Šta je novo?

PCI-E x16

Nightwolf

Slavan
Učlanjen(a)
25.03.2008
Poena
304
Zbog duzine kablova zvucnika (kraci su za samo par cm, ali ne mogu da ih nategnem nikako) sam prebacio zvucnu kartu (PCI-E x1) na gornji slot, a zatim sam graficku kartu prebacio na drugi PCI-E x16 slot i od tada kad ukljucim komp obavezno se cuje duze pistanje, ali posle toga sve radi bez problema. Da li to pistanje moze nekako da se zaobidje? Ploca je Gigabyte P35-DS3
pozz

1)Ploca ne moze da bude ta koju si napisao, p35-ds3 ima samo jedan PCI-E slot za graficku.

2)Taj drugi slot verovatno nije x16 vec je x4 ili x8.

Sto se tice odgovora na pitanje - mislim da nije predvidjen takav raspored, vec ako imas jednu moras da je kacis na gornji slot, a donji samo ako pravis Crossfire pa u njega uguras 2. graficku.

Zaboravio sam cinjenicu da mi je iz servisa stigla zamena u vidu EP45-DS3 umesto P35-DS3 kad mi je ova crkla pre ne znam kolko.
Da li gubim mnogo ako mi je graficka na X8 a ne na X16 i da li mozda pisti zbog nekompatibilnosti slota ili necega? Graficka je inace 8800GTS

Poslednja izmena:
ja ne razumem zasto si morao da pomeras graficku :S:
kolika je to zvucna

Zvucna je PCI-E SoundBlaster X-Fi titanium, a graficku sam pomerio zato sto onaj metalni oklop zvucne kartice tacno naleze na graficku (bukvalno naleze na lemove sa donje strane PCBa), pa se plasim kratkog spoja na grafickoj ili neceg slicno. Zvucnu moram da ubodem na vrhu zato sto jedino tako mogu da ubodem kablove od zvucnika jer su kratki za nekoliko cm.

Oblepi izolirkom zvucnu i grafiku (delove) i mirno ces spavati.

Poslednja izmena:
Zvucna je PCI-E SoundBlaster X-Fi titanium, a graficku sam pomerio zato sto onaj metalni oklop zvucne kartice tacno naleze na graficku (bukvalno naleze na lemove sa donje strane PCBa), pa se plasim kratkog spoja na grafickoj ili neceg slicno. Zvucnu moram da ubodem na vrhu zato sto jedino tako mogu da ubodem kablove od zvucnika jer su kratki za nekoliko cm.

pa zasto ne uzmes produzne za zvucnike, to ce te izaci max 2-3e?!
PS. zbog hladjenja grafe nije bas pozeljno da zvucna (ili nesto drugo) bukvalno nalijeze na njen vent ili hladnjak!

znas li ti sa koje strane dolazi hladnjak :d
covek je rrekao, 'bukvalno naleze na lemove sa donje strane PCBa'
dakle ili izolir, ili produzni kablovi :D

pa i ti produzni ko da su sad pa neki troshak...

mislim da ce pre biti izolirka, jer nekako mi se ne svidja ideja da mi zbog par cm vise kablovi od metar iza kucista, ionako je dzungla tamo pozadi, samo mi jos oni fale...
Ali zar niko ne zna zbog cega pisti komp ako je graficka dole?

Procitaj malo forum, ljudi su pisali o tom pistanju... izgleda da je to do kartica ...

Da li gubim mnogo ako mi je graficka na X8 a ne na X16 i da li mozda pisti zbog nekompatibilnosti slota ili necega? Graficka je inace 8800GTS
Ne, zaista ne gubis mnogo u performansama ukoliko ti PCIe radi na x8 umesto na x16. Jako je mala razlika.
Isprobavao davno, utvrdio.

Na kraju sam odustao i vratio je gore, izplepio izolirku po zvucnoj i stavio je iznad graficke, valjda se nece pregrevati ili kratko spojiti.

Nadam se da nisam zakasnio :D
Malo sam ceprkao po BIOSu resavajuci moj problem i naleteo sam na nesto sto bi ti mozda pomoglo. Imamo isto Gigabajt ploce, pa se nadam da ces se snaci.
Dakle odes u BIOS i udjes u Advanced BIOS features i nadjes Init Display First. Tu udji i izaberi PEG2 (to je PCI Express x16 2. slot). Nadam se da ce ti resiti muke.
Pozz

Mogli bi to da bude resenje problema... onog sa pistanjem.
Jednostavno, u biosu je namesteno da ploca prvo trazi PCI graficku (koje, naravno, nema), pa tek onda PCIe... a pisti posto nema PCI grafe, pa onda prelazi na PCIe i onda tera normalno.

Nazad
Vrh Dno