Šta je novo?

PC ne prepoznaje Externi HDD

vukota

Čuven
Učlanjen(a)
22.10.2003
Poena
619
U januaru sam imao slican problem,ali je sada gore.O cemu se radi.
Prikljucio sam preko USB spoljni HDD i PC ga apsolutno ne registruje. Mislio sam da je samo problem sto mi se ne vidi ikona u Mi PC,ali sam onda usao u RUN ukucao diskmgmt.msc i video da ga PC ne registruje.Kablovi i USB ulaz su u redu. Stavio sam taj isti HDD na lap-top i on ga registruje i otvara bez problema,onda sam ga odneo kod komsije i njegov PC ga odmah prepoznao.
Sta da radim da bi ga PC prepoznao i otvorio?

Poslednja izmena:
U januaru sam imao slican problem,ali je sada gore.O cemu se radi.
Prikljucio sam preko USB spoljni HDD i PC ga apsolutno ne registruje. Mislio sam da je samo problem sto mi se ne vidi ikona u Mi PC,ali sam onda usao u RUN ukucao diskmgmt.msc i video da ga PC ne registruje.Kablovi i USB ulaz su u redu. Stavio sam taj isti HDD na lap-top i on ga registruje i otvara bez problema,onda sam ga odneo kod komsije i njegov PC ga odmah prepoznao.
Sta da radim da bi ga PC prepoznao i otvorio?
Za pocetak proveri da li se vidi u Device Manager-u, a onda proveri da li ti je pokrenut Logical Disk Manager service.

Zamijeni mjesto spajanja

Imam isti problem na starom računaru kad spojim na usb priključak sa strane neće ni da ga registruje a kad spojim na ploču direktno mislim na zadnju stranu kućišta radi ok?????

A jel ima svoje externo napajanje ili se napaja preko USB-a? Ako je ovo drugo, to je razlog ;)

Pa cek, zar se struja ne isporucuje na sve usb slotove podjednako? Ili je samo ima na zadnjim usb-ovima??

Pa cek, zar se struja ne isporucuje na sve usb slotove podjednako? Ili je samo ima na zadnjim usb-ovima??
Isporučuje se svuda, ali ako je napon na nekoj graničnoj vrednosti za uređaj, onda i rastojanje od ploče ima uticaja, tj. što je dalje konektor to je veći gubitak.

@Crni,ne vidi se u Device Manageru i HDD se direktno napaja strujom iz USB.
Ne znam kako da proverim da li je pokrenut Logical Disk Manager service.
Ne znam da li je bitno,ali ja na PC imam samo 2 USB ulaza (pored dzeka za monitor) koji se nalaze pozadi (znaci nemam karticu sa onih 4-5 ulaza).

Probaj neki Live CD Linux-a pa da znaš da li je problem sa OS-om ili HW-om.

Isporučuje se svuda, ali ako je napon na nekoj graničnoj vrednosti za uređaj, onda i rastojanje od ploče ima uticaja, tj. što je dalje konektor to je veći gubitak.
Upravo tako, a HDD je gladan struje, pa se cesto desava da je napon na samoj granici i da na primer sa samo par cm duzim USB kablom pocinje da brlja :S:
U tom slucaju se koriste kablovi koji vuku napajanje sa 2 USB-a.

@Crni,ne vidi se u Device Manageru i HDD se direktno napaja strujom iz USB.
Ne znam kako da proverim da li je pokrenut Logical Disk Manager service.
Ne znam da li je bitno,ali ja na PC imam samo 2 USB ulaza (pored dzeka za monitor) koji se nalaze pozadi (znaci nemam karticu sa onih 4-5 ulaza).
Recimo Control Panel-->Administrative Tools-->Services
ili Start-->Run-->services.msc
pa proveri u listi pod status da li pise Started. Proveri da li je pokrenut Plug and Play (trebalo bi da jeste).

Nego, da ne lupam sad napamet, jel si proverio da li ti uopste rade ta 2 USB-a sa nekim drugim uredjajima (mis, tastatura, stampac...)? Jel Windows uopste detektuje novi hardware kad ga prikljucis?

Rade mi oba USB ulaza i XP uopste NE DETEKTUJE da je prikljucen spoljni HDD :mad:!

Detektuje sve (printer,ADSL modem,...) kao i pen-drive od 2gb.
Nisam probao da reinstaliram drajvere,gde da nadjem update?
A jel ti rade oni servisi sto sam ranije pitao?
Nisam mislio na update za USB, nego na reinstall, nego pre toga skini ovo:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/...527-2&lc=en&cc=us&dlc=en&product=57854&os=228
pa sa njim deinstaliraj drajvere od tog hard diska:
tab Devices, pa potrazi pod Disk drives, Storage volumes i pod Universal Serial Bus controllers, pa desni klik, pa Uninstall...
pa probaj onda da ga prikljucis, pa javi da li ga detektuje...

Imam istu situaciju sa eksternim HDD 500 GB(WD Premium ES Edition) Disk ima svoje strujno napajanje i opciju komuniciranja sa drugim uredjajem preko USB sto sada koristim i radi odlicno i opciju eSATA koja je znatno brza ali ga Laptop ne detektuje.
Na laptopu imam PCMCIA karticu sa eSATA ulazima(komp je detektuje) ali kad spojim eSATA na laptopu i HDD-u ne konstatuje da ista postoji???

@Crni,sve sam uradio kako si mi rekao i definitivno ga ne detektuje. Koliko ja vidim sa ovim servisima za koje si me pitao sve je ok.
Da li bi resio problem ako bi kupio karticu sa 4-5 USB i da je ugradim,da izbegnem ova 2 fabricka USB?

Jos jedna sitnica,sada PC nece da prihvati ni pen-drive.

Poslednja izmena od urednika:
@Crni,sve sam uradio kako si mi rekao i definitivno ga ne detektuje. Koliko ja vidim sa ovim servisima za koje si me pitao sve je ok.
Da li bi resio problem ako bi kupio karticu sa 4-5 USB i da je ugradim,da izbegnem ova 2 fabricka USB?

Jos jedna sitnica,sada PC nece da prihvati ni pen-drive.
Tebi su izgleda nesto zestoko pobrljavili USB drajveri cim ne detektuju pen-drive :S:
Jel taj disk radi kad ga bocnes u USB? Jel se vidi u BIOS-u?
Izgleda da tebi treba jedan reinstall, a ne dodatna kartica.

Izgleda da je u pitanju struja kako si ti @Crni rekao (a i @Dandy gore).Na jednom od USB mi je priheftan ADSL router,a na drigom sam pokusavao uporedo da prikacim pomenuti externi HDD.Kada sam na kraju izvukao iz prvog USB prikaceni router i zakacio samo HDD racunar ga je registrovao bez problema,sto znaci (onako laicki) da PC nije mogao da gura oba aparata odjednom jer i router nema spoljno strujno napajanje nego se i on napaja preko USB.
Sada kada je situacija relativno razjasnjena ponovo pitam:
Da li bih resio problem sa kupovinom kartice od 4-5 USB koja ide direktno u plocu???
Hvala svima,a posebno @Crnom!

A jel imas dodatne USB portove na ploci, tj. konektore za front-panel ili back-bracket?
Inace, moze da pomogne ili kartica ili USB Hub koji ima svoje napajanje, ali i dalje ostaje onaj pen-drive problem.

Ne gine ti dodatna USB kartica, jer ako imaš samo dva USB porta velika verovatnoća je da imaš USB 1.1 standard a preko toga terati USB disk je čist mazohizam :) .

Najbolje bi bilo da prvo isprobaš neku USB PCI karticu pošto ni to nije sigurno da će ti raditi kako treba (zavisi od proizvođača do proizvođača).

Jel ovo nesto na moj racun? :d
Mozda se nisam najbolje izrazio, ali mislio sam na hub sa externim napajanjem (self-powered hub), a ne na na onaj koji struju vuce sa ploce (bus-powered hub) :eyebrows:

:d:d
Ma jok...

Ne gine ti dodatna USB kartica, jer ako imaš samo dva USB porta velika verovatnoća je da imaš USB 1.1 standard a preko toga terati USB disk je čist mazohizam :) .

Najbolje bi bilo da prvo isprobaš neku USB PCI karticu pošto ni to nije sigurno da će ti raditi kako treba (zavisi od proizvođača do proizvođača).

@DEXX mislim da si u pravu sa USB 1.1. Kada sam priheftao spoljni HDD (posle skidanja routera) da prebacim jedan film, prebacivanje ide sporo da ne moze sporije (700mb prebaci za 15 min) i stalno mi izbacuje prozor na kome pise: "konektujte device na fast USB port".
Moracu da kupim USB PCI karticu sa vise ulaza i da skratim muke.

A jel imas dodatne USB portove na ploci, tj. konektore za front-panel ili back-bracket?
Inace, moze da pomogne ili kartica ili USB Hub koji ima svoje napajanje, ali i dalje ostaje onaj pen-drive problem.

@CRNI nemam nista na ploci,a sto se tice pen-drive on takodje radi bez problema kada je solo priheftan na USB (u kombinaciji sa routerom ili ext.HDD nece).

Poslednja izmena od urednika:
Aj da ne otvaram novu temu...
Uzeo sam novi externi hard WD 80GB ATA,ubacio ga u USB (koji registruje druge uređaje),
lepo završio on svoju instalaciju,izbacio New device are installed and ready to use.
I OS ga ne prepoznaje ama baš nigde...ne izbacuje mi slovo (drive)uopšte.
Kako ja sad njemu da pristupim,da mu za početak stavim NTFS,recimo :)...
Externo kućište vuče svoje napajanje.
Logical Disc Manager mi je uključen.
Ima li neko ideju? Hvala

Aj da ne otvaram novu temu...
Uzeo sam novi externi hard WD 80GB ATA,ubacio ga u USB (koji registruje druge uređaje),
lepo završio on svoju instalaciju,izbacio New device are installed and ready to use.
I OS ga ne prepoznaje ama baš nigde...ne izbacuje mi slovo (drive)uopšte.
Kako ja sad njemu da pristupim,da mu za početak stavim NTFS,recimo :)...
Externo kućište vuče svoje napajanje.
Logical Disc Manager mi je uključen.
Ima li neko ideju? Hvala

Desni klik na My Computer=>Manage=>Disk Management zatim ga nadjes u spisku i zatim desni klik na njega i mislim da ces prvo morati da ga inicijalizujes a zatim da ga isparticionises i formatiras i tada ces moci da mu pristupas, snimas, itd.

^
Pa verovatno jos nema nijednu particiju na sebi?
Pogledaj iz nekog SW za particionisanje itd.....

Nazad
Vrh Dno