Šta je novo?

PCI & PCI-E extenderi

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5650 (6c/12t) @ 3,7Ghz
Matična ploča
MSI X58
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ima li uopšte PCI / PCI-E extenderi koji mogu recimo da se ubodu u II slot na ploči a kartica da stoji u V slotu tako da ne smeta katricama u III i IV slotu? Znači kabal od extender-a da se provuče ispod, kako bi III i IV slot bili upotrebljivi a željena kartica iz II slota da se zašrafi na mesto V kartice u kućištu.
Ako neko ne razume:
Imam mATX ploču, hteo bih CF - to bi mi uzelo sva 4 slota, ostao bih bez zvučne, bio bih primoran na integrušu što je neprihvatljivo. Hteo bih da iskoristim slot ispod kulera grafike za diskretnu zvučnu karticu.
Evo i slika:
http://i.imgur.com/hbJe52i.jpg
Treba mi da iskoristim makar 1 od ova 2 slota (PCI-E x1 ili PCI) dok su prekriveni kulerima grafika.

Zavisi kakav ti je cooler na prvoj grafičkoj, ja mogu da ubodem extender u susedni slot sa MSI 5850 TF2 karticom, taman ima toliko mesta ispod TF2 cooler-a, ako je neki dual slot referentni cooler teško (nikako, dok nepromeniš ploču ili ubaciš 16x na 16x pci-e extender za prvu grafiku ~1000din).

Poslednja izmena:
Ja bih stavio ekstender na x1 slot i odvukao nekud zvučnu.Neka grafičkih gde jesu.
Naravno, samo ako postoji odgovarajući ekstender.

Ma ima tih pcix1 extendera ili ti riser nastavaka. Postoje i PCIx1 na 2xPCI riseri ali ne znam da li kod nas ima. Koji slot ti koristi zvučna. Ako ima kućište koje ima podrđku za jedan vertikalni slot možeš karticu da staviš paralelno s pločom ispred grafika povezanu preko riser/extender kabla

Ovi što prave bitcoin mining rig mašine koriste to da bi nabacili što više kartica i obezbedili bolje hladjenje.

Ja sa razumeo da mu treba za zvučnu karticu. Nadam se da mu je ona PCIex1. Ima takvih espandera sa x1 na x1. Ali ima i riser expandera tipa pcie1x na 2x PCI (aktivni da tako kažem jer imaju mosni čip) za dodaje 2 PCI slota ako mu je kartica PCI. Mada onda može da nađe i PCI na PCI extender i poslednji PCI slot premesti niže.

Ima po netu dosta primera coin mining rigova. Pošto njima nije bitno toliko da li kartica radi x1 ili x16 modu. expanderima mogu da "rašire" postavku hardvera radi obezbeđivanja boljeg hlađenja.
Meni nije ni dalje jasno koliko je taj posao isplativ, za uložen hardware, pogotovo kada rudarenje postaje sve teže i teže i o ono što se na nagrebe sve manje košta kad treba da se ugrabi novac. Po nekoj logici to je maltene exp. funkcija.

http://i.imgur.com/y9RapmH.jpg
Crveno su kuleri sa VGA.
Zeleno je kuda sam zamislio da extender napravi vezu. Ubodem ga u II slot, provučem kabal ispod II kartice u III slotu i tako zašrafim zvučnu u V slot na kućištu. Apsolutno me ne zanima kako će to da izgleda sem da je funkcionalno odnosno da radi!
Pitanje je dal bi nekom extenderu kabal bio toliko dugačak da izvedem šta sam zamislio? Koliko sam video svi extenderi su uglavnom dosta kratki?

Trebalo bi da možeš da izvučeš bez problema. Ima i onih dužih extendera... oko 25-30cm ja mislim... al sam ih video samo u kini i to znači da se čekaju mesec dana. Ovih što ih ima na tone su 20cm, 17cm efentivnog kabla. Sa njima bi trebalo da može, izmeri u centimetrima koliko bi to tačno bilo udaljeno pa ću da probam.

Mora dobro da pripazi. Ima slučajeva kad i extender u slotu blokira grafiku. Jer i njemu treba prostora da savije kablove. lepo je to sasami opisao u drugom postu. Zavisi sve od kulera za grafiku.

Nazad
Vrh Dno