Šta je novo?

PCI Express...?

• Začetnik teme Začetnik teme golub
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

golub

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2001
Poena
630
Na web-u pomalo nastaje konfuzija oko nastupa novog "busa" za graficke kartice, pa me zanima koliko je to blizu, kolko su izvodivi "adapteri"za AGP, itd.
Koliko je isplativo ulaganje u neko NV / ATI cudoviste sa AGP-om ?

" Nvidia has four cards that will be native PCI Express starting with NV45 PCI Express version of NV40. There is an interesting thought about this chip anyway. Someone suggested that NV40 might be a native PCI Express chip with inside bridge to make it AGP capable. We don’t have any proof for this but it sounds very interesting."

http://www.3dcenter.org/artikel/2004/01-27_b_english.php

Mozes biti miran jos neko vreme sa AGP-om.
- maksimalni propusni opseg kako AGP 8X, tako i PCI-E x16 jos se uvek ne koristi, pa tesko da moze da se kaze da je AGP suzavajuci faktor kod sadasnjih grafickih karti. Bio mi mozda da se te VGA karte danas prave sa 4 ili 8MB, ali to nije slucaj.
- PCI-E je vise uvodjen radi izbacivanja PCI nego AGP-a.
- dobar deo cipsetova koji dolaze ce podrzavati istovremeno i AGP i PCI-E.
- PCI-E cipsetovi nece masovnije u radnje pre Novaka.

Znaci, nema potrebe za paniku. Ako nekome graficka karta obicno stoji po cirka godinu dana u masini (ili krace), moze slobodno da uzme AGP i ne lupa glavu. Za tih godinu dana kada budu masovnije PCI-E ploce birati onda VGA u skladu sa kupljenom plocom i tadasnjim raspolozivim PCI-E grafickim kartama. U medjuvremenu PCI-E ima smisla uzimati jedino ako se uzima kompletan novi racunar sa takvom plocom, pa eto, ajde da se uzme i 'odgovarajuca' graficka karta. S tim da i tu treba biti pametan i propustiti prve revizije ploca i vga karti i sacekati koji mesec da se vidi sta se sa time desava (bube u hardveru, firmveru, drajverima).

Potpuno si u pravu kod "propustanja" prvih izadanja revolucionarnog hardware-a ( VIA za Pentium, prvi DDR za AMD, prvi volani/Win 98...)

Mislim da jeste pametnije prvo osmisliti MB pa onda VGA, ali jednostavno u ovom trenutku upgrade graficke daje vece ubrzanje od upgrade-a CPU/MB, takav je trend u napretku hardware-a.
(prelazak sa top VGA na nv40 ili x800 sigurno daje vece ubrzanje nego prelazak sa AthlonaXP2600 na Athlon64 3xx ... ili mozda nije tako ?)

Zavisi za sta - za igre definitivno. Neke druge stvari koje se vise oslanjaju na CPU osecaju naravno vece poboljsanje prelaskom na jaci CPU.

Ma mene interesuje real-time rendering ili da otvorim drugi topic?

djsp je napisao(la):
Ma mene interesuje real-time rendering ili da otvorim drugi topic?

Kakav bre real-time renderng? :d Šta ćeš ti to da renderuješ u realnom vremenu? Igre? Svakako. Pa lepo vam reče čovek da ni AGP8x nije usko grlo. 🙂

Da ali ono sto je revolucija kod PCI - E je to da ce graficka moci da pomogne cpu-u. Dakle ako uzmes da nesto pakujes u Win rar-u nemojte da se cudite ako vam graficka bude opterecena 100% a on to zapakuje jedno 60% brze..

Ili mozda gresim?

Ovaj... mislim...

:trust:

I sada mi stao mozak ne mogu da se setim gde sam to procitao pa ako su oni mene slagali, lazem i ja vas 😀

El ima jos neko ovakvu slicnu informaciju ili da menjam izvor informisanja? 🙂

Stator je napisao(la):
El ima jos neko ovakvu slicnu informaciju ili da menjam izvor informisanja? 🙂

Menjaj izvor informisanja...

To što si ti zamislio je tehnički praktično neizvodljivo. GPU ima usko specijalizovan set instrukcija koji služi za (gle čuda) razna izračunavanja vezana za 2D i 3D grafiku, i bez nekih većih akrobacija se teško mogu primeniti na bilo šta drugo. A mislim da rezultati ne bi bili vredni truda.

A PCI-E nema apsolutno nikakve veze sa svim tim... 🙂

Nazad
Vrh Dno