Šta je novo?

PCI-E slot x2

• Začetnik teme Začetnik teme Ateluv
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ateluv

Slavan
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poena
415
Zanima me koja je razlika u performansama crossfire-a kada se postave recimo dve 5770 u cf na dva pci-e slota od x8 (dakle 2x x8) i cf-a gde je jedan pci-e x16 a drugi x4.Naravno oba primera u odnosu na dva puta x16???

Da li vredi kupiti plocu sa x16 i x4 pci-e slotovima ili izbegavati to??

Negde sam pronasoa da je gubitak oko 10% na dva puta x8 u odnosu na dva puta x16??

:wave::wave:

Poslednja izmena:
2 x8 u odnosu na 2 x16 ima gubitak od 2-3%, za x16+x4 stvarno ne znam.

Pa to je skoro zanemrljivo....ali ova kombinacija x16 i x4 me zanima u odnosu na dva puta x16??:type::type:

Interesuje me da li je neko stavljao 5770 na x16/x4, pogledao sam XXXX stranih foruma.....ali nemam pravi odgovor jer se oni krecu od ''gubici su veoma mali na 'low-end' karticama'' do onih koji se kunu da je to besmisleno raditi tj stavljati grafiku na x4 🙂

Poslednja izmena:
pozz, ja sam testirao x16/x4 na cf 5770,
i jedino sto ti mogu reci je da je gubitak oko 1000poena u odnosu na x16x8
(x4~15000,x8~16000)

x8/x8 je dovoljan za kvalitetan CF setup, u procentima neću da pričam jer nika nisam bio dobar u računanju %. 😛 Ali, bitno je to da razlika nije velika u odnosu na x16/x16 i CF u ovakvom režimu vrlo lepo skalira i ima benefita od njega, isplati.

Dok je sa X16/x4 režimom sasvim drugačija priča i od njega nemaš velikog benefita samo ćeš potrošiti pare za dlačicu veće performanse u odnosu na single-gpu karticu. Jer da ima benefita od X16/x4 ili da je on približan barem x8/x8 režimu niko ne bi pravio CF setupe u x8/x8 a ne daj Bože u x16/x16 režimu. 😉

Caka kod tog x4 režima je što se te četiri "linije" vade iz južnog mosta ili PHC kontrolera, što u prevodu znači da je mnogo veća latencija, i da je pitanje možeš li izvući svih 4x, jer koliko znam DMI bus je nekih 2GB/s što je jednako PCI-e 2.0 x4 (4x500MB/s), a moraju i neke druge stvari da se prenose preko DMI.

Ukoliko je x4 slot "povučen" iz klasičnog južnog mosta situacija je još gora, jer su starije NB/SB interconnect magistrale još sporije od DMI bus-a.

Caka kod tog x4 režima je što se te četiri "linije" vade iz južnog mosta ili PHC kontrolera, što u prevodu znači da je mnogo veća latencija, i da je pitanje možeš li izvući svih 4x, jer koliko znam DMI bus je nekih 2GB/s što je jednako PCI-e 2.0 x4 (4x500MB/s), a moraju i neke druge stvari da se prenose preko DMI.

Ukoliko je x4 slot "povučen" iz klasičnog južnog mosta situacija je još gora, jer su starije NB/SB interconnect magistrale još sporije od DMI bus-a.

Dakle da bezim od x4....mada me covek pokolebao sa 15000 poena u odnosu na x16/x16 koja je imala 16000 to realno nije gubitak veci od 5-6%% .....ma ''"bem li ga kako valja....muci me to sto sam nasao povoljnu plocu ali pci-e je x16/x4 :wall::wall::wall:

Pa jel ti baš moraš da praviš CF/SLi?

Ako si našao ploču po povoljnoj ceni koja ispunjava sve tvoje potrebe, uzmi je. A pare koje si planirao da daš za grafičke za CF/SLi daj za neku jaču single-GPU grafičku, srezmernu tvojim potrebama. A pošto vidim da već poseduješ ATi 4870, pa verovatno zbog toga i hoćeš da praviš CF setup, nema potrebe da kupuješ drugu grafičku kada te i ova dobro služi i dovoljna je da sasvim adekvtno pokrene sve igre današnjice. Kada joj prodje životni vek (kada ne bude imala više snage), ti je jednostavno zameni za drugu, nemoj se opterećivati sa CF/SLi setup-om.

Poslednja izmena:
Pa jel ti baš moraš da praviš CF/SLi?

Ako si našao ploču po povoljnoj ceni koja ispunjava sve tvoje potrebe, uzmi je. A pare koje si planirao da daš za grafičke za CF/SLi daj za neku jaču single-GPU grafičku, srezmernu tvojim potrebama. A pošto vidim da već poseduješ ATi 4870, pa verovatno zbog toga i hoćeš da praviš CF setup, nema potrebe da kupuješ drugu grafičku kada te i ova dobro služi i dovoljna je da sasvim adekvtno pokrene sve igre današnjice. Kada joj prodje životni vek (kada ne bude imala više snage), ti je jednostavno zameni za drugu, nemoj se opterećivati sa CF/SLi setup-om.

Zamenicu je za 5770 uz minimalno ulaganje 😀😀 A sto se cf tice...kad single 5770 ne bude bila dovoljna onda za 60-70e ubacujem jos jednu 5770 i teram i dalje sve....to je plan :-devil-: Inace trenutno ne planiram cf odmah...verovatno sledece god u ovo vreme a moguce i kasnije 😀

Nikad cuo da se PCI-e linije za graficku izvlace iz juznjaka :trust:

Jel ima neko neku preporuku za am3 plocu koja ima cf minimum x8/x8:wave:

naravno da kosta sto manje....ja sam prvo hteo msi 770-g45:wave::wave:

Za sve postoji prvi put.

Link.

Strana 8, obrati pažnju na diagram.
Aha, znao sam da se koristi za dodatne kontrolere, ali za graficku vec ne...bas je budzevina, i ne verujem da radi bas bajno u praksi.

edit: malo ispod
(Note 3) The PCIEX16 slot operates at up to x4 mode when ATI CrossFireX is enabled.
Znaci bas bas lose....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno