Šta je novo?

PC gaming...ponovo umire?!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
zanimljiva je bila informacija koju sam pročitao za CoD4 u nekom intervjuu, da je prodat u oko 200k primeraka u PC verziji i oko 2 miliona u verziji za Xbox360 (i verovatno bar još toliko u PS3 verziji).

da, zato je cod4 thread za konzole bio toliko posecen u odnosu na PC verziju
icon_rofl.gif

Filipenko, ti mozda previse gledas to iz svog ugla, kada neko kaze "konzolasi", tipican primer sigurno nisi ti. Ljudi koji ceo zivot igraju na konzolama definitivno nisu u istom fazonu kao oni koji ceo zivot igraju na PC-u. Ne pricam ni o kakvoj pameti, nego prosto o ocekivanjima. Ti imas ko zna koliko pc gaminga iza sebe, pa ti je lako da sagledas situaciju i komentarises, a onaj ko u zivotu nikad nije igrao ni jedan legendaran Commodore/Amiga/PC naslov je definitivno neka sasvim druga prica. Visegodisnji PC igrac koji sad igra i na next-gen konzolama je jedno, ali obrnuto ne moze da se desi. Ne moze neko ko je celog zivota cepao Segu, Nintendo, Playstation itd. da sad kupi pc i sudi o pc gamingu i pravi neka poredjenja.

Ipak ima razlike...

da, zato je cod4 thread za konzole bio toliko posecen u odnosu na PC verziju
icon_rofl.gif

Kakve veze ima posećenost topika Benchmarka sa prodajom u svetu? Koliko ima next-gen konzola u Srbiji? Ako se ne varam, do ovog trenutka je prodato cirka 2000 XB360 i nešto više od 1000 PS3. Nasuprot tome, imaš ogromnu bazu PC korisnika i posećenost topika Benchmarka nije nikakvo merilo za ono čemu se čudiš, a to je prodaja na svetskom nivou.

Molim još nekog da prozove Filipa kako se ne razume u gejming i ne poznaje igračku istoriju u zadnjih petnaestak godina. Uživam u čitanju pwn odgovora :d

I vala, zaista ste smorili oko te oštre polarizacije na konzolaše i PC-jevce. Razlika se sve više smanjuje, to je jasno svakom ko iole prati situaciju (setite se kako je bilo pre desetak godina, kada pojam PC igre i konzolne igre nije imao veze jedno s drugim).
Drugo, ovde ljudi izgleda uživaju da se grupišu u tabore više nego leba da jedu. Da li neko ko nalazi da su npr. Morrowind, Gothic, Mask of the Betrayer i Witcher odlične igre nipošto ne sme da uživa u npr. Tekkenu, Mortal Kombatu i Wipeoutu, jer "to radi ona druga strana"? :S: Po milijarditi put, postoji dobra igra i loša igra, a ne dobra platforma i loša platforma.

(Ko mi udari neki generički riplaj na ovo, u stilu "ali konzolaške igre su tipično ovakve, a PC igre onakve", odmah da mu kažem da smara)

Poslednja izmena:
Nisam siguran ali mislim da je u ove brojke prodatih kopija za PC usle samo one koje su prodate u "hardwerskoj" varjanti, tj DVD-jeva dok nisu uzete u obzir kopije koje su download-ovane sa Steama jer oni ne objavljuju svoje podatke a po nekim procenama prodaja ovog tipa je veca od prodaje po prodavnicama.

Baš tako, ne računaju Steam, Direct2Drive i slično. Zato nema npr. Orange Boxa na listi, koji bi sigurno ušao u top 10.

Molim još nekog da prozove Filipa kako se ne razume u gejming i ne poznaje igračku istoriju u zadnjih petnaestak godina. Uživam u čitanju pwn odgovora :d

I vala, zaista ste smorili oko te oštre polarizacije na konzolaše i PC-jevce. Razlika se sve više smanjuje, to je jasno svakom ko iole prati situaciju (setite se kako je bilo pre desetak godina, kada pojam PC igre i konzolne igre nije imao veze jedno s drugim).
Drugo, ovde ljudi izgleda uživaju da se grupišu u tabore više nego leba da jedu. Da li neko ko nalazi da su npr. Morrowind, Gothic, Mask of the Betrayer i Witcher odlične igre nipošto ne sme da uživa u npr. Tekkenu, Mortal Kombatu i Wipeoutu, jer "to radi ona druga strana"? :S: Po milijarditi put, postoji dobra igra i loša igra, a ne dobra platforma i loša platforma.

(Ko mi udari neki generički riplaj na ovo, u stilu "ali konzolaške igre su tipično ovakve, a PC igre onakve", odmah da mu kažem da smara)

Ali konzolaske igru su tipicno isprazne, isprane za populaciju bez mozga dok su igre za PC dubokoumne, pravljene za prave igrace. :D

Salu na stranu, razvoj igara za konzole je drasticno jednostavniji nego za PC. Prvo, platforma se unapred zna, koliko memorije ima, kako radi, koji graficki procesor ima i tako dalje. Zna se i OS, nema drkanja sa drajverima, tvikovanjem reg. baze, defragmentovanjem harda i ostalim glupostima.
Drugo, imajuci to u vidu, svi razvojni timovi mogu vise vremena da provedu baveci se igrom (sustinom) a ne time da li ce Peri iz Mrchajevaca igra raditi dobro na njegovom uber novoj GF4 MX440 kartici, nego ce na svim konzolama da izgleda i da radi jednako dobro :)
Trece, problem piraterije je drasticno manji nego za PC. Ima je ali ne u tolikom obimu. Pogotovo kada se BluRay omasovi, bas me zanima ko ce od nas da skida 10-15-20-30-40 giga zarad jedne igre. Ja svakako necu jer za to vreme mogu da zaradim 10 igara.
Cetvrto, konzola je u fazonu to ti je sto ti je. Nema tvikovanja, nema budzenja, nema 3rd party doradjivanja igre u STALKER fazonu. Kupis, otpakujes, prikljucis na TV i igras. Ne razmisljas o tome da li nVidia beta drajveri imaju optimizaciju za neku novu igru ili ce da izazovu BSOD na svakih 10 minuta ili na to kada ce ATI konacno da se seti da izbaci nove, sredjene drajvere.
I na kraju, peto, nisu bas svi toliko zaludjeni da se smaraju sa podesavanjem sojih masina (jednostavno to ne znaju) a takodje ne zele da bacaju pare svakih 6 meseci kako bi dobili tu ili tamo neki frejm.

Medjutim, svi vi ste sve ovo, manje ili vise, znali.

Druga strana medalje su same igre. Ono na sta se okoreli PC-jevci zale je sustina same igre, govoreci kako je igranje konzolaskih naslova zabavno koliko i ubacivanje krompira u dzak. Takodje preovladava misljenje da ako je igra za konzole, automatski mora da bude jednostavna, bez nikakve dubine koja bi zainteresovala igraca ili ga zadrzala duze od 2h.
To je... vise stvar licnog ukusa. Ja volim komplikovane RPG igre u kojima mozes da pazis na svaki detalj, gde besomucno kliktanje misem ne donosi nista sem bolova u prstima, dobru pricu, beskonacne virtuelne prostore....blabla. Neko pak vise voli instant zabavu, dodjes, vidis, upucas i ides dalje.
Ja kao okoreli PC-jevac necu skoro kupiti konzolu jer volim da budem sam svoj srafciger majstor, volim da modifikujem... Macintosh preklinjem svaki dan jer je kao konzola, prosto se ne slaze sa mojim nacinom razmisljanja :)

IMHO: Ono sto je fakat je da instant zabava vise preovladava i da kvalitet igara u tom smislu opada. Tu i tamo iskoci kvalitetan naslov, ali generalno postoji gomila igara koje ne bih u zivotu probao. Medjutim, neko drugi bi jer mu tako nesto pashe. Stvar licnog ukusa, kao sto rekoh.

Bottom line -> PC gaming nece jos da umre, samo ce obim da se smanjuje vremenom a primat ce preuzeti konzole. To je prost zakljucak koji se vec naslucuje.

Poslednja izmena:
Da lepo. Ali sa obzirom na enormno besmisleno preveliko dzinovsku hardversku zahtevnost, ako se Crysis prodao u milion primeraka world wide, pa to uopste nije lose.

CoD je oduvek bio paljevinsko lozacka fransiza sa konzola gde se poredio sa MoHO-m, tako da nije cudo da je u USA CoD4 prosao bolje.

A sto se tice PC umiranja. Gde su toliki zanrovi koji su stvorili PC gaming. Gde su novi Lemingsi, gde su sve te zanimljive logicke igre i logicke avanture? Na PSP? Zsto kada su se odlicno prodavla na PC oduvek?

Gde su simulacije letenja, aviona i helikoptera dovoljno slozene da mozes da ucis za pravu stvar na njima, igre koje su bile znacajan deo PC trzista oduvek i onda su negde posle X-BOX i PS2 pojave izumrle. Mentalitet igraca se promenio?

Akcione svemirske simulacije? Gde su X-Wingovi i Wing Commanderi? Fransiza koja je maltene sinonim za PC je nestala preko noci.

Potezne strategije i upravljacke simulacije da ne spominjem (ne Sims =/= Ceasar i =/= SimCity).

Neko je preko noci odlucio da igre koje se prodaju u par stotina hiljada primeraka nisu interesantne. Ako zelis da prodas preko milion primeraka, baci sve na grafiku i marketing i eto para, koga briga kakva je sama igra.

Piraterija je od prelaska na CD kao medijum oduvek postojala na konzolama, ito u znacajnoj meri. Konzolne igre su uvek bile skuplje od PC igara, tako da su (ne)potrosaci imali motivaciju. Ubace ti chip, ili flashujesh firmware na optici i vozi. Dugorocno gledano lakse nego PC piraterija. BRD je nov development, prisutan samo na PS3 za sada. A sa visemegabitnom konekcijom ne deluje tako strasno skidati 30GB. To sto je Telekom rekao da je za prosecnog Srpskog korisnika interneta 768k i vise nego sto moze da mu treba nije niciji problem sem nas.

Piraterija ipak jeste problem. Battlezone, System Shock 2, Freespace 2, najbolje PC igre ever su prodate u smesno malim tirazima. Mozda je preterana tehnicka inteligencija publike ipak bila stetna?! Tj. daleko veca populacija je igrala ove igre, ali ih je nabavljala preko news grupa i cega vec...

Do izlaska PS3 i X360 sama niza cena konzola i jednostavnost koriscenja im je obezbedila ogroman udeo na trzistu u USA. Niska inicijativa i tehnicka kompetencija US marketa cini da ce veliki broj ljudi svoje PCjeve jako preplatiti kod Della ili gde god kupuje. Tamo je custom sastavljanje compova jako redak sport. Middle end masina je kod (L)Amera oko 1000-1500$ ovih godina. Prihvatili su da je PC high end, ito jos brendiran jako skup. Zato ga ne kupuju.

U sustini mozemo da se slozimo da postoji citav niz faktora koji bi naterali prosecnog korisnika da se opredeli za konzolu kao svoju mlatimedijalnu platformu umesto da kupi PC.

Druga stvar je sto se trziste menja a samim tim su i zahtevi i ocekivanja drugacija. Starije generacije su otkidale na 2 bele tarabe od kojih se odbija beo kvadrat i to nazivali igrom a danas bi prosecan klinac rekao "mora da se salis samnom, a kamo HDR a kamo nabudzena 3d grafika...". Samim tim se i igre menjaju. Zato nema vise Wing Commandera, nema Lemmingsa.. jebga, dobre su igre ali ne prave pare, niko ih ne zeli. Ali zato ce jedan Tekken iako je presiapnje supljeg u prazno uvek dobro da se proda :)

P.S. ja imam ono sto se smatra izuzetno jakim linkom ali me i dalje smara da skidam sve sto je vece od 4 giga.

Poslednja izmena:
Da, važi. Nema Wow-a na listi, mogli su bar malo tačnije da je naprave. Ajde uozbiljite se.

Ona lista je lista najprodavanijih igara za konzole, aman! Vidite li ijednu igru za PC. Naravno da su se Simsi i WoW prodali u milionskim tiražima, jer rade i na PC-ju od 200 evra i svi ih igraju, od dece od 5 godina do debelih domaćica...

IMHO: Ono sto je fakat je da instant zabava vise preovladava i da kvalitet igara u tom smislu opada. Tu i tamo iskoci kvalitetan naslov, ali generalno postoji gomila igara koje ne bih u zivotu probao. Medjutim, neko drugi bi jer mu tako nesto pashe. Stvar licnog ukusa, kao sto rekoh.

Bottom line -> PC gaming nece jos da umre, samo ce obim da se smanjuje vremenom a primat ce preuzeti konzole. To je prost zakljucak koji se vec naslucuje.

IMHO, bolje se vrati mobilnim telefonima, joomli i programiranju, jer se u gaming industriju i same igre ne razumeš mnogo. Bar sudeći po tome šta pišeš. PC gaming je već na aparatima. Ako prodajni rezultati Crysisa i CoD4 ne govore dovoljno (zajedno prodati u 700k primeraka, a konzolna varijanta CoD4 na PS3 i Xboxu u 12 miliona) onda ne znam šta govori!

Kakve veze ima posećenost topika Benchmarka sa prodajom u svetu? Koliko ima next-gen konzola u Srbiji? Ako se ne varam, do ovog trenutka je prodato cirka 2000 XB360 i nešto više od 1000 PS3. Nasuprot tome, imaš ogromnu bazu PC korisnika i posećenost topika Benchmarka nije nikakvo merilo za ono čemu se čudiš, a to je prodaja na svetskom nivou.

Nuff said!

Poslednja izmena:
Da ubacim samo u temu jos jedan detalj, a to je menjanje profila pc igraca. Do pre 10 godina pc igrac je vecinom bio neko kome je racunar sluzio za sve i svasta, ali u vecini slucajeva pc nije bio igracka nego orudje, igrac je bio covek koji na racunaru radi, a povremeno zeli i da se poigra, kao i njihova deca koja su na taj nacin odrastala uz pc i njegove igre. U taj profil iako mozda kontraverzno unecu i obrazovni i imovinski nivo, jer tada nisu svi mogli da priuste racunar i oni koji su ga imali zaista im je trebao za nesto, za igranje se kupovala i tada konzola. Sve u svemu dobije se pc igrac koji je nesto potpuno drugo u odnosu igraca sege ili nintenda tog doba... danas, pc je ostao orudje, a profil pc igraca je isto sto i profil igraca konzola. Problem jeste sto kod nas vecina jos ne moze da priusti i igracku i orudje, pa se vode ovakve rasprave, a vecina foruma su isti oni klinci koji su odrastali uz pc :) Vreme "elitizma" u igrama je odavno otislo, zajedno sa nekadasnjom publikom pc igraca koja se utopila u masu i ne cini ciljnu grupu programera i to vreme se NIKADA nece vratiti.

A sto se tice PC umiranja. Gde su toliki zanrovi koji su stvorili PC gaming.

lol jedini zanr koji je "stvorio" pc gaming (i na zalost jos uvek cini 99% pc trzista) je FPS!svi ostali zanrovi su nastali i dostigli svoj "zenit" na mnogo matorijim (i boljim :)) kompovima od pc-ja ;)

p.s.pre neki dan uhvatim sebe kako preko amiga emulatora prelazim pushover :smoke:
posle toga upalim crysis,pretrcim malo i ugasim!upalim nwn2 "ocistim" par "soba" i opet ugasim.....end of story!

IMHO, bolje se vrati mobilnim telefonima, joomli i programiranju, jer se u gaming industriju i same igre ne razumeš mnogo. Bar sudeći po tome šta pišeš. PC gaming je već na aparatima. Ako prodajni rezultati Crysisa i CoD4 ne govore dovoljno (zajedno prodati u 700k primeraka, a konzolna varijanta CoD4 na PS3 i Xboxu u 12 miliona) onda ne znam šta govori!

Da, zaista je potrebna diploma nuklearnog fizicara da bi bio expert za gaming industriju.

Give me a break.

Sem malo zdrave logike i zakljucivanja i pracenja tokova nije potrebno nista vise da bi skontao u kom pravcu se prica krece.

Poslednja izmena:
Pa kad tako o tome razmišljaš, onda je i jasno zbog čega si u tolikoj zabludi. Stvar je u tome što ti to i ne pratiš ili pratiš na pogrešan način, što se vidi iz sižea koje daješ, jer znam da može da bude samo to, s obzirom na to da nisi glup...

Poslednja izmena:
P.S. ja imam ono sto se smatra izuzetno jakim linkom ali me i dalje smara da skidam sve sto je vece od 4 giga.

He he to je izgleda jedino oko cega cemo se svi sloziti. Ali u poslednje vreme sve nesto ide preko 7 giga. :)

Ako prodajni rezultati Crysisa i CoD4 ne govore dovoljno (zajedno prodati u 700k primeraka, a konzolna varijanta CoD4 na PS3 i Xboxu u 12 miliona) onda ne znam šta govori!

Cekaj bre,otkud sad ovo? Pa zar nije samo Crisys prodat u preko milion kopija?

Rekoh ajde i ja malo da budem mirodjija u ovoj corbi. Posto imam zavidan staz igranja (od 64-ke preko amige 500,1200, pa onda PC), i igrao sam i zavrsio i System shock 2, Morrowind, Oblivion, NWN 1 i 2 (verovatno moje najomoljenije igre) itd da ne nabrajam (u get the point), i oveklokovao sam kompjutere kada je to bila misaona imenica (cak sam i na Benchmark naslovnoj strani bio pre x godina), mislim da se makar malo merodavan da prokomentarisem na ovu temu. POsto imam PS3 vec 6 meseci, mogu da vam kazem da sve vise i vise zaboravljam na PC. A evo i zasto. Igre su jedan faktor, ali ne i najbitiniji. Vise PC ne palim ni da vidim nesto na netu jer je mnogo bolje surfovati na PS3 i velikom televizoru. Takodje, gledanje filmova (sada i Divx) je takodje mnogo lepse (ovim mislim na upscale koji PS3 radi, i sa cime se nijedan PC ne moze porediti) i ugodnije u dnevnoj sobi. Elem, da se vratim na problematiku. PS3 kao i Xbox (mada PS3 vise) nisu samo konzole vec Multimedia centri koji mogu sluziti za razlicite namene. Igre koje su na njima su sve boljeg i boljeg kvaliteta (GT 5 Prologue, na full HDu recimo) i jednostavno ljudi se u ovom brzom svetu opredeljuju za jednostavnije stvari. Nije meni problem da jurim patcheve i drajvere itd, ali mi je mnogo lakse da se posle veoma iscrpljujuceg posla (radim i po 12 sati dnevno), zavalim u dnevnoj sobi i odigram ili odgledam nesto (sa celom porodicom, imam 4-isnju cerkicu koja obozava da igra Rub a Duck na PS3).
U svakom slucaju problem nestajanja PC igara je, po mom misljenju, samo cinjenica da ljudi danas brze zive i da se nema previse vremena za gubljenjenje na pronalazenju potrebnih stvari kako bi PC uopste proradio kako treba.

Rekoh ajde i ja malo da budem mirodjija u ovoj corbi. Posto imam zavidan staz igranja (od 64-ke preko amige 500,1200, pa onda PC), i igrao sam i zavrsio i System shock 2, Morrowind, Oblivion, NWN 1 i 2 (verovatno moje najomoljenije igre) itd da ne nabrajam (u get the point), i oveklokovao sam kompjutere kada je to bila misaona imenica (cak sam i na Benchmark naslovnoj strani bio pre x godina), mislim da se makar malo merodavan da prokomentarisem na ovu temu. POsto imam PS3 vec 6 meseci, mogu da vam kazem da sve vise i vise zaboravljam na PC. A evo i zasto. Igre su jedan faktor, ali ne i najbitiniji. Vise PC ne palim ni da vidim nesto na netu jer je mnogo bolje surfovati na PS3 i velikom televizoru. Takodje, gledanje filmova (sada i Divx) je takodje mnogo lepse (ovim mislim na upscale koji PS3 radi, i sa cime se nijedan PC ne moze porediti) i ugodnije u dnevnoj sobi. Elem, da se vratim na problematiku. PS3 kao i Xbox (mada PS3 vise) nisu samo konzole vec Multimedia centri koji mogu sluziti za razlicite namene. Igre koje su na njima su sve boljeg i boljeg kvaliteta (GT 5 Prologue, na full HDu recimo) i jednostavno ljudi se u ovom brzom svetu opredeljuju za jednostavnije stvari. Nije meni problem da jurim patcheve i drajvere itd, ali mi je mnogo lakse da se posle veoma iscrpljujuceg posla (radim i po 12 sati dnevno), zavalim u dnevnoj sobi i odigram ili odgledam nesto (sa celom porodicom, imam 4-isnju cerkicu koja obozava da igra Rub a Duck na PS3).
U svakom slucaju problem nestajanja PC igara je, po mom misljenju, samo cinjenica da ljudi danas brze zive i da se nema previse vremena za gubljenjenje na pronalazenju potrebnih stvari kako bi PC uopste proradio kako treba.

Sve ovo govori da si ti matori, jelte omatorio ;).
Pa dobro da nemas tv od iljadu incha, kakve to veze ima sa konz vs pc.
Za cenu tog tv-a velikog, mogu ja da uzmem neki 24" monitor i da kupim uber hardver, tako da to nema veze sa tim.

Znaci dodjes kuci upalis sony, i iskljucis mozak, e toga naravno ima i u velikoj meri u komp igrama, ali uvek ima i alternativa, a na kozolama skoro da i nema, vecina igara su sarena, skakutava, lepo upakovana, da mogu radni ljudi kad dodju sa posla da odmore mozak :smoke:.

Brz zivot, MaCdonalds Coca Cola, PS3,... novi James Bond,... :d :p.
Treba zastati malo i naci dragulje, kojih ima u izobilju u kompjuterskom svetu, tu mislim na male izdavacke kuce. Primer je avantura Scratches. Naci ce i drugi ljudi dobre primere, ja sam eto p&c fanatik.
A vi ste se samo uvatili za blockbustere, pa ako igrate samo takve igre, onda tako i kazite... novi ovaj, onaj... nastavak ovog onog...

Kljucna rec je alternativa.

To sa brzim životom je jedan od bitnih faktora ovde kod nas. Devedesetih, kad se svi sećaju da su igre bile mnogo bolje, svi oni koji su ih igrali ili su išli u školu, ili su studirali pod Slobom (a znamo kako je to studiranje išlo - polako pa kad završiš), ili su radili u državnim firmama. Uglavnom, iako bedan, život je bio dosta sporiji i daleko manje iscrpljujući, a slobodnog vremena na pretek. Ljudi su mesecima gustirali po jednu igru, nisu se nervirali ako se negde zaglave po nedelju dana itd.

U međuvremenu se poodraslo, sad ili studiraš po bolonji pa nemaš vremena nizašta, ili studiraš po starom pa šljakaš još nešto da bi isplatio školarinu, ili radiš kod nekog privatnika od jutra do večeri. Sve novo što izađe to si već odavno video i odigrao, vremena nemaš nizašta, kad naleti talas igara dođeš u situaciju da bi probao makar pet naslova mesečno - tu nema teorije za neko ozbiljnije igranje kao nekad.

Otud, između ostalog, velika ogorčenost među domaćim PC igračima koji su (odavno) prevalili dvadesetu i koji će iznaći sijaset novih razloga zašto ih neka igra danas ni slučajno ne drži kao neka slična igra nekada davno. Stoji i za kvalitet i za promenu ciljne grupe, ali ni ovo nije zanemarljivo, naprotiv.

Pa kad tako o tome razmišljaš, onda je i jasno zbog čega si u tolikoj zabludi. Stvar je u tome što ti to i ne pratiš ili pratiš na pogrešan način, što se vidi iz sižea koje daješ, jer znam da može da bude samo to, s obzirom na to da nisi glup...

Izacicu na pravi put ondak :)

@Zdravko Pazi ja nisam rekao da se ne igram na PCju vise (recimo poslednje sam zavrsio Withchera), ali se radi o stvari da mi je daleko jednostavnije, da li to mozes da shvatis? Legnes na trosed i uzivas covece. Sto se tice 24incnog monitora, takodje iz iskustva, VELICINA JE VEOMA BITNA, tj ako si se jenom igrao na recimo TVu vecemo od 40 inca, sve ono od pre ce ti izgledati kao portabl televizor. Poenta konzola je od ranije jednostavnost i udobnost, a sada i tehnicka usavrsenost koja ih je priblizila PC-ima kao nikada do sada (na PS3 mozes da instaliras Linux i da prakticno imas punokrvni PC).

Moze da se instalira Linux, al onda RAM postane problem, tj. manjak istog ;) Moze da posluzi za zezanje i nista vise.To sa Linuxom je po meni zaludna opcija, mogucnost vise i to je sve...
PS3 je konzola za igranje, kao i Xbox uostalom i sve u vezi njih je tome namenjeno.Igranju.To sto na papiru pise da mozes instalirati Linux, ne znaci da ces moci PC da bacis u kantu.(ok, ako ti PC sluzi samo kao kanta za igranje, sto je bzvz)
Sto se mene tice, ako igre za PC ikada budu prestale da izlaze, no big deal...dobicu vise slobodnog vremena.Bolje da se bavim necim korisnim nego da "uzivam" pred bigass TV u "naslovima" tipa TabajTuciSeci XXIIVV...
Ali eto...malo malo pa me naslovi kao sto su Witcher,CoH,Stalker,Crysis...itd razuvere da ce to vreme uskoro doci.

To sa brzim životom je jedan od bitnih faktora ovde kod nas. Devedesetih, kad se svi sećaju da su igre bile mnogo bolje, svi oni koji su ih igrali ili su išli u školu, ili su studirali pod Slobom (a znamo kako je to studiranje išlo - polako pa kad završiš), ili su radili u državnim firmama. Uglavnom, iako bedan, život je bio dosta sporiji i daleko manje iscrpljujući, a slobodnog vremena na pretek. Ljudi su mesecima gustirali po jednu igru, nisu se nervirali ako se negde zaglave po nedelju dana itd.

U međuvremenu se poodraslo, sad ili studiraš po bolonji pa nemaš vremena nizašta, ili studiraš po starom pa šljakaš još nešto da bi isplatio školarinu, ili radiš kod nekog privatnika od jutra do večeri. Sve novo što izađe to si već odavno video i odigrao, vremena nemaš nizašta, kad naleti talas igara dođeš u situaciju da bi probao makar pet naslova mesečno - tu nema teorije za neko ozbiljnije igranje kao nekad.

Otud, između ostalog, velika ogorčenost među domaćim PC igračima koji su (odavno) prevalili dvadesetu i koji će iznaći sijaset novih razloga zašto ih neka igra danas ni slučajno ne drži kao neka slična igra nekada davno. Stoji i za kvalitet i za promenu ciljne grupe, ali ni ovo nije zanemarljivo, naprotiv.

Pa, tacno tako, ali to ne treba da bude plus na strani konzola, za casual gaming.

@Zdravko Pazi ja nisam rekao da se ne igram na PCju vise (recimo poslednje sam zavrsio Withchera), ali se radi o stvari da mi je daleko jednostavnije, da li to mozes da shvatis? Legnes na trosed i uzivas covece. Sto se tice 24incnog monitora, takodje iz iskustva, VELICINA JE VEOMA BITNA, tj ako si se jenom igrao na recimo TVu vecemo od 40 inca, sve ono od pre ce ti izgledati kao portabl televizor. Poenta konzola je od ranije jednostavnost i udobnost, a sada i tehnicka usavrsenost koja ih je priblizila PC-ima kao nikada do sada (na PS3 mozes da instaliras Linux i da prakticno imas punokrvni PC).

Sve je to tacno, ali sta ce mi eventualni punokrvni PC, kad ga vec imam :d, i ne moze nikakav gamepad da zameni mis i tastaturu.

Znaci jeste jednostavnije, ali da li i kvalitetnije. Zavalis se u krevet, gumbas ga malo po gamepadu :p, ne bi me zacudilo da malo i zahrces usred igre :D.
Dok ja u 02:00 (nocu) strahujem sta ce se desiti iza sledecih vrata koje otvaram u igri Darkness Within, ili se trzam na zvukove iz podruma u igri Scratches, ili...

J.ebi ga uvek se ovakva rasprava svodi na pc vs konzole, ali to je neminovno, kad neko tu nalupa neke cifre o odumiranju pc gaminga. Pa umrece jednog dana sigurno, kao sto znamo da ce se i nasa planeta Zemlja ugasiti jednog dana.

Ovo je jedini smislen post u moru naklapanja

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno