Šta je novo?

Hardver PC za LOL

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

el_patron

Čuven
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poena
515
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Arctic Freezer 34 eSports
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX
RAM
Kingston Fury Beast RGB 2x16GB
GPU
Sapphire 6650XT Nitro+
Storage
Kingston A2000/Transcend 230s/HDD 500GB
Zvuk
Microlab M660BT + Razer BlackShark V2 HyperSpeed
PSU
Asus Rog Strix Gold 750w
Kućište
Be Quiet Pure Base 500FX
Monitor
Gigabyte M27Q3
Miš & tastatura
Razer Deathadder v3 Pro+ NZXT Function 2
Mobilni telefon
iPhone 17 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi 3C, Xiaomi S20+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Drugar me zamolio da mu sastavim PC na kojem ce samo igrati League of Legendi to u 1080p i hoce da mu to radi full godinama. Nije zahtevna igra, pogotovo na 1080p ali ja nekako ne mogu da mu sastavim nesto ispod ovoga u 2026oj godini...

CPU: 5700x (hteo sam 5600 al za 2k din razlike nema mi logike)
Maticna: AsRock B550 Phantom Gaming 4
GPU: XFX 7600 (ima za 30k) ili XFX 9060 (35k)
SSD: nisam pametan, neki M.2 sa 512gb, mozda Adata Legend 710
Ram: 16gb DDR4
CPU cooler: Arctic Freezer 36
Napajanje: Corsair RM650e
Kuciste neko do 50eur

Kapiram da je ovo overkill za tu igru al razmisljam, mozda ce nekada hteti da igra u 2k pa ce mu trebati.

U svakom slucaju, koliko moze cenovno da se spusti ova konfiguracija, a da igra sljaka bez problema na max detaljima? Nisam nesto upucen u CPU i GPU ispod ovih modela pa mi zbog toga treba pomoc.

koliko moze cenovno da se spusti ova konfiguracija,

Ovo nije dobro vreme za kupovinu novog računara. Da ne objašnjavam zašto. Po meni za ovu namenu je najjeftinije kupiti neku radnu stanicu HP ili Dell sa procesorom i7 iz serije 8 ili više i sa 32 GB Ram a. Ova radna stanica treba da ima i NVME od minimum 500 GB. Za grafiku kupiti neku Low-profile GPU koja ne troši mnogo, ili Frankešajn rešenje normalna grafika - ekstender + dodatno napajanje.

Ima još jedna interesantna stvar. U pitanju je bukvalna Frankeštajn tehnologija - koja zapravo odlično radi. U pitanju su Kineske matične ploče za Xenone. Recimo X99. Poznatije marke koje rade ovo su MACHINIST ili eventualo SOYO. Ovde možeš da kupiš matičnu , CPU i RAM DDR4. Na ovim matičnim ima i podrška za NVME. Dobar procesor za igre je recimo Xeon E5-2667 v4: (8 jezgara / 16 tredova, 3.20 - 3.60 GHz). U stvari možeš da biraš, po potrebi. v3 procesori podržavaju "Turbo Boost Unlock" (zaključavanje procesora na maksimalnu frekvenciju svih jezgara), dok su v4 procesori efikasniji, hladniji i rađeni u novijem 14nm procesu, ali im je frekvencija fiksna.

Loše strane Frankenšajn tehnologije.

• prave ih od delova koje treutno imaju na lageru
  • bios

Kod biosa je interesanto da možeš da kupiš odličan bios za 10€ od iEngineer

Dobra stvar je cena. Ovi Xenoni su ubice, a sa 32 GB Ram a može da posluži kao odlična mašina za igrice. Kod nje se grafika i napanje normano ubacuje.

Napomena, pre kupovine dogovoriti se sa Kinezima da flešuju iEngineer bios. Dati im za to oko 15€, jer može da se desi da flešovanje ne prođe dobro. Ovo nije danak neiskustvu već "fizički problem".

Nadam se da sam ti malo pomogao

Ovo sto si napisao je za mene raketna nauka🤣

Da pojednostavim, da li je ova konfiguracija ok generalno i da li biste menjali nesto, tipa napajanje/ssd?

Što se igara tiče ne dobijaš ništa sa 5700x. Uzmi Ryzen 5600 a razliku uloži u bolje kućište ili SSD.

Ako bi da prođeš jeftino sa kućištem, Chieftec ima Visio Air ili Night Hunter (ako bi klasičan dizajn)...

Nazad
Vrh Dno