Šta je novo?

PC se sam gasi

Supreme.50

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
07.09.2009
Poena
375
Ortakov PC se sam ugasi posle nekog vremena, moze da bude 10 mina, moze posle 10 sati, najcesce kada igra Heroes V. Inace kada se ugasi, ventovi ne trzaju, nista se ne desava, a kada moze ponovo da se upali zavisi od njega..

Ja sam bio kod njega, kao nesto sredio (mislio sam da je to uzrok), ali evo nije se restartovao 3 dana i danas ponovo. Ovako je bilo pre mog prckanja po biosu. Iskljucio sam C1E, Cool n' Quiet, da ne bi frekvencija i napon letela gore dole sve vreme (sto se desavalo), i setovao napon sa auto na manual, i ostavio def 1.35v. Ja mislim da je napajanje, ali problem je previse nasumican :/. Inace konfiguracija je cela kupljena u Emmiju komponente su sledece:
Gigabyte GA-880GM-UD2H
Phenom II 555
Radeon 5770 (ne secam se cija)
WD10EALX
Napajanje je od 500 ili 600w ne mogu da se setim, ono sto se dobija uz "Altos" kuciste. UZeto na sugestiju radnika koji je rekao da to napajanje gura i jace konfiguracije (njihove konfiguracije iz ponude) i da nece biti nikavih problema (inace ja sam hteo da uzmem lc koji tu nije bio).

idkOo.png

aQiOi.png

Klok procesora!

6,5 GHz! LMFAO!

FSB na 200, ne na 403,11!

Poslednja izmena:
Da, to se samo izbagovalo, kada sam pobesio ono u biosu, vratio se na normalu. Mozda nisam lepo konstruisao recenicu gore, ove slike su pre iskljucivanja C1E i Cool n' Quiet, i setovanja frekvencije i napona sa auto na manual (i onda ostavljeno tako posto pise ispod koliko je manual: 3200mhz i 1.35v). E problem je sto se i dalje komp gasi :\

Vrati proc ne default. Ako ortaku treba bolji proc neka ga kupi.
Elem kad vratis proc na default otvori komp i skini ventilator i hladnjak sa procesora i ocisti to lepo natanane od prasine.
To pucanje je verovatno pregrevanje procesora.
Skini i grafiku i njen hladnjak i ventilator ocisti. Stavi novu pastu, sve sklopi, ne zatvaraj stranicu kucista i pusti makinu u rad.
Ako istera 3 dana bez gasenja, onda stavi stranicu na kuciste i zasrafi pa opet 3 dana testiranja.
Ako sve dobro radi, ne pipaj dok temperatura napolju ne stigne do 30c e onda opet otvaraj kuciste pa cisti prasinu i menjaj ventilatore.

Procesor je uvek i bio na defu, to je problem... sada je bas bas "vracen" i stabilizovan na 3200mhz i 1.35v :d. Temperatura je oko 40c zato sto je kuciste ogavno. Komp se gasi pri toj temperaturi, znaci on udje u Heroes V, pre nego sto krene igru komp se ugasi.

Komp je kupljen pre 4-5 meseci i on ga je cistio u vise navrata od prasine prosle nedelje i to ne pomaze, inace ja sam stavljao pastu (AS5) i siguran sam da bolje od ovoga ne moze.

Proveri ponove sve hladnjake. Vidi da nije neko greskom okrenuo ventilator procesora naopacke.
Cepni hirens i kreni sa proverom hardvera sve testove koje nadjes.
Javi se kad zavrsis to.

Hladnjak grafičke ne diraj ako je pod garancijom. Takođe, ne radi ništa što povlači gubitak garancije. Ono što ne piše - da li su otključana dodatna jezgra? Ako jesu, isključi ih i probaj kako radi.
Napajanje: uzmi dobro napajanje, stavi ga pored racunara (nemoj da ga montiras u kuciste), poveži sve i probaj.

Obzirom na prirodu gašenja (ako sam dobro razumeo, računar ne reaguje neko vreme na dugme posle auto-gašenja), rekao bih da je ploča neispravna.

Phenom ne sme da se gasi na 40 stepeni C. Postoji mogućnost, takođe, da je procesor oštećen, što se može proveriti sa Prime95.

Za proveru komponenti - Hiren's cd.

Poslednja izmena:
Ja bih tu krenuo od napajanja jer najvise sumnjam na njega, vidi sta se desava sa drugim napajanjem

Da se ne gasi zbog temperature,pise Tj max 69...jel bila pokrenuta neka igra pre tog testa ili su te temperature od obicnog rada? Ako su od obicnog rada,mislim da se odgovor namece sam,ko zna kolke su temperature u igrama ;)

Posto se drugar ne razume i ne bi sam mogao da prcka i testira, a ja sam ultrazauzet ovih dana pa nemam ceo dan da provedem kod njega sa svojim napajanjem, odnece komp u Emmi (posto su svi delovi tamo i kupljeni). Danas mi je i napomenuo da se napajanje cuje preglasno (vent) svaki put pred iskljucivanje, i da varnici kad se vadi i vraca kabl, tako da je verovatno to, ali najbolje oni da ga pregledaju. Ako je napajanje, rekao sam mu da ne uzima novo nego da doplati za neko LC od 500-600W da ne bi mislio o tome kroz pola godine..

40-44 je u obicnom radu, ide oko 50 u herojima dok je u samoj igri (kad sam bio kod njega rekao sam mu da udje i krene da igra da vidim sta ce se desiti). Zbog temperature, iako nije idealna, nije 100%.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno