Oni bi trebalo da su vec sa porezom ( ako se kupuju u ozbiljnoj firmi, a ne negde u garazi), dakle mogu samo da pojeftine.Gargoyle je napisao(la):Hoće li biti PDV i na polovnu robu ? Naprimer polovne monitore ?
MaxXx je napisao(la):@noki:
Pavle je izracunao tih 2% prostom matematikom 20-18.
@all:
Znaci legalne firme su prodavale robu koja je oporezovana porezom na promet (PP), a sad se ukida PP i uvodi porez na dodatu vrednost (PDV), logicno. E sad sledi caka, nas narod je poznat po tome kako "obozava" bilo kakve promene, a veseli prodavci jedva cekali da preplase isfrustrirane i neupucene gradjane. Oni ce ovu situaciju da iskoriste da pokupe kajmak pred Novaka, i da podignu cene robe i tu ucare jos koji euro. Naravno, trziste ce ih naterati da balansiraju cene i sve bi trebalo da se vrati u normalu za otprilike 2 meseca, jer jelte ima da im padne prodaja. To se isto desava sa polovnom robom, ako u radnji nesto kosta 100e (sa PDV-om), a neko je to pre dva meseca platio 82e (prodavac je utajio porez jer se tako moglo), on ce da proba da proda tu polovnu stvar za bar 80e kako bi bio dobar (ako me razumes sta hocu da kazem). I to ce se valjda dovesti u red za tih 2 meseca posle Nove godine.
Znaci moj savet je ili kupuj sad sta imas, ili se strpi da prodje talas, da se slegne prasina pa tek onda u shoping.
Ovako bi sve trebalo teoretski da se desava (a moje misljenje je potvrdio i Dinkic derikoza), a sad druga je stvar sto smo mi takvi kakvi smo i sto pravila kod nas ne vaze.
pozdrav
Na nove monitore do nove godine ne ide PP, pa ni ako se kupuju u ozbiljnoj firmi.GoranM je napisao(la):Oni bi trebalo da su vec sa porezom ( ako se kupuju u ozbiljnoj firmi, a ne negde u garazi), dakle mogu samo da pojeftine.
Joker je napisao(la):Na nove monitore do nove godine ne ide PP, pa ni ako se kupuju u ozbiljnoj firmi.
Nije mi jasan tvoj post, po zakonu na monitore se na placa PPdeka je napisao(la):Osecam da su ti to rekli u nekoj "ozbiljnoj firmi" 😀
Boyce je napisao(la):Ono sto je najvise nervira kada kupujem hardwer je sto mi prodavac uvek kaze cenu bez poreza. I ja se fino ustekam da skupim tu cifru, kad ono...za*eb.
skydiver je napisao(la):Ma jeste da ce porez biti manji, pa bi trebalo da sve postane jeftinije. Mada ce zbog same cinjenice da ce cena, koju placa krajnji kupac, novih komponenti biti 18% veca => da ce skociti i cene polovnih komponenti, jer ce se povecati traznja za istim.
Tako da ....?????
PavleB je napisao(la):mmmm...pa ako postoji porez duzni su zakonom da ti napomenu kolika je cena BEZ poreza...i to moraju znaci da naglase.
Sale je napisao(la):Ne slažem se sa tobom. Ne postoji osnov po kome bi ti kao fizičko lice i krajnji kupac mogao da budeš oslobođen poreza, pa prema tome uopšte ne vidim potrebu da se porez posebno ističe ili da se naglašava cena bez poreza.
Da li ti je iko u prodavnici rekao: litar đusa je 50 din + porez? Podrazumeva se da ćeš ga kupiti sa porezom, prema tome na rafu će pisati 60 din. Isto tako bi trebalo da bude i sa svom ostalom robom. Pričamo o maloprodaji i cenovnicima za kranje kupce.
Joker je napisao(la):Nije mi jasan tvoj post, po zakonu na monitore se na placa PP
A to sto ti osecas je izgleda nesto drugo.
ALO, "mali" kurs iz kulture bi ti dobrodosao !!!!!!!!!!!!!deka je napisao(la):Mali, prvo se raspitaj malo pa onda bulazni - POREZA SU BILE OSLOBODJENE SAMO GOTOVE KONFIGURACIJE, DOK SE NA SVAKU POJEDINACNU KOMPONENTU PLACAO ISTI a to sto su nasi prodavci prodavali i po 3 graficke u jednoj konfiguraciji su upravo te tvoje OZBILJNE FIRME.
Joker je napisao(la):ulazni uređaji (tastature, miševi, tablice, džojstikovi
gx-x je napisao(la):ja ne znam kako vama nije jasno, izgleda da vam treba objasniti ko deci - slikovito 🙂
kaze cika Djelic: PDV je jednostavna stvar, od onoga sto si zaradio odvoji 18% i plati drzavi !
Jel vam sad jasno ??? 🙂 Ako nije pojasnicu vam: Majca koju prodavac prodaje za 100 dinara vas nece kostati 100din +18% (sa PNP bi bila 100din +20%) vec ce vas kostati u zavisnosti kolko je prodavac odlucio da zaradi na majci. Znaci on ju je nabavio za 80 din, prodaje je za 100din, znaci na 20din ON placa PDV 18% koji je 3.6din i to vama dodaje na cenu, znaci majca ce vas kostati 103.6 din umesto 120din kolko bi vas kostala sa PNP.
Smejao sam se i ja, al tako su strucnjaci napisali u Pravilniku, pa reko verovatno da ja ne govorim pravilno :d :d :d :dAir Jordan je napisao(la)::d :d :d :d :
gx-x je napisao(la):ja ne znam kako vama nije jasno, izgleda da vam treba objasniti ko deci - slikovito 🙂
kaze cika Djelic: PDV je jednostavna stvar, od onoga sto si zaradio odvoji 18% i plati drzavi !
Jel vam sad jasno ??? 🙂 Ako nije pojasnicu vam: Majca koju prodavac prodaje za 100 dinara vas nece kostati 100din +18% (sa PNP bi bila 100din +20%) vec ce vas kostati u zavisnosti kolko je prodavac odlucio da zaradi na majci. Znaci on ju je nabavio za 80 din, prodaje je za 100din, znaci na 20din ON placa PDV 18% koji je 3.6din i to vama dodaje na cenu, znaci majca ce vas kostati 103.6 din umesto 120din kolko bi vas kostala sa PNP.
deka je napisao(la):Mali, prvo se raspitaj malo pa onda bulazni - POREZA SU BILE OSLOBODJENE SAMO GOTOVE KONFIGURACIJE, DOK SE NA SVAKU POJEDINACNU KOMPONENTU PLACAO ISTI a to sto su nasi prodavci prodavali i po 3 graficke u jednoj konfiguraciji su upravo te tvoje OZBILJNE FIRME.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari