Šta je novo?

PDA thread/diskusija - saveti, utisci, iskustva :)

Bane R

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2000
Poena
810
Evo već, ne znam ni ja, mesec dana vozim PDA (Pocket PC) i moram da priznam da je mnogo dobra fora :). I ranije sam naravno bio upoznat sa mogućnostima (u zadnje vreme tnx to sasa ;)), ali ni sam ne znam što sam stotine evra bacao na grafičke, procesore i memorije, a ne na tako neke stvari (danas to nikad uradio ne bih :)). Do duše, sećate se ono topica od pre godinu i po dana gde sam se razmišljao da menjam, za to vreme, ultra fancy mašinu za playstation 2, neki pda i neki p2 :).
Ja sam Dell Axim X5 Basic (znači onaj slabiji, 300mhz/32mb) nabavio zaista povoljno, ali bi sada bez razmišljanja dao mnogo mnogo više za ovakvu stvarčicu. Jednostavno, to je ono što je meni (pored fotoaparata) interesantno od ovih savremenih gedžeta, odnosno to je ono što meni leži. Šta da vam pričam, teram MX440 i ne palim ništa 3D na računaru, izgubio sam želju da tražim šta je to od igrica dobro, a vertex shaderi i gluposti su me od uvek nervirali (opet, totalna suprotnost, CMRally serijal me previše okupira - demo četvorke sam morao da obrišem koliko sam ga igrao, a full nisam ni nabavljao).

Ništa, da ne dužim previše, voleo bi da ovaj thread bude posvećen uopšteno PDA uređajima i kao što rekoh savetima, utiscima, iskustvima vezanim za ove moćne spravice, koje itekako mogu u džep da stanu :).
Dakle savetujte neke dobre softvere za, bilo PPC ili Palm, primene ovih uređaja i tako dalje... :)

update: ako već nemate šta pametno da kažete, javite se makar ako imate PDA uređaj, da vidimo koliko ljudi ima

Poslednja izmena:
Shto se tiche software-a za Pocket PC, vlasnicima i buducim vlasnicima savetujem da overe ovaj link

http://www.howardforums.com/showthread.php?threadid=274092

U pitanju je topic na HowardForums.com, inache po meni najboljem forumu za PDA i Smartphone uredjaje.

Shto se tiche samih pda uredjaja,skoro sam se zapalio za iste :) i bio sam do neko vreme u dilemi dal da ispazarim Tungsten T3 ili hp 4150, ali pojavom Asusa a730 i iPaq-a hx4700 sacekacu josh neko vreme pa cu videti shta da ispazarim,a to bih savetovao i svakom potencijalnom kupcu,da sacheka josh neko vreme i da razmisli da li ce da uzme nekog od novih iPaq modela, dell x30 ili neki od asus modela.

ja sam se nalozio na palm zire 72. u sustini sve mi odgovara kod njega, pa cak i cinjenica da moze da pusta mp3 samo 4-5 sati. ono sto me brine je palmos. jel moze neko ukratko da kaze kako trenutno stoje palmos, symbian i pocketpc medjusobno i sta se ocekuje u buducnosti? mogucnosti, izbor aplikacija (freeware i freeware* ;))...
pitam ovo jer sve sto ja tu vidim su neke ikonice i sve mi isto. :D
ako neko ima neki predlog sta bi mog'o drugo da pazarim u tom cenovnom rangu (~300€) neka kaze. al samo pod uslovom da se vec pojavilo u svetu i ocekuje se kod nas ovih dana, nemogu da cekam puno. ;)

Bane® je napisao(la):
update: ako već nemate šta pametno da kažete, javite se makar ako imate PDA uređaj, da vidimo koliko ljudi ima
Evo već par meseci se ne odvajam od HP4150. Uopšte ne znam kako sam fukncionisao pre ove spravice :) MSN, ICQ, Mail, savršena sinhronizacija conacts, maila, taskova na relaciji posao–ipaq–kuća. Baterija traje max 4.5 sata. Sa WiFi–em više nego duplo manje, ali tek je to opasan osećaj :)

Dodao sam karticu od 256MB i uglavnom zvrji poluprazna, tako da mislim da i ona od 128 rešava posao.

Izmenjao sam nekoliko WinCE i PocketPC modela, poslednji Fujitsu PocketLoox. Sada čekam da se pojavi u prodaji Motorola MPX300.

Za nekoga ko vecinu vremena provodi u pokretu kombinacija prenosivi racunar+ pocket pc je prava stvar. Pocela sam sa nekim Casiom, davnih dana, secam se da je mogao da sinhronizuje podatke sa (tada) W95! Revelation... pa sam koristila Revo, a Poslednje sam imala Cassiopeiu E125 a sada skupljam parice za Toshibu :)
Probala sam Palm (Handspring), ali nije ni primaci Pocket PCju.
Kako je pametna ta stvarcica, jedini je zaheb da ga neko ne drpi, gruvala bih glavom o zid jer sam, uz nenormalno mnogo posla, POTPUNO opustena....

mpx300 (aka mpx) ce biti oko 750eura, sto je puno
a kolko sam video na howardforums, ima ozbiljnih problema sa multimedijom, taj procesor u njemu nije dovoljno snazhan kolko kazhe onaj lik koji je opisivao mpx.Mada i sam kaze da je to sample model

Highl1 je napisao(la):
mpx300 (aka mpx) ce biti oko 750eura, sto je puno
a kolko sam video na howardforums, ima ozbiljnih problema sa multimedijom, taj procesor u njemu nije dovoljno snazhan kolko kazhe onaj lik koji je opisivao mpx.Mada i sam kaze da je to sample model
Videćemo... koncept je skoro idealan: mobilni/GPRS i PDA u jednom, a nije cigla (otvara se na dve šarke, kao mobilni ili kao palm), još ima i tastaturicu (ne volim da nabadam slova olovkom), BT za mikro-slušalicu, WiFi za PC vezu, SD za proširenje... ma super su ga smislili. Ako su štedeli na procesoru, onda stvarno...

jeste super,i ja se lozim na njega :)
ali fazon je shto je telefonima potrebna mnogo jacha baterija (vidish da je hp u iPaq 6310 koji ce biti pocket pc phone stavio bateriju od 1800mah, dok mpx ima onu od 1100 chini mi se) i josh pomenuti problemi sa tim procesorom koji je slabiji po testovima od iPaq 1940. Dalje i malo je deblji, nekih 26-27mm u odnosu na iPaq modele koji su do 15mm,i josh je tu prevelika cena od 750 eura. Ne znam videcemo kad se pojavi u prodaji

Ja sam jedno vreme "merkao" ASUS 620BT, a koliko sada vidim model 620 je svega 260e...

Poslednja izmena:
Koristio HP Jornadu 690 preko godinu dana i nekoliko meseci sam koristio Sony Clie UX50. S obzirom da oba imaju qwerty tastature skapirao sam da ce mi notebook sa 10.6 ekranom zavrsiti posao.

Trenutno bez PDA...mada mozda uzmem neki Pocket sa BT, zbog skidanja poste dok je notebook u gepeku ;)

Ovako. Ja trenutno imam Palm Tungsten E i prezadovoljan sam. Pre njega sam imao Palm Zire, i on je ipak bio preslab za bilo kakvu ozbiljnu upotrebu, ali je za nekoga ko kupuje prvi PDA sasvim OK. Kroz ruke mi prolaze najrazličitiji PPC modeli, pa mogu da preporučim npr. HP 1940 i FSC Pocket Loox 610BTWL.
A što se Motorole tiče, sve je to OK samo ako stave dovoljno jaku bateriju. Imao sam priliku pre mesec dana da skoro dve nedelje nosim Mpx200 i nemam nikakve krupne zamerke, osim činjenice da baterija jedva može da izdrži jedan ceo dan. Tako da ako misle da to postane iole upotrebljivo samo neka stave jaču bateriju, pa makar uređaj bio i veći i teži.

mpx200 nije pda vec smartphone,i ne znam kako je tebi baterija izdrzavala jedan dan,kad meni radi dva dana i onda rikne.Znachi 6-7h muchenja gprsa,igrica i filmova u skoli i neki razgovor preko dana,i tako dva puna dana.Gde je kupljen taj mpx200? Chitao sam na raznim forumima (www.modaco.com , www.msmobiles.com) da svi imaju razlicite probleme sa baterijama, od toga da nekome traje svega par sati,a nekome bogami i do 3-4 dana

Imam Psion 5MX 3-4 godine.

U svoje vreme revolucionaran uredjaj, a i sada korisna stvarcica...

Ne verujem da cu uskoro kupovati drugi...

ps: “The PDA is dead,” - David Levin, the boss of Symbian

Poslednja izmena:
Danas mi cale uzeo PDA Qtek 2020.Mislim da je jedan iz novije serije.

Procesor je Intel(R) PXA263 400mhz 128mb rama

Sta mislite o ovom pda?U koju klasu spada?

W12 je napisao(la):
Danas mi cale uzeo PDA Qtek 2020.Mislim da je jedan iz novije serije.

Procesor je Intel(R) PXA263 400mhz 128mb rama

Sta mislite o ovom pda?U koju klasu spada?
ja licno ne volim te mustek-plustek firme...

Ja bi ga stavio izmedju ekonomske i srednje klase. Snob sam, shta cu :)

Jedno pitanje, da li je moguće i kako smestiti određene, uslovno rečeno, sistemske fajlove na SD ili CF karticu, a da ih Pocket PC i dalje koristi. Konkretno, melodije za alarm ili na primer "today" teme.

Bane® je napisao(la):
Jedno pitanje, da li je moguće i kako smestiti određene, uslovno rečeno, sistemske fajlove na SD ili CF karticu
Koliko se sećam on ih traži u sistemskim direktorijumima, kad setuješ novu pozadinu sa SD kartice iskopira se pod default nazivom. Ali sam zato uspevao da prebacim na SD celu strukturu Avanta, mogu i attachments mailova i još razne stvari. Takodje pri instalaciji raznih programa nabije neke fajlove u Windows ali se često mogu premestiti na karticu ručno.

Ne verujem da je pametno da takve fajlove pokusavas da stavis na SD/MMC pre jer PPC gasi kartice kada dodje ispod 10 do 15% baterije a drugo kartica je naravno za par redova velicine sporija.

Da znam ilija, ali to su u pitanju neke nebitne stvari, koje ipak dosta memorije zauzmu... Mislim, valjda može da se namesti makar da sa SD kartice "čita" neku (ogromnu) melodiju koju bi da stavim kao budilnik :)...

Ljudi, sta mislite o Palm Zire 31 i Palm Tungsten E?
Trebao bih uskoro da uzmem PDA, jedini uslov je da bude ispod 200€ (jer mi ne pada na pamet da dajem vise para za to). Neki savet?
I zasto svi kazu da je Pocket PC bolji od Palma?

delimir je napisao(la):
Ja sam jedno vreme "merkao" ASUS 620BT, a koliko sada vidim model 620 je svega 260e...

Pros:
Great quality
Light weight and slim
Fast Performance
Built-In and bundled software
Long battery life
Competitive Price

Cons:
IR Port on the side
Non-replaceable battery
Low speaker volume

Rating: 9.5 out of 10 Stars.

Jos da dodam da su ljudi imali problema sa konektovanjem telefona i racunara na njega ali nisam siguran sta tacno. Ukoiko ima neko ko ga je koristio neka pojasni ili demantuje.

Cini mi se zaista prihvatljivo. Na e-bayu je nedavno lik iz madjarske ponudio i izlicitirao $110 za mesec dana koriscen uredjaj. Ja ***** nisam hteo da se mesam - racunao sam da ce me pokopati na kraju.

Geek_master je napisao(la):
Ljudi, sta mislite o Palm Zire 31 i Palm Tungsten E?
Trebao bih uskoro da uzmem PDA, jedini uslov je da bude ispod 200€ (jer mi ne pada na pamet da dajem vise para za to). Neki savet?
I zasto svi kazu da je Pocket PC bolji od Palma?
Zato što su navikli na Windows i zato što vole da se igraju ;) Činjenica je da za PPC ima nešto više kvalitetnijih igara, ali se situacija u Palm svetu dosta popravlja sa pojavom jačeg hardvera, pa je i softver sve bolji.
Od dve mašine koje si pomenuo definitivno Tungsten E. Jeste da ima nešto slabiji procesor, ali je ekran na Zire-u (160x160 STN) ipak stvar prošlosti.
Opet, ako ti je do igranja, bolje uzmi PPC.

Hvala na odgovoru. Verovatno cu uzeti Tungsten E, nasao sam ga za 200€. Palm je ipak dosta jeftiniji.
A sta mislis o Toshiba E740? Model je star 2 godine, ali nasao sam ga za 230€. Svidja mi se jer ima CF slot, dok mi je WiFi koji ima beskoristan. A i ima losiji ekran... Sta mislis o poredjenju njega i Tungsten E?
Ima li ista drugo u rangu do 200€ (ova toshiba prelazi to, ali generalno gledam sta ima do 200)

Mislim da za te pare može i neki Sony da se nađe, ne pratim baš cene. Obrni-okreni, sve je to jako slično, ne znam za šta ti treba pa da probam da izdvojim nešto.
Što se tiče PPC-a, za nešto malo više para mogu da se nađu Asus 620, neki slabiji Axim, a ta Toshiba je isto lepa mašina (ne bih odbio WiFi).
Meni je, u principu, potpuno svejedno koju ću platformu da koristim, ali biram Palm jer me Mobile Windows malo zamara. Megaherci i megabajti na sve strane, a ipak sve nekako tromo ide ;)

Hvala ti mnogo. Znaci PalmOS radi brze od PPCa? I onako mi se nije svidjala ideja o windowsu u ruci ;)
Nemam neke specijalne prohteve, onako, da moze nesto da se pribelezi, a da nije parce papira ;) Salim se, to ce mi biti prvi PDA, da vidim kako to funkcionise. Odvojicu ce potpuno od kompa na neko neodredjeno vreme zbog ucenja, pa eto PDA ce mi sluziti da se zanimam kad mi je bas dosadno ;)

Je l', a ovo na Pocket PC sistemu, bez obzira što se instaliraju programi na dodatne kartice, opet mora određeni dll fajl da ode u windows folder, a ti fajlovi i nisu mali za PPC pojmove. 100-500kb, malo po malo, ode rama, ako ne grešim :)...

Nazad
Vrh Dno