Šta je novo?

PCI ISDN TA - koji???

Ser_Zile

Čuven
Učlanjen(a)
23.06.2002
Poena
679
pregledao sam dobro search i svaki topic sa ovom temom je odlazio ka tome kolko kosta ISDN prikljucak i kolko se ceka na uvodjenje :mad:

posto je Intracom NetMod djubre :crash: (zato ga i daju) mene zanima sta da kupim u PCI varijanti da me ne kosta mnogo i da radi na WinXP-u kako treba?

s obzirom da je sve vise ljudi koji imaju ISDN liniju kod kuce bice mnogo njih koji ce ceniti kvalitetan odgovor.

hvala unapred i bez spamovanja!!!

Ja sam u Netiksu kupio PCI ISDN TA karticu. Iako je u katalogu navedeno "Artacom" kao marka, radi se o čistom OEM NO-NAME proizvodu sa Winbond čipsetom.

Radi perfektno, sa samo jednom manom - hoće ponekad da pravi probleme kad se računar digne iz hibernacije - Moony, RVS-COM i slični programi ga više ne vide, već moraju opet da se pokrenu.

Inače su mu drajveri solidni (dobijaju se na CD-u), mogu se dizati i spuštati kanali po volji. Nema nikakvih dodatnih opcija (call bumping, bandwidth on demand, itd.), a nema ni hardverski faks, već mora RVS-COM da ga emulira. Istina, pošto je support nikakav, biće verovatno problem s drajverima kad izađe Longhorn.

Ali za 20 €, više od toga nisam ni očekivao.

Ja sam nekada davno imai Taicom-a, mislim da je i on bio opremljen Winbond chipom i pravio mi je dosta problema. Blokirao je masinu u stilu, da posle restarta mozes da se konektujes, pa kad diskonektujes vise nije hteo da se konektuje, poceo je da brljavi i radio je opet normalno tek posle restarta. Ili npr. nisam mogao da instaliram Win XP dok je TA bio uboden u plocu. Jednostavno se prekine instalacija sa restartovima. Kad izvadim TA instalacija prodje u redu, pa naknadno ubodem karticu instaliram drajvere i onda radi - do prvog diskonekta :(

Onda sam pazario Eicon Diva PCI v2.01 i zaboravio na sve probleme.... sljaka k'o pravi. Svi programi ga prepoznaju, oni veci (WinFax npr.) imaju i genericke drajvere za Eicon proizvode tako da nemam nikakvih problema sa kompatibilnoscu, sve u svemu zadovoljan sam ovim...

Pozdrav
Turbo
:wave:

balsa
"....mogu se dizati i spuštati kanali po volji..."

Mislis dok si konektovan da rucno aktiviras/iskljucis drugi kanal?
Ako je ovo moguce kako?

Poslednja izmena:
kanali se mogu ukljucivati/iskljucivati na vise nacina, evo dva kako ja to radim....
Prva stvar je automatska, u drajverima mogu da podesim da ako je protok vise od recimo 80% za odredjeni vremenski interval automatski konektuje i drugi kanal, a ako opadne ispod 80% za neko vreme onda ga automatski gasi....
Drugi nacin je da se konektujem odma na 2 kanala i kasnije tokom konekcije mogu da enable/disable jedan od njih po potrebi (neko hoce da telefonira u kuci :)

Ali posto sam vec duze vreme na FLAT-u kod provajdera koji dozvoljava samo jedan kanal vec sam i zaboravio kako je to kad se downloaduje sa 15-18k :banana:

Turbo

hvala ti balsa i jos samo jednu stvar da mi kazes ako nije problem, koji je tacno Winbond na tom adapteru iz netiksa pa da vidim ima li drajver za linux i da kupujem...
ne mogu da verujem da samo dva coveka koriste pci ta :?

Ako se odlucis za netcom nema frke za linux drajvere jer uredjaj ima serijski port na sebi. Medjutim ja nisam posebno odusevljen njegovim radom - desava se da se zaglupljuje, diode mu se pale i gase po nekom cudnom AI principu, sve u svemu nije ostavio utisak pouzdanosti.
BTW winbond 6692 cip je podrzan u kernelu.

NBM:
Mislis dok si konektovan da rucno aktiviras/iskljucis drugi kanal?
Ako je ovo moguce kako?

Da. Ima dva načina.

Ako se u startu konektujem na 128k, onda mogu da kliknem da onu ikonu sa dva ekrana u trayu, pa "Details", i tamo biram "Suspend" i "Resume" za svaki kanal.

Ako se pak u startu konektujem samo na jednom kanalu, onda, kad poželim drugi kanal, kliknem na drugu mrežnu konekciju kod istog provajdera (npr. Sezam 2) koja je vezana za drugi kanal. Kada se i drugi kanal digne, tada imam dve odgovarajuće ikone za konekciju u trayu, na svakoj piše da vuče 64k. Kad mi više ne treba, mogu da prekinem jednu vezu ili obe.

Stvar je u tome što se kartica Windowsu predstavlja "u duplikatu", za svaki kanal posebno.

Razume se, sve ovo važi za ISDN karticu o kojoj pričam, a ne za NetMod.

Ser_Zile:
hvala ti balsa i jos samo jednu stvar da mi kazes ako nije problem, koji je tacno Winbond na tom adapteru iz netiksa pa da vidim ima li drajver za linux i da kupujem...

Čipset je Winbond 6692CF. Obrati pažnju na ovo "CF", jer drajveri za verziju sa "CF" i bez "CF" izgleda da nisu međusobno zamenljivi.

Ako budes imao srece u zivotu uzeces AWM Fritz!. Kartu su pravili nemci, za nemce, tako da sto se kvaliteta tice tu nema sumnje. Izuzetno mali ping, i jedna od boljih ISDN TA karti po review-ovima na net-u. Moj licni favorit je naravno ELSA Microlink ISDN PCI. Jedina mana je sto nema bas frishkih drajvera.

M

miha\zero je napisao(la):
Ako budes imao srece u zivotu uzeces AWM Fritz!. Kartu su pravili nemci, za nemce, tako da sto se kvaliteta tice tu nema sumnje. Izuzetno mali ping, i jedna od boljih ISDN TA karti po review-ovima na net-u. Moj licni favorit je naravno ELSA Microlink ISDN PCI. Jedina mana je sto nema bas frishkih drajvera.

M

nisam jos uvek nista kupio jer nisam nasao ovo sto su mi preporucili do sada ovde.
ne znam kako si pogodio da mi je ping najbitniji ali svaka cast ,)
ako nije problem da mi na PM das ideju gde bih mogao da kupim taj AWM Fritz da ne reklamiramo ovde ili mozda da uzmem tu Elsa-u mada ni to ne vidjam po cenovnicima.

:wave:

Ser_Zile je napisao(la):
ne znam kako si pogodio da mi je ping najbitniji ali svaka cast ,)
ako nije problem da mi na PM das ideju gde bih mogao da kupim taj AWM Fritz da ne reklamiramo ovde ili mozda da uzmem tu Elsa-u mada ni to ne vidjam po cenovnicima.

Gde ima da se kupi AWM ne znam, na zalost, ako nadjes negde javi, hocu i ja jedan da uzmem. A ELSU ces tesko da igde nadjes :) firma ne postoji vise, kao ni drajveri za ovu kartu. Ja je imam i apsolutni je sampion u pingu (can you say 19 ms average ping). Ipak treba bi jos jedna karta da zameni ovaj %^&$# INTRACOM koji je zali boze.

M

Ja koristim D-link DMI-128I+, radi perfektno.Do sada je bila i sasvim solidna ponuda ovih kartica na trzistu.Sve preporuke.

Ako budes imao srece u zivotu uzeces AWM Fritz!. Kartu su pravili nemci, za nemce, tako da sto se kvaliteta tice tu nema sumnje. Izuzetno mali ping, i jedna od boljih ISDN TA karti po review-ovima na net-u.

U pitanju je AVM, a na AWM...

...
A ELSU ces tesko da igde nadjes :) firma ne postoji vise, kao ni drajveri za ovu kartu. Ja je imam i apsolutni je sampion u pingu (can you say 19 ms average ping). Ipak treba bi jos jedna karta da zameni ovaj %^&$# INTRACOM koji je zali boze.

Mreznu i komunikacionu opremu je od Else kupila firma Devolo pre par godina i nastavila proizvodnju. Koliko vidim, po zapadu je i dalje prisutna i relativno solidno zastupljena.

P.S.
Ako na njihovom sajtu izaberete nemacki jezik, dobicete vise proizvoda za pregled.

The devolo AG team consists of employees, each of whom enriches the new company with up to 18 years of experience in the data communications sector. Heiko Harbers, the former Vice President for Consumer Products at ELSA and now founder and CEO of devolo, defines the new company's objective: a clear focus on the data communications sector and a tight range concentrating on products requested by the market.

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Mreznu i komunikacionu opremu je od Else kupila firma Devolo pre par godina i nastavila proizvodnju. Koliko vidim, po zapadu je i dalje prisutna i relativno solidno zastupljena.

P.S.
Ako na njihovom sajtu izaberete nemacki jezik, dobicete vise proizvoda za pregled.

Zanimljivo je sto im pocetna stranica odaje utisak kao da prodaju pastu za zube a ne komunikacionu opremu. :d

znao sam da ih je neko kupio ali nisam znao ko tako da hvala na informaciji.
pretpostavljam da kod nas i ne moze da se nadje tako da cu morati do netiksa po onaj noname.

nIce Cream je napisao(la):
Zanimljivo je sto im pocetna stranica odaje utisak kao da prodaju pastu za zube a ne komunikacionu opremu. :d

Odlicna prodavacica :)

M

balsa je napisao(la):
Ja sam u Netiksu kupio PCI ISDN TA karticu. Iako je u katalogu navedeno "Artacom" kao marka, radi se o čistom OEM NO-NAME proizvodu sa Winbond čipsetom.

Evo i ja sam se ponovio na isti način, samo ne mogu da provalim šta su mi dali?
Ne piše nigde Winbond na čipu, u Device Manageru se vidi samo kao PCI ISDN Card (v.4.60.00). Na CD-u isto nema ni traga od imena proizvođača. AIDA kaže da je to "Cologne Chip Designs Billion BIPAC-PCI ISDN Adapter".
Da je to ovo:
http://www.billion-deutschland.de/index.htm?/produkte/1_bipac_pci.htm
http://www.billion.com/product/isdn/bipacpciv30.htm

Ako se povežem multilinkom nisam našao načina da spustim jedan kanal, ima li rešenja?

Poslednja izmena:
Tvoj je onda neki drugi uređaj.
Meni Aida kaže "Winbond W6692CF ISDN Adapter".

balsa je napisao(la):
Tvoj je onda neki drugi uređaj.
Meni Aida kaže "Winbond W6692CF ISDN Adapter".

:mad: Znao sam da sam rođeni maler za kupovinu.

Umesto da sam lepo našao ko prodaje D-Link 128, sad ću da se smaram sa ovim Kinezom. Mada ne radi loše, mana mu je što ne mogu da spustim sa 128k na 64k u toku konekcije. Za ostale mane ne znam :)

Zna li neko koliko košta D-Link?

Poslednja izmena:
Samo vas...

Kako bi neko rekao: sve vas gledam i slusam!
Citam poruke koje se odnose na ISDN i mrezne zavrsetke koje Telekom daje pri instalaciji i nije mi jasno sta vecina od vas ocekuje od njih (mislim na zavrsetke). Ja posedujem INTRACOM i stvarno ne primecujem da mu nesto fali , da radi nesto losije od drugih. Ruku na srce, ja i nisam video kako radi ta "druga" kartica ali mi niko nije ni dokazao da ta druga radi bolje. Sta znaci to BOLJE? Ili neki od vas imaju visak para pa mogu da kupujuci razne kineze i d-likove sole drugima pamet: sa intracomom sam imao prenos os 13,7 a sada mi ne pada ispod 13,8k. Sio mi ga Djura.

Znaš kako, mi imamo malo veće zahteve od običnih korisnika. ,)
Nije jedino važno da NetMod radi, on mora da radi dobro.
Da se ne zaglupi njegov 'USB deo' pri najmanjim naponskim smetnjama, da nema zujanja na telefonskim aparatima kada je NetMod spojen sa računarom, da na računaru može u isto vreme da radi software barem za Caller ID i da budem na internetu u isto vreme, itd.

Neco, ako si ti super zadovoljan NetModom, odlično, more power to you.

Ovde niko nema primedbi na njegove opcije i protok koji se postiže. Problemi su u aljkavoj izvedbi - pre svega u lošim drajverima. Ti problemi se očigledno ne manifestuju uvek i kod svih korisnika. Kome radi dobro, tome ne treba dodatni TA adapter. Kome ne radi, taj gleda da kupi dodatni TA.

neca je napisao(la):
Kako bi neko rekao: sve vas gledam i slusam!
Citam poruke koje se odnose na ISDN i mrezne zavrsetke koje Telekom daje pri instalaciji i nije mi jasno sta vecina od vas ocekuje od njih (mislim na zavrsetke). Ja posedujem INTRACOM i stvarno ne primecujem da mu nesto fali , da radi nesto losije od drugih. Ruku na srce, ja i nisam video kako radi ta "druga" kartica ali mi niko nije ni dokazao da ta druga radi bolje. Sta znaci to BOLJE? Ili neki od vas imaju visak para pa mogu da kupujuci razne kineze i d-likove sole drugima pamet: sa intracomom sam imao prenos os 13,7 a sada mi ne pada ispod 13,8k. Sio mi ga Djura.

sta ja da radim sa svojim netmod-om kad njega malo ima malo vise nema kad ga spojim na usb???

prema tome tvoje licno iskustvo ne mozes da poredis sa iskustvom nas gomilu i da solis ovde pamet nekom :smoke:

Kod mene Intracom radi sasvim solidno,ali nekad hoce da se zaglupi i pomaze samo restart,i veom tesko idem na 2 kanala preko njega.
I ja bih uzeo neki ISDN TA ali jos uvek ne mogu da se odlucim koji,iz ovih postova jos nisam nasao favorita.
Nemojte pjuvati Intracom,ja na njevov TA gledam kao poklon koji sam dobio,a mozda ce vrmenom drajveri poboljstai stvari

Ser_Zile je napisao(la):
pregledao sam dobro search i svaki topic sa ovom temom je odlazio ka tome kolko kosta ISDN prikljucak i kolko se ceka na uvodjenje :mad:

posto je Intracom NetMod djubre :crash: (zato ga i daju) mene zanima sta da kupim u PCI varijanti da me ne kosta mnogo i da radi na WinXP-u kako treba?

Taj NetMod svakako dobijas, hteo-nehteo, kada uzmes ISDN. Ja sam dobila i riknulo mu je napajanje i odmah su zamenili i imas non-stop garanciju ! Sada radi OK (da kucnem.. nok nok).

Zapravo meni sad nije jasno, ovi sto kupuju nove modeme opet ga moraju kaciti na TA koji je opet intracomov ili uzimaju komplet nov TA ?

ma ja se razmisljam da uzmem neki drugi NT zavrsetak kad dodjem do nekih para umesto ovog bangavog Intracoma na kojem mi veza puca svakih par minuta, jest da znam da su mi kablovi ocajni ali nije samo do njih, a najjace mi je kad dignem slusalicu a on mi ne da signal nego ono nista izkulira me pa tako cekam (ima jos tripova)...
sve u svemu sacekacu da vidim sta ce da se desi kad srede glupu vazdusnu mrezu pa ce da padne odluka.

Vrh Dno