Šta je novo?

Hardver PC do 450e za pocetnika programera.

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

inatsche

Poznat
Učlanjen(a)
06.03.2021
Poena
32
Zdravo,

Htela sam da pitam da li imate neke predloge za PC, sta je najbolje da kupim, da sastavim PCili da kupim gotov za ovu svotu novca, da li je dovoljno ovoliko?
Svaki savet mi je potreban, hvala.

inače, bolje je kad se sklopi. u novim gotovim konfiguracijama možda ima korišćenih komponenti (ne mora da znači da je to loše).
mislim da bi moglo na mišiće da prođe Ryzen 5 3400G ili Ryzen 3 PRO 4350G ili Ryzen 3 3200G, 2x4GB RAM, A520 (ili A320) ploča, SSD M.2 256+GB, kućište i napajanje

AMD Ryzen 5 PRO 4650G
GEIL GAP48GB2666C19SC 2x8 GB (2666Mhz)
Gigabyte B550M DS3H
Western Digital Blue WDS500G2B0B (500GB)
MS Industrial WARRIOR
FSP Fortron HV Pro 550W

Je malkice iznad 450e, ako je ok def bolji izbor, a eventualno druga maticna Gigabyte B450M S2H V2 i onda dodje 10 evra ispod 450, i onda za tu razliku moze malo bolje kuciste MS Cyclops V

Procesor je 6/12 jezgara, ploca skuplja podrzava 2 M.2 SSD-a, SSD je isti koji bi isao u preporuku i za mnogo skuplje kombinacije, ovo je najbolje sto moze za ~450e pojedinacno da se kupi u domacim prodavnicama.

Nisi nam rekla kakvo je programiranje u pitanju. Jer ako je recimo android, ios tu ti treba dosta rama koji "pojedu" emulatori. Ako radis u VS studiu on takodje ume da bude zahtevan. Za vecinu drugih stvari ti resava skoro svaka konfa, cak i ona najjeftinija, tada ti je bitniji recimo monitor od konfe, da imas ili 2 monitora ili neki wide jer je daleko lakse imati sve otvoreno nego stalno alt+tab, no to dolazi kasnije kada izgubis status "pocetnika".

Bez SSD-a nikako.
To neka ti bude prva stavka.
Pristojan i5/ryzen procesor
Minimum 8gb rama
I to sve mozes sa 500e, pa i manje.
Opet, ako kreces sa nekim web programiranjem, ili front end-om, to nije zahtevno i bukvalno bilo koji racunar ce ti biti dovoljan.
Android- sto vise rama i cpu sa virtualizacijom (i5 ne stariji od 2,3 godine, ryzen 3600,2600, etc)
Java backend - minimum 8gb rama i dobar ssd

Uglavnom, sve to mozes da upakujes u 500e i da ne razmisljas previse.
Kada za 1 ili 2 godine postanes junior, tada vec mozes uloziti u neku drugu masinu.

Jel PC treba da sadrži monitor ili ne? C može da se programira i na Casio digitronu a nije ni Python zahtevan, možda treba malo bolja konfa ako se radi u PyCharm. Ali ništa specijalno, ni blizu kao za Android dev. Radio sam pod Linuxom Python na nekoj starudiji od kompa. Mozda kada poraste kod baza ali to za početnika ne igra ulogu.

Nazad
Vrh Dno