Šta je novo?

PBX resenje?? Sta i kako.. ?

Sale_Nis

Čuven
Učlanjen(a)
30.01.2003
Poena
620
Pozdrav svima..

Pre svega da Vas upoznam sa situacijom.. Treba mi resenje za sledeci problem.. U kancelariji imam 4 radna mesta.. Dakle moje i jos tri radnika.. Telefoniranje uglavnom ide preko fixne mreze bez obzira da li se radi o pozivu ka fixnoj ili mobilnoj mrezi.. Svako od radnika ima i mobilni telefon ali je naravno puno lakse zvati sa fixnog! :)

Sto se tice mreza sa kojih mogu da zovem, naravno tu su opet ponavljam, FIXNA mreza (pozivi unutar Austrije su mi besplatni u fixnoj mrezi), MOBILNA (pozivi unutar mobilne mreze svih operatera u Austriji su mi maltene besplatni ili zanemarljivo mali), i SIP pozivi (pozivi koji se upucuju van Austrije bi trebalo ici preko softphone i to je to).. Pozivi sa fixne mreze u mobilnu mrezu su PAPRENI ovde.. Za Srbiju bih rekao da su skupi, ali ovde su PAPRENI! Vise mi se isplati maltene zvati normalno Srbiju sa fixnog nego li da zovem mobilni telefon unutar Austrije..

Za sada koristim 3CX PBX server kako bi svi mogli preko softphone da zovu Van Austrije.. To radi besprekorno i svidja mi se, jedino sto tu nemam mogucnost da ubacim FIXNU i MOBILNU telefoniju, preko nekako fizickog interface-a.

Da li ima neko neku ideju, kako bi to moglo da se izvede?

Da li se to moze sa Asterixom? Da se ubaci jedan Analogni modem u kompjuter (eventualno 2), pa da on sluzi kao mini centrala za odlazece pozive.. Da li postoji mogucnost neka, da zakacim mob telefon na komp i da tako vrsim pozive..

Jedno resenje koje imam je i GSM Gateway.. Ali mi opet treba neka spona (interface) preko koje bih zakacio gateway i kompjuter.. Opet mi na pamet pada analogni modem???

Hmm.. Malo sam upao u dubiozu.. Pomagajte ljudi! :)

Unapred hvala! :)

PS: Mislim da shvatate da je poenta price da pozivi u FIX mrezu idu sa FIX linije, pozivi u MOB mreze idu sa MOB telefona(kartice - gateway-a), i pozivi u inostranstvo idu sa SIP-a :)

Evo ovako. Izracunas koliko imas tel brojeva (linija iz centrale) i da li imas potrebu za analognim uredjajima (bezzicni tel, klasicni fax, ...). Saberes ta dva broja i kupis openvox karticu sa dovoljnim brojem slotova (varijante su 4, 8, ...). Za svaku tel liniju kupis FXO adapter, za svaki analogni tel kupis FXS adapter. Sklopis komp od pouzdanih komponenti (ili jos bolje brandname), sa dobrim napajanjem i u njega ubacis openvox karticu. Sto se tice OS-a imas polugotove asterisk instant varijante tipa trixbox koje su dobre za pocetnike. Mozes da probas sa tim. Ako si napredniji user sa linux skillom, preporucujem kombinaciju slackware + asterisk u sirovom obliku.

Posle odredjenog broja tutoriala i howto-a, mocices sam da podesis svoju centralu onako kako ti odgovara najvise. Za pozive ka GSM mrezi najbolje je ubaciti GSM gateway a za pozive ka inostranstvu najbolje je otvoriti akaunt kod nekog SIP/IAX friendly provajdera. Podesis konfiguracione fajlove, dozvole, grupe, ... Poenta je da svi pozivi na fiksnu mrezu idu kroz FXO adaptere (vezane na tel liniju), pozivi na GSM idu kroz gateway a ino pozivi preko SIP akaunta kod provajdera.

U firmi ces postaviti voip telefone (izbegavaj jeftine kineze, preporuka: linksys, cisco). Svaki drugi uredjaj koji ima SIP klijent funkciju ce moci da se veze na tvoju centralu (npr smartphone koji koristis u nekom wlan_powered kaficu). Mogucnosti su ogromne ...

Na slici imas openvox a400p karticu sa 4 slota. Na njoj su dva FXO modula (crveni) i dva FXS modula (zeleni), dva tel broja i dva faksa npr.

openvox_a400p.jpg

Srecno!

Evo ovako. Izracunas koliko imas tel brojeva (linija iz centrale) i da li imas potrebu za analognim uredjajima (bezzicni tel, klasicni fax, ...). Saberes ta dva broja i kupis openvox karticu sa dovoljnim brojem slotova (varijante su 4, 8, ...). Za svaku tel liniju kupis FXO adapter, za svaki analogni tel kupis FXS adapter. Sklopis komp od pouzdanih komponenti (ili jos bolje brandname), sa dobrim napajanjem i u njega ubacis openvox karticu. Sto se tice OS-a imas polugotove asterisk instant varijante tipa trixbox koje su dobre za pocetnike. Mozes da probas sa tim. Ako si napredniji user sa linux skillom, preporucujem kombinaciju slackware + asterisk u sirovom obliku.

Posle odredjenog broja tutoriala i howto-a, mocices sam da podesis svoju centralu onako kako ti odgovara najvise. Za pozive ka GSM mrezi najbolje je ubaciti GSM gateway a za pozive ka inostranstvu najbolje je otvoriti akaunt kod nekog SIP/IAX friendly provajdera. Podesis konfiguracione fajlove, dozvole, grupe, ... Poenta je da svi pozivi na fiksnu mrezu idu kroz FXO adaptere (vezane na tel liniju), pozivi na GSM idu kroz gateway a ino pozivi preko SIP akaunta kod provajdera.

U firmi ces postaviti voip telefone (izbegavaj jeftine kineze, preporuka: linksys, cisco). Svaki drugi uredjaj koji ima SIP klijent funkciju ce moci da se veze na tvoju centralu (npr smartphone koji koristis u nekom wlan_powered kaficu). Mogucnosti su ogromne ...

Na slici imas openvox a400p karticu sa 4 slota. Na njoj su dva FXO modula (crveni) i dva FXS modula (zeleni), dva tel broja i dva faksa npr.

openvox_a400p.jpg

Srecno!

Resenje mi se dopada, samo sto mi je malo konfuzno jedno sto si rekao.. Citiram:"Za svaku tel liniju kupis FXO adapter, za svaki analogni tel kupis FXS adapter." Pojasni, sta podrazumevas pod telefonskom linijom, ako ne analognu tel liniju!?

Imam potrebu za dve tel linije i jedan FAX uredjaj.. To je to.. Ostalo sto ide su MOBILE linija, koja bi isla na GSM Gateway --> pa iz njega opet u analogni telefon (u ovom slucaju opet u VOX karticu)..

Sa time u vezi, rekao bih da onda trebam, 3 analogne tel linije i jedan fax.. Mada, fax i ide na obicnu analognu tel liniju!?

Moja ideja, je da fax naguram takodje preko PBX-a, jer u slucaju da fax linija nije zauzeta, a nama slucjano treba jos jedna linija, mozemo iskoristiti fax liniju!?

Komentar?

PS: Da li je moguce iskombinovati nesto sa analognim voice modemima?

Vidi, ovako ces najlakse da shvatis. FXO adapter ti sluzi da uvuces klasicnu telefonsku liniju u centralu, sto je i poenta jel da. Znaci ako imas 3 tel broja onda ti treba 3 FXO adaptera. Ako pak imas potrebu da u ofisu imas i faks ili npr bezzicni telefon, onda uzimas FXS adapter. Ja sam poslednji put stavio FXS adapter u jednoj firmi jer je portir na ulazu rekao da zeli klasican telefon (panasonic 800din). Ako uzmes tel liniju i ubodes direktno u fax onda si preskocio PBX i nista od rutiranja poziva, dozvola, preusmeravanja ...

Nadam se da sad razumes. *** nije ni meni lako da nesto s cim se igram godinama objasnim u 5 recenica. Samo polako, moj savet je da probas prvo s trixboxom. Uzmi za pocetak a100p karticu sa jednim FXO i uzmi jednu liniju za eprerimentisanje. Trixbox ima dobar support forum a i ako negde zapne napisi ovde pa da vidimo.

Sto se tice voice modema, savet ti je da ne razmisljas o tome. Prvo zato sto ne verujem da postoji zaptel/dahdi drajver za njih a drugo drzi se proverenih stvari. Ipak pravis rock solid centralu a ne neki komp za komsiju.

Vrh Dno