Šta je novo?

PDA za arhitektu

Silverrider

Čuven
Učlanjen(a)
30.09.2003
Poena
619
Prvo pitanje je koji od PDA uredjaja kupiti za arhitektu koji bi na njemu mogao otvoriti ne preterano kompleksne projekte, usput nacrtati nesto u CAD-u i sl. Da li uopste ima CAD-ov software za PDA uredjaje? Sta je best buy?

Drugo pitanje je vezano za iPhone, da li se na njemu mogu otvarati office files, pdf, cad i kako se pokazao u wi-fi vezi?

U wi-fi vezi ponasanje je odlicno, otvara sajtove potpuno isto kao na racunaru, znaci savrsenstvo, e sad za pdf i office fajlove mislim da ne moze da otvara, ali nemoj me uzimati za rec. Mozda ima neki software za to. ;)

HP iPAQ 214/114

Ја не знам да ли постоји на тржишту код нас бољи PDA од овога ;):
HP iPAQ 214
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/uk/en/sm/WF06a/215348-215348-64929-215384-215384-3544060.html
http://www.bigapple.rs/notebook/pda/hp-pda/hp-ipaq-214-fb043aa.html
http://www.youtube.com/watch?v=XD2E72Llez4

Или слабији:
HP iPAQ 114
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cs/sr/sm/WF06b/215348-215348-64929-215384-215384-3544251-3544257.html
http://www.bigapple.rs/notebook/pda/hp-pda/hp-ipaq-114-fa982aa.html

Мало изгуглај па види да ли ти одговара ;).

HP iPAQ 214/114 су бољи јер су:
1. Новији производи
2. Новији Windows Mobile 6
3. Имају WLAN

iPAQ hx2790 и iPAQ 214/114 имају исти процесор ;).

Poslednja izmena:
nisam znao da imaju isti procesor

1. noviji proizvod, OK, ali cesto puta samo sminska, ovog puta se vidi razlika u vecem ekranu, ali ostalo...
2. znaci samo da je zahtevniji i sporiji, wm5 je keva, slicno kao xp/vista
3. i moj 2790 ima wlan

Uzmes polovnu nokiu e61 za 90e i zavrsis poso.

Takodje me zanima da li ima software za pda koji otvara ili edituje Microsoft Project fajlove.

@Silverrider:
Ijjao, šta li ti radiš kada ti treba ACad za mobilni/PDA?? Da li si siguran da imaš živaca i vremena da se smaraš na ekranu za koji ti treba lupa? Ja probao office na E61 i smorio se (jeste, na E61 je katastrofa, jer nema tač skrin itd, ali opet je ekran mali). Ja sam mašinski inženjer, radim u ACad 8 godina, pa znam kako izgleda, ekrana nikada dosta. Imao sam i ja bludnih misli na tu temu (Acad na E61, ali ništa od toga-na svu sreću)!
Da sada ne bude da oftopičarim, ali zar nije bolje da kupiš neki netbook, kao AcerOne ili MSI Wind, ma može i EEE PC (samo što ga za džabe ne dele). Imaćeš daleeeeko bolji komfor i brzinu, a bogami i jeftinije ćeš proći (naročito sa nekim starijim Asus EEE PC). Tolko od mene.
PS
@duler:
da li si probao da otvoriš *.dwg na E61. E pa bre ne može, ne postoji program koji to radi, ja ga nisam našao. Drugo, na E61 se veliki pdf fajlovi užasno ponašaju, tako da je skoro neupotrebljiva za te stvari. Da ne bude zabune, imam E61 skoro 2,5 godine i ne bi je menjao ni za jedan drugi fon, jer je dobra kao TELEFON, sve se radi jednom rukom, kuca se neverovatno brzo, wifi radi ok...ali ja ne očekujem da kuva ručak.

Poslednja izmena od urednika:
Probao sam i slazem se sa tobom, ali isto tako sam probao i na PDA i isti je utisak, pa sam i rekao to sto sam reko.
Inace koristio sam e61i pune dve godine i nisam ni mislio da ga menjam, ali sam presao na postpaid i iskoristio priliku da povoljno uzmem e71.

Kada setas objektima od nekoliko desetina hiljada kvadrata, imas problem da nosis bilo sta vece od paklice cigareta.:) Pogotovu kada oko tebe rade masine i gledas da ti neka cigla ne padne na glavu. Insistiram na PDA uredjaju, pa me interesuje da li postoji adekvatni software za njih.

A neki lap sa 12/13" ekranom? Nema sanse?
A sta ce ti crtanje u CADu ispod krana? Onda ti treba i stampac inace je bezvredno?

Crtanje ispod ili na kranu je avantura puna adrenalina. Salu na stranu, smatram da ce pda uredjaj, ukoliko postoji adekvatan software, u mnogome ubrzati posao, kako moga kolege, tako i moj. Ujedno hocu da zamenim dosadasnji mobilni telefon, pa pored interesantnog izgleda iPhone-a, ako postoji mogucnost rada sa odredjenim datotekama, problem oko odabira novog uredjaja je resen.

mislim da je pogodnost takvog urejdaja sa odgovarajucim software-om je vise u cinjenici da se nesto moze pogledati a ne da se nesto konkretno nacrta...cesto se za neke stvari ispostavi da bas toga necega nema na samom crtezu koje ljudi na gradilistu imaju...jeste kao marfijev zakon ali cesto zafali neka kota....ili se ne vidi....mozda ajde da se doda neka linija ili sta vec...sve ostalo je cista utopija. kako god eto puno zabave...sto rekose veci uredjaj...uf, to ako se negde ima sto...na samom gradilistu sve sto je vise od telefona i metra je opterecenje...

Crtanje ispod ili na kranu je avantura puna adrenalina. Salu na stranu, smatram da ce pda uredjaj, ukoliko postoji adekvatan software, u mnogome ubrzati posao, kako moga kolege, tako i moj. Ujedno hocu da zamenim dosadasnji mobilni telefon, pa pored interesantnog izgleda iPhone-a, ako postoji mogucnost rada sa odredjenim datotekama, problem oko odabira novog uredjaja je resen.

Ma daj čoveče, ne zanosi se:trust: Na gradilištu sam sigurno 6 godina, i nema ništa bolje od olovke i bloka na podmetaču za crtanje. Ok je da pogledaš nešto na PDA (smartfonu), ali teško da ćeš da nešto nacrtaš. Da ne pominjemo to što će šljakeri da te zaspu pitanjima tipa: "Bate, koliko megapiksela ima" itd :p
PS
Ako neko nađe neki program za symbian S60 3rd edition koji otvara dwg fajlove neka postuje, baš da vidim to čudo:-devil-:
PS
Kolege iz firme IMI international koriste Asus EEE pc za unos rezultata merenja protoka vode i vazduha pri balansiranju sistema (Excel). Pitao sam čoveka što ne nabavi neki PDA ili slično, i lepo mi je rekao da nije oboleo do te mere, tj S&M mu baš nije omiljeni vid zabave:smoke:

Plus što ako treba nekome nešto pokazati pod jakim suncem ili belim oblačnim nebom, zna da bude jako *****ato, zato što takvi ekrani nisu baš sjajni u borbi sa odsjajom.

da skroz sam zaboravio to sa suncem (sto zavisi od faze radova)...nego, veceras sam se bas igrao sa samsung omnia telefonom u kome se upravo nalazi neka prenosna verzija cad-a...rekao bih, samo kao stos, znaci nista vise od toga...zoom in, zoom out do besvesti....treba mnogo optimizma da bi se nesto iole ozbiljnije sa time odradilo! nije problem telefona, on je dovoljno brz...
a ovo sa symbian dwg viewerom, to bi bilo mnoo jako! lol

da skroz sam zaboravio to sa suncem (sto zavisi od faze radova)...nego, veceras sam se bas igrao sa samsung omnia telefonom u kome se upravo nalazi neka prenosna verzija cad-a...rekao bih, samo kao stos, znaci nista vise od toga...zoom in, zoom out do besvesti....treba mnogo optimizma da bi se nesto iole ozbiljnije sa time odradilo! nije problem telefona, on je dovoljno brz...
a ovo sa symbian dwg viewerom, to bi bilo mnoo jako! lol

misliš jako bolno:S::S:

prvo velika razlika je da li treba za crtanje ili za gledanje :D:D

za s60.3 a i ostale PDA i sl uredjaje
http://www.estalosolutions.com/site_en/uploads/Flyer_EstaloCAD.pdf

http://www.estalosolutions.com/hotsite/cad/
skinite simulator za PC jer u njemu mozete da vidite i svoje crteze

uopste nije jeftin :D i to samo Viewer
dwg se konvertuje u njegov fajl dwgp ali je veoma upotrebljivo radi i sa lajerima

ovaj ima samo do S60.2 ali i za PDA

http://visiarc.com/downloads/demos/

PS. skrolujte u desnu stranu !

Poslednja izmena:
Ono sto vama treba je wireless/3G pokrivenost na gradilistu i custom made web server koji drzi mapu i crteze, a vi sa telefona ili pda se setate po mapi/crtezu. Server renderuje mapu u jpg ili png i generise web stranu, a telefon ili PDA to prikazuju u svom web browseru.. nesto kao Google Maps. Uz malo dodatnog programiranja moguce je i ubacivati komentare na crtez i jos ponesto.

Razvoj ovakve aplikacije je piece of cake... Potreban je export iz ACad-a u nesto razumljivo (citljivo), malo baze podataka i programiranje web servera. Prednost ovog resenja je sto bi radilo na svakom novijem telefonu/PDA, plus sto bi omogucilo uvid u crteze cak i nadzornicima na gradilistu. Od ove tacke, projekat bi se mogao rasiriti u mnogo pravaca.

Sto se editovanja tice to bi bila extra fora ali neverujem da bi to ubrzalo posao jer verujem da ces pre zavrsiti posao tako sto sedes u auto, odes u kanc, nacrtas, snimis i vratis se na gradiliste nego da crtas po telefonu/pda.

Naravno, konkretan rad se obavlja u kancelariji, vidim potrebu za ovim pa me zato interesuju odgovori na moja pitanja.

Po meni imas malo izbora. Cega sam se prvo setio, oba su HTC, znaci sve sto si hteo plus mobilni.

MDA Pro (Qtek 9000, HTC UNIVERSAL) 250e-300e

t-mobile-mda-pro-touch.jpg

HTC X7500 350e-450e

t-mobile_ameo.jpg

Nazad
Vrh Dno