Šta je novo?

PCI vs. ISA - enabled digital CD audio...

DS9

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2000
Poena
709
Zanima me objasnjenje za sledecu situaciju.

Na racunaru (cyrix MII 266MHz, 256 RAM, winXP, koss hd50 desktop zvucnici) sam imao stariju ISA Yamaha zvucnu (nista specijalno, obican sb). Sa teac rezaca (w540e) ponekad slusam audio diskove. Na properties rezaca sam chekirao Enable digital CD audio... I radi sasvim fino.

Sticajem okolnosti dobih jednu PCI Xwave 3100A karticu, pa skinuh yamahu i stavih ovu. Ok zvuk, mada nesto vise treba da odvrnem Volume na zvucnicima, da zvuk bude kako sam navikao (al` nema veze).
Medjutim, primetih nesto cudno.
Kada pustim Audio CD, uz pazljivije slusanje, cujem povremeno (nema neku pravilnost) nesto kao "clicking", slicno onome kao kada ljudi opisuju "preskakanje" na diku koji je narezan na prevelikoj brzini. Kada sam to cuo, stavih drugi disk - k`o velim da se onaj prvi nije ostetio u mdjuvremenu. Isto.
Pomislih da mozda nisam pazljivo slusao diskove sa Yamah-om, pa je vratim. Na njoj ne cujem probleme.

Onda ponovo stavim Xwave, al` je sada povezem i audio kablicem sa teac-om, i iskljucim (dechekiram) Enable digital CD audio... Tako namesteno radi odlicno, i ne cujem "clicking".
Jedino mi nije jasno, zasto?(ne radi ok sa enable digital...)

Hvala

Moja teorija je da iz nekog razloga ta PCI zvucna vise opterecuje PCI magistalu (slicno se dogadja i sa Live! familijom), a prilikom digital audio ekstrakcije svi podaci idu preko nje (magistrale). Kada stavis audio kablic zvucna karta samo prosledjuje signal na zvucnike.
Znaci problem na relaciji ploca(chipset) <-> zvucna karta. Veoma je moguce da ces primetiti to puckanje i u nekim drugim situacijama (npr. kada slusas mp3 i kopiras neki veliki fajl na hard).

Hvala Dandy,
nesto slicno sam sam i ja imao na umu, i moguce je da si vrlo u pravu jer je chipset na mojoj ploci problematican (TXpro), a poznato je da je southbridge ovog chipseta defektan u smislu da neki uredjaji ne mogu nikako da rade u MWDMA (udma) modovima iako ih sami podrzavaju (odnosno da sistem nije stabilan ukoliko se i uspe da se tako konfigurise).
Ono sto nisam znao je cinjenica da DA moze tako da "optereti" magistralu, da izaziva ovakav efekat.
Da bi bilo jasnije sta se desava, treba reci da je zvuk u npr. igrama (CS) definitivno bolji sa Xwave, odnosno da igra znatno brze radi ( i nema distorizan zvuk) sa PCI kartom, pa ostaje pitanje kako to da u celoj ovoj kombinaciji (hardware-a) samo DA pravi "problem".

Ziv bio
&pozdrav!

Kao što Dandy reče, posledica overheda na PCI magistrali.

Veoma neprijatna stvar pri ozbiljnijem radu, zato i treba izbegavati karte sa lošim PCI interfejsom. Ako još imate i čipset sa lošom realizacijom PCI magistrale, problemi mogu biti baš iritirajući.

Kod VIA čipsetova se stvar delimično rešava onim latency pečom, a za ostale, pogotovo te starije modele, nemam pojma. Za one koji ne žele ili trenutno nemaju uslova za zamenu matične ploče, preporučujem ili korišćenje SPDIF throughpass kabla ili karticu koja koristi neki Cirrus Logic-ov čipset, oni imaju dobru implementaciju PCI interfejsa.

Nazad
Vrh Dno