Šta je novo?

PDV na polovno ?

Joker je napisao(la):
ALO, "mali" kurs iz kulture bi ti dobrodosao !!!!!!!!!!!!!
A i znanje iz ove oblasti nije ti bas na zavidnom nivou! Nemoj da tvrdis da je poreza oslobodjena samo cela konfiguracija, kada lepo u zakonu pise sta je sve oslobodjeno PP. No jasno da ti zakon nisi ni video nego pricas na osnovu price "dobro" upucenog prijatelja. Ali evo taj pravilnik pa da ga i ti vidis:

Na osnovu člana 11. stav 8. Zakona o porezu na promet (“Službeni glasnik RS”, br. 22/2001, 73/2001 i 80/2002), po pribavljenom mišljenju ministra nadležnog za poslove finansija i ekonomije,

Ministar za nauku, tehnologiju i razvoj donosi

P R A V I L N I K

O UTVRÐIVANjU RAČUNARA, RAČUNARSKE OPREME I SOFTVERA NA KOJE SE NE PLAĆA POREZ NA PROMET

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se računari, računarska oprema i softver, na koje se u skladu sa članom 11. stav 1. tačka 20 Zakona o porezu na promet (“Službeni glasnik RS”, br. 22/2001, 73/2001 i 80/2002 ) ne plaća porez na promet proizvoda.

Član 2.

Računarom se, u smislu člana 1. ovog pravilnika smatra digitalni sistem za obradu podataka sa sopstvenom procesorskom jedinicom, u jednom ili više delova, koji može nezavisno funkcionisati – personalni računar, laptop - prenosivi računar, notbuk i palmtop.

Član 3.

Računarskom opremom se, u smislu člana 1 ovog pravilnika smatraju svi uređaji koji se priključuju na računare opisane u članu 1. ovog pravilnika, a koji ne mogu ostvarivati svoju osnovnu funkciju nezavisno, odnosno kada nisu priključeni na računar – ulazni uređaji (tastature, miševi, tablice, džojstikovi, mikrofoni i skeneri), izlazni uređaji (štampači, monitori, displeji od tečnog kristala, projektori, slušalice i zvučnici), uređaji za skladištenje podataka (magnetni, optički i magnetno-optički diskovi, fleš memorije ) i komunikacioni uređaji (analogni i digitalni modemi, radio komunikacione i infracrvene kartice, i kartice za pristup lokalnoj računarskoj mreži).

Član 4.

Softverom se, u smislu člana 1. ovog pravilnika, smatraju sva programska rešenja i dozvole za njihovu privremenu ili trajnu upotrebu (sistemska, aplikativna, razvojna i druga), u izvornom ili izvršnom kodu, koja se isporučuju upakovana na medijima svih vrsta, ili preko komunikacionih mreža, ili se ugrađuju na računar korisnika od strane proizvođača.

Član 5.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

Broj 404-01-104/2002-01

U Beogradu, 20. decembar 2002.

MINISTAR

prof. dr Dragan Domazet

Clan koji je za tebe posebno bitan je boldovan da bi se lakse snasao u pravilniku, ako i dalje imas nekih nejasnoca oko tumacenja ovog pravilnika, nije problem pokusacu da ti objasnim.

Slazem se da sam preterao sa "kulturom" i ovom prilikom se izvinjavam cheers
Jedna stvar oko koje gresis je da je Zakon jedno a tumacenje istog sasvim druga stvar! i sve zavisi od inspektora do inspektora kako ce se ponasati prema odredjenoj firmi a posebno sto je nakon ovog (pomenutog) bilo naknadnih izmena.
Sto posto je u mnogim firmama trazena izjava za pojedinacne komponente (ukoliko ne poznajes gazdu) ili je naplacivana cena sa porezom, a sve zbog onoga sto sam pomenuo u ranijem postu.
Valjda sam se malo :rupa:

deka je napisao(la):
Slazem se da sam preterao sa "kulturom" i ovom prilikom se izvinjavam cheers
Prihvaceno, naravno cheers

nema tu sta inspektori da se ralikuju. Ako si radio posteno, platio robu, platio porez, imas sve papire. Ako si naplatio PNP na HDD nekom kupcu naravno da ti se papiri nece slagati jer si oteo 20% iz necijeg dzepa i to ne smes nigde da upises, ako upises onda pocinju pitanja....a i zasto bi upisao. Naravno, moze inspektor da bude dovoljno strucan i da trgovcu zalepi kaznu debelu sto je probao da ga ubedi da u jedan "racunarski sklop" moze da ide 20hdd-a, 5-grafickih, 6 procesora, 3 maticne itd. Jedino tu mogu da se razlikuju 🙂

Evo danas sam bio u Božiću i sinovima, prodavac me uredno obavestio da je cena na polovne monitore + 18 % veća, blago nama.

Laza je napisao(la):
Eto vidis, ni ti nisi najbolje shvatio. Ako je sa PNP nabavljao majicu za 80 dinara, to ne moze sa PDV-om jer mu onaj koji prodaje majicu, takodje sada prodaje skuplje, odnosno sa uracunatim porezom, i to 80+18%=94.4 dinara na sta on doda 20 dinara + 18% na tih 20=3.6 i tako majica kosta celih 118 dinara umesto nekadasnjih 120.

Matematika je jasna, nista i nista daju nista: dakle crva nije ni bilo 😀

Znaci bez zelje za prepirkom zelim da ti kazem da nisi u pravu 🙂 Do duse nisam ni ja bas tacno napisao ali ide ovako:
ako prodavac plati majcu 80 din (u tih 80 din je vec otplatio pdv od prethodnog iz lanca) i prodaje je za 90 din, njegova zarada je 10din i na tih 10 din placa PDV od 18%, a ne na svih 90din (ili 80 iz prethodnog slucaja) stim sto kad uplacuje PDV tih 18% se umanji za PDV koji je platio za prethodnog iz lanca. Krajnji kupac placa 90 din + 18% od 10 din za koje se prodavac ugradio.

@Gargoyle: A ti mu kazes uredno da ces mu poslati trzisnu inspekciju jer pokusavaju da te pokradu. Ako je Bozic&sinovi platio monitor 50e, a prodaju ga za 100e PDV ide samo na 50e kojih su se ugradili znaci 9e, tj tebe monitor treba da izadje 109e sa PDV-om, a ne 100e + 18% 😉 Znaju oni to samo oce da vam otmu pare dok svi ne provalite kako funkcionise.

Poslednja izmena:
Pdv Tutorijal Jednom Za Svagda

Da ne bude vise ovakvih rasprava.

Kao prvo: gx-x nisi upucen. Porez na finalni proizvod uvek u celosti placa kupac.

Objasnjavam sve korak po korak, primeri je isti, sa uvozom, a carina neka bude 0 zbog jednostavnosti.

Prvi sistem (porez na promet):
Kinez prodaje napajanje od 500 dinara, uveze ga nas uvoznik i distribuira ga za 800 dinara. Prodavac u tvom komsiluku ga kupi za 800 i odredi prodajnu cenu od 1000, dakle zaradi 200. Sad se na nju dodaje porez i dobija "Prodajna cena 2" ili maloprodajna od 1000+20%=1200 dinara od koje u budzet ide 200. Napajanje si (legalno :d ) kupio za 1200 dinara.

Drugi sistem (porez na dodatu vrednost):
Kinez... ...uvoznik placa za njega 500 din. kinezu i 18% (90 din.) drzavi (ovde je svih 500 dinara DV), dakle ukupno 590. Uvoznik hoce da zaradi svojih 300, to je dodata vrednost, na nju ide PDV od 18% = 300+54, pa cena raste na 590+354=944 dinara. Prodavac, tvoj komsija, kupuje za 944 dinara i dodaje svojih 200, mora da plati drzavi 18%, a to je 36 din. Ti kupujes napajanje za
590+354+236=1180 dinara
Isto bi bilo i da je 1000+18%=1180.

Poslednja izmena:
Ne nisi shvatio. Ne moze prodavac majicu vise da nabavlja za 80 dinara. To je mogao pre uz izjavu. Sada onaj koji mu prodaje majicu, prodaje skuplje, jer mora i on da plati pdv! To je i smisao PDV-a. Prva karika u lancu placa PDV, pa mu se vraca novac posle propisanog vremena.

@ t.o. : izgleda da ti nisi upucen 🙂 uvoznik placa 500 kinezu, ugradi se 20 u cenu i plati 18% na 20din koje se ugradio. Uzimam robu sa PDV-om vec uveliko, platicu PDV na kraju meseca, kupci placaju onako kako sam to vec opisao. Znaci ovako je u praksi, a ne u narodnim mudrostima 😉

@laza: ma razumeo sam ja tebe sto se toga tice, ja sam stavio da ponovo placa 80 din da bi bilo lakse da se racuna i razume. Necemo sad da se cenjkamo za cene majci 😛

1. Pa to je to, ja sam samo pretpostavio da se placa PDV pri uvozu
2. Pa zar se ne placa porez na punu vrednost uvezene racunarske robe na carini?
Znaci onda firma-uvoznik uveze nesto sto vredi €200 ugradi se marzom od €10,a ja kupac platim kod njih (u maloprodaji) to €211.8
i Mladji uplatim €1.8 poreza na vrednost od 210!? Mozda u nekoj drugoj Srbiji. 😀

Ako opovrgnes ovo znaci da su vecina nasih prodavaca teski lopovi, s obzirom na ovogodisnje cene.

pod 2. - naravno da se placa

t.o. je napisao(la):
1. Pa to je to, ja sam samo pretpostavio da se placa PDV pri uvozu
2. Pa zar se ne placa porez na punu vrednost uvezene racunarske robe na carini?
Znaci onda firma-uvoznik uveze nesto sto vredi €200 ugradi se marzom od €10,a ja kupac platim kod njih (u maloprodaji) to €211.8
i Mladji uplatim €1.8 poreza na vrednost od 210!? Mozda u nekoj drugoj Srbiji. 😀

Ako opovrgnes ovo znaci da su vecina nasih prodavaca teski lopovi, s obzirom na ovogodisnje cene.

2. Ako uveze nesto sto vredi 200 € i ugradi se 10, uvoznik placa 18% na 210€ odnosno 37.8% mora da plati PDV, tako da je konacna cena 247.8€, a uvozniku ostaje 10€.

gx-x je napisao(la):
@ t.o. : izgleda da ti nisi upucen 🙂 uvoznik placa 500 kinezu, ugradi se 20 u cenu i plati 18% na 20din koje se ugradio. Uzimam robu sa PDV-om vec uveliko, platicu PDV na kraju meseca, kupci placaju onako kako sam to vec opisao. Znaci ovako je u praksi, a ne u narodnim mudrostima 😉
...

Otpusti ti tvog knjigovodju na vreme - da ne bi (ti) isao u zatvor :smoke:

Tek sad primecujem... Treba da pise "ako ne opovrgnes" :lupko: . sorry dileri.

naravno da se placa carina, placala se i do sada pa je nisam ni pominjao. Carina je 5%, a ne 18% 🙂 Usluge spedicije itd. to je sve bilo i do sada.

@Laza: O kakvom je sad dodatnom porezu rec kad je vec na snazi PDV ? Kako si sad ubacio i porez od 18% pa na to jos PDV od 18% ??? :trust:

Cekaj. Sta ti mislis? Uvezes recimo TV od 100 evra, ugradis se 10 i prodas za 111,8 i drzavi ostane od svega toga samo 1.8€, a pre je uzimala 20% od cele sume? Vidim da si skroz pogresno protumacio PDV, i iz posta u post nastavljas sa losim tumacenjem.

Izvod iz http://www.poreskauprava.sr.gov.yu/sr/pdv/UputstvoPrimenaPDV.zip
2. ПОЈАМ ПДВ

Порез на додату вредност дефинисан је, према члану 1. став 2. Закона о порезу на додату вредност ( у даљем тексту: Закон ), као општи порез на потрошњу који се обрачунава и плаћа на испоруку добара и пружање услуга, у свим фазама производње и промета добара и услуга, као и на увоз добара, осим ако овим законом није друкчије прописано.

Poslednja izmena:
Sto drvite vise sa tim pdv-om, bilo je ranije tema i dosta toga se reklo. Sad kad su cene pred nama nemamo sta vise da gledamo u pasulj i pravimo kalkulacije.

Mika kod uvoznika kupi 100kg cvaraka za 100e (na koje je platio porez 18%), ugradi se 10e na tih 100 i proda ih Radetu za 110 x 1,18 = 129,8e.

Tako pdv funkcionise kod nas, ali izgleda neke ovde buni to sto ima nekoliko vrsta obracuna pdv-a.

pozdrav

@LAza: Covek, vidi ovako 🙂 Placa se porez na uvezenu robu, to stoji, ali taj porez nije PDV vec je carina i stopa koja se placa zavisi od robe koja se uvozi. Uvoznik cim definise svoje cene, na kraju meseca (do kraja meseca) mora da uplati PDV (porez na dodatu vrednost) PDV je 18% od onoga sto je on zaradio na robi, a ne na celokupan iznos.

Ono sto si boldovao "uvoz dobara" znaci da se PDV primenjuje i na uvoznike dobara koji ne rade za dzabe vec nesto naplate za taj uvoz, bilo da sami distribuiraju robu ili je uvoze za nekoga, oni imaju neku zaradu na koju se placa PDV, znaci na zaradu 😛

i ne mogu vise da pisem o ovome, reci cu jos samo ovo: porez na promet je ukinut i zamenut drugim sistemom poreza, a to je PDV i sam prevod te reci sve govori. Ako neko uveze robu koja je placena 100 necega, na to placa takse i carinu, a ne PDV, PDV placa na svoju zaradu od te robe.

Nije tacno da se placa samo na zaradu, vec lepo pise u citatu da se placa na uvoz dobara. I ja ne vidim sta tu tebe buni, porazgovaraj sa nekim racunovodjom o tome. I iznos poreza na uvoz dobara je tacno 18% za vecinu proizvoda. Zasto bi inace kompjuteri poskupeli malo vise od 18%. Da je onako kao sto tvrdis, poskupeli bi 18% od zarade, sto bi onda ukupno poskupelo racunare za 3-4%.

Svrha PDV-a je da porez plati prva karika u lancu, kako bi se izbegle kasnije malverzacije. A to je proizvodjac ili uvoznik. Drzava posle njima vraca vrednost poreza posle odredjenog roka. I porez koji uvoznici placaju na robu se bas zove PDV i nikako drugacije.

e stvarno nemam snage :S: Drzava nikom nista ne vraca vec prilikom uplate PDV-a umanjis iznos za PDV koji si latio kad si uzimao robu i to ti dodje povracaj novca. Za prvog u lancu to ne vazi posto on niciji PDV pre sebe nije platio, vec samo svoj na svoju zaradu.

Racunari su poskupeli za 18% zato sto preprodavci koji su uzeli robu pre n.g. to i planirali da urade zbog vece zarade. To je cist bezobrazluk. Kad stignu nove vece ture robe u velike firme sve ce se vratiti na normalu. Takodje su poskupeli zato sto do sada izbegavali PNP tako sto su je "racunarski sklop" u sebi imao 20hdd-ova, 10 CPU-a itd. i sve to u jednom kucistu sa tast. i misem.

Ono sa cime ja imam problem i ne mogu da razumem je to sto ti mesas uvozne takse, carine i PDV.

gx-x je napisao(la):
e stvarno nemam snage :S: Drzava nikom nista ne vraca vec prilikom uplate PDV-a umanjis iznos za PDV koji si latio kad si uzimao robu i to ti dodje povracaj novca. Za prvog u lancu to ne vazi posto on niciji PDV pre sebe nije platio, vec samo svoj na svoju zaradu.

Racunari su poskupeli za 18% zato sto preprodavci koji su uzeli robu pre n.g. to i planirali da urade zbog vece zarade. To je cist bezobrazluk. Kad stignu nove vece ture robe u velike firme sve ce se vratiti na normalu. Takodje su poskupeli zato sto do sada izbegavali PNP tako sto su je "racunarski sklop" u sebi imao 20hdd-ova, 10 CPU-a itd. i sve to u jednom kucistu sa tast. i misem.

Ono sa cime ja imam problem i ne mogu da razumem je to sto ti mesas uvozne takse, carine i PDV.

Stvarno, ali stvarno nisi u pravu...

Krajnji kupac je ranije placao 20% PNP-a, a sa primenom PDV-a placa 18%. Jedina razlika koju krajnji kupac oseca je da placa 2% manje nego sto je ranije placao.
Kod robe koja ranije nije bila oporezovana poskupljenje je 18%.

Ideja PDV-a je da svako u lancu plati porez da bi se povecala efikasnost naplate i smanjile malverzacije. Krajnji korisnik ne sme da primeti razliku. Svako u lancu placa 18% poreza na vrednost robe + njegovu ugradnju. Drzava kasnije svakom refunduje razliku osim prvom u lancu tj. uvozniku.

Pogledaj sliku ->

Prilozi

• PDV.jpg
    PDV.jpg
    45.4 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
gx-x, ne znam šta još treba da citiram da bi ti shvatio da se PDV naplaćuje prilikom uvoza

Kompjuterska oprema je do sada bila oslobođena poreza na promet i carine, tako da će uvođenjem PDV-a za krajnje korisnike ubuduće biti skuplja za 18% plus troškove carine!

S obzirom da je u pitanju uvozna oprema i da podleže kako carini tako i PDV-u po stopi od 18%, više je nego jasno da će kompjuterska oprema ubuduće za krajnje korisnike biti mnogo skuplja: za 18% plus troškove carine. To će dakako imati katastrofalne posledice za našu poslovičnu tehnološku opremljenost/zaostalost! Pogotovo ukoliko Ministarstvo finansija ne uvaži zahtev Društva za informatiku Srbije da se taj porez ukine ili bar snizi na stopu od 8%, kao za sva školska učila. Takav zahtev su podržali Privredna komora Srbije, Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine i Ministarstvo prosvete i sporta.

Autor je Dragan Pejić, stručni saradnik Poreske uprave - odeljenje Novi Sad

Videh danas knjigu "Porez na dodatnu vrednost", izdavac "Stylos"... 😉

gx-x je napisao(la):

Volim sto si upucen u materiju :d :d

dobro u pravu ste. Ja ne uvozim racunare, uvozim nesto drugo i placam onako kako sam rekao.

Nije mi jasno samo, ponavljam, kako moze da se placa "porez na dodatu vrednost" na robu koja je tek uvezena i prodajna cena jos nije formirana i nista jos nije "dodato" ? Po toj teoriji za tu robu odma platis PDV od 18%, i posle kad formiras cenu i kad prodas robu platis PDV ponovo ? Ili onda uopse ne platis PDV posle ?

@Simpson: ma sve je cool ali neki to vole vruce 😉

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
dobro u pravu ste. Ja ne uvozim racunare, uvozim nesto drugo i placam onako kako sam rekao.

Nije mi jasno samo, ponavljam, kako moze da se placa "porez na dodatu vrednost" na robu koja je tek uvezena i prodajna cena jos nije formirana i nista jos nije "dodato" ? Po toj teoriji za tu robu odma platis PDV od 18%, i posle kad formiras cenu i kad prodas robu platis PDV ponovo ? Ili onda uopse ne platis PDV posle ?

@Simpson: ma sve je cool ali neki to vole vruce 😉

Posle placas PDV na ono sto si dodao kao svoju zaradu i tako sve do krajnjeg potrosaca na koga se svali sav PDV.
Sustina PDV-a i jeste da se drzava naplati odmah a mi posle da se "prebijamo" izmedju sebe i sa njom.

znaci dvaput placas PDV ? Pri uvozu i pri prodaji ? Bar tako Laza tvrdi.

Naravno.

super, zivela siva ekonomija, bar kad su racunari u pitanju.
Ali svejedno, posto je tema PDV na polovno, i dalje stoji da prodavci polovnog otimaju 18%. Sem za robu koju uvezu. Da li neko zna da li je pri uvozu polovne robe i dalje stopa 18% ???

Ne vidim zasto ne bi bila. Samo sto mislim da je postojala neka Vladina uredba kojom se zabranjuje uvoz polovne tehnicke robe.

Nazad
Vrh Dno