Šta je novo?

PC-press sramota

DejanNS

Čuven
Učlanjen(a)
06.01.2004
Poena
609
Prvi put sam kupio gore pomenuti casopis zbog udarno najavljenog na naslovnoj strani 19 digitalnih fotoaparata. Nisam ih kupovao do sada jer su mi prilicno skupi a u naslovu pise da je "casopis za profesionalnu primenu racunara" dok su moja interesovanja uglavnom u domenu zabave. Posredno digitalce mozemo da prikljucimo racunarima.

Opis 19 digitalnih fotoaparat je stalo na po meni mizerne 4 strane za casopis tog obima za nesto sto se stavlja na naslovnu stranu. Svaki je model je zasluzio sturih 4-5 recenica i sliku velicine ikone. Vecina ocena nije obrazlozena a meni je prosto neverovatno da u njoj se nije naslo mesta za osnovni podatak duzina/visina/sirina i tezina sto je jedna od vaznijih karakteristika. Mnogo mnogo vise sam ocekivao od "profesionalnog" casopisa.Mozda je ostatak casopisa dobar ali sada prosto nemam zelju vise da ga citam.

Sada mi je jasno zasto ga pakuju u celofan.

Taj casopis nije ni "c" od onoga sto je nekada bio. Citao sam ga krajem devedesetih (jer ga je cale s vremena na vreme donosio s posla :d ) i nema veze sa danasnjim...

Sad je pola reklame, a pola nesto drugo koje ima dodira sa kompjuterima :d

Slazem se sa svime sto si naveo, ali...

DejanNS je napisao(la):
...meni je prosto neverovatno da u njoj se nije naslo mesta za osnovni podatak duzina/visina/sirina i tezina sto je jedna od vaznijih karakteristika.

:trust:

shtaps je napisao(la):
Slazem se sa svime sto si naveo, ali...

:trust:

mozda malo nagrdjena recenica (pisana je u jednom dahu i u afektu) ali poenta je da postoji tamo nekakva ocena "lakoca upotrebe/ergonomija" iz koje treba da zakljucim: "bas je ovaj mali i lagan" !?! :S:

U celom tekst nema dimenzija i mase ni jednog modela

Sećam se svojevremeno jednog txta u časopisu, bio je u pitanju test neke Ati 8500 kartice, i zaključak baje (A. Veljković ako ne grešim) je da je u pitanju vrlo dobra kartica sa sjajnim cena/kvalitet odnosom, taj isti baja je na sezamovom bbsu za tu karticu reko da je najobičnije đubre..

voka_gsw je napisao(la):
Sećam se svojevremeno jednog txta u časopisu, bio je u pitanju test neke Ati 8500 kartice, i zaključak baje (A. Veljković ako ne grešim) je da je u pitanju vrlo dobra kartica sa sjajnim cena/kvalitet odnosom, taj isti baja je na sezamovom bbsu za tu karticu reko da je najobičnije đubre..

Pa ne postoji čuveniji thread na sezamu od onoga u kome on objašnjava kako je motorola cd930 bolja od 5110, čuveni mikropokreti.

A onda kad priča o poklonima koje prima...

Pa kad hvali sbb kablovski net za koga ja još nisam čuo zadovoljnog korisnika a kamoli da ga hvali na sav glas.

I sad ja trebe da kupim časopis za koji takav novinar piše?

Kad sam ja poslednji put čitao pcpress situacija sa reklamama je bila ovakva: Sa lijeve strane tekst o nekom uređaju koji prodaje firma koja se reklamira sa desne strane.

Trenutno je _meni_ digital najbolji.

Ok, posto sam i ja tamo, skapirali smo kad je prelomljen broj da su slicice premale, i da je trebalo vise strana da se stavi. Jebga, dogodi se, ovaj mesec je bio potpuno nenormalan sa nabavkom hardvera i to je manje vise ukakilo koncepciju.

PC je tragican casopis... a jos davno sam prokomentarisao da mi nikako nije jasno za kakvu je to profesionalnu primenu...

Nekada davno je bio ok PCpress.A danas mi se cini da ga Svet Kompijutera cak prevazilazi po jacini tekstova.Jedini pravi casopis je Digital, a i SK je dobar za svoju cenu

Hm... meni je PC sasvim ok, kupujem i SK i Digital, ali mi za PC definitivno treba najvise vremena da ga procitam.
A ko se seca Sashav-ovih rasprava o motoroli i mokropokretima sa Sezamovih konferencija, to je zaista antologija :)

nesharm je napisao(la):
Ok, posto sam i ja tamo, skapirali smo kad je prelomljen broj da su slicice premale, i da je trebalo vise strana da se stavi. Jebga, dogodi se, ovaj mesec je bio potpuno nenormalan sa nabavkom hardvera i to je manje vise ukakilo koncepciju.

Baš me zanima kako izgleda jedan sastanak vaše redakcije kad Vas svi ovako "pohvale" kao mi ovde? :whip:

Smete li uopšte da objavite koliki je tiraž, a kolika riemitenda ?

Više mi i ne pada na pamet da pogledam šta ima u PCP-u, a kad se setim šta je nekad predstavljao! Nazalost. :wall:

A je l mogu ja koju da kažem. PC Press, ni sam se ne sećam kad sam ga kupio, Digital sam kupio ovaj februarski, prvi posle 2.5 godine sigurno, a za SK se ogrebem tu i tamo. U principu, bez obzira što ne bi mogao da kažem da sve informacije koje mi trebaju leže u tim časopisima, mislim da nije lepo prema kolegama s vremena na vreme ne kupiti neke od nabrojanih novina. Svakako da nešto uvek ima da zanimljivo da se pročita, ali lično dosadno mi je da čitam od stranice do stranice, nekako me ubije u pojam. Dakle to je moja kritika, testovi i testovi nisu uopšte atraktivni, šablonirani su i osnovni problem predstavlja kada se stigne do kraja strane, pa se po meni jako bitan deo test (zaključak sa pečatom autora) zbrza u debilnom fazonu viđenom na testu Nokie 9500 u novom Digitalu.

Ono zbog čega ovo pišem jeste to da se naučite da kritikujete. Bezbroj puta se na ovom forumu pisalo "sk je loš", "digital je loš", "pc je loš". Ljudi, recite šta vam se to ne dopada, konkretno, ne dopada mi se to i to, taj i taj, ako se napravi prava i iskrena lista kritika, siguran sam da će neko urednici tih novina svratiti ovde i sve lepo pročitati i, sigurno, nešto će se promeniti već u sledećem ili onom tamo broju. Najlakše je reći "ovo je ******", ali ako ste takvi kritičari, obrazložite lepo, sigurno se neće baciti.

OK,

ne svidja mi se (a PCP sam čitao sam zadnji put negde letos, otada nisam video ništa osim korica) :

- "uštogljeni" dizajn časopisa, neinventivan, steriliziran, naslovna strana nalik na vašar,
- previše reklama,
- izbor fontova i njihova mala veličina,
- nedostatak softverskih tema,
- sitničavost u predstvljanju hadrvera,
- favorizovanje određenih robnih marki - pristrasnost u kojoj se ogleda zavisnost lista od uvoznika opreme,

Jednom rečju ne sviđa mi se "mimikrija" kojom se PCP uklapa u naše tržište.
Ništa ga, brate, ne izdvaja iz crnog sivila oko njega. E, nekada jeste i te kako!

PS
Bane, ta priča o pomaganju kolega ne drži vodu. Treba li povremeno i da opljačkamo nekog ili pregazimo kolima nekog tek onako, da nam prijatelji sudije ili grobari ne bi ostali bez posla?

zormanic je napisao(la):
Bane, ta priča o pomaganju kolega ne drži vodu. Treba li povremeno i da opljačkamo nekog ili pregazimo kolima nekog tek onako, da nam prijatelji sudije ili grobari ne bi ostali bez posla?
Ne ne, nisi razumeo, to sam ja rekao za sebe... Nije lepo da pišem, a da ne znam šta drugi pišu (ili u prevodu da se pravim da sve znam i da nema šta u njihovim testovima da pročitam). Mislim, nije lepo, ne znam gde da l je tačno...

Poslednja izmena:
zormanic je napisao(la):
- "uštogljeni" dizajn časopisa, neinventivan, steriliziran, naslovna strana nalik na vašar,
- previše reklama,
- izbor fontova i njihova mala veličina,
- nedostatak softverskih tema,
- sitničavost u predstvljanju hadrvera,
- favorizovanje određenih robnih marki - pristrasnost u kojoj se ogleda zavisnost lista od uvoznika opreme,

Jednom rečju ne sviđa mi se "mimikrija" kojom se PCP uklapa u naše tržište.
Ništa ga, brate, ne izdvaja iz crnog sivila oko njega. E, nekada jeste i te kako!

Mislim da je bas krajem leta uradjen redizajn casopisa (kada je predstavljen 100-ti broj u KPGT-u). Sada je dizajn vise minimalisticki. To je, koliko sam ja skapirao, sada "in", pa svi idu na tu foru - dok ne postane "out" :) Odlican prelom na taj fazon ima Ja.buka.

Sto se softvera tice nije mi jasno kako ti je tamo malo tih tema. PC bas ima dobar softverski deo (za razliku od hardverskog). Secam se prikaza Ofisa koji je isao na nekoliko strana, pa jos u dva broja.

Sto se tice broja reklama to mi ne smeta - znam da bez toga ne bi ni bilo casopisa. Mada su ranije smarali oni katalozi koje su ubacivali. Mislim, smara do prvog kontejnera, dok ne bacim taj spam :)

Poslednja izmena:
Bane® je napisao(la):
Ne ne, nisi razumeo, to sam ja rekao za sebe... Nije lepo da pišem, a da ne znam šta drugi pišu (ili u prevodu da se pravim da sve znam i da nema šta u njihovim testovima da pročitam). Mislim, nije lepo, ne znam gde da l je tačno...

Pa ne treba da kupujes casopis da bi pomogao kolege. Mislim, ako ces da pomognes dacemo ti broj nasih racuna, pa uplacuj koliko imas :)

Ja citam dosta casopisa, jer me zanima da vidim kako drugi novinari obradjuju neke teme koje su meni intereesantne ili sam i sam o njima pisao. Neke casopise citam zato sto volim da ih citam, neke prelistam i citam samo odredjene teme itd...Treba biti u toku.

Ovo kao da nisam pitao:

zormanic je napisao(la):
Smete li uopšte da objavite koliki je tiraž, a kolika riemitenda ?
, jel se i tu slede savremeni trendovi ?
:wave:

Nekad PC-press bio jako popularan i dobar. Nazalost pre 3-4 godine postao smor. :bottle:

Poslednja izmena:
zormanic je napisao(la):
Ovo kao da nisam pitao:

, jel se i tu slede savremeni trendovi ?
:wave:

Pa ono sto sam ja zapazio sam napisao. Ja ne pisem u PC Press-u, vec sam, kao i ti, manje-vise redovni citalac...Naravno da ne znam koliko je tiraz niti me zanima.

Bane® je napisao(la):
A je l mogu ja koju da kažem. PC Press, ni sam se ne sećam kad sam ga kupio, Digital sam kupio ovaj februarski, prvi posle 2.5 godine sigurno, a za SK se ogrebem tu i tamo. U principu, bez obzira što ne bi mogao da kažem da sve informacije koje mi trebaju leže u tim časopisima, mislim da nije lepo prema kolegama s vremena na vreme ne kupiti neke od nabrojanih novina. Svakako da nešto uvek ima da zanimljivo da se pročita, ali lično dosadno mi je da čitam od stranice do stranice, nekako me ubije u pojam. Dakle to je moja kritika, testovi i testovi nisu uopšte atraktivni, šablonirani su i osnovni problem predstavlja kada se stigne do kraja strane, pa se po meni jako bitan deo test (zaključak sa pečatom autora) zbrza u debilnom fazonu viđenom na testu Nokie 9500 u novom Digitalu.

Ono zbog čega ovo pišem jeste to da se naučite da kritikujete. Bezbroj puta se na ovom forumu pisalo "sk je loš", "digital je loš", "pc je loš". Ljudi, recite šta vam se to ne dopada, konkretno, ne dopada mi se to i to, taj i taj, ako se napravi prava i iskrena lista kritika, siguran sam da će neko urednici tih novina svratiti ovde i sve lepo pročitati i, sigurno, nešto će se promeniti već u sledećem ili onom tamo broju. Najlakše je reći "ovo je ******", ali ako ste takvi kritičari, obrazložite lepo, sigurno se neće baciti.
Pa el ti citash topic od pocetka, prvi post kritika na racun opisa dig. aparata koji se na naslovnoj strani lista(broja) najavljuje, a onda se u listu opis svede na par recenica. Ostalih par reply-a idu na racun opisa hardvera koji se hvali a da sam autor tekstova van lista pljuje taj isti hardver. Dakle sve obrazlozene kritike, tacno ciljane na konkretne stvari.

A za pomoc kolegama, necu da komentarishem koliko mi je to smeshno, pa ako to omoguci opstanak jednom listu, onda bolje da ne izlazi, koliko autora kompjuterskih tekstova ima 100,200,300, 1000?? Jel se to uopshte moze nazvati tirazom?

Da je tu Dejan V. Veselinovic nebi bilo takvog mesetarenja.

Evo da i ja prokomentarisem:

Pcpress ne citam i nisam ga citao, prelistao sam pre neku godinu neke brojeve, i tada sam imao zakljucak da je pravljen sa prosecnog korisnika koji malo toga zna o kompovima.

Digital sam citao prvu godinu izlazenja, i bio je super, onda su poceli da krate tekstove, i da ga priblizavaju publici pcpressa (nestrucnim ljudima) jer smo mi ostali uglavnom citali testove sa benca. Pre koji mesec, kada sam kupovao hard, citao sam neki test hard diskova, i opise par tft monitora (hteo da kupim). I jedan i drugi su bili vrlo losi, kratki, sustina se svodila na "lepo, sareno, kupite" i neke nebitne testove, a pravo poredjenje i strucni komentari su skoro popuno izostali. Druge testove nisam citao.

Ovog meseca mi je izasla slika u SK (uz propratni tekst, osvojili smo DOTA turnir) pa sam ga kupio. Nisam ga citao nekoliko godina. Prijatno sam iznenadjen izborom tema i tekstovima, casopis je veoma zanimljiv. Mislim uglavnom na tekstove koji se ne odnose konkretno na hw ili sw, nego na propratne tehnologije i dogadjaje. Testovi hardvera su ok, uglavnom kaze se sve sto je bitno uz objektivnost (ako je ******, lepo napisu ******). Saletovi txtovi su isto dobri, mada nedostaje OC. Naravno ima par smornih rubrika, i opisi igara su zanimljivi, uz kuzmino proseravanje koje je zanimljivo i opustajuce, doduse vrlo neprofesionalno.

Geek_master je napisao(la):
Ovog meseca mi je izasla slika u SK (uz propratni tekst, osvojili smo DOTA turnir) pa sam ga kupio.
Da pokazes rodbini sliku u novine? :d ;)
Dobar je SK, kakav je mogao da bude... :)

Samo mi jedno recite. Gde sam ja spomenuo "pomoć kolegama"? Prvo, ništa ja VAMA nisam govorio, nego SEBI. Dakle, to je bio vid nego razmišljanja naglas i mog pogleda na PC časopise kod nas. Šteta što forum nema ugrađen paint, pa da nacrtam. Dakle, ja sam govorio kako bi sa MOJE strane bilo normalno (a verovatno i kulturno) da znam kako to drugi pišu teme koje i mene dotiču (mislim da nigde nisam spomenuo da će mojih 100, 230 i kolko već košta dinar PCP pomoći). Ništa vama nisam govorio, i onako svi znamo da od tiraža oni koji pišu po novima, i neće nešto omastiti brke.

Nipple, prvi post je bio u redu, ali su ostali bili u fazonu "nije to kao što je nekad", "smaraju", "nekad sam ih čitao, danas ne", takvih postova je ovde već bilo milion, tako da nije potrebno opet pisati to, nego konkretne stvari. Isto tako, hajde da zaboravimo na reklamiranje po časopisima, svi znate otprilike procenat reklama, kada onako u celofanu uzmete časopis, po težini i debljini lepo osetite kolko ima strana - (broj strana * %reklama / 100) - par strana = testovi i tekstovi.

Poslednja izmena:
ja sam pc press citao do nekog 25 broja i bio sam zadovoljan, ok tada i nisam imao neki izbor posto je internet bio preskup za mene, jer nisam bio u bgdu pa medjugradski pozivi pa nisam ni znao kako sta da radim na internetu....
prestao sam da ga citam otprilike kada je voja antonic nestao iz pc presa.
i jako me zanima sta taj covek sada radi i da li pise za neki casopis, ako neko zna neka javi...

jednostavno pc press ima previse reklama, potpuno nezanimljive tekstove, predstavljaju svaku verziju ms office-a, quarkXpress-a i sl., rec linux otprilike pomenu u jednom malom clanku, koji je inace vezan za tuzbu SCO-a, predstavljanje hardware-a je na nivou one emislije na B92, od novih tehnologija nema ama bas nista...
na kraju prosto mi je zao da kupim taj casopis i time unistim par kubika neke lepe sume, trebalo bi da pokrenemo inicijativu za ocuvanje suma, sa ciljem da zabranimo stampanje takvih casopisa i sprecimo dalje zagadjivanje nase prirode...

Pored svega sto ste rekli, mislim da ste zaboravili jos nesto: previse cesto objavljuju nerazumljivo veliki broj opisa/testa konfiguracija domacih firmi i to na X strana?!? Da li je moguce da to neko stvarno cita?
Prikljucujem se oceni da je poslednji broj stvarno dno dna (a posebno kada se uzme u ubzir kakav je nekada bio casopis).

Nazad
Vrh Dno