Šta je novo?

PC neće da se upali, promenim šteker - hoće?!

Broz

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.09.2000
Poena
740
Pozdrav svima,

Posle 20ak godina manje-više intenzivnog "igranja" sa hardverom, ja jednostavno ne znam u čemu je trik.

Dakle, PC radi normalno nekoliko dana, u smislu pali se on-demand :). Onda, pritisnem dugme - neće da se upali. Promenim šteker - hoće?!
Čak taj drugi šteker pripada produžnom kablu koji je uključen u prvi. Ludilo.

Jel ima neko neku ideju jer ja sam clueless.

Hvala svima,

Sloba

Jedino osim crne magije može da bude da se oštetio šteker ili da je izgubio kontakt sa strujom :D

Upravo. I ja tipujem na napajanje, utičnica je potpuno pasivan element u celoj priči, ono što je budilo komp je gašenje/ponovno paljenje. Imaš li prekidač na napajanju? I jesi li probao umesto promene utičnice samo da izvadiš i vratiš kabl u istu. Čitao sam jednom prilikom da je loše uzemljenje na utičnici pravilo problem, ali davno je bilo i ne sećam se detalja sad, proveri eventualno da li je sve čvrsto povezano ako se uzrok problema vrati na utičnicu...

Hehe, hvala na savetima. Probaću to sa osiguračem.
I meni miriše na ploču, mada je stara 3 meseca, ne znam šta joj je. Napajanje je novo takođe.
Važno da je Gigabyte na pisao da je ultra-durable trt-mrt :smash:

Upravo. I ja tipujem na napajanje, utičnica je potpuno pasivan element u celoj priči, ono što je budilo komp je gašenje/ponovno paljenje. Imaš li prekidač na napajanju? I jesi li probao umesto promene utičnice samo da izvadiš i vratiš kabl u istu. Čitao sam jednom prilikom da je loše uzemljenje na utičnici pravilo problem, ali davno je bilo i ne sećam se detalja sad, proveri eventualno da li je sve čvrsto povezano ako se uzrok problema vrati na utičnicu...

Utičnica je nova, instalirao majstor, APC je takođe nov (mislim, sve je staro oko 3 meseca).
Probao sam da izvadim i vratim u istu, nije palio.
Strašno me smara ovo, nema nikakve logike osim da je ploča neispravna. Napajanje sam inače nosio u servis jer sam mislio da je do njega međutim tamo kažu da je OK. Testirali su ga 10 minuta, kod mene stoji trajno pa se ovo dešava periodično tj i da je problem sa napajanjem teško je rekreirati tamo za 10 minuta

UPS takođe obavezno eliminiši dok testiraš...

Koje je napajanje? Ako je Seasonic moguće je da je do njega. Ja sam imao isti problem sa svojim pa su mi zamenili za novo.

Možda napajanje ima neki problem sa kondenzatorima koji se ne prazne kako treba, kada ga isključiš i uključiš u drugu utičnicu, isprazni se kondenzator i krene opet da radi. Samo pretpostavka. Možda je i kombinacija - napajanje + utičnica, nešto mu se ne sviđa tu. Šta se dešava ako samo isključiš napajanje iz zida, pa ga uključiš u istu utičnicu, hoće ili neće? Okreneš utikač za 180 stepeni? Sačekaš 10-15-60 min?

Mene ovako zeza jedan Seasonic X-1250 u rigu, ali nemam nigde u blizini drugu utičnicu pa prosto mora da odstoji nekoliko sati da bi se smilovalo da se upali opet. Možda i nije do njega, baš ću da vidim šta se dešava ako promenim utičnicu.

Poslednja izmena:
A taster za paljenje i njegov konektor na ploci?
Probaj namestiti da pali preko tastature i misa.

Koje je napajanje? Ako je Seasonic moguće je da je do njega. Ja sam imao isti problem sa svojim pa su mi zamenili za novo.

Imam Cooler Master.

Možda napajanje ima neki problem sa kondenzatorima koji se ne prazne kako treba, kada ga isključiš i uključiš u drugu utičnicu, isprazni se kondenzator i krene opet da radi. Samo pretpostavka. Možda je i kombinacija - napajanje + utičnica, nešto mu se ne sviđa tu. Šta se dešava ako samo isključiš napajanje iz zida, pa ga uključiš u istu utičnicu, hoće ili neće? Okreneš utikač za 180 stepeni? Sačekaš 10-15-60 min?

Probaću sve ovo. Probao da isključim pa uključim u istu utičnicu i NIJE htelo. Ali jeste čim sa ubacio u drugu.

Mene ovako zeza jedan Seasonic X-1250 u rigu, ali nemam nigde u blizini drugu utičnicu pa prosto mora da odstoji nekoliko sati da bi se smilovalo da se upali opet. Možda i nije do njega, baš ću da vidim šta se dešava ako promenim utičnicu.

aj pa javi :)

A taster za paljenje i njegov konektor na ploci?
Probaj namestiti da pali preko tastature i misa.

Vidiš, to mi nije palo na pamet, probaću da palim na ukosnicu, direktno na dva pina na ploči...

Sinoć sam flešovao najnoviji bios F12--->F14a
Ne znam da li će ovo imati efekta ali da vidim par dana.
Inače vratio sam napajanje u ONAJ šteker u kom se nije upalio, i radi normalno :d :smash:

Meni je ranije napajanje pravilo problem. Računar radi, isključim ga, zamenim grafičku i neće da se uključi. Ostavim ga da odstoji par sati i posle radi najnormalnije. Isključim ga, vratim staru grafičku i opet neće da se uključi. Opet sačekam par sati i onda hoće da se uključi.
Kasnije sam otkrio da se računar ovako ponaša svaki put kada ostane bez struje. Na kraju sam zamenio napajanje i posle je radio bez tih problema.

U slučaju da novi bios ne reši stvar a ima drugo napajanje ili može da pozajmi, najbolje je da prvo zameni napajanje a ostavi apc priključen.
Ako se otkloni kvar eto jasnog krivca.
A ako se ne otkloni kvar, ukloni se i apc, računar i dalje radi na zamenskom napajanju pa će se u zavisnosti od rezultata znati da li je ploča ili eventualno apc.

Od kad sam stavio novi bios, pali svaki put. Sad sam verovatno izmalerisao tako da sutra ocekujem problem pa cu javiti ovde :)

Ajd lagano mrdaj naponski kabl koji ulazi u napajanje, mozda se malo olabavio. Ako se cuje pucketanje i ugasi se komp, do toga je.

Citat Citiram korisnika: mickeyrs Pogledaj poruku

Probaću sve ovo. Probao da isključim pa uključim u istu utičnicu i NIJE htelo. Ali jeste čim sa ubacio u drugu.

aj pa javi :)

Probao sve varijante, kod mene definitivno nije do utičnice, vrisnulo je napajanje. :( Probao na jednom mestu da vidim kolika je popravka, čovek reče da je verovatno neko SMD kolo otišlo i da to teško da se isplati juriti kod nas. Sve u svemu - biće da ti je BIOS update sredio stvar, a meni GB ploča...

Evo dva meseca kasnije se desilo LOL

Isključio pa uključio prekidač na napajanju (sačekao par minuta između) i upalio se?!
What the duck?! :)

Pojma nemam šta je ali ako se dešava jednom u dva meseca, ne smeta mi (mnogo) :)

Proveri na utikacima produznog kabla kakvo je uzemljenje. Ako su produzni kablovi stariji, moze da se desi da spoj na utikacu za uzemljenje oksidira i da izgubi funkciju. U tom slucaju moze svakakva cuda da se desavaju, pogotovu ako imas povezane uredjaje koji se napajaju na razlicitim fazama.

Napajnje ti je ovde problem, najverovatnije deo koji daje Standby napon, neki od kondezatora je oslabio pa ne funkcionise oscilator koji pokrece 5VSB granu. Menjanjem utikaca ili gasenjem prekidaca pozadi se taj oscilator "resetuje" pa opet proradi.

Napajanje je potpuno novo.
Nosio ga u servis za svaki slučaj, testirali ga 5 minuta i kažu da je ok.

Nisu ga testirali preko noci, taj kondezator pokaze da je oslabio tek kad se ugreje, pa mogu da prodju sati dok se kvar manifestuje?

Jesi merio 5VSB napon kada racunar nece da se upali?

Ako ga nema, otkaci ATX konektor pa onda meri, ako ga ni tad nema/ kupi drugo napajanje.

Nisu ga testirali preko noci, taj kondezator pokaze da je oslabio tek kad se ugreje, pa mogu da prodju sati dok se kvar manifestuje?

Jesi merio 5VSB napon kada racunar nece da se upali?

Ako ga nema, otkaci ATX konektor pa onda meri, ako ga ni tad nema/ kupi drugo napajanje.

Nisam ništa merio, zato sam i kupio ovo napajanje sa 5 godina garancije, da se ja ne bih zazao sa tim :)

AJd' pružiću mu još jednu šansu. Treba mi ovaj PC svaki dan pa ne mogu da ga ostavljam da ga testiraju danima tamo...

Pa onda nista, kad nece da se upali ti ugasi prekidac, pa opet upali i tako radi.

Nije mi prvi put da vidim da ljudi nece da na garanciju nose ploce na kojima je crkao zvuk/LAN jer im "komp treba svaki dan", pa onda furaju najgore PCI kartice kao zamenu.

Nisam ništa merio, zato sam i kupio ovo napajanje sa 5 godina garancije, da se ja ne bih zazao sa tim :)
Jes' ti neka garancija. ;) Ja sam moje poslao na reklamaciju jer je ventilator povremeno bio bučan, takođe nešto što se nije dešavalo svakodnevno. Mislim da se niko nije ni zamajavao da proverava, istog dana kad je primljeno u servis mi je poslato novo...

Meni se to desava sa silverstone strider napajanjem i gb plocom od kad sam kupio, pre jedno 3-4 godine. Povremeno nece da se upali, izvucem kabel iz napajanja na minut i posle toga pali normalno. desava se jednom u 2-3 meseca.

Uh dobro je, nisam jedini koji izlude od napajanja. U rigu su mi 2 Seasonic, ugasio sam rig preko smosa, sutradan dodjem da ga ukljucim(kontaktom na ploci posto nemam dugme) i jedno se ukljuci drugo ne, onda ga izvucem iz kabla pa ponovo i ne radi ni jedno ni drugo. Sad sam ubedjen da je maticna otisla verovatno jer sam kontakt davao srafcigerom pa je mozda bio neki spoj, nesto...

Nazad
Vrh Dno