poskupi?
1. Poskupeće kompletne konfiguracije, jer su one do sada bile oslobođene poreza.
2. Poskupeće monitori, jer su i oni do sada bili oslobođeni poreza.

PavleB je napisao(la):
mmmm...pa ako postoji porez duzni su zakonom da ti napomenu kolika je cena BEZ poreza...i to moraju znaci da naglase.

Ne slažem se sa tobom. Ne postoji osnov po kome bi ti kao fizičko lice i krajnji kupac mogao da budeš oslobođen poreza, pa prema tome uopšte ne vidim potrebu da se porez posebno ističe ili da se naglašava cena bez poreza.
Da li ti je iko u prodavnici rekao: litar đusa je 50 din + porez? Podrazumeva se da ćeš ga kupiti sa porezom, prema tome na rafu će pisati 60 din. Isto tako bi trebalo da bude i sa svom ostalom robom. Pričamo o maloprodaji i cenovnicima za kranje kupce.

Sale je napisao(la):
Ne slažem se sa tobom. Ne postoji osnov po kome bi ti kao fizičko lice i krajnji kupac mogao da budeš oslobođen poreza, pa prema tome uopšte ne vidim potrebu da se porez posebno ističe ili da se naglašava cena bez poreza.
Da li ti je iko u prodavnici rekao: litar đusa je 50 din + porez? Podrazumeva se da ćeš ga kupiti sa porezom, prema tome na rafu će pisati 60 din. Isto tako bi trebalo da bude i sa svom ostalom robom. Pričamo o maloprodaji i cenovnicima za kranje kupce.

a...mozda me nisi shvatio.
poenta je da je neprofesionalno da pricaju cenu BEZ poreza u kontaktu sa musterijom.
dobar si primer naveo, to je kao kad bi ti neko u prodavnici rekao djus je 50 dinara, ti izvadis pare a on ti kaze : a...jos 10 dinara za porez...a jos gora je varijanta, ako si otisao kuci po te pare.

Joker je napisao(la):
Nije mi jasan tvoj post, po zakonu na monitore se na placa PP
A to sto ti osecas je izgleda nesto drugo.

Mali, prvo se raspitaj malo pa onda bulazni - POREZA SU BILE OSLOBODJENE SAMO GOTOVE KONFIGURACIJE, DOK SE NA SVAKU POJEDINACNU KOMPONENTU PLACAO ISTI a to sto su nasi prodavci prodavali i po 3 graficke u jednoj konfiguraciji su upravo te tvoje OZBILJNE FIRME.

alo,bre, na monitore, magnetne, optičke, magnetno.optičke, ulazne i izlazne uređaje i na konfiguracije se ne plaća PNP.
kako vam ne dosadi da toliko pametujete? imate tekst zakona an netu, potražite ga i pročitajte.

deka je napisao(la):
Mali, prvo se raspitaj malo pa onda bulazni - POREZA SU BILE OSLOBODJENE SAMO GOTOVE KONFIGURACIJE, DOK SE NA SVAKU POJEDINACNU KOMPONENTU PLACAO ISTI a to sto su nasi prodavci prodavali i po 3 graficke u jednoj konfiguraciji su upravo te tvoje OZBILJNE FIRME.
ALO, "mali" kurs iz kulture bi ti dobrodosao !!!!!!!!!!!!!
A i znanje iz ove oblasti nije ti bas na zavidnom nivou! Nemoj da tvrdis da je poreza oslobodjena samo cela konfiguracija, kada lepo u zakonu pise sta je sve oslobodjeno PP. No jasno da ti zakon nisi ni video nego pricas na osnovu price "dobro" upucenog prijatelja. Ali evo taj pravilnik pa da ga i ti vidis:

Na osnovu člana 11. stav 8. Zakona o porezu na promet (“Službeni glasnik RS”, br. 22/2001, 73/2001 i 80/2002), po pribavljenom mišljenju ministra nadležnog za poslove finansija i ekonomije,

Ministar za nauku, tehnologiju i razvoj donosi

P R A V I L N I K

O UTVRÐIVANjU RAČUNARA, RAČUNARSKE OPREME I SOFTVERA NA KOJE SE NE PLAĆA POREZ NA PROMET

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se računari, računarska oprema i softver, na koje se u skladu sa članom 11. stav 1. tačka 20 Zakona o porezu na promet (“Službeni glasnik RS”, br. 22/2001, 73/2001 i 80/2002 ) ne plaća porez na promet proizvoda.

Član 2.

Računarom se, u smislu člana 1. ovog pravilnika smatra digitalni sistem za obradu podataka sa sopstvenom procesorskom jedinicom, u jednom ili više delova, koji može nezavisno funkcionisati – personalni računar, laptop - prenosivi računar, notbuk i palmtop.

Član 3.

Računarskom opremom se, u smislu člana 1 ovog pravilnika smatraju svi uređaji koji se priključuju na računare opisane u članu 1. ovog pravilnika, a koji ne mogu ostvarivati svoju osnovnu funkciju nezavisno, odnosno kada nisu priključeni na računar – ulazni uređaji (tastature, miševi, tablice, džojstikovi, mikrofoni i skeneri), izlazni uređaji (štampači, monitori, displeji od tečnog kristala, projektori, slušalice i zvučnici), uređaji za skladištenje podataka (magnetni, optički i magnetno-optički diskovi, fleš memorije ) i komunikacioni uređaji (analogni i digitalni modemi, radio komunikacione i infracrvene kartice, i kartice za pristup lokalnoj računarskoj mreži).

Član 4.

Softverom se, u smislu člana 1. ovog pravilnika, smatraju sva programska rešenja i dozvole za njihovu privremenu ili trajnu upotrebu (sistemska, aplikativna, razvojna i druga), u izvornom ili izvršnom kodu, koja se isporučuju upakovana na medijima svih vrsta, ili preko komunikacionih mreža, ili se ugrađuju na računar korisnika od strane proizvođača.

Član 5.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

Broj 404-01-104/2002-01

U Beogradu, 20. decembar 2002.

MINISTAR

prof. dr Dragan Domazet

Clan koji je za tebe posebno bitan je boldovan da bi se lakse snasao u pravilniku, ako i dalje imas nekih nejasnoca oko tumacenja ovog pravilnika, nije problem pokusacu da ti objasnim.

Vi se ovde raspravljate sta ce biti oporezovano u ovoj Novoj godini i u Svabiji
veliki Hypermarket el. uredjaja MEDIAMARKT od 03.01.2005 prodavace svu
robu (televizori,monitori,graficke karte,maticne ploce itd.) bez Mwst. koji
iznosi 16%.To ja zovem SuperAngebot.

Wir wünschen allen Lesern einen guten Rutsch und einen guten Start ins Jahr 2005!
PS: Don't drink & drive! Danke!

ja ne znam kako vama nije jasno, izgleda da vam treba objasniti ko deci - slikovito 🙂
kaze cika Djelic: PDV je jednostavna stvar, od onoga sto si zaradio odvoji 18% i plati drzavi !

Jel vam sad jasno ??? 🙂 Ako nije pojasnicu vam: Majca koju prodavac prodaje za 100 dinara vas nece kostati 100din +18% (sa PNP bi bila 100din +20%) vec ce vas kostati u zavisnosti kolko je prodavac odlucio da zaradi na majci. Znaci on ju je nabavio za 80 din, prodaje je za 100din, znaci na 20din ON placa PDV 18% koji je 3.6din i to vama dodaje na cenu, znaci majca ce vas kostati 103.6 din umesto 120din kolko bi vas kostala sa PNP.

gx-x je napisao(la):
ja ne znam kako vama nije jasno, izgleda da vam treba objasniti ko deci - slikovito 🙂
kaze cika Djelic: PDV je jednostavna stvar, od onoga sto si zaradio odvoji 18% i plati drzavi !

Jel vam sad jasno ??? 🙂 Ako nije pojasnicu vam: Majca koju prodavac prodaje za 100 dinara vas nece kostati 100din +18% (sa PNP bi bila 100din +20%) vec ce vas kostati u zavisnosti kolko je prodavac odlucio da zaradi na majci. Znaci on ju je nabavio za 80 din, prodaje je za 100din, znaci na 20din ON placa PDV 18% koji je 3.6din i to vama dodaje na cenu, znaci majca ce vas kostati 103.6 din umesto 120din kolko bi vas kostala sa PNP.

Ma to je kristalno jasno kako funkcionise u knjigama tacnije u teoriji, ali ako do sad nismo provalili kakva sorta ljudi (citaj prodavci hw) zivi u Srbiji (ne svi naravno) onda stvarno... :S:

Air Jordan je napisao(la):
Smejao sam se i ja, al tako su strucnjaci napisali u Pravilniku, pa reko verovatno da ja ne govorim pravilno :d :d :d :d

Ma ja bi te 'palice za uzivanje' oporezovao! 😉

gx-x je napisao(la):

Eto vidis, ni ti nisi najbolje shvatio. Ako je sa PNP nabavljao majicu za 80 dinara, to ne moze sa PDV-om jer mu onaj koji prodaje majicu, takodje sada prodaje skuplje, odnosno sa uracunatim porezom, i to 80+18%=94.4 dinara na sta on doda 20 dinara + 18% na tih 20=3.6 i tako majica kosta celih 118 dinara umesto nekadasnjih 120.

Matematika je jasna, nista i nista daju nista: dakle crva nije ni bilo 😀

deka je napisao(la):

Deko, da ne duzim: ne lupetaj.

Nazad
Vrh Dno