Šta je novo?

PAZNJA pri kupovini/prodaji Android 5.1 telefona!

Vi svi koji stojite iza ovog feature-a zaboravljate da 96% ljudi bar u srbiji ne zna ni svoj email password, a isto mozete da proverite tako sto cete da pitate sve komplet svoje poznaike koji recimo nemaju nalog na benchu, da vam kazu svoj gmail nalog, dal znaju pass ili im je to "namestio onaj lik sa treceg sprata kad sam kupila fon" << ovo nije ekskluzivno samo za Srbiju, primera radi dve italijanke koje su bile samnom na moru pre 2 godine, javlja mi se ova jedna na fejsu posle toliko vremena da me pita kako da se ponovo uloguje na "play store" posto je kupila nov telefon, a "nesto nece da skida aplikacije"

ovo je KATASTROFALNA odluka google-a koja ce zbog takvih stvari da krene da unistava telefone, dok eventualno ne skapiraju gresku i krenu da daju developerima u kom delu memorije je kljuc. pazite sta sam rekao.

Od 20 ljudi koje ja poznajem, jedino ljudi sa ikakvim IT znanjem poseduju svoje lozinke i loginove, ovi svi ostali zavise od te nekolicine, koja je u proseku na 20 ljudi - 3 coveka. Nek bude 10 muskih i 10 zenskih osoba, garantujem da njih 17 nema pojma koji im je gmail nalog trenutno uopste aktivnan na telfonu. A kamoli pass za isti.

Ako ne znaju svoj mail i sifru ko ih sisa.. Na greskama se uci. Naucice kada se opeku

Nije dzaba google pre 6,7 meseci ponudio onu opciju 3gb drive(valjda 3? ) storage da predjes sve stavke u podesavanju google naloga.. Medju tim podesavanjima je i backup adressa za google nalog ( ako zaboravis sifru da ti posalje reset na tu drugu adresu itd itd)

Edit: bas sam pre 10 dana kupio sa sestrom samsung a5 i ona nije imala poima da li uopste ima google nalog iako je koristila android :) mada na tom njenom androidu iz nekog razloga nije mogla da se ubaci gmail adresa.. I nista,ode na tu backup adresu koju upisujes pri otvaranju gmail naloga i tamo nadje ime gmail adrese i resetuje sifru.. 2min posla :)

Poslednja izmena:
Ako ne znaju svoj mail i sifru ko ih sisa.. Na greskama se uci. Naucice kada se opeku

Nije dzaba google pre 6,7 meseci ponudio onu opciju 3gb drive(valjda 3? ) storage da predjes sve stavke u podesavanju google naloga.. Medju tim podesavanjima je i backup adressa za google nalog ( ako zaboravis sifru da ti posalje reset na tu drugu adresu itd itd)

upravo tako

ko ne zna da cita sta mu pise na ekranu, ne treba ni da ima uredjaj

grozim se ljudi koji imaju naloge koje im je napravio neko drugi, pa ne znaju sifre i usernameove

Sta se desava ako se flesuje drugi rom?
Ništa. To se nalazi na posebnoj particiji i fleš ROM-a ne utiče na tu zaštitu.

Vi svi koji stojite iza ovog feature-a zaboravljate da 96% ljudi bar u srbiji ne zna ni svoj email password

I ti zaboravljaš da ljudi ne rade fabrički reset svakog dana. Napraviće grešku jednom, rešiće im problem u ovlašćenom servisu, a onda će ljudi početi da zapisuju svoje kombinacije korisničkog imena i šifre.

Poslednja izmena:
aj u sto marke da ovo nece da zivi ili ce biti kljucno promenjeno ? Nije Android Apple, a vlasnici androida nemaju sebi da priuste da tek tako ostanu bez uredjaja od 200-600 evra i "opeku se", a nemaju ni apple radnje da unutra rese problem.

meni su veci rtrdi oni koji gube telefone ili dozvole da im ih ukradu nego ovi sto ne znaju pass. Moja devojka konstantno nosi torbekanje sa crnim rupama unutra al zato telefon uvek nosi u dzepu, bilo da je tresa ili uske farmerke, uvek zna da je uz nju. Ja svoj telefon nikad u zivotu "nisam znao gde je".

Ovaj feature uveden kao da su lopovi telefona najveci kriminalci na svetu, i ima ih milijardu ipo.

Poslednja izmena:
Uvek se nađe neko da tera inat :S:

Čitam temu i ne verujem, kako su ljudi jednu dobru stvar napljuju do besvesti.

-ko ne može da pamti korisničko ime i šifru ima papir i olovku. Corvus je u pravu ne radi se FR svakog dana.
-ko prodaje može da se izloguje iz svog naloga pre reseta i rešen problem.
-možda lopovi nisu najveći kriminalci na svetu, ali im ipak ne treba olakšati posao.

Na kraju krajeva ko ne zna da koristi, i ne treba da koristi, šta god bilo u pitanju (pa makar to bio i mozak).

A Apple korisnici su svi nuklearni fizicari, pa im ovakva stvar ne pravi problem?
It's progress, get used to it, or clear the gene pool.

Otkljucao sam telefon :)

Inace vragolani iz Googla su napravili jos jednu zackoljicu. Cisto da ne bi mogli da privremeno stavite neku glupu sifru koju cete poslati, sifra da bi otkljucala telefon mora biti bar 72h stara :)
Ja ne bih smeo da posaljem nekom google nalog, brzo se ovo resilo.

Pa realno bivši vlasnik je zeznuo, ali sad kad si ga otključao on može da promeni svoju šifru pa je opet siguran. . .ako mu ti ne preotmeš nalog u međuvremenu :D

Možda ima više naloga pa mu taj nije bitan i zato ga je tako lako poslao... :) Meni je ok sve ovo...

verujem da nije morao da šalje pass nego je mogao da obriše telefon sa svog naloga.

Uvek se nađe neko da tera inat :S:

Ne teram inat, vec se ovim osigurava veca profitabilnost kompanija i veci promet iskljucivo novih telefona, samo sto vi to ne vidite iz te perspektive. market polovne elektronike je veliki koliko i market nove elektronike, ovde se balans prebacuje u korist novog uredjaja.

a i da te pitam, silom prilika NEKAKO se desi da izgubis pass za jedan Z2 ili jedan S5 .. svesno pristajes na to da se nekad i tudjom, ili slucajnom greskom skratis za 300 evra, eto jer jer google uveo retardiranu anti teft zastitu ?

uvodjenje lozinki na materijalne stvari nikako ne vodi ka dobrom, i ne govorim ovde kao neki doomsday sayer, vec samo ukljucite mozak. Zivi bili pa videli da ce ovo da donese vise stete nego koristi.

Kako da zaboravim podatke za moj lični nalog? Nalog koji svaki dan koristim i za koji kupujem aplikacije i td.

pa imaš zilion opcija za password recovery na gmailu, ne znam kako možeš da je izgubiš tek tako

aman ljudi ko ne zna odnece u servis, platice i opametice se za sledeci put.

drugo dzeksone, jel se meni cini ili si ti jednom na zurci nekoj bio izgubio neki tadasnji htc flagship, pa je bila kuknjava ovde na forumu?

trece, na konto onoga da li bi se neko odvojio od 300 evra... kako ne shvatas da je ovo opcija namenjena ljudima kojima su njihovi podaci najbitniji, i da njima tih 300 evra znaci isto koliko i zvaka, a da im podaci vrede 300.000 evra.

Poslednja izmena:
Gmail postaje kao ime i prezime, tako da ozbiljna osoba ne može da izgubi svoj gmail, zaboravi. Ko može i za koga je to previše komplikovano treba da koristi nokiu 3310...

Jasno je odakle proističe takvo razmišljanje, ali kaži to svojoj majci, sestri ili bilo kome drugom sa kim si blizak.

Ne teram inat, vec se ovim osigurava veca profitabilnost kompanija i veci promet iskljucivo novih telefona, samo sto vi to ne vidite iz te perspektive. market polovne elektronike je veliki koliko i market nove elektronike, ovde se balans prebacuje u korist novog uredjaja.

a i da te pitam, silom prilika NEKAKO se desi da izgubis pass za jedan Z2 ili jedan S5 .. svesno pristajes na to da se nekad i tudjom, ili slucajnom greskom skratis za 300 evra, eto jer jer google uveo retardiranu anti teft zastitu ?

uvodjenje lozinki na materijalne stvari nikako ne vodi ka dobrom, i ne govorim ovde kao neki doomsday sayer, vec samo ukljucite mozak. Zivi bili pa videli da ce ovo da donese vise stete nego koristi.
Ideš na forgot your password pa resetuješ, ako se ne sećaš sigurnosnog pitanja ili nemaš bekap mejl za nalog ima još mogućnosti za reset.

Poslednja izmena:

Jesi li ti svestan koliki je % ukradenih premium Android telefona do sada? Pogledaj malo brojke po internetu. Pre nego sto je Apple uveo Find My Phone zastitu iPhone=ovi su se krali ko pleve...posle su presli na Android i na Samsung najvise... Poenta je stati kriminalu na put, a ne ohrabrivati ih.. Plus je u Americi donet zakon o implementaciji kill switch-a u telefon koji bi totalno onesposobio telefon kada bi se aktvirao, a to je ono sto Apple ima i sto ce napokon i Android da ima.

I za iPhone ti je potreban Apple ID i sifra, pa ne vidim da se neko buni od Apple korisnika...nema potrebe terati mak na konac sa glupim komentarima i argumentima tipa moja komsinica ne zna sifru. E pa ako je ne zna, sad ce da je nauci za ubuduce.

Vi svi koji stojite iza ovog feature-a zaboravljate da 96% ljudi bar u srbiji ne zna ni svoj email password, a isto mozete da proverite tako sto cete da pitate sve komplet svoje poznaike koji recimo nemaju nalog na benchu, da vam kazu svoj gmail nalog, dal znaju pass ili im je to "namestio onaj lik sa treceg sprata kad sam kupila fon" << ovo nije ekskluzivno samo za Srbiju, primera radi dve italijanke koje su bile samnom na moru pre 2 godine, javlja mi se ova jedna na fejsu posle toliko vremena da me pita kako da se ponovo uloguje na "play store" posto je kupila nov telefon, a "nesto nece da skida aplikacije"

Od 20 ljudi koje ja poznajem, jedino ljudi sa ikakvim IT znanjem poseduju svoje lozinke i loginove, ovi svi ostali zavise od te nekolicine, koja je u proseku na 20 ljudi - 3 coveka. Nek bude 10 muskih i 10 zenskih osoba, garantujem da njih 17 nema pojma koji im je gmail nalog trenutno uopste aktivnan na telfonu. A kamoli pass za isti.

U ovome moram da se složim sa tobom. Pošto radim sa ljudima za moj gmail nalog imam vezano oko 20-25 Gmail naloga koje sam pravio za ljude koji su kupili smart phone a ne znaju da ga koriste...

Dejan za pobedu loooool.
Sto se tice ove funkcije, ovo je nesto najbolje sto se desilo androidu od verzije 2.3.
Implementacija je izvanredna i ne znam sta je ljudima ovde problem ?
Ako kupite telefon koji je "zakljucan" to nije greska Google-a, vec vaša jer ste kupili zakljucan telefon.
Isto tako, niko nornalan nece da kupi telefon zakljucan na icloud i da na sva zvona vice kako je Apple kriv.
Kao sto neko rece, nije smartphone za svakoga.
Ovde ne postoji nikakav problem pri kupovini "legalnog" polovnog telefona. Izbrise se nalog iz uredjaja ili se izbrise uredjaj iz google device-a. Nista lakse i logičnije.
Ako je telefon ukraden onda od otkljucavanja nema ništa.
Sta ima korisnik od toga ?
Sada opcija remote wipe i lock imaju smisla. Pre je neko mogao da ubaci rom i da koristi telefon. Sada ne sme da ubaci rom jer ce se telefon zakljucati, a vi mozete preko neta zakljucati telefon. Ovim se lock ne moze izbeći.
Mnogi ljudi imaju podatke na telefonu koji su veoma bitni i osetljivi, počev od poslovnih kontakata i emailova, izvestaja, bankovnih računa. Nije to uopste naivno ostaviti lopovu da brcka.
Neko sto mu telefon sluzi da ga izvadi u kaficu i eventualno opali par selfija nema nista od ove funkcije... Ali za takvog i nije smartphone.

Poslednja izmena:
Nisam siguran da uklanjanje telefona iz spiska uređaja otključava telefon. U trenutku kada trazi da se unese sifra google naloga telefon nema pristup internetu i ne zna da je možda otkljucan.
Mislim da prvo mora da se unese sifra starog korisnika pa tek onda da se ukloni nalog. Nisam siguran, ovo mora da se proveri.

Nisam siguran da uklanjanje telefona iz spiska uređaja otključava telefon. U trenutku kada trazi da se unese sifra google naloga telefon nema pristup internetu i ne zna da je možda otkljucan.
Mislim da prvo mora da se unese sifra starog korisnika pa tek onda da se ukloni nalog. Nisam siguran, ovo mora da se proveri.
verovatno je i mislio da se uklanjanje i registruje na uređaju pre prodaje/ustupanja...

Mislim da je dovoljno ukloniti Google nalog pre factory reseta.

Mislim da default Google nalog nemozes da obrises iz telefona bez factory reseta.
Kod nekih modela možeš, a kod nekih ne. Kod novijih telefona uglavnom postoji opcija "Remove account". Ima na Nexus 5, na primer.

Nazad
Vrh Dno