Šta je novo?

PC Centar dao oglas za sljaku ali se ne javljaju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma jok bre, niko od gore pomenutih ne moze da napravi takve firme, niti ja govorim o tome.

Ja govorim o "One man shop" odnosno "few men shop" firmama, koje rade na malo, i lepo posluju. Dakle, dostojanstven zivot i sam svoj gazda, nista vise. Ali i to je mnogo u odnosu na sta covek mora da trpi, u recimo, PC Centru!

testthenext je napisao(la):
super rade jer su ljudi korektni...

Šta znači super? 1500, 2000 eur mesečno? Ma daj, sve se svodi u tapkanje u mestu, kao što rekoh u jednom od thread-ova, zaostajemo debelo za svetom, pri tom ne mislim ma zapad već Mađarsku i sl., a ta razlika može samo da se poveća jer razvoj našeg IT sektora je znatno sporiji od razvoja same IT tehnologije.

driver je napisao(la):
Skupljanje par ortaka i otvaranje komp firme je mozda bio dobar potez pre 5 godina...

Pre 5 godina je bila 2001. godina posle bombardovanja koje nas je unazadilo dodatnih 10 god. To je to, kad neko pomene npr.95tu, ja imam osećaj kao da je to bilo skoro, pre par godina. Dok se ostali svet razvijao i planirao dalji razvoj. Mi smo 15 godina u magnovenju.

dobri ljudi bas ste me razveselili sa pricom :S:
a jel mozete da mi kazete koje ste skole ili fakultete zavrsili, cisto da znam sta me ocekuje :wall:

@ driver , Sasa
Kad se nadjes u pogresnom trenutku u pogresnoj temi eto to se dogodi tj. primeti se.
Lukija i Max nesto oko iPod-ova.
Gledam svoja posla :p :smash:

dr.Tiristor je napisao(la):
Pa sta? Modovi ne smeju da imaju suprotna misljenja i stav? Pa ako su modovi imaju valjda dusu? I principe!

Mogu pogledaj odgovor ^^^^^^ :smash:

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Ja sam recimo ovaj posao koji sada radim, dobio tako shto sam upoznao direktora firme na plazi u Grchkoj :)

Eto vidis....to ti pricam.
Mene je npr. preporucio (za posao koji trenutno radim) moj techa iz USA koji je nekada radio za tu kompaniju.
To tako ide nema treceg. ;)

Gresis Driver. Zasiceno jeste, ali kvalitet mozes svecom da trazis. To je problem!

Nazalost, mislim da ti gresis, jer dok se ti koncentrises na kvalitet, sa trzista te zbrisu oni koji se koriste jeftinim i prljavim trikovima, radnici im rade za DZ, a umesto u kvalitet i plate ulazu u reklamu. One man shop se pretvori u cisto prezivljavanje. To naravno nije dobro, ali je realnost. Nisam ekspert za ekonomiju, ali cini mi se da je trend ne samo kod nas da veliki ili gaze ili gutaju male. Naravno, slazem se da je najbolje raditi za sebe.

Ma ulazu u reklamu, ali sve vise ljudi zna za jadac i ide negde gde ce dobiti i tehnicku podrsku, a to svakako nece biti i PC Centar ili Jugodata.

No, ja znam zasto ovo pricam i znam konkretne primere da ljudi lepo zive od prodaje racunara i sl. delatnosti i hocu da ohrabrim sve koji se imalo dvoume da probaju neku svoju pricu, ma koliko ona mozda ne izgleda realna na prvi pogled. Ili ih nesposobni, ili ljudi bez inicijative sputavaju i pricaju kako je tesko, ako ne i nemoguce, olaksavajuci tako sebi muku.

Ma ulazu u reklamu, ali sve vise ljudi zna za jadac i ide negde gde ce dobiti i tehnicku podrsku, a to svakako nece biti i PC Centar ili Jugodata.

No, ja znam zasto ovo pricam i znam konkretne primere da ljudi lepo zive od prodaje racunara i sl. delatnosti i hocu da ohrabrim sve koji se imalo dvoume da probaju neku svoju pricu, ma koliko ona mozda ne izgleda realna na prvi pogled. Ili ih nesposobni, ili ljudi bez inicijative sputavaju i pricaju kako je tesko, ako ne i nemoguce, olaksavajuci tako sebi muku.

Kad se previse razmislja o mogucnostima (ne)uspeha sve izgleda nemoguce.
Sto manje razmisljanja i bice sve u redu :)
I inicijativa i zelja da se nesto uradi.

alo ljudi... prichate o poslovima za koje je potrebna Srednja skolica, a mozda ni to.... pa naravno da oni nisu slajni, a naravno slazem se i da nisu chak ni pristojni, ali kad se toliko hvalimo znanjem, bolje da prichamo o nekih inzenjerskim poslovima. A sa dobrim znanjem ovde moze jako lepo da se radi...

Jedan od primera je i nedavno otvoren Prog. tim Microsoft-a. Naravno, niko ne zna plate, ali sigurno nikome tamo plata nije trocifrena... ali zato za taj posao ti ne pomaze ni da ti je Stiv Balmer rodjak ako padnesh na intervju-u kod Bodina. Chovek te na intervjuu ispita visu matematiku, brdo algoritamskih glavolomki... pa ako prodjesh, evo ti poslica, a na poslicu i zamrzivach uvek pun Deltinim sladoledima. Ima li shta sladje!

Drugi primer je FNX... isto programerska firma sa filozofijom "All we need is knowledge".
Ako prodjesh 3-4 hardcore intervju-a, eto tebi poslica od oko 1k€, i to od samog starta... Stvari koje ti trebaju su SQL, Linux programiranje i C.

naravno u ovakvim poslovima akademska diploma se podrazumeva.

Verujem da ovakvih primera ima dosta, iako sigurno ne dovoljno, ali ono shto je primetno je da ih ima sve vishe!

Gresis Driver. Zasiceno jeste, ali kvalitet mozes svecom da trazis. To je problem!

Ima deset firmi u mom kraj samo, koje "drze" ortaci, ali dve super rade jer su ljudi korektni, a ostali zivotare.
Dakle, jos jednom, kvalitet i samo kvaliet i isplatice vam se. Posebno ako radite za krajnje korisnike tj. kupce "fizicka lica"

Niko se naravno nece obogatiti, ali ce ziveti 10x bolje i sto je bitnije dostojanstvenije, nego da radi u firmi tipa PC Centar & Co.
Slazem se donekle sa tobom, ali glavni problem je sto je kupovna moc naseg stanovnistva takva da nemaju pare za kvalitet. Primera radi, jedna jeftinija, a dobra i kvalitetna desktop masina kosta barem 800 €, na sta vecina ljudi krene da prevrce ocima i da prica pricu kako ima komp da se kupi, eto u PC Centru ili Jugodati za 350 € :d
Postenje i korektnost u poslu su imperativ, ako hoces da ti firma ima reputaciju. Onaj ko je korektan i ko valjano radi svoj posao imace sve preporuke. Ipak, jedna firma, sa svim troskovima i nametima, tesko moze da opstane samo od "dobrog glasa". Driver je u pravu kada kaze da je nase trziste zasiceno svim i svacim, ali zasto je to tako ?
Zato sto se u Srbiji nista ne proizvodi, ovde se ne prave pare, nasi proizvodi se jako slabo izvoze, privreda ne funkcionise. A i ako bi neko hteo da otvori nekakvu proizvodnju koja bi pokrenula izvoz, drzava ne daje nikakve olaksice takvim firmama.
Ovde je glavni biznis otvoriti dragstor, minimarket itd... ili kompjutersku radnjicu, radnju koja prodaje mobilne telefone itd.. cega ima na svakom koraku. Sve sami Delboy-evi i Rodney :d Ljudi ovde moraju da shvate da mora da se radi da bi se zaradilo i to krvavo.
Ovde svako nesto diluje i niko nista ne proizvodi, tu se prodaje i preprodaje i to uglavnom uvezena roba, a lova, naravno izlazi iz zemlje umesto da ulazi.
Srbija polako ali sigurno je postala jedan obican buvljak.
Ono od cega danas moze dobro da se zivi nije trgovina, vec proizvodnja necega i u krajnjem slucaju, koriscenje sopstvenih resursa - znanja. Zato je steceno znanje danas najvece bogatstvo koje covek moze da ima, ne trosi se , a dobit je visestruka.
Da bi neko otvorio firmu, nije mu potrebno nikakvo posebno znanje, potrebne su mu pare i nekoliko siromaha koje ce da izrabljuje....bas kao sto to radi PC Centar.
Da bi neko odrzavao mrezu, softver i hardver u firmi koja ima preko 500 racunara, za to vec treba neko znanje ili da napravi neku profitabilnu poslovnu aplikaciju ili da ucestvuje u istrazivanju i razvoju novih proizvoda, ili na primer da radi na dizajnu kao kreativni stvaralac.
Zavisi mnogo i od coveka do coveka kako ce da unovci svoje znanje, ipak i to je vid trgovine.
Neko ga unovci na plazi u Grckoj, neko preko prijatelja i poznanika, neko zahvaljujuci zalaganjima i pokazanim rezultatima u poslu, neko zahvaljujuci visokom proseku u skoli ili na fax-u, a neko krene bez znanja, na blef, pa usput nesto i nauci.
I.T. nije u Srbiji propao, naprotiv, tek treba da se razvije i tu leze novi poslovi, ali jednostavno, za klasicnu trgovinu vise nema mesta, sto nema mnogo veze sa I.T.-om.
Jos jedna stvar je stoji koja veoma mnogo bode oci. Svi su se sjatili u Beograd i promenili mu licni opis. Mnogo ljudi iz unutrasnjosti studira po beogradskim fakultetima, trazeci bolji zivot u glavnom gradu, napustajuci svoja imanja, na kojima bi ova zemlja mogla da se podigne na noge.

PC-Centar je nekada imao i dobru ponudu i solidan servis i tehnicku podrsku, ali svi ljudi koji su radili dobro i koji su vredeli nesto su otisli ili su dobili otkaze, a umesto njih su zaposleni "priuceni" kojima mogu da daju platu od 10.000 dinara kad im se cefne, gde pri tom shefovi cvrsto drze svoje "pozicije " u firmi, da im slucajno neko od novopridoslih ne ugrozi fotelju. Nazalost, oni su samo jedan od primera.
Nemam nista protiv, neka se oprobaju svi koji imaju resursa i mogucnosti za takvo nesto, u svakom slucaju onaj ko otvri svoju firmu ili radnju ako iole normalno radi, moci ce skromno da zivi, ali ipak mnogo dostojanstvenije i bolje nego da radi za nekog dripca koji je recimo gazda u dragstoru, pa je cuo da kompjuteri dobro idu, pa bi da otvori firmu za kompjutere, ili da prosiri delatnost.
Pitanje je samo sta ce da radi, kako ce da radi i koje ce vrste poslova da radi.
Jednostavno, bavljenje IT-om ne mora da bude sklapanje konfiguracija, ionako vecina ljudi sada ode u Metro i kupi notebook ili gotovu konfiguraciju. :D

@ drfedja #70

Samo treba dodati: " Sledece godine u ovo doba bicemo milioneri."
Tekstic odrazava stvarno stanje stvari mada kada sam kupovao komfu u PC Centru 2003.
mogu da kazem da su profesionalno i lubazno taj poslic odradili, a sta mi je riknulo vec ima u temi sta ste izgubili od HW-a? pa pogledajte.

drfedja je napisao(la):
radi za nekog dripca koji je recimo gazda u dragstoru, pa je cuo da kompjuteri dobro idu, pa bi da otvori firmu za kompjutere, ili da prosiri delatnost.

Odes kupis kilo luka, lebac, parizer, pastetu i komponente pa lepo dok jedes
sklapas komfu :d :d

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Jos jedna stvar je stoji koja veoma mnogo bode oci. Svi su se sjatili u Beograd i promenili mu licni opis. Mnogo ljudi iz unutrasnjosti studira po beogradskim fakultetima, trazeci bolji zivot u glavnom gradu, napustajuci svoja imanja, na kojima bi ova zemlja mogla da se podigne na noge.

У праву си, али пази сад, да можеш бирати да ли ћеш да обрађујеш земљу за сићу и помажеш српској привреди, али студираш у Београду и имаш шансу да постанеш неко и нешто(колико год мала била ) шта би ти изабрао?

Nazalost, velikim firmama se moze da se izivljavaju i malo placaju poslove iz domena SSS, a igraju na kartu da ih bas briga i da li imas VSS. Definitivno, treba ulagati u obrazovanje, sve je vise oglasa gde se traze c+ programeri, administratori i ostali slicni profili. S druge strane, neko takvo obrazovanje i kosta... 1000-2000€, a prosecan gradjanin tesko da moze priustiti tako nesto. Znam ljude koji bi i upisali neki M$ kurs, ali sa platama koje imaju jedva sastavljaju kraj sa krajem.
Da malo generalizujem pricu, u drzavi je tesko stanje za mlade prilikom zaposljavanja jer ima jako mnogo starijih koji su proteklih godina radili po drzavnim/drugim firmama i stekli neko iskustvo, i kao takvi ipak imaju prednost na konkursima. To je neko moje vidjenje stvari. Bavim se pomalo dizajnom, i volim racunare, ali sam zavrsio politicke nauke i polje rada su mi ljudski resursi (ili HR, posto je to sad modernije :) ,..vise nije knjigovodja nego account manager ....cccc). Poslao sam na 15-ak adresa cv i niko nije odgovorio. Na jednu adresu sam poslao u vezi sa distribucijom hw-a, kao 'ajde, i ispostavilo da se firma stvarno bavi distribucijom....deterdzenata od vrata do vrata. Katastrofa. Na kraju sam se zaposlio u jednoj marketinskoj agenciji jer me komsija povezao sa direktorom kome je neko bio potreban.
Samo obrazovanje i guranje. Ako je firma iole ozbiljna, laktajte se, jer ako necete vi neko drugi ce, a u radnoj knjizici ce vam dobro doci bilo kakvo radno iskustvo. U krajnjem slucaju, nikada ne znate sa kim cete doci u kontakt na poslu, sa kim cete se sprijateljiti, ili zapasti za oko, i taj vas mozda za godinu dana ili vec povuce na neko barem malo bolje mesto. Doci ce do promena sigurno, ne u narednih godinu dana ili dve, ali za 5 ili 10 da. Mislim, ne treba ziveti od danas do sutra, moramo planove praviti dugorocno. A iskustvo i obrazovanje ce sigurno znaciti.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Wulfgar je napisao(la):
У праву си, али пази сад, да можеш бирати да ли ћеш да обрађујеш земљу за сићу и помажеш српској привреди, али студираш у Београду и имаш шансу да постанеш неко и нешто(колико год мала била ) шта би ти изабрао?

Nije bas ako kao sto pricas...najveci problem je verovali ili ne TV! :)
Dobili seljaci kablovsku. :)

Obradjivati zemlju i studirati istovremeno,stices radne navike a stices i znanje za ubuduce pa,sta god bude sa ovom zemljom,imaces svoj"zanat"a verujte mi nije tesko,jes da su mi ruke malo zuljavije od vasih ali vazno je znati raditi sto vise stvari i HTETI raditi!Lepo kazu nasi stari,zemlja nikad ne gubi vrednost a znanje je najvece blago,zamislite kombinaciju ta dva... ;)
Pozdrav ,)

Sto bre da pomazes srpsku privredu?? Pomazi sebe? Posadi maline ili pecurke, kajsije i sl. i organizuj njihovu preradu, pa da vidis kako ce da bude para, deset puta vise nego u Beogradu.
Uostalom, i sam sam kupio sa drugom skoro 60 Ari voca oko Zaklopace i Grocke (Za smesne pare, dripci rasprodali dedovinu da kupe kola) i sada nesto radimo i na tom polju. A veze sa selom niti poljoprivredom nemam. Al' ucim svaki dan i imam gomilu ideja i prilicno samopouzdanja.

Eto, ja sam celu noc radio i ceo dan cu na jednom projektu, al' znam i zasto to radim!

A mislim da me je Delija isprozivao na jednoj temi gde sam rekao da imam par lokala, kako sam profiter ili ne znam sta, a poceo sam od nule pre 13 godina i danas radim mnogo vise nego prvog dana, iako imam 100x vise prihoda i mogucnosti!!!

I danas imam vise, nego 90% tih likova kod kojih ili sa kojima sam radio!

Lomnica_city je napisao(la):
Obradjivati zemlju i studirati istovremeno
Ja... Poljoprivreda, naša šansa... Ono jest da u svim zemljama van USA i EU koje su pokušale da baziraju razvoj na poljoprivredi bezmalo vlada glad i doživele su totalan ekonomski kolaps, ali ovde neki još uvek veruju kako je naša šansa u poljoprivredi.

USA i EU su najveći svetski proizvođači hrane i pritom daju takve subvencije da niko nema šanse da im zaista konkuriše na tržištu.

Maline? Na malinama se nešto zaradi jer nisu zgodne za automatsko branje, pa je jeftinije platiti šljakerma iz zemalja poput Srbije.

Da i zato su hrvati i slovenci brze bolje pokupovali sve sto su mogli od nasih velikih poljoprivdednih kombinata??? Zato sto nikome ne trebaju verovatno? Sta bi sa Frikomom? Znate li cije sladolede jedete, kada ih kupite na Frikom sanduku? Ili Somborkom? Feta sir? Jel znate cije je to sada???

Ili zato sto smo mi lud narod koji ne moze prvo sa sobom da se dogovori, a onda i sa predsobljem!!!

E kako offtopic threadovi najbolje prolaze na ovom forumu ;)

Ajde josh malo pa da zatvaramo radnju...

Wulfgar je napisao(la):
Upravo si pogodio sustinu onoga sto cemu sam govorio. Radi se o problemu koji je drzava stvarala godinama ne dajuci nikakve beneficije seljaku koji proizvodi nesto, usput ne gledajuci dalje od svog nosa. Kakvi su trendovi razvoja, kakve su nam trzisne predispozicije u narednih 20, 50 ili 100 godina, to njihovim pilecim mozgovima ne moze da bude jasno. U svakom slucaju, gospoda iz unutrasnjosti su u prednosti u odnosu na gospodu iz glavnog grada koji nemaju ni zemlju ni imanja. Sta ostaje ? Da gospoda iz glavnog grada odu da obradjuju zemlju kao kmetovi kod veleposednika :D ili da rade i PC Centru za 10 soma dindzi. :d
Mislim da je bolje ono prvo :bottle:

Znate li cije sladolede jedete, kada ih kupite na Frikom sanduku?
Da, sladoled i kukuruz svakako spadaju u isti red stvari. :-devil-: Nije ovde reč o tome da li dobro zarađuje onaj koji proizvodi sterilisano mleko ili sladoled, nego koliko zarađuje onaj koji je primarni proizvođač tog mleka.

Podaci o stanju zemalja van EU i USA koje su razvoj bazirale primarno na poljoprivredi surove su činjenice, prošle godine je o tome održana i jedna velika međunarodna konferencija pod pokroviteljstvom UN.

drfedja je napisao(la):
Zato sto se u Srbiji nista ne proizvodi, ovde se ne prave pare, nasi proizvodi se jako slabo izvoze, privreda ne funkcionise. A i ako bi neko hteo da otvori nekakvu proizvodnju koja bi pokrenula izvoz, drzava ne daje nikakve olaksice takvim firmama.
Tako je zato sto se proizvodnja u Srbiji uglavnom ne isplati tj. dobit je mnogo manja nego u trgovini pa se zato ljudi uglavnom odlucuju za trgovinu a ne proizvodnju.
Da bi napravio domaci proizvod koji je konkurentan zapadnom proizvodu treba da se ulozi mnoooogo para, pocevsi od opreme, sirovina, kvalitetne radne snage, marketing, plasmana robe na trzistu, NAPLATE!!! Znate li koliko vremena treba da prodje da se zatvori ciklus i proizvodnja stane na noge, mnooogo!
Nase domace firme koje su nekada imale ime, pretabalo je vreme(nisu na vreme privatizovane), pregazila tehnoloska revolucija, koriste opremu od pre >20god, da ne nabrajam dalje...
Pogledajte samo reklame na tv-u(rts, pink, bk, b92), bar 90% strane firme-trgovine, multinacionalne kompanije, banke, a domace iskjucivo koje se bave trgovinom.
Ja se od 2001 god. bavim proizvodnjom i manje vise sam prosao kroz taj najgori period za jednu firmu koja krece od nule, a jos uvek nisam dostigao kvalitet proizvoda koji moze da se ravnopravno nosi sa zapadnim.

driver je napisao(la):
Meni je tamo bio posao da radim dizajn, i izmedju ostalog uradio sam im kompletan sajt, radio ga mesec dana, i uz obecanu pochetnu platu od 200dm, na kraju sam dobio neshto 70 iz pojma nemam kojih razloga, tako da sam napustio firmu i naravno sve pobrisao za sobom shto sam uradio...
I stavio si pass na ulaz u windows :D Za koliko kasnjenja su ti odbili toliko od plate ? :d Ili si mozda pobrisao pre nego sto si dao otkaz i dobio platu ;)
Dekara je napisao(la):
Tako je zato sto se proizvodnja u Srbiji uglavnom ne isplati tj. dobit je mnogo manja nego u trgovini pa se zato ljudi uglavnom odlucuju za trgovinu a ne proizvodnju.
Da bi napravio domaci proizvod koji je konkurentan zapadnom proizvodu treba da se ulozi mnoooogo para, pocevsi od opreme, sirovina, kvalitetne radne snage, marketing, plasmana robe na trzistu, NAPLATE!!! Znate li koliko vremena treba da prodje da se zatvori ciklus i proizvodnja stane na noge, mnooogo!
Nase domace firme koje su nekada imale ime, pretabalo je vreme(nisu na vreme privatizovane), pregazila tehnoloska revolucija, koriste opremu od pre >20god, da ne nabrajam dalje...
Pogledajte samo reklame na tv-u(rts, pink, bk, b92), bar 90% strane firme-trgovine, multinacionalne kompanije, banke, a domace iskjucivo koje se bave trgovinom.
Ja se od 2001 god. bavim proizvodnjom i manje vise sam prosao kroz taj najgori period za jednu firmu koja krece od nule, a jos uvek nisam dostigao kvalitet proizvoda koji moze da se ravnopravno nosi sa zapadnim.
Jeste, samo zavisi sta proizvodis. Nemojmo da se zanosimo da ovde u Srbiji mozemo da proizvodimo jeftino neku visoku tehnologiju, automobile i sta ti ja znam ..... Za pocetak, primera radi, mozemo da proizvodimo i zdravu hranu, koja je na zapadu vrlo popularna i skupa roba. A mesta za IT strucnjake ce biti u svakoj takvoj kompaniji. Ne kazem da je to lako, ali ....

Poslednja izmena:
Dnevnica koju cigani uzimaju u selu moga dede za okopavanje kukuruza (radnja neophodna 1-2 puta u toku sezone radi eliminacije korova, moze i otrov protiv korova da resi problem ali to zagadjuje zemlju) je 30e, a rade od 7 do podne. Znaci eto predloga, umesto da se cimate 26-30 dana, mozete iste pare uzeti za 4 na najposteniji nacin u bilo kom selu, a verujte gotovo nigde nema dovoljno takve radne snage jer su oni koji mogu da to rade pobegli u BG.

Podaci o stanju zemalja van EU i USA koje su razvoj bazirale primarno na poljoprivredi surove su činjenice, prošle godine je o tome održana i jedna velika međunarodna konferencija pod pokroviteljstvom UN.

Nesto o tome nam je pricao i profesor na faxu ovog semestra.

Srbija pre sankicija u ukupnoj privredi poljoprivreda je cinila oko 17%.
U danasnje vreme oko 35% (iako je proizvodnja u poljoprivredi zapravo opala, ali je u drugim granama opala jos vise).
USA udeo poljoprivrede oko 0.5% u GDP-u.

Inace i taj PCC je poceo najobicnijim malim oglasom u dnevnim novinama 97, a danas imaju po a4 stranu u svakom casopisu...

Mare je napisao(la):
Dnevnica koju cigani uzimaju u selu moga dede za okopavanje kukuruza (radnja neophodna 1-2 puta u toku sezone radi eliminacije korova, moze i otrov protiv korova da resi problem ali to zagadjuje zemlju) je 30e, a rade od 7 do podne. Znaci eto predloga, umesto da se cimate 26-30 dana, mozete iste pare uzeti za 4 na najposteniji nacin u bilo kom selu
To je, dakle, 8 dana godišnje, ukupno 240 evra. Sve u svemu, izađe 20 evra mesečno. Svarno dobra alternativa šljakanju 26-30 dana. :p

wiz011 je napisao(la):
To je, dakle, 8 dana godišnje, ukupno 240 evra. Sve u svemu, izađe 20 evra mesečno. Svarno dobra alternativa šljakanju 26-30 dana. :p

Па ти шљакај 26-30 дана, а онда на годишњем одмору окопавај кукуруз код његовог деде :d

wiz011 je napisao(la):
Pa ko te ogranicava na 8 dana? 1. sto ako se radi o vecem imanju to nikako ne moze da se uradi za 1 dan (uglavnom to i ne radi jedan covek sam), a 2. sto nikad kukuruz ne sadi jedan covek u selu, pa kad zavrsis kod jednog predjes kod drugog. Sem toga dnevnica je oko 30e za mnogo poslova (sve sto iziskuje veci fizicki rad), cak ide i do 50 za dobro kvalifikovane majstore (zidarski i slicni poslovi, mada u tu cenu obicno udje i jedan fizikalac koji pomaze majstoru).

drfedja je napisao(la):
Jeste, samo zavisi sta proizvodis. Nemojmo da se zanosimo da ovde u Srbiji mozemo da proizvodimo jeftino neku visoku tehnologiju, automobile i sta ti ja znam ..... Za pocetak, primera radi, mozemo da proizvodimo i zdravu hranu, koja je na zapadu vrlo popularna i skupa roba. A mesta za IT strucnjake ce biti u svakoj takvoj kompaniji. Ne kazem da je to lako, ali ....

Tako je, zato sam i rekao da se "uglavnom" ne isplati, ali da bi ti proizvod bio konkurentan moras da imas savremenu tehnologiju ne bas poslednje generacije, naravno, ali pretposlednje svakako. Ako koristis zastarelu tehnologiju >20 god. jednostavno ne mozes da budes konkurentan, tvoj proizvod je preskup.
Zdrava hrana je dobra stvar/fora, ali je to samo jedan mali segment(svakako veoma znacajan), ali dok se u ovoj zemlji ne pokrene privreda/proizvodnja tzv. stub-nosac svake ekonomije, nema nama napred.

Auuu, odosmo u debeli off..
:wave:

drfedja je napisao(la):
I stavio si pass na ulaz u windows :D Za koliko kasnjenja su ti odbili toliko od plate ? :d Ili si mozda pobrisao pre nego sto si dao otkaz i dobio platu ;)

Jao kako si ubo, totalno sam zaboravio da pomenem taj sindrom novokomponovanih biznismena, da ne kazem svih vlasnika firmi. Bitno je samo da se dodje u minut na posao, i onaj koji to poshtuje a bleji ceo dan super mu je, ali onaj koji zakasni ponekad 10 minuta, uuu pa to je prekrshaj, odmah odbija od plate, a uopshte nema veze da li je zavrshio posao po dogovoru. To je mnogo veliki problem, i sve dok se tako gleda, niko nece raditi kvalitetno. A shta se deshava kada po nalogu gazde ostanesh sat duze ? Ne, to se ne rachuna a ?

Znash kako mi je rekao sadashnji predpostavljeni ? "Uopshte nije problem da izadjesh sa posla kada treba, da zakasnish, kapiram imash malo dete, ali sve dok uradish ono shto trazim od tebe, jednostavno necu da JA mislim o kompjuterima, upgradeu, nabavci delova, propratnog materijala. Bitno je da kada imash nezavrshen posao, ostani pola sata vishe, i bicesh za to placen, samo da sve funkcionishe kako treba i da ja ne moram da mislim da li je kupljeno ovo, da li je uradjeno ono".

To je zdrav odnos, i to je ono kako ceo normalan svet radi, a ne da li si doshao na posao 7 ili 8 minuta kasnije.

Nego, i da uzmemo to da sam kasnio svaki dan po 15 minuta, jel treba da dobijem 70 umesto dogovorenih 200dm, a uradio mu sajt koji vredi 300 ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno