Šta je novo?

PCI-EXPRESS SSD/HDD

Logo Guru

Slavan
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poena
215
Da li se neko vec susreo sa "ovim", ne bih znao kako da ga nazovem :)

RevoDriveHybrid.jpg

Read: Up to 910 MB/s
Write: Up to 810 MB/s

Deluje interesantno, mada koji su to ssd-ovi koji ostvaruju tolike brzine uopshte ?

Impresivno.

Pa jos da smo seici pa da nam €/gb ne predstavlja problem.

Ovaj konkretan model je Enterprise verzija (znaci nije za obicne korisnike vec servere gde svaka sitnica znaci).

A cisto sumnjam da bi neko od nas mogao da iskoristi ove seq. brzine :) (pa i na serveru je pitanje :)) To bi znacilo da za 300 sek (5min) moze da kopira ceo uredjaj - NA STA?:) Drugi takav uredjaj jedino :)

Fino za reklamu, voleo bih da se igram sa ovako necim, ali nije impresivno ni priblizno kako zvuci na papiru.

Ovakvih resenja ima od kad je sveta i hard diska. '80ih godina Radio Shack prodavao HDD na ISA portu za XT Pc 8086 jedino koliko se secam bio nekih 10 MB a vecina obicnih (MFM) bila 20. Eh da i nihov Procesor se zvao 8888.

Imao sam priliku da probam kako radi.
Moj burazer je kupio u svajcarskoj ovaj ssd revo http://www.steg-electronics.ch/de/article/ocz-revo-drive-3-series-480379.aspx
i mogu vam reci da je neverovatno brz.
NJegov 8500 prosto leti na ovom hardu dok je
moj 2500k malo dete. Imaju u ponudi revo koji je 2000mb/1800mb
ali cena je otprilike kao polovan golf 4.

Prilikom instalacije mora se prvo instalirati driver pa zatim windows
jer ne vidi hard.

Verujte mi rado bih posedovao ovu igracku

Dusu dalo za database, gdje disk uvijek predstavlja problem.

Samo mi cena smeta ($3,495 za 350GB i $6,995 za 700GB), inače bih ga odmah pazario :D

Micron RealSSD P320h

,J-L-363585-3.jpg

micronp320h.png

http://www.tomshardware.com/reviews/p320h-ssd-pci-express,3344.html

Poslednja izmena:
Sada ide nešto prizemniji OCZ RevoDrive od 120GB, prva verzija, koji radi kao SATA 3 diskovi, idealan za malo starije mašine koje imaju SATA 2 kontroler, za oko 120e.
Novi OCZ RevoDrive 3 X2 npr. je skuplji, ali i brzine su oko 1000 MB/s.

Gde to ima za 120 evra ? Još ako ima kod nas.... Najjeftiniji koji sam našao je na Amazonu za 391.99 dolara.

Poslednja izmena od urednika:
Prvi RevoDrive (ako se ne varam i drugi :D) je bio obicna budzevina - Highpoint SAS/SATA kontroler sa 2 OCZ SSD-a, i to SandForce valjda bejahu?

OCZ PCI-Ex4 Revo Drive Hybrid 1,0TB - RVDHY-FH-1T SSD - 350e.

Read - 910MB/s
Write - 810MB/s

Gde to ima za 120 evra ? Još ako ima kod nas.... Najjeftiniji koji sam našao je na Amazonu za 391.99 dolara.

Nemački eBay. Samo treba praviti razliku između prvog RevoDrive i novog RevoDrive 3 i RevoDrive 3 X2. Velika je razlika u brzini, pa možda odatle i ova tvoja cena. Naravno, 120 je za polovan drive, novi su znatno skuplji.

Znači niko nema pojma o onome šta sam pitao.

Odgovorio ti je covek "na nemackom eBay-u".
A ja sam dodao da ako je to prvi RevoDrive, onda bezi od toga jer je to samo zbudzen Highpoint kontroler i SandFroce 1xxx SSD-ovi.

Ma kakav Revo Drive, kakvi bakrači i Nemačka. Lakše bi mi bilo da mi neki prijatelj pošalje iz Kanade. Mislio sam i tako napisao ako neko zna ovde za neku krštenu bootabilnu PCIe, SATA3 adapter karticu i to je sve. Za bilo šta drugo i skuplje mogao bih da promenim MB i završen posao.

Opet da ponovim, bilo kakav adapter ako je jeftin nece zaista imati brzine kao pravi sata3 konektor koji ide preko intel chipseta (pa cak ni kao preko amd-ovog), a dobri kostaju para i para...

Moje razmisljanje na zadatu temu u vezi "problema" je da li hocu sada brzi ssd iako ce trenutno raditi sporo jer nemam sata3 plocu (konektore) pa kad bude bolja ploca da ne menjam ssd ili cu sad ustediti nesto evra, dolara, pa u buducnosti kad menjam citav komp da uzmem tada aktuelni ssd ili neki sadasnji ali po nizim cenama i u kapacitetu koji je mozda i veci od onog koji bi sad nabavio...

To "spor" i "brzo" su relativni pojmovi, ako je sve podeseno, prikaceno, ukljuceno kako treba (a neko bi dodao i iskljuceno, sto ne preporucujem uglavnom) onda je svaki sadasnji ssd sto je u prodaji kod nas, brzi od bilo kog klasicnog hdd-a.
Eto ga odma dobitak...
Trkanje za brzinom, najboljim i sl. je samo za entuzijaste koji zele da imaju "naj" i mogu sebi to da obezbede...
Razliku izmedju "naj" i skromog ssd-a, u radu verovatno neces nigde primetiti, to se samo sintetickim testovima meri.

Nemoj ganjati pci-sata adapter, ne treba ti ako imas sata2 plocu.

Evo procitaj o tome i u ovoj temi : http://forum.benchmark.rs/showthrea...kontroler-ili-nema-leba-bez-native-kontrolera

Poslednja izmena:

Ma kakav Revo Drive, kakvi bakrači i Nemačka. Lakše bi mi bilo da mi neki prijatelj pošalje iz Kanade. Mislio sam i tako napisao ako neko zna ovde za neku krštenu bootabilnu PCIe, SATA3 adapter karticu i to je sve. Za bilo šta drugo i skuplje mogao bih da promenim MB i završen posao.

Odgovor na pitanje si dobio. Tvoje je dalje da li ti nešto želiš ili ne želiš. A to već i nema veze sa ovom temom.

Kako to nema veze sa temom, pa ja sam je i postavio i samo pitao za jednu stvar, ostalo sam našao na netu i još mnogo više.

Taj disk ne vredi para, pa taman ni da ti ga prodaju po ceni nekog diska od 120GB ili 240GB... Svojevremeno kada je izašao i zaintrigirao me, sećam se da je bilo pogrdnih recenzija glede ne samo njega već i dobrog dela cele Revo familije... Definitivno se sećam da celoj familiji brzine, ne pisanja već i čitanja (a zbog toga ga verovatno i uzimaš), drastično opadaju posle jako kratkog vremena. Mislim da na Anadtech-u imaš neke recenzije o toj generaciji Revo diskova... Ne sećam se.

Poslednja izmena:
Ma nemam ja ni potrebe ni para za te super SSDove, Ovako ide OCZ Vertex 4. Voleo ih ja kad bih mogao tog novog Revoa ali ni kanadska penzija nije više što je nekad bila. Mislio sam da ako ima ovde da se nadje neki SATA3 na PCIe controler pa da dobijem punu brzinu ali i ovako ima da ubije moju Baracudu u pojam pa ću da se strpim dok ne menjam MB i procesor, možda negde do jeseni.
Ovo ima kod nas :
http://www.sybausa.com/productInfo.php?iid=1005
Evo ga ovde u prodaji ali je samo eSATA 600
http://www.jakovprogrami.com/kontroleri/manhattan-pci-express-kontroler-esata-iii-raid-2port-150972
Ima i ovaj :
http://www.memoryc.com/usb/cards/transcendexpansionpciexpress2xusb302xsataiii.html
Evo isto ovde :
http://www.jakovprogrami.com/kontro...xpress-card-2x-usb3.0-2xsata-iii-6gb/s-retail

Znači ima i to ovde samo igde ne mogu da nađem iskustva sa tim stvarčicama, dali su bootabilni, dali trebaju draveri za boot. Onaj prvi ima Marvelov čip, za drugog neznam. E sad, bill mi to pomoglo da da dobijem punu brzinu SSDa , to su stvari koje su me zanimale.

Nemoj da se glupiras i bacas pare i vreme.
Prvo, PCI-ex1 kartica ne moze da izvuce SATA3 brzine jer je PCI-ex1 sporiji od SATA3 :)
Drugo, ovi jeftini su kvazi kontroleri, svi do jednog, za ploce koje nemaju SATA uopste, a ne za SATA3 podrsku. Na njima ne mozes da dobijes bolje brzine i od SATA2 na novim Intel plocama.
I da uzmes neki profi SATA kontroler (u stvari toga vise nema, vec duze vreme je svaki dobar SATA kontroler u stvari SAS kontroler koji inace moze i sve za SATA diskove da radi), tesko da ces videti razliku.

Profi SATA kontroleri se uzimaju kada imas vise diskove, pa ti treba redundantnst, ili za server na kome je bitno da sto manje stvari jede CPU (a to ne znaci bilo koji server!).
Za jedan jedini SSD je BACANJE para kupovati kontroler. Ja trenutno imam 8-9 SSD-a (zavisi da li se racuna jedan koji stoji u fioci jer nema gde da stane :D), a koristio sam ih i po 20 jednom prilikom, i morao sam da imam kontroler je drugacije ne bih mogao da ih povezem toliko.
Ali kad su izasli prilicno veci SSD-ovi (512GB), da li je na Areca kontroleru (koji je def. profi) ili je na onboard Intelu... ne vidi se nikakva razlika.

Hvala Alfa, to je ono što sam hteo da čujem, pitam jednu stvar a dobijem savete za nešto savim drugo. Videću ovih dana kad uzmem tog Vertexa 4, baš me zanima kako će taj Indilinx Everest 2 da radi sa AMDovim chipsetom .
Upotrebljavao sam adaptere za HDDove i CDe još od kako se IDE pojavio i svi su bili gnjavaža, pomislio sam da se nešto promenilo do sada.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno