Šta je novo?

Hardver PC do 2000 EUR (bez GPU)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Zejtin014

Cenjen
Učlanjen(a)
22.12.2014
Poena
170
Pozdrav narode, posto sam vec godinu i po samo na Thinkpad X280, doslo je vreme za promenu i povratak na dobar PC. Budzet mi je 240.000 RSD bez PDV ili 290.000 sa PDV. Delove moram kupiti u prodavnicama koje izdaju fiskalni (sem GPU, nju uzimam polovnu). PC ce se primarno koristiti za obradu fotografija, nesto malo i videa i za gaming naravno.

Ono sto razmatram je:
MB: MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI - 33.200 RSD
PSU:
Be Quiet Pure Power 12 M 1200W BN346 - 27.600 RSD
CPU:
AMD Ryzen 7 9800X3D (TRAY BEZ KULERA) - 58.600 RSD
Kuler:
ThermalRight Peerless Assassin 120 SE Black - 8.900 RSD
RAM:
Corsair Vengeance DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CMK32GX5M2B6000C38 - 55.700 RSD 😭
SSD:
Kingston KC3000 1TB - iskoristicu iz laptopa
Monitor: ASUS Monitor ProArt PA278QV - 29.000 RSD
Kuciste:
Fractal Meshify 3 - 17.200 RSD ili Fractal Torrent - 23.700 RSD
Cene su sa PDV

RAM je kompatibilan koliko sam video na sajtu MSI-a, ali verujem da znate i za nesto bolje/kvalitetnije. GPU bih uzeo polovnu do oko 500 EUR pa bih kasnije eventualno uzeo bolju. Razmisljao sam o RTX 3090, RTX 3080 TI, RX 7900 XT ili RX 7800 XT.

Sta mislite o ovoj kombinaciji? Hvala unapred na savetima!

Znam,nego kazem da ide na nerv kad rade te igrice,zen,non zen neoeco,sa g bez g,tačka,zarez itd...potpuno druge platforme sa nekim prefiks,sufiks slovom.Onaj ko nezna nece ni pomisliti da je to drugačije napajanje.
Napravi lepo liniju ko čovek,jasno da se vide klase.Čim zamene neki deo oni prave novi naziv napajanja

S obzirom na dodatnu godinu garancije mozda odem pre na 3 konektora. Kroz 2 godine bih verovatno zamenio za neku jacu.

Hvala jos jednom svima na savetima!
Možeš i tako.
Samo preskoči Sapphire Nitro, ima isti skrnavi konektor kao NVidije (mislim da ga ima i još 1 top model ali se ne sećam koji) i bilo je više incidenata sa topljenjem istog...

Verovatno i retko ih ima,ako misliš da ce praviti problem,ili iz nekog razloga neceš.Vecina su sad 3.1.Ovako,samo ubodi kablic kako treba,ne vidim zašto bi se maximalno izbegavao.

Da, previse spaljenih grafickih kartica, pogotovo kod Nvidie. Platis kartu preko 1000€ i istopi ti se konektor. I da se zameni u garanciji, smaranje je i gubljenje vremena na glupost.

Da je par slucajeva, pa i ok. Medjutim, ljudi su masovno imali (i imaju) probleme. Stari konektor nema problem i nista ne gubim ako ga uzmem (sem cable managment-a)

Ok ako kupuje gpu sa 8pincima,njih i nek koristi,logično.Ali nema razloga izbegavati taj standard.Topljenja su bila na strani gpu-a vecinom.I taj standard 12v 2x6 ceš dobiti sa novom grafikom dal koristio 3.0 ili 3.1.
Na strani napajanja je promenjen konektor(dužine pinova) sa 3.0 na 3.1,gde je manje problema bilo.Ali..Ti mozes uzeti i 3.1 a da ti je na gpu strani stari standard što je lošija kombinacija,nego 12vhpwr psu sa novim konektorom na gpu strani.Kablic je isti i tamo i vamo.A i dosta im se popalilo zbog loseg umetnutog kablića.
Ja lično bi dao prednost novom standardu,ali ne bih ni bezao ili menjao psu sa starim standardom.Uglavnom imaceš i 8pince i 12v2x6 u setu,pa koristi šta ti treba.

Nece ti izgoreti graficke sa tako malom snagom, redice i na pola kontektora 🙂
Gore 4090 i 5090 kada se kontektor osteti/rasklima, pa nema dobre konekcije.
Vec 2 i po godine koristim 4090 i 5090, tako da ne brini, to su retki, 1 u milion slucajevi.

E sada, sto se tebe tice i izbora graficke, ne ogranicavaj se na jednu prodavnicu...9070xt imas vec 03 93-4k dinara, a 5070ti za 125k.

Ne bih da ti rusim sneska , ali dzabe ti sve to ako planiras da se igras na gore navedenom monitoru.To nema nikakve logike...Kao ni da uzimas 1200w napajanje.Bacanje para.

Sto se GPU tice , idi na Nvidiu koju god karticu iz 5000 serije uzeo..
Takodje, Arctic Liquid Freezer III Pro 420 koje si takodje potencijalno pomenuo je overkill+bacanje para+nece ti stati cini mi se ni u jedno gore navedeno kuciste za 9800amd

Nece ti izgoreti graficke sa tako malom snagom, redice i na pola kontektora 🙂
Gore 4090 i 5090 kada se kontektor osteti/rasklima, pa nema dobre konekcije.
Vec 2 i po godine koristim 4090 i 5090, tako da ne brini, to su retki, 1 u milion slucajevi.

E sada, sto se tebe tice i izbora graficke, ne ogranicavaj se na jednu prodavnicu...9070xt imas vec 03 93-4k dinara, a 5070ti za 125k.
Bojim se da ne budem ja taj 1 u milion baksuz 😂
Ne ogrinacavam se ni na ITsvet i Eponudu. Pretrazujem i po Google-u cene kako bih proverio u sto vise prodavnica. Cene se menjaju kroz par dana, vec su skocile po par hiljada za GPU i RAM.

Ne bih da ti rusim sneska , ali dzabe ti sve to ako planiras da se igras na gore navedenom monitoru.To nema nikakve logike...Kao ni da uzimas 1200w napajanje.Bacanje para.

Sto se GPU tice , idi na Nvidiu koju god karticu iz 5000 serije uzeo..
Takodje, Arctic Liquid Freezer III Pro 420 koje si takodje potencijalno pomenuo je overkill+bacanje para+nece ti stati cini mi se ni u jedno gore navedeno kuciste za 9800amd
******, budzet ne dozvoljava kupovinu 2 monitora, a meni je 60 FPS na 60Hz monitoru sasvim igrivo i okej. Pa jeste bacanje para, al' dugo godina necu razmisljati o menjanju tako da mi i ne smeta toliko.

Kasno je, 9070XT je porucena 😁

Da, greskom sam napisao 420, ali kasno sam video. Porucio sam 360.

Jedan u milion na 4090 i 5090 koje trose 500 i 600W, na tim malim potrosacima prosto ne moze nista da ti se desi 🙂
I odavno su kablovima pojacani drzaci pinova, pa su slucajevi loseg konektora i topljenja konektora jos redji.

Svaka cast na izboru za 360 🙂
Ako cujes neku buku, stavi samo pumpu na 50% i to je to, tako kod mene radi i mrtva tisina.

Sledeca GPU ce biti Nvidia verovatno, a i verovatno ce kroz koju god svi preci na 12vhpwr.

Nikad nesto nisam gotivii vodeno, ali hocu da probam i da vidim razliku. Ionako nije toliko skup Arctic 360.
Probacu, videcu sta najbolje odgovara od podesavanja 👍

Nazad
Vrh Dno