Šta je novo?

PayPal u Srbiji

Dok god se ne donese zakon koji regulise iznosenje love napolje nema nista od paypala i slicnih servisa .

jel to zaista u Bosni ima PayPal ili sam ja pogrešno protumaičio?

Dobra fora, ovo je jedno deseta peticija za ubacivanje Srbije u paypal u poslednih 5-6 godina :D

A jel zvao neko njih direktno? Ima li sanse da udjemo u tu prokletu PayPal sektu?

za koga ste glasali? :hump:

ne verujem bash da ovo glasanje znachi puno,ali ja sam za!!!!!!

Visa & Master

Dok god imam VISA i/ili MASTER karticu ne interesuje me Paypal Service. Imate, na primer 2Co servis koji normalno funkcionise kod nas a i ako vec imate platnu karticu ne razumem zasto Vam bas toliko treba fuc*n PayPal kad ima XXXXilion drugih nacina da placate robu i usluge napolju. Ja placam sve (od hostinga preko interneta do letovanja) VISA karticom ili preko 2CO servisa iz centra Srbije i nemam nikakvih problema!
Vecina onih koji nesto prodaju na sajtovima sem PayPal-a nude i ostale nacine placanja, ustvari PayPal je zapravo ALTERNATIVNI nacin placanja.
Dakle, kompletnu frku kod nas dizu oni koji zele da novac PRIMAJU preko PayPal-a da bi tako muljali, petljali i izbegavali placanje poreza To ljudi koji se u nasoj vladi/vladama bave finansijama znaju (Od njih zavisi pristup a ne od PayPal-a ili peticija) a mi svi znamo nas same pa se tako NE NADAJTE OVOM SERVISU U SKORIJOJ BUDUCNOSTI!

^ Neshto si pobrkao ili nisi u toku :)

Paypal svima treba da bi kupovali/prodavali robu sa ebaya, i to nema nikakve veze sa muvanjem. To shto ti mozesh da platish gluposti karticama, to je druga pricha, ali ochigledno ebay nisi video...

Dok god imam VISA i/ili MASTER karticu ne interesuje me Paypal Service. Imate, na primer 2Co servis koji normalno funkcionise kod nas a i ako vec imate platnu karticu ne razumem zasto Vam bas toliko treba fuc*n PayPal kad ima XXXXilion drugih nacina da placate robu i usluge napolju. Ja placam sve (od hostinga preko interneta do letovanja) VISA karticom ili preko 2CO servisa iz centra Srbije i nemam nikakvih problema!
Vecina onih koji nesto prodaju na sajtovima sem PayPal-a nude i ostale nacine placanja, ustvari PayPal je zapravo ALTERNATIVNI nacin placanja.
Dakle, kompletnu frku kod nas dizu oni koji zele da novac PRIMAJU preko PayPal-a da bi tako muljali, petljali i izbegavali placanje poreza To ljudi koji se u nasoj vladi/vladama bave finansijama znaju (Od njih zavisi pristup a ne od PayPal-a ili peticija) a mi svi znamo nas same pa se tako NE NADAJTE OVOM SERVISU U SKORIJOJ BUDUCNOSTI!

Izgleda da ti uopšte nemaš pojma o PayPal-u, zato je bolje da se ne javljaš po ovom pitanju, molim te.

^ Neshto si pobrkao ili nisi u toku :)

Paypal svima treba da bi kupovali/prodavali robu sa ebaya, i to nema nikakve veze sa muvanjem. To shto ti mozesh da platish gluposti karticama, to je druga pricha, ali ochigledno ebay nisi video...
Ne kupujem, ne razmenjujem niti prodajem polovnu i robu sumnjivog porekla bez garancije!
A te "gluposti" koje kupujem (prodajem) kostaju malo vise nego 90% stvari koje potpisnici ovih glupavih/naivnih peticija zele da kupuju/prodaju i mogu se placati jedino alternativno preko PayPal-a.
Uzgred, NEMOGUCE JE da ne kapirate da te vrste ugovora ne zavise niti od Vas niti od PayPal servisa vec iskljucivo od drzave (vlade)!
NIJE TACNO da PayPal nece/ne zeli Srbiju na spisku vec je SRBIJA (DRZAVA/VLADA) ta koja nije dovoljno zainteresovana strana (za sada), a zbog cega nije zainteresovana to sami zakljucite na osnovu primera susedne EU drzave Bugarske koja po muljatorskom mentalitetu veoma lepo moze da se poredi sa krsem od ove nase banana drzavice i koja je na crnim listima sirom sveta gde god se pominje/primenjuje elektronsko poslovanje.
Valjda Vam je sada malo jasnije gde/kome treba da pisete/potpisuje peticije ...
----------------
Uzgred, peticijaši promašili ste forum. Kakve ova vaša igrarija ima veze sa ozbiljnim stvarima poput teme "Pristup internetu i provajding". Premeštajte ovo na sekciju "Želje, bajke, basne pozdravi i čestitke!"

Poslednja izmena:
ju al si ti nad*kan...
:wave: :cigar:
Jesam, kolega Linux-ovac, :type: cekam smrdljivi ADSL mesecima, cekam vizu mesecima i zivim/zivimo u smrdljivoj zemlji godinama/decenijama pa eto tako malo se iznerviram kad vidim da se neko nervira oko toga da li ce moci na eBay-u da kupi memorijsku karticu (or something similar) za 1$ jeftinije nego ovde.
POZDRAV! :guitar:

Pa nekome je i kupovina za 10 $ preko paypala znacajna i vazna kao tebi neka tvoja od 10000 $ i to ovde nije tema .Ako si frustriran postoje ljudi koji si time bave ,vecinu nas ovde ne interesuje koliko ti trosis ,dali ides preko i slicne nonsence.

Ne slazem se s njim u vezi muvanja. Vezati PayPal za muvatorske poslove je cist "nonsense". Ali se slazem u necemu drugom. Drzava je jako vazna za ulazak u PayPal. Svojevremeno je jedan moj drugar koji studira na FPN-u, istrazivao zakone sa prefiksom e-, a dotako je tako i e-poslovanje. Prva stvar koja treba da se uradi su zakoni vezani za to, pa onda da drzava pokrene pitanje e-poslovanja, pa se tek kasnije ukljucuje PayPal koji kada se stvore uslovi nema ni jedan razlog da nas izostavi sa spiska.

Ja samo ne znam sta rade ovi nasi, sto ne ubrzaju to malo... :mad:

Ne slazem se s njim u vezi muvanja. Vezati PayPal za muvatorske poslove je cist "nonsense". Ali se slazem u necemu drugom. Drzava je jako vazna za ulazak u PayPal. Svojevremeno je jedan moj drugar koji studira na FPN-u, istrazivao zakone sa prefiksom e-, a dotako je tako i e-poslovanje. Prva stvar koja treba da se uradi su zakoni vezani za to, pa onda da drzava pokrene pitanje e-poslovanja, pa se tek kasnije ukljucuje PayPal koji kada se stvore uslovi nema ni jedan razlog da nas izostavi sa spiska.
Ja samo ne znam sta rade ovi nasi, sto ne ubrzaju to malo... :mad:
To samo znači da se država PLAŠI "muvanja" pa ne zalazi u ta polja bez zakona!

========== ČITATI PAŽLJIVO ========== :guitar:
OK, izgleda da se nismo razumeli kada kazem "muvanje/petljanje/muljanje" šta pod tim podrazumevam. Mislim pre svega na sitne muvaže oko NEplaćanja carina koje kada pojedinačno posmatramo stvarno jesu zanemarljive ali država nikada ne misli na pojedinačne slučajeve već ih posmatra u globalu/masi i kakve to posledice može da ostavi na nju ...
Problem je što ova država još uvek nema zakone koji regulišu elektronsko poslovanje ka inostranstvu u bilo kom obliku koje se odnosi na fizička lica. Zakoni koje je potrebno imati da bi ova oblast bila zaokružena obuhvataju set CARINSKIH i FISKALNIH propisa koji kod nas postoje samo za pravna lica (UVOZNIKE). Znate i sami kako se završila skorašnja afera oko KATALOŠKE PRODAJE "NECKERMAN" u Srbiji koja je bila preplavljena katalozima razne robe vrednosti do 100 evra. Šta se ustvari dogodilo? Jednostavno, kod nas još uvek postoji CARINSKI propis preuzet sa bivšeg saveznog nivoa koji robu iz inostranstva, koja se šalje lično na adresu kupca (na ime i prezime kao da je on to sam naručio direktno) i protivvrednosti do 100 evra, smatra artiklima za ličnu upotrebu oslobođenim carine. To su neki pametnjakovići naravno iskoristili i bez ikakve carine , putem kataloga (po sistemu šalje Vam tetka iz inostranstva) uvezli megatone robe, najviše garderobe i alate, i tako pozatvarali domaće butike i prodavnice jer je cena njihove NEcarinjene robe bila nerealno niska. Taj zakon još uvek važi s'tim što je doneta samo uredba koja ovaj član osporava u slučajevima pojedinačnih kataloških prodaja, ali ga ne poništava u celini pa tako po njemu funkcioniše, na primer, onaj Oriflame Cosmetics i Avon Cosmetics preko kataloga gde se roba vodi na Ime i Prezime čuvenog saradnika - Avon Dame na njenu kućnu adresu s'tim što ovde država naplaćuje nekakav mali paušal koji uopšte nije propisima definisan.
POTPUNO ISTA STVAR bi se dogodila kada bi kod nas sada krenula kupovina na eBay-u. Istog trenutka mogu da zamislim gomilu likova koji nude novu robu kao polovnu i to bez carina (po SUPER POVOLJNIM CENAMA ALI BEZ IKAKVE GARANCIJE) praktično svašta uvoze u Srbiju rušeći sve legalne uvoznike.
PRIMER:
(Modul DDR2 KINGSTON 1GB)
- Zašto bih ja kupio u nekoj domaćoj radnji gore pomenuti modul po ceni od 5100 dinara kada ga na eBay-u kao polovnog (a u stvari novog) mogu uzeti za 35 evra, a kad mogu za samo 35 evra onda ću uzeti ne jedan nego 20 komada na nekoliko različitih imena i prodati ih po 50 evra i biti ubedljivo najjeftiniji ... i tako uradi 2000 ljudi samo za taj artikal. Sem toga u Evropi smo trenutno među prvim zemljama sa proporcionalno mnogo državljana u dijaspori što bi ovakve (muljatorske) mreže činilo samo logistički organizovanijim.

Dakle, ovo bi ljudi radili u svakoj zemlji, ne samo u Srbiji, kada bi mogli a sami smo krivi što se kod nas zakoni i propisi donose veeeoooommmmaaaa spooorooo, prosto živimo u debilnoj zemlji čuda a za ovu oblast su potrebni super precizni i nedvosmisleni zakoni da bi zemlja mogla na tom e-trgovinskom polju da funkcioniše ne rizikujući smouništenje sopstvene ekonomije! Iako je ova država ULTRA KRŠ ipak zna koliko bi je to koštalo pa ne dozvoljava eBay i svaku drugu vrstu kataloške prodaje jedan na jedan tipa (na Ime i Prezime i kućnu adresu od N.N. lica napolju)
Da li, recimo, znate da kod nas postoji i na snazi je zakon koji ZABRANJUJE našim državljanima da imaju račun u banci u inostranstvu, izuzev ako to ne prijave CENTRALNOJ BANCI što povlači oporezovanje, a i sami znate da svaki naš Gasstarbeiter ima račun u inostranstvu pa oko toga nema nikakav problem. Znači sve može da bude a ne mora da znači! E taj sistem nigde ne može prođe, jer ako bi došlo do nekakvih sporova na relacijama spoljnjeg e-poslovanja bilo bi svašta!
Svaki zakon mora da bude JASAN i da sadrži skup KRISTALNO JASNIH i nepromenljivih parametara i pre svega MORA DA SE POŠTUJE.

I kako da mi posle ne izgleda ULTRA DEBILNO I SMEŠNO nekakva j*bena anonimna peticija ... Kome bre peticija? :wave: Ali dobro ... deca su malo neobaveštena pa ih razumem!
Pa ljudi bre skupe na ulici 100.000 legitimnih potpisa sa sve ličnim kartama pa to što traže ne dođe na dnevni red skupštine iako USTAV ove usr*ne zemlje traži 10.000 potpisa da bi nešto MORALO da se stavi na dnevni red!
POZDRAV!

Poslednja izmena:
Gasterbeiter nije rezident ovde i MOZE imati racun u banci preko grane jer ima uredno prebivaliste/boraviste ......itd itd

Ne kupujem, ne razmenjujem niti prodajem polovnu i robu sumnjivog porekla bez garancije!
A te "gluposti" koje kupujem (prodajem) kostaju malo vise nego 90% stvari koje potpisnici ovih glupavih/naivnih peticija zele da kupuju/prodaju i mogu se placati jedino alternativno preko PayPal-a.

Jedini problem ovakvog tvog ponashanja je u tome shto ti ne znash shta je ebay, paypal i online kupovina uopshte, a tek ne znash kako funkcionishe carina. Ne mozesh ti tek tako da kupish 20 komada bilo koje robe, jer to ne moze fizichko lice da kupi po zakonu, i ako prodje, bice ti naplacena carina i porez, a taj Kingston koji pominjesh je verovatno neshto shto se najmanje isplati kupiti u USA.

1. Na ebayu ima vishe nove nego polovne robe.
2. Pola robe koje mozesh da kupish na ebayu ne moze se kupiti u ovoj zemlji.
3. Ebay ima ubedljivo najbolji izbor i najpovoljnije cene jer one se formiraju u odnosu na ponudu/potraznju svake sekunde.
4. Ebay + Paypal je najsigurnija moguca online kupovina.

Do ovih zakljuchaka nisam doshao chitanjem po forumima, vec posle 4 godine korishcenja paypala i 10 godina online trgovine, a poslednje dve godine imam protok od bar 5.000$ mesechno i kupujem robu od 1$ do 2.000$.

Ne znam da li je vec bilo ili ne, ali na ES-u neko je dobio odgovor od PayPal-a da ce se Srbija do kraja godine naci na spisku.
I realize your frustration with our previous answers as to why we are not in Serbia. This year we have added 87 countries that can use PayPal. You can understand the scope of following each country's laws and banking rules in order to include each country. After thorough internal research I can assure you that Serbia should be on the list no later than end of 2007. Please be patient, as we are trying to include as many people as possible.

It is my pleasure to assist you. Thank you for choosing PayPal.

Sincerely,
Mike
PayPal, an eBay Company
LINK

Potpisah i ja, samo neka nam dođe...

Najzanimljiviji komentar je
1350 Milan Zivojinovic: PLEASE,include Serbia in PayPal.Let us become part of the world again.

Kao da smo nekada bili deo sveta...

Glasao sam za.

"I can assure you that Serbia should be on the list no later than end of 2007"

oh, oh ... i should be a microsoft manager for Serbia, but - so sorry i`m not ... and will never be

evo glasao sam iako je drug otvorio na njegovo ime racun i dao mi PayPall zeleo bih da se Srbija pojavi na listi,meni nije jasno kako npr Bosna je dospela na listu pre nas :S

Nazad
Vrh Dno