Šta je novo?

PCTV->MPEG2->DIVX (VDub) Problemi

Mx

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
619
Citao sam dosta postova o ovoj problematici, ali nisam resio problem.
Dakle PCTV karticu imam jedno 5 godina (analogni tuner) i radila je sasvim ok na Win98 i originalnim drajverima (valjda verzija 4). Onda sam prelaskom na Win2000 stavio WDM drajvere i sve je postalo komplikovanije. PCTV Vision vise nece da radi, ali posto je ionako bio mrsav sa opcijama zamenio sam ga ChrisTv-om. Ali od skora mi je potrebno i snimanje, pa sam to poceo da radim sa WinDvr-om. Slika i zvuk budu stvarno ok, ali hocu kasnije da odsecem reklame i prebacim u Divx. Naravno tu na scenu stupa stari dobri Virtual Dub i stari dobri problemi. Skinuo sam verziju VDub-a sa mogucnoscu ucitavanja mpeg2 materijala, ali imam problema pri kompresiji. Naime zvuk se snima u 44100 Hz , i pri komprimovanju u mp3 imam opcije ABR i CBR. Voleo bih da radim sa CBR-om ali stalno izadje neka poruka da se skrsio encoder (isto tako i za bilo koji WMA). Sa druge strane ABR bude sasvim ok ali njega ne mogu da pustam na Pioneer 470 kucnom divx playeru (bude tisina) a kad vec snimam na dvd, voleo bih da imam mogucnost i da gledam na njemu.
Da ironija bude veca, vise mi ni IuVCR ne radi dobro sa ovim drajverima, iako sam na PIII@800Mhz mogao da snimam direktno u DivX bez izgubljenih frejmova.(sada je tu Barton 3200+,512mb,itd..) Ali posto mi je sad nagomilano vec dosta materijala u mpeg2 formatu, ipak bi da resim problem sa VDub-om i kompresijom zvuka.
Poz :wave:

ja virtualdubmod nisam uspeo da nateram da kompresuje zvuk iz mpeg2 fajla.
problem sam resio sa autogordian knot-om, nije najbolje resenje, ipak taj automatizam nije bas najbolji ali jeste resenje ako ne zelis da se patis.

mozda bi ti bilo zgodno da pre kompresije 'iscupas' zvuk iz mpeg2 pa zatim da kompresujes.

Probao sam i autoGK ali onda gubim mogucnost isecanja materijala (reklame) jer kasnije taj komprimovani fajl nece da se ucita u Virtual Dub.
Ili da vadim zvuk, mada to tek komplikuje ceo proces a i plasim se desinhronizacije.
Poz

Jesi li u opciji record, podesio snimanje audio zapisa. Kod mene (FLY2000) sve radi vise nego perfektno. Koristim codec 3ivx i rezoluciju od 640x480 za direktno snimanje u mpeg4.
Za one koji nisu znali a koriste VDub za obradu materijala koji je u avi formatu:
Drzite SHIFT i strelicu desno za pregled materijala po Keyfrejmovima, samo tu mozete adekvatno iseci materijal, bez naknadne rekompresije (video/direct strean copy)

Nadam se da sam nekome pomogao.

Naravno da grebujem zvuk, ali problem je pri kompresiji vec snimljenog mpeg2 materijala u mpeg4. Probacu i taj fly2000, ali cu najverovatnije ostavljati zvuk nekomprimovan jer je ionako mono, a i protok je 15 puta manji od slike tako da velicina nije problem.
Hvala na savetima

Ok, problem je resen, pa ako nekog zanima samo ukratko da kazem. Dakle verzija VDub-a koja ucitava mpeg2 odradjuje dobro posao, problem je bio sto sam stavljao konvertovanje zvuka na mono da bih smanjio protok, ali je mp3 lame stalno pucao pri CBR podesavanjima. Zato sam ostavio na stereo (7kB/s ne znaci mnogo) i sad je sve ok, radi i na dvd player-u i na pc-u.
Hvala svima
Poz :wave:

Nazad
Vrh Dno