Šta je novo?

PC Centar dao oglas za sljaku ali se ne javljaju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Au, jeste thread odlutao...:)
Moram da kazem kakvo je moje iskustvo sa radom u IT-u danas u BG.
Radio u nekoliko MALIH firmi. Svima je u opisu delatnosti IT. Svuda ista prica, svuda slicna (mala) plata.
Kada kazem malih, mislim na 10-15 zaposlenih.
Glavna prica kod ovih firmica je TRGOVINA, prosta seljacka trgovina! Znaci, kupim jeftinije pa prodam skuplje. Kada malo pogledas izdaleka: racunari, komponente, paprika na kvantasu - pa dodje mu isto. Oni koji u takvoj firmi dodju na mesto servisera/IT tehnicara nece mnogo to znanje da upotrebe. A i ne treba im, jer od 20-tak radnih dana 10 dana radis kao sofer, nabavljas robu, razvozis i isporucujes robu. Rad na mrezama, serverima, sklapanje i servis racunara postoji, ali je samo okosnica centralnog dogadjaja, vec pomenute trgovine. A znanje i te kako treba na konkursu/razgovoru, jer, zaboga, treba da radis u IT-u.
Necu ovom prilikom pominjati ostajanje posle radnog vremena, i masu drigih "pametnih" poslova koje onako uzgred moras da zavrsis (idi do poste, banke, uplati ovo, uplati struju, idi na aerodrom, idi u.....)
I tako dan za danom, mesec za mesecom ,nema napredovanja u poslu a plata nema izgleda u narednih par godina da se poveca. Pa, realno, taj posao i ne vredi vise od 250E, jer ko bi to silno vozikanje mnogo i placao.
Znaci, IT u malim firmama = vrzino kolo, koje se zavrsava davanjem otkaza. :S:

Mare je napisao(la):
Pa ko te ogranicava na 8 dana? 1. sto ako se radi o vecem imanju to nikako ne moze da se uradi za 1 dan (uglavnom to i ne radi jedan covek sam), a 2. sto nikad kukuruz ne sadi jedan covek u selu, pa kad zavrsis kod jednog predjes kod drugog.
Znaš li na šta me podseća ova priča? Na jednu TV emisiju koju sam gledao pre više od četvrt veka. Pojavio se neki prof. mr dr i kaže: "Japancima trebaju roboti a nama ne trebaju jer mi imamo žene, kod nas umesto robota mogu da rade žene!"

Ni dan-danas mi nije jasno da li je dotični dr-mr mislio da u Japanu postoje samo muškarci, da oni nemaju žene?!

Tu negde, u takvom razmišljanju, krije se i razlog zbog koga je Japan danas tu gde je, a mi smo tu gde smo. Sve dok nam je vrhunska mudrost "uzmi motiku i kopaj" ta razlika će se samo povećavati.

Samo vi zezajte selo,vidim kako,na primer Holandija,propade nacisto od poljoprivrede!Toliko im lose ide da na samo glupo cvece beru M I L I O N E!!
@testthenext
Stvarno neznas o cemu pricas ako mislis da je lose znati"drzati motiku"i olovku,isto mi je slatko kad odem sa caletom na njivu ili u vocnjak ili... pa su mi u jesen podrumi puni voca,povrca,mesa.... ili kad odem sa olovkom i blokcetom na plac,napravim skicu i u jesen je tu lepa zgrada,"mojih ruku"delo!
Skrenuli smo sa teme,nije lose ni u poljoprivredi,to se mozda gradska deca tese da ih je bog blagoslovio sto neznaju kako uzivo izgleda motika,ali cinjenica je da je proizvodnja svuda moguca sa lepim profitom,samo mora mnoooogo da se radi i to nesto sto je potrebno i trazeno!Ako su to maline,sta me briga,zaradjivacu na malinama,a ako je to servis racunara ili tako nesto onda cu se truditi da tu zaradjujem hleb posteno i sa ljudima koji ce da cene to sto radis!
Prema tome,ako te postuju i srecan si u poslu onda cuti i radi,ne pitaj koliko i da li treba da ostanes sat duze jednom nedeljno a da ti ne plate,a ako si sa ******ima koji te izrabljuju onda idi dalje i ne budi beba i perfekcionista,ako je neposteno i zezaju te nemas sta tu da trazis i idi!
Ne postoji savrsen posao ali ni previse los posao,zato postujte svacije zanimanje ako on to voli!
Pozdrav ,)

Japanci su tu gde su samo zbog dobre organizacije i efikasnosti, shto kod nas ne postoji, kod nas postoji samo paprika biznis shto reche Maul...

Poslednja izmena:
Poljoprivreda u ovoj zemlji, mora da se salite, znam par ljudi koji su to probali zadnjih 5 god (i to razne kulture) i uvek je bilo sreca ako se na kraju sezone vrati 50-70% ulozenog, nikad ni dinar profita.

BTW ova tema je zrela za katanac iako je u ovoj sobi...

Iako je thread (na svu srecu) neko vec zatvorio, moja je duznost da kazem nesto o firmi u kojoj sam radio u dva navrata, koju kao i jos jednu pored nje, i dan danas smatram svojom, firmu u kojima sam stekao jako lepa prijateljstva...

Iako sam i ja iz PCC-a svojevremeno otisao zbog svojih licnih interesa, iako smo mi imali svojih neslaganja, u zivotu mi ne bi palo na pamet da ih javno blatim. Za sve sto nije bilo u redu sa moje ili njihove strane, i dan danas imamo kaficu da to kroz salu ili na neki drugi nacin raspravimo. Zato ne mogu da razumem komentare ljudi koji su se javili a narocito onih koji su tamo radili...

Ako cemo iskreno, u celom domacem IT svetu za koji pretpostavljam da bolje poznajem od vecine prisutnih, ima velikih problema o kojima nije u redu da pricam. SVAKA domaca firma ima svoje lose i dobre strane i u to sam se i sam uverio, radeci za neke od njih, saradjujuci sa njima ili razgovarajuci sa ljudima koji u njima rade. Ovime nisam rekao u principu nista novo jer stanjem u domacem IT-u svi generalno moramo biti zabrinuti, ali PCC ne vidim kao nista gore od vecine...

Narocito kada se kao u ovoj situaciji oglase bivsi radnici, nezadovoljni zbog ovoga ili onoga. Vlasnik PCC-a je bivsi taksista? Pa jel to znaci da je bivsi ubica, ne razumem? Odakle nama Srbima pravo da tako klasifikujemo ljude? Da li covek koji je to izjavio zna da je isti taj covek diplomirani programer koji je morao da radi posao taksiste da bi svoju porodicu u ta vremena izdrzavao, ali covek koji je nakon toga docekao svojih pet minuta? Da li smo svi mi devedesetih radili poslove koji veze nemaju sa zivotom: prodavali benzin, devize, na pijaci, itd...?
Moram da ga pomenem imenom i prezimenom jer situacija tako nalaze: za mene je Goran Spasic covek koji sigurno zauzima mesto u Top 10 ljudi koji su me u zivotu necime posebno impresionirali. Nacitaniji je sasvim sigurno od vecine takozvanih menadzera a nacin na koji vodi firmu ipak je samo njegov...i ne smatra sebe Bogom danim za to sto radi, niti je pokondirena tikva sto se nasao u toj situaciji. Napraviti firmu od 5 do 105 radnika nikako nije lako a ono sto je najvaznije jeste da za njega smatram da je zaista dobar covek.

Sto se manekenki u racunovodstvu tice...ne secam se da sam video takvu :). Uopste...ne secam se da sam ikada u PCC-u video manekenku :). Ma ne secam se da sam video dobru ribu....:D

Sto se oglasa tice...prvo, hiljadu posto da nije namesten jer da imaju coveka na toj poziciji jednostavno bi ga zaposlili. Da li je u oglasu navedeno da ce svi biti obavesteni ne znam, ali to mozemo smatrati (ne)poslovnoscu odredjene firme: mozda reakcija PCC-a i nije za pohvalu ali nisu ni svi jednako poslovni...

Plata...PCC ima svoj nacin vrednovanja i drze se toga vec godinama. Potrebno je odredjeno vreme da neko dokaze da vredi da bi dosao u situaciju da zaradi vise. Ni meni mozda u to vreme nije bilo po volji pa sam otisao dalje, ali to nije razlog da ih pljujem ovde... Isto tako, dosao sam u tu firmu kao Peca Benchmark i dobro znam da sam u pojedinim situacijama imao poseban tretman od strane svojih poslodavaca. Fluktuacija ljudi u poslovnom svetu je sasvim normalna i to sto neko iz svojih razloga zeli da promeni firmu sasvim je uobicajena stvar: ni sam ne znam koliko sam tokom ovih godina mailova dobio od stranaca, sales, marketing i ostalih IT managera; kratko i jasno, od sutra ili nekog drugog dana vise ne radim, hvala na paznji, nadam se da cemo se sresti... I niko ne pominje zasto ide, sve je to normalno...
Ako se javim na neki konkurs i plata mi ne odgovara, necu prihvatiti posao i kraj price. Njihovo je da ponude a moje kao radnika da li cu to prihvatiti ili ne. Jasno mi je da se u Srbiji uvek moze pronaci jeftinija radna snaga, ako sebe ne pronalazim u toj prici, idem dalje...svako ima svoje principe vrednovanja.

Zasto sam se ja javio ovde posle ovoliko vremena? Pa smeta mi jednostavno jer ja na tu firmu gledam mozda drugim ocima od ozlojedjenih: smeta mi kad je neko povrsan u zivotu a sebi daje za pravo da druge blati. Smeta mi kad to radi moderator, smeta mi kad to kaze VIP user. Narocito ovaj drugi koji je dosao na moju preporuku u firmu, zamenio je mene na mom radnom mestu, u stvari trebalo je da me zameni ali nije bio uspesan. Cekala ga je moja plata i moje mesto koje je bilo daleko povoljnije od situacije u kojoj se na kraju nasao ali podvlacim - to je ISKLJUCIVO stvar njegovog kvaliteta u poslu za koji je bio planiran. Jednostavno, videlo se iz aviona da za tako nesto nije pravo resenje i premesten je na drugo radno mesto koje ne donosi takve beneficije, status i platu. A mogao je...
I onda kaze covek za koliko su ti kasnjenja odbili od plate...PA NEGO KAKO??? Radno vreme vazi za sve i ako bi svako dolazio kad mu se cefne, na sta bi to licilo? Ne, nego jos treba da se izvinjavaju sto je neko zakasnio? I meni su odbijali ali sam pravilnik o radu dobio na uvid kad sam dosao u firmu: radno vreme je od tada do tada i to je moja obaveza...ma o tome necu ni da pricam. Radnik koji osnovno nacelo dolaska na posao ne moze da ispostuje jeste nikakav radnik. Zakasnjenje svakom moze da se dogodi ali onda budi spreman da istrpis sankcije!
Danas sam ja nekome poslodavac i iskusio sam sta znaci kada moj radnik u decembru mesecu dolazi u proseku u 10 sati na posao, a radno vreme je od 9 do 17! U 17h je regularno oblacio jaknu, samo da napomenem!!! Pa ne mogu da ne vidim, kako da ne vidim???

Da zavrsim pricu...jer osecao sam se duznim da sve ovo napisem. Svako svoju srecu negde gradi: ja poznajem najmanje 5 ljudi koji su godinama u PCC-u i koji imaju vrlo jakih razloga da budu zadovoljni. Pronasli su se u svojoj prici, izgurali je, nisu bili nestrpljivi, drugi jesu!
Sa moje strane kao urednika ovog sajta, znam da je PCC bio jedna od prvih domacih firmi koji su "priznali" i primetili da postojimo, te da su nam zdusno pomogli da u nasim naporima istrajemo. I kada je malo njih verovalo da sve ovo moze da uspe jednog dana, PC Centar je shvatio potencijale cele ove price. Iz svega toga navedenog u ovom postu, jednostavno ne dam da neko pljuje na PCC iz nekih svojih niskih pobuda a da pri tome prvo nije pogledao svoj odraz u ogledalu...

Thread je na zalost daleko odmakao od inicijalne price kao i mnogo puta do sada...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno