Šta je novo?

PCI IDE kontroler ne vidi ATAPI uređaje (DVD...) ?

koma

Čuven
Učlanjen(a)
19.12.2001
Poena
620
Uzeh PCI IDE kontroler da bi na novoj ploči mogli da rade stari IDE DVD-ROM i DVD-RW,
pošto nova ploča ima samo 1xIDE port, sve ostalo SATA.....

Povežem i nema teorije da radi, hard "vidi", ali DVD ni pod razno u bilo kojoj varijanti.
Ni pri bootovanju niti u Win XP.

Dok na ploči IDE kontroler "vidi" i DVD i DVD RW i Hardove, ali mogu samo dva uređaja da se povežu.

Da li imate neku ideju zašto, ne vidi DVD-ove ?

Kontroler PCI ATA133/EIDE STLab A-160, 2x ATA133/EIDE (UDMA6) ports (4 drives), RAID 0/1/0+1, ITE8212F chip, w/cables, PCI

Hvala.

Pozdrav,

Jednostavna varijanta: poveži hard na taj kontroler a DVD uređaje na IDE kontroler na ploči.

Uzeh PCI IDE kontroler da bi na novoj ploči mogli da rade stari IDE DVD-ROM i DVD-RW,
pošto nova ploča ima samo 1xIDE port, sve ostalo SATA.....

Povežem i nema teorije da radi, hard "vidi", ali DVD ni pod razno u bilo kojoj varijanti.
Ni pri bootovanju niti u Win XP.

Dok na ploči IDE kontroler "vidi" i DVD i DVD RW i Hardove, ali mogu samo dva uređaja da se povežu.

Da li imate neku ideju zašto, ne vidi DVD-ove ?

Kontroler PCI ATA133/EIDE STLab A-160, 2x ATA133/EIDE (UDMA6) ports (4 drives), RAID 0/1/0+1, ITE8212F chip, w/cables, PCI

Hvala.

Pozdrav,

Odgovor je jednostavan: Kontroler ne podržava ATAPI, tj. neće da može da radi sa rezačima.
Poveži hardove na kontroler, a rezače na IDE granu i pevaj. To ti je i bolje, sa kontrolerom možeš da ih povežeš i u RAID.
Pozz

Ta varijanta bi bila OK da već nije instaliran XP i gomila pratećeg softvera.

BTW nije moj računar već od prijatelja, znači kada bi tako povezali sve bi moralo iz početka, a to bi bilo bar ceo dan izgubljen, to mi se ne isplati + trebalo bi naći opciju za butovanje sa tog kontrolora....

Za sada na IDE kontroleru ploče su hard i rezač, a na tom dodatnom drugi hard....
tako da visi DVD ROM koji i nije tako bitan, ali smeta što neće da radi iako u specifikaciji kontrolera piše da podržava i ATAPI....

Pozdrav,

Imao sam isti takav problem sa PCI kontrolerom. Isti je cip u pitanju (IT8212F), samo je kod mene proizvodjac kartice Leadtek. Po slici su kartice slicne.
E sad, problem sam resio tako sto sam sa sajta (proizvodjaca kontrolerskog cipa) skinuo firmware koji izbacuje RAID podrsku i aktivira ATAPI mod. Na tom kontroleru mi radi rezac vec neke tri godine bez problema (odnedavno i citac). Ranije su radila 2 harda i 2 optike.
Mozes da pogledas na http://www.ite.com.tw/software_download/software_download2.asp i pokusas da flesujes firmware za ATAPI uredjaje. To radis na sopstveni rizik, ali verujem da bi tako proradilo.

Operacija uspela, :) sada radi normalno i prepoznaje sve uređaje...

Neverovatno je da proizvođač isporučuje neupotrebljiv uređaj, sve dok se
ne flešuje.

Pozdrav,

Neverovatno je da proizvođač isporučuje neupotrebljiv uređaj, sve dok se ne flešuje.

Ne isporučuje se neupotrebljiv, već postoje 2 verzije BIOS-a: Jedan je za RAID mod, odnosno hard diskove, a drugi je bez RAID, sa ATAPI funkcijom. Kome šta treba - to neka i flešuje, ukratko.

Većina korisnika ima problem sa Raid verzijom, a što se tiče flešovanja proizvođač kartice to ne nudi na sajtu, nego mora da se luta po sajtovima da bi se to našlo.

Kao što rekoh veoma neozbiljno. Logičnije bi bilo da bude u startu verzija bez Raid-a pa kome treba Raid neka se igra sa flešovanjem.....

Pozdrav,

Većina korisnika ima problem sa Raid verzijom, a što se tiče flešovanja proizvođač kartice to ne nudi na sajtu, nego mora da se luta po sajtovima da bi se to našlo.

Kao što rekoh veoma neozbiljno. Logičnije bi bilo da bude u startu verzija bez Raid-a pa kome treba Raid neka se igra sa flešovanjem.....

Pozdrav,
Pa tebi je logicno zato sto tebi treba ta verzija, ali sumnjam da bi bilo kome bilo logicno da plati vise za RAID kontroler kome ne radi RAID nego za obican IDE (koji nema podrsku za RAID) :D
Vecina externih RAID kontrolera ne podrzava opticke uredjaje i to je opste poznato, a neki od tih BIOS-a cak nisu zvanicni od strane proizvodjaca nego ih je neko "hakovao" ;)

E sad, logicno je da upravo zbog istog problema vecina ljudi kupuje takve kontrolere u zadnje vreme ako nema integrisan na ploci ili jednostavno nije dovoljan, pa moraju da traze ili drajvere bez podrske za RAID ili BIOS, pa je cudno da se proizvodjaci nisu setili da ponude out of box resenja za te slucajeve :S:

Inače proizvođač navodi da uređaj podržava ATAPI.
A, ovde smo dulenator kome se još jednom zahvaljujem na savetu i ja,
u apsolutnoj većini 100% za sada, što se tiče namene tog IDE kontrolera (znači IDE+ATAPI bez RAID-a) :p

Pozdrav,

Poslednja izmena:
Vrh Dno