Šta je novo?

PDV bezobrazluk...

• Začetnik teme connta
  • Datum pokretanja
Roming ima korektan servis, mom bratu je Siemens 3 puta crkavao, prvi put su mu zamenili novim i to na licu mesta, drugi put su mu dali (dok je na servisu) drugi telefon i to vishestruko skuplji, treci put je morao da cheka "chtavih" 4 dana. Mislim da su ekstra za nashe prilike.
Znachi ekstra su brzi.
Medjutim Comtrade je katastrofa i kompletno druga pricha i chesto ce se desiti da uredjaj drze maksimalno propisano zakonom, te ce vam zadnjeg dana vratiti ne pipnut uredjaj sa konstatacijom da je isotimeni popravljen.

Radi u "cuvenoj" Yubanci, a.d Beograd.

Ljudi mislim da ste se malo udaljili od teme!Pa zar se ovde raspravlja o kupovini telefonaili o PDV?
Nikako niste u pravu kada gledate na cenu tog DVD-a od 2.400 dinara,a zashto?
E pa zato jer on sigurno na "ulazu" ne koshta manje u dinarima od 1.580 dinara i shta sada pisac hoce da kazhe mislite? Hoce da kazhe to da kada ovde bar kod nas u SU ili NS-u neko nabavi trenerku iz Kine za 350 dinara sa svim troshkovima,verujte to je ulazna cena,pa je posle prodaje po 1500 ili 1800 dinara onda je to sasvim normalno!!! I koliko je to % zarade?
Garancija dok se okrenesh i gotovo!A ovde uzmite konkretan primer: DVD 1580 dinara X 1.18 = 1865 zaokruzheno! E sada dolazi ono shto niko ne spominje!!!To je bila cena na taj dan,ali poshto se zaduzhujete u veleprodaji u eurima a ne u dinarima svaki dan vam rachunaju i kursnu razliku tako da vas taj DVD koshta svaki put vishe iako stoji na polici i kada zhiralni kurs ode gore i tako dalje i tako blizhe......
Zheleo bih da jednom za svagda krajnji kupci shvate da marzha koju mi prodavci rachunara ubiramo nije ni izdaleka onakva kakvu kada moram vec reci imaju lekari,mesari,trgovci na buvljacima ili grobari! A zapitajte se da li oni imaju bilo kakve reklamacije (narochito ovi zadnji :) )!

Poslednja izmena:
Vec par dana kako se setam po gradu kako prodjem pored shopova, svi su prazni...Potpuno zbrisani.Samo po koji mikrofon ili slicna glupost.Da li je i to sastavno deo PDV-a?
:(

Izvinjavam se u vezi odgovora za mobilne, malo sam skrenuo temu sa glavne.
Ono sa drugom nisam lepo objasnio, a (vidim) nisam ni trebao da pominjem, jos ce neko da me optuzi u ime Comtrade-a, ono sto znam u vezi CT-a i Roaminga, od sad cuvam za sebe, ali ja tamo ne kupujem telefone.

Ovo me podseca na scenario nekog filma...On je video vanzemljake, ali mu nuko ne veruje, ali on se, bez obzira na to, sprema da uzvrati udarac... :d

lucky2001 je napisao(la):
Roming ima korektan servis...
....Znachi ekstra su brzi.

Probaj da ostaviš Samsung sa preklopom. Čovek je čekao 45 dana dok nije prošao zakonski rok, a onda je dobio neku Nokiu kao zamenu.

Heinz, to shto si naveo moze da se desi i najboljima..Ne vidim uopshte zashto si nastupio tako alavo...10 sluchajeva na tvoj jedan...

Da se ne bi stvari generalizovale.

PavleB je napisao(la):
slazem se.
to je ozbiljna definicija.

mislio sam da kad ljudi kazu firma misle na preduzece, a ne na radnju ili nesto slicno.

PavleB pa ti se slazes sa Cooler-om koji pojna nema o definicijama preduzeca i firme. Ako je studirao ekonomiju iz ekonomike preduzeca ima cistu 5-ticu.
Preduzece je organizovano i svrsishodno delovanje ljudi na sakupljanju puzeva recimo. Ovako otprilike glasi prevod Cooler-ovog tumacenja preduzeca. Sramota. :d

Preduzece predstavlja pravni subjekt sa ciljem organizovanja proizvodnje ili usluga sto podrazumeva koncentraciju kapitala pod jednim krovom u odeljak I ili konstantni kapital ( mashine i oprema ) i u varijabilni odnosno radnu snagu-uposlene radi proizvodnje materijalnih dobara ili usluga.

Firma je isti naziv za preduzece i to je samo u nasem srpskom jeziku tako. Recimo firma za proizvodnju papuca ili firma za prodaju kompjutera.

Naziv firme, logo firme registruje se kod nadleznog opstinskog organa u registar privrednih subjekata ako se radi o zanatskim, trgovinskim...delatnostima. Ukoliko se radi o preduzecu ili firmi vrsi se upis kod nadleznog privrednog suda na cijoj teritoriji je sediste preduzeca ili firme.

Dakle PavleB nisi nishta pogresio jer ovo ti pise bivsi nacelnik za privredu opstine i bivsi podpredsednik opstine koji to mora da zna. Usput sam bio i finansijski direktor i po struci sam Dipl. Ing. merodavan da ovu ispravku ispravi.
Sledeci put Cooler-e kad nesto hoces da napises vodi racuna da ovde ima i pismenih ljudi i oni koji imaju prakse u privredi. :p

Pozdrav :wave:

@Astrolog
gospodine nacelnik-za-privredu-opstine-i-bivsi-podpredsednik-opstine, svaka cast na obavljenim zanimanjima.
laicki gledano, ono sto je covek rekao je totalno ok. ja niti sam knjigovodja niti ekonomista, niti zelim to da budem. Samo sam napomenuo da ljudi brkaju FIRMA i
RADNJA.
A ovo sto si ti napisao je toliko duboka analiza koja je mozda potrebna za funkciju koju si ti obavljao. Bez ljutnje meni je to totalno i apsolutno nepotrebno.

Ono sto ja znam zasigurno je da mi je drzava trazila 5000$ pri registraciji preduzeca (e to se radi u trgovinskom sudu) koje sam doduse brzo izvukao, ali je bilo problem naci....manje-vise sam o tome pricao.

PavleB je napisao(la):
@Astrolog
gospodine nacelnik-za-privredu-opstine-i-bivsi-podpredsednik-opstine, svaka cast na obavljenim zanimanjima.
laicki gledano, ono sto je covek rekao je totalno ok. ja niti sam knjigovodja niti ekonomista, niti zelim to da budem. Samo sam napomenuo da ljudi brkaju FIRMA i
RADNJA.
A ovo sto si ti napisao je toliko duboka analiza koja je mozda potrebna za funkciju koju si ti obavljao. Bez ljutnje meni je to totalno i apsolutno nepotrebno.

Ono sto ja znam zasigurno je da mi je drzava trazila 5000$ pri registraciji preduzeca (e to se radi u trgovinskom sudu) koje sam doduse brzo izvukao, ali je bilo problem naci....manje-vise sam o tome pricao.

Au bre Pavle ti mene sa gospodine taj i taj. Nemoj tako nisam politicar i na tim funkcijama sam bio da bih pomogao predsedniku opstine u jednom gradu koji se jako razvija i poznat je u svetu. Deluje mi kao pomalo cinicno? :d

Izvini ako gresim ali ovo sto sam ti napisao nema veze sa knjigovodstvom, ekonomijom jer se ove teorije izucavaju i na pravnom fakultetu i na organizacionim naukama itd.
Firma je samo shiri pojam od preduzeca i obuhvata sve privredne odnosno pravne subjekte. Nisam chitao zasto su ti u trgovinskom sudu trazili 5.000$ ali predpostavljam da si hteo da otvoris trgovinsko preduzece za uzvoz-izvoz pa mu doticna suma dodje kao depozit.
Ustvari nije ni vazno. Svi smo mi ekomomisti ceo svoj zivot jer kupujemo i prodajemo. Zakon ponude i traznje cesto se ne postuje pa onda koliko ja vidim na forumu tolika kuknjava oko cena pa uslovi garancije pa poreklo robe...
Meni se to retko desavalo jer znam kako i u kojoj situaciji da odreagujem. Danas svaka susa koja otvori firmu misli da poznaje zakone ekonomije i bash zbog takvih dolazi do haosa. :d

Poseti sajt www.crnalista.info pa ches videti koja kompjuterska firma kojoj duguje i koliko tu ima mucke. Nije lose pogledati pre kupovine da ne kupis nesto sa onih sa crne liste jer sa garancijom mozes da se slikas sve u boji. :d

Au, gde vi odoste od teme. Evo vam nesto konkretno. ASUS CD-RW je u radnji gde radim kostao 2100 dinara. Sada kosta 2100x1,18=2478 dinara. Sve stvari koje su bile sa porezom POJEVTINILE su tacno za 2%. I to je to kraj price. Inace najveca marza je 20%. Najveca! Kad smo kod toga pricao sam sa vlasnikom radnje u kojoj se prodaju italijanske zenske cipele, i znate li kolika je marza? 300-400%, pa vi sad vidite.

E pa sa tom marzom od 300-400% te zenske cipele su mu 100% ;) italijanske :D

astrolog je napisao(la):
Au bre Pavle ti mene sa gospodine taj i taj. Nemoj tako nisam politicar i na tim funkcijama sam bio da bih pomogao predsedniku opstine u jednom gradu koji se jako razvija i poznat je u svetu. Deluje mi kao pomalo cinicno? :d

Izvini ako gresim ali ovo sto sam ti napisao nema veze sa knjigovodstvom, ekonomijom jer se ove teorije izucavaju i na pravnom fakultetu i na organizacionim naukama itd.
Firma je samo shiri pojam od preduzeca i obuhvata sve privredne odnosno pravne subjekte. Nisam chitao zasto su ti u trgovinskom sudu trazili 5.000$ ali predpostavljam da si hteo da otvoris trgovinsko preduzece za uzvoz-izvoz pa mu doticna suma dodje kao depozit.
Ustvari nije ni vazno. Svi smo mi ekomomisti ceo svoj zivot jer kupujemo i prodajemo. Zakon ponude i traznje cesto se ne postuje pa onda koliko ja vidim na forumu tolika kuknjava oko cena pa uslovi garancije pa poreklo robe...
Meni se to retko desavalo jer znam kako i u kojoj situaciji da odreagujem. Danas svaka susa koja otvori firmu misli da poznaje zakone ekonomije i bash zbog takvih dolazi do haosa. :d

Poseti sajt www.crnalista.info pa ches videti koja kompjuterska firma kojoj duguje i koliko tu ima mucke. Nije lose pogledati pre kupovine da ne kupis nesto sa onih sa crne liste jer sa garancijom mozes da se slikas sve u boji. :d

Zapravo u pitanju je preduzece za projektovanje i gradjevinu.
Ali, to je sad nebitno....

Znam ca crnu listu odavno.

;) Ima nas malo starijih, a i pomalo se bavimo politikom....

"Ustvari nije ni vazno. Svi smo mi ekomomisti ceo svoj zivot jer kupujemo i prodajemo."

Neko sa takvim iskustvom bi mogao momcima (i, istina retkim, damama) na forumu da pojasni PDV, a "kuknjava" se odnosi na one prevarante koji "zidaju" cenu porez+PDV+PDV+jos malo evrica za gladne foke, ili gladnu decu Svajcarske...

Poz.

borab je napisao(la):
Radi u "cuvenoj" Yubanci, a.d Beograd.

i moja je zena radila u pomenutoj banci(22g) i pre dve godine je napustila i presla na moj platni spisak :D
najsugavija banka u NFRJ;SFRJ;SRJ;SRiCG;......
dovedeni ljudi s koca i konopca tu,veruj,znam ljude......
primer:prvi racunari su im bili :"tim011"(ako se neko seca sta je to)64kb mashyina teska 34kg.e sad guskice nove dosle preko hotela toplice(ul.7jula :d ) u banku inagaze stiklom spoj mreznog kabla i banka neradi ceo dan iako im je receno da rade pjexe :eyebrows: i da paze gde gaze
dalje je off......... :d

Poslednja izmena:
astrolog je napisao(la):

a imas i sajt www.grappolo.info a na njemu forum pa :smash:

drljaca je napisao(la):
"tim011"(ako se neko seca sta je to)64kb mashyina teska 34kg

Dobro se secam TIM-a i nema veze sa 34kg.
Mozda si ispustio zarez ? :)

y....a,ko zna,mozda i jesam :eyebrows:
verovatno je da jesam,bili su to mali racunari,ali nasi!!!!!i za ono vreme lagani,skleroza......... :d
kada je to bilo.....85-86g? :wall:

Poslednja izmena:
U pakomu je amd64 3200+ bio 184eu(box)-veleprodajna-novembar.Sada pogledam i vidim da je 230eu!!!.
Pih!Zato sam i kupio pre PDV jer sam znao da ce nashi vacaroshi da postanu gramzivi i preko iznosa PDV.
Za mobilne je situacija sledeca:
Kupuju ih ispod ruke pa onda formiraju cene kako hoce.A obavezni su da imaju deklaracije na srpskom jeziku i da te telefone nabavljaju od veleprodaja.Ovako,veci deo njih radi i nema nikakve rachune za njih.Ali ti onda lepo da garanciju.A prilikom reklamacije moraju poslati isti tel.u servis.A najcesce su oni i servis sto je nelegalno jer nemaju dozvolu od npr.Nokia-firme da budu njihov servis.I opet nema zakona u tome.A da tu robu vode komisiono nemogu jer su novi uredjaji i onda za njih nebi vazila garancija(nema reklamacije za komisionu robu vec dobra volja prodavca).Znachi moraju kao trgovachku.Eto razloga i osnova da se plashe od inspekcije jer im se to sve moze zapleniti.Zato uvek "pali" pretnja inspekcijom.
Njih je najlakse "otkinuti" jer im je priroda robe i prodaje u osnovi nelegalna.Da ih neko pita dali imaju Kalkulaciju cene(zakonski obrazac) nebi ni znali sta je to.
"Bilo jednom u zemlji seljaka........"......Banana Republika smo mi!
PS>kazna za neregistrovan(na crno) rad je od 1500 do 4000 din(cl.41 Zakona o priv.preduzetnicima) a ako ne izdaju racun:mandatna 20000 a sudski 50000-100000(za preduz.)Taj clan 41 nije menjan i dolazi do apsurda da se vise isplati da radis nelegalno nego da si registrovan i ne izdas racun.
Umesto da ******* u vladi menjaju i usaglasavaju Zakone oni razmatraju Cetnicko pitanje dok narod muku muchi a institucije nemogu raditi zbog lose Zakonske osnove.Sve bi ih usranom motkom umlatio! :mad:

Poslednja izmena:
verovatno je da jesam,bili su to mali racunari,ali nasi!!!!!i za ono vreme lagani,skleroza.........
TIM je bio 1988,koliko se secam.Bila je tad i LOLA 64 i ORIC 64.hehehe..tastura i komp pa sve u jedno.napolju adapter.Eh 8 bita.Lepota je bila i u tome.CPU je bio 6510 i njegove varijante.....itd...Ali tada uskoci i IBM.PC je krenuo tu se vrzmala i AMIGA500(16 bita)-revolucija i moja prva ljubav :d .(posle commodore-a)
E tada je ORIC 64 kostao 500 svajcaraca.Kad pogledam i danas za te pare moze neka cetvorka...ali bez PDV(hehehhhe) :d

Poslednja izmena:
@connta

Možda bih se donekle složio sa tobom o temi koju si otvorio, ali činjenica je da smo mi takav narod kakav smo, i da se to teško može promeniti. Većina trgovaca PDV koristi kao izgovor za dizanje cena. Roba koja je trebala da poskupi ( optički uređaji, hard diskovi i još koješta našta nije išao porez ) za 18% , naravno da je poskupela daleko više. Sa druge strane, komponente koje su bile oporezovane i koje bi po logici stvari trebalo da pojeftine, poput grafičkih karti, procesora, ploča - sve je to takođe poskupelo pod izgovorom zbog PDV-a. Zato će januar i februar da budu mrtvi po pitanju prodaje računarskih komponenti ( mada manje-više to svake godine bude tako jer se ljudi u decembru nakupuju, jedina je razlika u tome što je ove godine to bilo izraženije upravo zbog navedenog PDV-a ) , ali po mojoj nekoj laičkoj proceni ( radim u jednoj radnji :p koja se bavi prodajom računara ) , već u aprilu, ako ne čak i u martu, cene će se sasvim sigurno normalizovati i vratiti maltene na decembarski nivo, tako da se PDV tada neće ni osetiti tada.

Inače da dodam, kontam da si ogorčen na "Monitor", ali ako su oni lopovi, pa šta reći onda za ACZ ( sada su valjda samo AC :mad: ) ili Jugodatu, da ne nabrajam još neke...

P.S. Mislim da je neprimereno da toliko psuješ. Razumem ogorčenost, ali mislim da nema potrebe za time, pogotovo ne na ovakvom mestu.

poz' :wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno