Molim još nekog da prozove Filipa kako se ne razume u gejming i ne poznaje igračku istoriju u zadnjih petnaestak godina. Uživam u čitanju pwn odgovora :d
I vala, zaista ste smorili oko te oštre polarizacije na konzolaše i PC-jevce. Razlika se sve više smanjuje, to je jasno svakom ko iole prati situaciju (setite se kako je bilo pre desetak godina, kada pojam PC igre i konzolne igre nije imao veze jedno s drugim).
Drugo, ovde ljudi izgleda uživaju da se grupišu u tabore više nego leba da jedu. Da li neko ko nalazi da su npr. Morrowind, Gothic, Mask of the Betrayer i Witcher odlične igre nipošto ne sme da uživa u npr. Tekkenu, Mortal Kombatu i Wipeoutu, jer "to radi ona druga strana"? :S: Po milijarditi put, postoji dobra igra i loša igra, a ne dobra platforma i loša platforma.
(Ko mi udari neki generički riplaj na ovo, u stilu "ali konzolaške igre su tipično ovakve, a PC igre onakve", odmah da mu kažem da smara)
Ali konzolaske igru su tipicno isprazne, isprane za populaciju bez mozga dok su igre za PC dubokoumne, pravljene za prave igrace.
Salu na stranu, razvoj igara za konzole je drasticno jednostavniji nego za PC. Prvo, platforma se unapred zna, koliko memorije ima, kako radi, koji graficki procesor ima i tako dalje. Zna se i OS, nema drkanja sa drajverima, tvikovanjem reg. baze, defragmentovanjem harda i ostalim glupostima.
Drugo, imajuci to u vidu, svi razvojni timovi mogu vise vremena da provedu baveci se igrom (sustinom) a ne time da li ce Peri iz Mrchajevaca igra raditi dobro na njegovom uber novoj GF4 MX440 kartici, nego ce na svim konzolama da izgleda i da radi jednako dobro

Trece, problem piraterije je drasticno manji nego za PC. Ima je ali ne u tolikom obimu. Pogotovo kada se BluRay omasovi, bas me zanima ko ce od nas da skida 10-15-20-30-40 giga zarad jedne igre. Ja svakako necu jer za to vreme mogu da zaradim 10 igara.
Cetvrto, konzola je u fazonu to ti je sto ti je. Nema tvikovanja, nema budzenja, nema 3rd party doradjivanja igre u STALKER fazonu. Kupis, otpakujes, prikljucis na TV i igras. Ne razmisljas o tome da li nVidia beta drajveri imaju optimizaciju za neku novu igru ili ce da izazovu BSOD na svakih 10 minuta ili na to kada ce ATI konacno da se seti da izbaci nove, sredjene drajvere.
I na kraju, peto, nisu bas svi toliko zaludjeni da se smaraju sa podesavanjem sojih masina (jednostavno to ne znaju) a takodje ne zele da bacaju pare svakih 6 meseci kako bi dobili tu ili tamo neki frejm.
Medjutim, svi vi ste sve ovo, manje ili vise, znali.
Druga strana medalje su same igre. Ono na sta se okoreli PC-jevci zale je sustina same igre, govoreci kako je igranje konzolaskih naslova zabavno koliko i ubacivanje krompira u dzak. Takodje preovladava misljenje da ako je igra za konzole, automatski mora da bude jednostavna, bez nikakve dubine koja bi zainteresovala igraca ili ga zadrzala duze od 2h.
To je... vise stvar licnog ukusa. Ja volim komplikovane RPG igre u kojima mozes da pazis na svaki detalj, gde besomucno kliktanje misem ne donosi nista sem bolova u prstima, dobru pricu, beskonacne virtuelne prostore....blabla. Neko pak vise voli instant zabavu, dodjes, vidis, upucas i ides dalje.
Ja kao okoreli PC-jevac necu skoro kupiti konzolu jer volim da budem sam svoj srafciger majstor, volim da modifikujem... Macintosh preklinjem svaki dan jer je kao konzola, prosto se ne slaze sa mojim nacinom razmisljanja
IMHO: Ono sto je fakat je da instant zabava vise preovladava i da kvalitet igara u tom smislu opada. Tu i tamo iskoci kvalitetan naslov, ali generalno postoji gomila igara koje ne bih u zivotu probao. Medjutim, neko drugi bi jer mu tako nesto pashe. Stvar licnog ukusa, kao sto rekoh.
Bottom line -> PC gaming nece jos da umre, samo ce obim da se smanjuje vremenom a primat ce preuzeti konzole. To je prost zakljucak koji se vec naslucuje.