Šta je novo?

PayPal u Srbiji od 2015. (2010.)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
sto ne mozemo da koristimo pp?

A vidim i ikea, i lidl, i aldi... Ma svi se nauzivase. Pustise onaj nesretni metro pa kad su se okurazili odmah dosla inspekcija da proverava dal prodaju i fizickim licima.
A o povoljnijim zakonima, e to je urnebes. U srbiji se zakon primenjuje ad hock. Idi u kineski trzni centar da vidis kako pljuste kazne kada se neizda fiskalni racun. A onda prodjem pored lokalne pekare koja je ionako pred propascu i pride je zatvaraj zbog fiskalnog racuna. Za povredu na radu inspekcija moze i da pise, a i da ne pise, kako se dogovoris. U ministrstvima mogu da te prime a mogu i da ti posalju inspekciju. Sokoj moze da te oguli a i preskoci. Finansijska inspekcija moze da pise prijavu za dan kasnjenja uplate a moIe i da odlozi posetu.i jer neko misli da ce neki veliki sistem da vraca i gleda u pasulj jer ce neki zamlata sa kupljenom diplomom da se ostrvi na njega?
Jel se bese dva puta desilo paljenje diskoteka u NS, u oba slucaja izgoreli ljudi i niko iz inspekcije nijeodgovarao. Pa su onda zatvorili jedan poznati klub u bg-u jer se donjega stize liftom al brzo je to prevazidjeno. A da ne pominjem inspekcije proizvodjaca alkohola. I sad ce neko da dodje ovde da podmazuje? Korupcije ima svugde al je u Srbiji na svim nivoima i zato ozbiljne firme nikada neec ni prici.

Poslednja izmena:
Recimo da sam ja ta drzava tj. radim u njoj odnosno savetnik sam ministra trgovine. Tako da sam taj koji zna o cemu pise. Sta to smeta Apple firmi da otvori jednu sugavu prodavnicu u Srbiji? Zakone o trgovini smo redigovali iz evropske unije. CAK su i povoljniji za trgovce nego u EU u slucaju reklamacija.Kada si elokventan da blatis svoju drzavu(mene bi bilo sramota je blatim sebe na taj nacin) daj mi fakt gde je to stetno po Apple nesto kod nas?
Edit
NAJVECE svetske robne marke su cak registrovale svoje zigove i zadnjih nekoliko godina trzisna inspekcija oduzela je velike kolicine kopija robnih marki,zasticenog robnog ziga uvoznika.Zadovoljni su saradnjom sa mojim ministarstvom, imaju svoja predstavnistva..Jel to Apple mozda na crnoj listi kod nas? Ja ti iz prve ruke pisem da nije i da to nije cak ni dozvoljeno sa stanovista pozitivno pravnih propisa.

Apple nije kriv sto iPhone nije dostupan u Srbiji. Njima je u interesu da im telefon bude dostupan u sto vise zemalja.

Poslednja izmena:
@ Dark Side kao sto thepace rece. Sto ne mozemo da koristimo PP? Svaki ministar/savetnik/nekiK kaze kako nema prepreka? I onda svakih mesec dana u novinama ide vest "E UKLONJENA JE I POSLEDNJA PREPREKA ZA PP". Koliko to mi poslednjih prepreka imamo?
A i Apple, gledaju da sto vise imaju profita a sto manje da daju lopovskim drzavama :D. Savrseno ih razumem :).

Meh mene mrzi vise da se vracam na ovu temu, pa da zakljucimo. Kod nas je sve banja, najbolja ekonomija, sve divno bajno, ali nas Amerikanci mrze na celu sa Appleom i PayPalom :(.....

Edit: Slobodno pogledati sta je drgonzo napisao par postova iznad.

Poslednja izmena:
A vidim i ikea, i lidl, i aldi... Ma svi se nauzivase. Pustise onaj nesretni metro pa kad su se okurazili odmah dosla inspekcija da proverava dal prodaju i fizickim licima.
A o povoljnijim zakonima, e to je urnebes. U srbiji se zakon primenjuje ad hock. Idi u kineski trzni centar da vidis kako pljuste kazne kada se neizda fiskalni racun. A onda prodjem pored lokalne pekare koja je ionako pred propascu i pride je zatvaraj zbog fiskalnog racuna. Za povredu na radu inspekcija moze i da pise, a i da ne pise, kako se dogovoris. U ministrstvima mogu da te prime a mogu i da ti posalju inspekciju. Sokoj moze da te oguli a i preskoci. Finansijska inspekcija moze da pise prijavu za dan kasnjenja uplate a moIe i da odlozi posetu.i jer neko misli da ce neki veliki sistem da vraca i gleda u pasulj jer ce neki zamlata sa kupljenom diplomom da se ostrvi na njega?
Jel se bese dva puta desilo paljenje diskoteka u NS, u oba slucaja izgoreli ljudi i niko iz inspekcije nijeodgovarao. Pa su onda zatvorili jedan poznati klub u bg-u jer se donjega stize liftom al brzo je to prevazidjeno. A da ne pominjem inspekcije proizvodjaca alkohola. I sad ce neko da dodje ovde da podmazuje? Korupcije ima svugde al je u Srbiji na svim nivoima i zato ozbiljne firme nikada neec ni prici.

Kakve to veze i prepreke ima sa Apple prodavnicom,predstavnistvom? Neko ce ovde da ih opljacka? VIDIM Asus ostali propadose kod nas...

Poslednja izmena:
Kakve to veze i prepreke ima sa Apple prodavnicom,predstavnistvom? Neko ce ovde da ih opljacka? VIDIM Asus ostali propadose kod nas...

Koji ostali? Imao sam priliku da razgovaram sa zastupnikom Danijelija, ljudi jos kupili i plac kod Sapca al na kraju otisli u Hrvatsku, nisu mogli da se uklope u lokalne obicaje u Srbiji ;) nije apple blesav pa da ulazi na trziste na koje ni jedna firma koja nije sa kajmanskih ostrva ili holandskih antila nece da pridje. Cast izuzecima.

Btw ajd da ne smaram topic, rezultati svacijeg rada se vide al pored nedolaska velikih investitora, nemanja paypalla bez da se stavlja BiH kao drzava i izostanak normalnih firmi u kojima bi se ljudi zaposlili (ne mogu svi da se nalakte na drzavne jasle), nepostojanje apple prodavnice je sve samo ne iznenadjenje.

Btw po uzoru teme zato nema paypall, moze da se napravi tema zasto nema apple prodavnice na kubi, u svernoj koreji, iranu i srbiji, pri cemu ce se pr otvoriti u iranu i kubi nego u srbiji. I mozemo narednih deset godina da diskutujemo zasto je to tako. Ja cu to preskociti, kome je do applea nek sedne u kola i pravac do neke civilizovane zemlje.

Poslednja izmena:

nisi mi odgovorio na pitanje ( jer ne znas odgovor verovatno)

igrom slucaja prodaja iphone telefona ne moze da se poredi sa primerom koji si ti naveo ( sto navodi da ili ne znas o cemu pricas ili namerno menjas temu jer nisi u pravu)

prodaja iphone-a podrazumeva i odredjeni set usluga ( citaj ITUNES prodavnica) i odatle i moje pitanje vezano za pp posto su razlozi najverovatnije isti

pp i iphone verovatno dolaze u srbiju u paketu ako se to ikada i desi

Recimo da sam ja ta drzava tj. radim u njoj odnosno savetnik sam ministra trgovine. Tako da sam taj koji zna o cemu pise. Sta to smeta Apple firmi da otvori jednu sugavu prodavnicu u Srbiji? Zakone o trgovini smo redigovali iz evropske unije. CAK su i povoljniji za trgovce nego u EU u slucaju reklamacija.Kada si elokventan da blatis svoju drzavu(mene bi bilo sramota je blatim sebe na taj nacin) daj mi fakt gde je to stetno po Apple nesto kod nas?
Edit
NAJVECE svetske robne marke su cak registrovale svoje zigove i zadnjih nekoliko godina trzisna inspekcija oduzela je velike kolicine kopija robnih marki,zasticenog robnog ziga uvoznika.Zadovoljni su saradnjom sa mojim ministarstvom, imaju svoja predstavnistva..Jel to Apple mozda na crnoj listi kod nas? Ja ti iz prve ruke pisem da nije i da to nije cak ni dozvoljeno sa stanovista pozitivno pravnih propisa.
Lepo ti je neko rekao a i ja sam ponovio nekoliko puta ovde. Nije Apple samo prodavnica robe, moraš da gledaš iz ugla svih ostalih učesnika. Mora postojati fer okruženje za sve u ekosistemu pa tako da možeš da prodaješ aplikacije iz Srbije i vršiš naplatu u svim valutama tako i da možeš da plaćaš u svim valutama druge aplikacije.

A da si savetnik trebao bi da znaš da se posmatra celokupni poslovni sistem i zavisni činioci a ne samo dve strane, kupac i prodavac. Možda nam je zato takva i država? :)

Edit

To sto smo mi nesto zadovoljili na papiru ne znaci apsolutno nista. Ne znam kako mozes da se napravis blesav pred cinjenicom da nijedan od propisa koji se u srbiji donese jednostavno ne funkcionise pa ma kako da je napredan i prepisan od ne znam odakle (sto je tek prica za sebe). Veruj mi ja jako dobro znam o cemu pricam, jer imam kontakte i sa drzavnom upravom a i sa stranim firmama.

Sta se desava sa rokovima placanja u srbiji?
Sta se desava sa deviznim poslovanjem?
Sta se desava sa paypal sistemom?
Sta se desava sa naplatom potrazivanja (koji su rokovi za sudski proces?)
Sta je sa parafiskalnim nametima koje ova drzava uvodi preko 1001-e agencije?
Sta je sa monopolima?

ovo su samo neka od pitanja koje bilo koji investitor postavi odmah, pre nego sto otvori i trafiku ovde.

Razumem ja da si ti osetljiv kada ti se udari na poslodavca, jer bi voleo da mislis kako je to ministarstvo u kome si savetnik nesto postiglo da unapredi ovu zemlju, ali nazalost, nije. Mozda se vi ubijate od posla, sta ja znam, ali rezultati nisu tu. A izgovor da je to zbog zle amerike, se nikako ne uklapa u cistu prakticnost kapitalistickog sitema koji toliko mrzimo. Kako to sada zli apple, kapitalista u srzi, ne zeli jos malo para? Paradoks.

Sva ova pitanja bi trebalo postaviti ministarstvu finansija, po meni.

Da se ne ponavljam, ljudi su pre mene praktično sve rekli...
Izneću vam samo jedan primer, s obzirom da koristim PayPal već skoro pa 4 godine.
Dakle, jednom mi se desilo da prodavac nije bio siguran u vezi mog PayPal naloga da li je sve po "ps-u", pa me je prijavio PayPal-u. Ovi su me kontaktirali i pitali u čemu je problem, pošto se prodavac žalio da mu neke stvari nisu jasne, pošto sam mu tražio da šalje u Srbiju, a nalog je na Hrvatsku.
Ja sam stisao petlju i odgovorio PayPal-u da živim u Srbiji, a da mi je nalog potreban, pa sam ga otvorio na Hrvatsku, pošto na Srbiju, jelte, ne mogu. Poslao sam skenove svih dokumenata koje posedujem i koji potvrđuju da nisam prevarant, već korisnik koji uredno izmiruje sve obaveze, što par stotina transakcija do sada to i potvrđuje.
Iskreno, očekivao sam da će da me blokiraju na keca, ali, gle čuda, dobio sam mail od neke tete iz PayPal podrške gde mi se ona zahvaljuje na iskrenosti, pošto su uvidom u IP adrese transakcija videli da su sva plaćanja obavljena iz Srbije. Napisala mi je da će prodavac dobiti od PayPal-a potvrdu da slobodno može da obavi transakciju sa mnom, ali da ne mogu da ga uslovljavaju da mi pošalje u Srbiju ako ovaj to neće, već samo može da dobije potvrdu autentičnosti naloga, tj. potvrdu na nisam prevarant. Rečeno mi je da plaćanje preko naloga mogu da nastavim, pošto mi je proverena i autentičnost kreditne kartice i banke koja ju je izdala (AmEx, Banca Intesa).
Ja sam im se naravno zahvalio i nisam čačkao dalje sa podpitanjima, za svaki slučaj.
Na kraju je prodavac, koji je uzged from USA, potvrdio da će da mi pošalje na non-PayPal adresu, ali da je ovo sada izuzetak, a da ukoliko budem požele ubuduće još nešto da kupim neće moći da mi izađu u susret.
Tako da, nemojte da budete naivni, sve se zna, sve je proverljivo i zna PayPal da se veliki broj transakcija obavlja ovako, ali pošto imaju profit neće banovati korisnike koji su se snašli kao ja.
Pri tome, oni ne krše nijedan zakon, a savršeno ih briga što ja to radim.
Ipak, potpuno je druga stvar biti zvanično prisutan u nekoj državi.
Ovo je moje iskustvo koje mi kaže da nema velike antisrpske zavere, već smo mi jedno malo i neuređeno tržište koje nije vredno cimanja za velike poput PayPal-a. Kad se sredimo doćiće. Do tada će biti ovako, pa koliko potraje.

Sva ova pitanja bi trebalo postaviti ministarstvu finansija, po meni.

Pa da ali Dark Side je izasao sa stavom - ja radim za njega, ja sve znam, nema prepreka da se otvori bilo sta kod nas, bespotrebno se pljuje Srbija, amerikanci su "govnarija". Ali nesto ne vidim da odgovara na pitanja koja su mu postavili ucesnici foruma?
Uvek je tako bilo najlakse reci e kod nas sve moze i to je to, ne javljati se vise u temi, iako nista ne funkcionise.
Kao sto cjokanov rece, jeste malo bzvz kada se udari na poslodavca pa je i normalno da ih on brani, ali moramo da budemo realni :). Da se ne pogresi, ne napadam ja Dark Sidea, ne znam sta on kao savetnik moze da uradi. Ali mi straaaaaasno smeta prikrivanje problema koji postoje i napadati ljude koji ukazuju na problem - "E MENE BI BILO SRAMOTA DA TAKO KAZEM ZA SVOJU ZEMLJU?" Njega verovatno bi, radi u drzavnoj istituciji, milina. Ali mene nije, jer znam koji problemi postoje kod nas i nikoga nije briga da ih resi.

To sto smo mi nesto zadovoljili na papiru ne znaci apsolutno nista. Ne znam kako mozes da se napravis blesav pred cinjenicom da nijedan od propisa koji se u srbiji donese jednostavno ne funkcionise pa ma kako da je napredan i prepisan od ne znam odakle (sto je tek prica za sebe). Veruj mi ja jako dobro znam o cemu pricam, jer imam kontakte i sa drzavnom upravom a i sa stranim firmama.

Sta se desava sa rokovima placanja u srbiji?
Sta se desava sa deviznim poslovanjem?
Sta se desava sa paypal sistemom?
Sta se desava sa naplatom potrazivanja (koji su rokovi za sudski proces?)
Sta je sa parafiskalnim nametima koje ova drzava uvodi preko 1001-e agencije?
Sta je sa monopolima?

ovo su samo neka od pitanja koje bilo koji investitor postavi odmah, pre nego sto otvori i trafiku ovde.

Razumem ja da si ti osetljiv kada ti se udari na poslodavca, jer bi voleo da mislis kako je to ministarstvo u kome si savetnik nesto postiglo da unapredi ovu zemlju, ali nazalost, nije. Mozda se vi ubijate od posla, sta ja znam, ali rezultati nisu tu. A izgovor da je to zbog zle amerike, se nikako ne uklapa u cistu prakticnost kapitalistickog sitema koji toliko mrzimo. Kako to sada zli apple, kapitalista u srzi, ne zeli jos malo para? Paradoks.
KO si sada pa ti? Ajde, pročitaj da je sve vezano za Apple predstavništvo... Pročitaj i moje pitanje stručnjacima koji šire temu na sudske procese i slične gluposti a ne znaju da to nema nikakve vete sa Apple prodavnicom..... Apple može da otvori Apple predstavništvo u Srbiji i neće biti uskraćen.. Pay pal ( ako mislite na time pod PP) meni kao kupcu ne znači ništa. Pre neki dan sam za moj 4s kupio aplikaciju ( zamisli komplikaciju da se registruješ na HR :D ) sa App store(master card) 1$- smešno. I naravno, app je pogrešna tj fake (black list).. Ali nebitno za temu.. Meni kao kupcu treba da odem u Apple prodavnicu i kupim njihov proizvod sa originalnom opremom. Apple garancija i ostalo sve ide uz to.. Za sve to mi ne treba Pay pal. Kada reklamiram, hoću da mi to zamene a ne da se razvlačim sa preprodavcima. Za sve to mi ne treba Pay pal. Aplikacije kupujem master cardom bez problema tako da mi za to ne treba Apple prodavnica. Za mene kao prosečnog kupca i korisnika to je sve dovoljno.
Onda ima stručnjaka koji šire temu na irelevantne faktore , jer eto prilike da mi postave neko pitanje i iznesu svoju frustraciju... Ako mislite da je Albanija stabilnija od nas u svakom pogledu koji ste naveli onda ste u zabludi.. Tako da neću gubiti vreme na virtuelne onaniste na ovom forumu. Dosadiste sa spamom. Moderator neka brše i moje postove.,... Svoje odgovore mimo teme potražite na drugom mestu- nemam više vremena, a nisam ni plaćen, da odgovaram na desetine irelevantnih stavova.. Tako da deco, devizno poslovanje je sigurno jače u albaniji a i sudski postupci su efektivniji..E zato je Apple otvorio na Kosovu ( ako se ne vaream) i u Albaniji.. :D
Ajde bre pedala... :D

Poslednja izmena:
KO si sada pa ti? Ajde, pročitaj da je sve vezano za Apple predstavništvo... Pročitaj i moje pitanje stručnjacima koji šire temu na sudske procese i slične gluposti a ne znaju da to nema nikakve vete sa Apple prodavnicom..... Apple može da otvori Apple predstavništvo u Srbiji i neće biti uskraćen.. Pay pal ( ako mislite na time pod PP) meni kao kupcu ne znači ništa. Pre neki dan sam za moj 4s kupio aplikaciju ( zamisli komplikaciju da se registruješ na HR :D ) sa App store(master card) 1$- smešno. I naravno, app je pogrešna tj fake (black list).. Ali nebitno za temu.. Meni kao kupcu treba da odem u Apple prodavnicu i kupim njihov proizvod sa originalnom opremom. Apple garancija i ostalo sve ide uz to.. Za sve to mi ne treba Pay pal. Kada reklamiram, hoću da mi to zamene a ne da se razvlačim sa preprodavcima. Za sve to mi ne treba Pay pal. Aplikacije kupujem master cardom bez problema tako da mi za to ne treba Apple prodavnica. Za mene kao prosečnog kupca i korisnika to je sve dovoljno.
Onda ima stručnjaka koji šire temu na irelevantne faktore , jer eto prilike da mi postave neko pitanje i iznesu svoju frustraciju... Ako mislite da je Albanija stabilnija od nas u svakom pogledu koji ste naveli onda ste u zabludi.. Tako da neću gubiti vreme na virtuelne onaniste na ovom forumu. Dosadiste sa spamom. Moderator neka brše i moje postove.,... Svoje odgovore mimo teme potražite na drugom mestu- nemam više vremena, a nisam ni plaćen, da odgovaram na desetine irelevantnih stavova.. Tako da deco, devizno poslovanje je sigurno jače u albaniji a i sudski postupci su efektivniji..E zato je Apple otvorio na Kosovu ( ako se ne vaream) i u Albaniji.. :D
Ajde bre pedala... :D

Svasta si rekao a nista rekao nisi. ljudi te lepo pitaju, posto kazes da si savetnik ministra trgovine, koji su to razlozi zbog kojih paypal-a nema u Srbiji? i ako tvrdis da su zakoni "prepisani" Evropski sta mislis o skorim izmenama zakona o NBS koji je susta suprotnost Evropskih zakona o Centralnim bankama? takodje me zanima sta mislis o zakonu o elektronskoj trgovini koji tek treba da se dopuni kako bi se usaglasio sa EU direktivom 2000/31? i da li je problem donosenje tih zakona ili njihovo sprovodjenje? da nije mozda problem u tome a ne u paypal-u i apple-u koji su kivni na Srbiju?

Pravi politicar :D. Napljuva a nista ne odgovori, na kraju nam rece da nam paypal ni ne treba. Ma da, kome ce jos to :D. Dobro deda (ako smo mi deca?!) uzivaj ti u drzavnoj sluzbi i ako si ti nama rekao da nemamo pojma :D.
Srecom te ti znas finansijsku pozadinu iza applea/paypala/ostalih koji ne zele da dodju u ovu rupu. Meh, ni ne ocekuje se od nasih drzavnih sluzbenika da znaju nesto tako da je sve oprosteno :).
Uzivaj :)

Naravno da ima strucnjaka, sta mislis da si ti jedini strucan da ocenis sta je relevantno? Steta pa ih nema malo vise tamo gde je to potrebno.

A jel ti nije malo zapela knedla u grlu kada si kao savetnik u Ministarstvu trgovine RS morao da se izjasnis kao pripadnik druge zemlje da bi obavio transakciju na trzistu kakvo je AppStore?

A da ti ne treba paypal, to ti u potpunosti verujem. i ostalim savetnicima u relevantnim institucijama uopste ne treba, zato ga nikada necemo ni dobiti. Koga briga za ostale koji bi da imaju nesto od tih stvari iz 21. veka u ovoj zabiti.

@DARK SIDE
Ja te opet pitam pa mi odgovori. Kako ja kao DEVELOPER da se registrujem da živim u Srbiji da imam račun u Srbiji i da svoje APPLE aplikacije prodajem Englezu za funte, Amerikancu za dolare, Švajcarcu za franke i ostalima za ostale valute i da mi sve to lepo leže na račun i da nemam nikakvih problema???

Svasta si rekao a nista rekao nisi. ljudi te lepo pitaju, posto kazes da si savetnik ministra trgovine, koji su to razlozi zbog kojih paypal-a nema u Srbiji? i ako tvrdis da su zakoni "prepisani" Evropski sta mislis o skorim izmenama zakona o NBS koji je susta suprotnost Evropskih zakona o Centralnim bankama? takodje me zanima sta mislis o zakonu o elektronskoj trgovini koji tek treba da se dopuni kako bi se usaglasio sa EU direktivom 2000/31? i da li je problem donosenje tih zakona ili njihovo sprovodjenje? da nije mozda problem u tome a ne u paypal-u i apple-u koji su kivni na Srbiju?
MIKI@ Ja sam pravnik a ne političar.
webster:
Ja pišem o Apple prestavništvu a ti i dalje širiš temu. I ko si ti da ti pojašnjavam i odgovaram za evropske regulative i NBS? Daješ sebi pravo koje nemaš, a forum mešaš sa sudom :wall: --- Imaš li neku listu pritužbi na državu Srbiju da izrekneš, postaviš pitanje i sl? :d Evo sve sam željan da ti odgovaram.. :smoke: Pedala dečko...
Nije ovo sud, ti nisi advokat, već imaginarna, irelevantna individua sa foruma... JA ti samo mogu poručiti kao i drugima: ako vam Srbija toliko ne valja, idite u Albaniju... Tamo je veća sigurnost, ima Apple predstavništva, :d i sve je uređeno i stabilno...
Za Apple je ovde rat i terorizam verovatno pa ne smeju da uđu... "Živeo Apple i dole neuređena Srbija"- ovo odgovara nekima pa ajd da napišem--- Neću pisati više na tu temu..Dokonaši neka čitaju odgovore na svoja pitanja.google ima sve..
Covek vam je lepo odgovorio da mu licno za apple ne treba paypal, i da nedostatak istog nije nikakva smetnja da apple otvori ovlascenog distributera+servis u SR. Kako samsungu, soniju, porscheu, mercedesu itd ne fali nista nego samo crappleu?
Ne vredi... Ne čitaju.. Nedostatak engrama ili bozabrazluk- kako kod koga... A po negde i frustracije sistemom... geekovi su najgori... Nemaju dovoljno para za Iphone 5 i odmah im kriva Srbija :D Asus je verovatno lud što godinama postoji Asus Srbija..I ostali u IT svetu su verovatno ludi što godinama imaju u Srbiji predstavništva.. :D

Poslednja izmena:
@ Nikolaf7 Nije bila stvar da li za apple treba paypal lol ?! Nego da kod nas ne dolazi paypal/google store/apple store/apple predstavnistvo/ostali internet servisi zbog zakona o internet trgovini koji su pisani u vreme kada je Pentium 1 bio na vrhuncu.

@ Darkside. Pedala devojcice... Nisam te samo ja pitao nesto, valjda radis tamo, VALJDA znas nesto pa cisto je bilo informacija radi. Ali izgleda nemas pojma pa tesko i dobiti bilo kakvu informaciju od tebe :/. nazalost... Sud? Drunk much?

Ne moras da pises vise slobodno. Ali nemoj ni da lazes, nije u redu...

Svidja mi se kako drzavni sluzbenici imaju "profesionalan" odnos svuda <3.
Nista bolji od iznervirane salterske sluzbenice :D

P.S. Erm...kakve veze pare (da li ih neko ima za iphone ili ne?!) imaju veze sa tvojim pljuvanjem njih sto nemaju predstavnistvo? Totalna glupost :D. Ne citas vise ni sta pises :(. Tuzno...

Poslednja izmena:
Covek vam je lepo odgovorio da mu licno za apple ne treba paypal, i da nedostatak istog nije nikakva smetnja da apple otvori ovlascenog distributera+servis u SR. Kako samsungu, soniju, porscheu, mercedesu itd ne fali nista nego samo crappleu?
Šta pričaš????
Nije stvar u tome da li nekome nešto treba ili ne treba, nego da postoje neki principi na osnovu koga neko posluje na nekom tržištu.

1. Apple Store u Evropi nemaju mnogo ekonomski moćnije države od nas, ostali imaju, baš kao i mi OVLAŠĆENOG Premium Reseller-a, kao i servis koji je priznat od strane Apple-a. Za tvoju informaciju, Srbija ima, za razliku od mnogih država u okruženju, i ovlašćeni trening centar, sa ljudima koji jedini imaju validne sertifikate u regionu.

2. Problem je što Srbije nema na App Store-u i iTunes Store-u, a direktno je posledica zakonske regulative. Ovo je jedan od razloga zašto nema i iPhone-a kod nas na tržištu (stvar je uzročno-posledična; nema Store-a, nema iPhone-a i obrnuto - ove dve stvari idu u paketu, proveri koje sve države imaju iPhone, videćeš da imaju i App Store).

3. PayPal nikada nije bio (i neće ni biti) povezan sa neprisustvom Apple-a kod nas, ali je jedan od indikatora stanja na ovoj našoj "Ograđenoj Parceli".

Dark Sideu vise necu da odgovaram jer je ocigledno malouman :D. (mali dzeparac a nabrojah sta imam, samo lupeta nista ne cita :D).

Nego Nikola, kuknjavu je on poceo sto nema Applea, odnosno njihovog predstavnistva (Americki slepci/govnarija/itd?!). Ali kao sto su ljudi objasnili jedno 10 puta na poslednje 3 strane, za iPhone su bitni online servisi, odnosno Apple Store za koji kod nas imaju prepreke jer su nam zakoni za kupovinu preko interneta praistorijski i drzava pokusava da zadrzi sve pare unutar drzave.
Gosn. DarkSide je registrovao PayPal na HRTVATSKU da bi kupio app. Super mu drzava.
Anyway, sve ostalo od applea moze kod nas da se kupi u retail prodavnicama gde se dobija redovna garancija i nema nikakvih problema.
Kada se promene zakoni o internet prodaji docice sigurno i iPhone.

MIKI@ Ja sam pravnik a ne političar.
webster:
Ja pišem o Apple prestavništvu a ti i dalje širiš temu. I ko si ti da ti pojašnjavam i odgovaram za evropske regulative i NBS? Daješ sebi pravo koje nemaš, a forum mešaš sa sudom :wall: --- Imaš li neku listu pritužbi na državu Srbiju da izrekneš, postaviš pitanje i sl? :d Evo sve sam željan da ti odgovaram.. :smoke: Pedala dečko...
Nije ovo sud, ti nisi advokat, već imaginarna, irelevantna individua sa foruma... JA ti samo mogu poručiti kao i drugima: ako vam Srbija toliko ne valja, idite u Albaniju... Tamo je veća sigurnost, ima Apple predstavništva, :d i sve je uređeno i stabilno...
Za Apple je ovde rat i terorizam verovatno pa ne smeju da uđu... "Živeo Apple i dole neuređena Srbija"- ovo odgovara nekima pa ajd da napišem--- Neću pisati više na tu temu..Dokonaši neka čitaju odgovore na svoja pitanja.google ima sve..

Ne vredi... Ne čitaju.. Nedostatak engrama ili bozabrazluk- kako kod koga... A po negde i frustracije sistemom... geekovi su najgori... Nemaju dovoljno para za Iphone 5 i odmah im kriva Srbija :D Asus je verovatno lud što godinama postoji Asus Srbija..I ostali u IT svetu su verovatno ludi što godinama imaju u Srbiji predstavništva.. :D

S obzirom da si odrastao čovek u najboljim godinama, stvarno nisam očekivao ovoliku količinu srdžbe i mržnje.
Mi smo tu gde smo prevashodno zbog *****arija koje su naše vođe radile ovih decenija, tako da, što se mene tiče, mi i ne živimo u državi, već na jednoj lepoj, bodljikavom žicom ograđenoj parceli.

Appleu se ne isplati da otvara svoje predstavnistvo ovde jer je ovo malo trziste za njihove proizvode. Radnja bi vise kostala na mesecnom nivou nego obrt. Ono sto oni zele je da drzava omoguci gradjanima nesmetanu kupovinu. To znaci da ako na Apple sajtu stoji da nesto kosta $0.99, toliko treba da bude skinuto sa racuna kupca.
Problem je sto te pare Apple nece videti dok ne prodje kliring kod banaka, a to zbog ko-je-kome-duzan-u-tom-trenutku moze da se desi odmah ili za nekoliko dana.
Sa druge strane, Apple ne moze da uplati developeru iz Srbije posteno zaradjene pare, a da pre toga opet zbog sporosti bankarskog sistema ne prodje nekoliko dana. Zamisli situaciju da Apple uplati nekome novac, a novca po nekoliko dana nema na racunu developera. Gde su pare i ko ih okrece?

Ako bi Apple otvorio svoje predstavnistvo ovde i mi budemo placali u dinarima aplikacije, Apple mora da te pare posalje u centralu (kovertuje ih u devize) po ko zna kakvom kursu, mozda i da plati neke uvozne carine, itd. Ono sto mora da ispostuje je da developeru plati 70%, a izgubice koji procenat na nestabilnom kursu i porezima, carinama, itd.

@DarkSide:
Postavi se u ulogu Applea. App kosta 0.99 USD, developer dobija 70%, Apple 30%. Izracunaj kako bi Apple isplatio developera.

Z A K O N

o elektronskoj trgovini

čl5
Pružanje usluga informacionog društva slobodno je.

Za pružanje usluga informacionog društva nije potrebna posebna dozvola ili odobrenje.

Pružalac usluga mora, pre nego što otpočne da obavlja delatnost pružanja tih usluga, da bude registrovan u Registar privrednih subjekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata.

Odredba stava 3. ovog člana ne odnosi se na pružaoca usluga koji ima svojstvo stranog lica u smislu zakona kojim se uređuje spoljnotrgovinsko poslovanje.

Sve je lepo određeno..Ima prepreka za Apple? Verovatno je kriva Srbija... Nisam siguran da je obavezno dinarsko plaćanje u elektronskoj trgovini..
Član 4.

Pružalac usluga sa sedištem u Republici Srbiji dužan je da postupa i pruža usluge u skladu sa zakonima i propisima donetim na osnovu zakona Republike Srbije.

Poslednja izmena:
Po nasem zakonu nemaju pravo da vrse naplatu usluga u stranoj valuti. a dupla konverzija nanosi gubitke

Edit drago mi je sto nisi upucen u ovo ipak si samo savetnik :)

Poslednja izmena:
Po nasem zakonu nemaju pravo da vrse naplatu usluga u stranoj valuti. a dupla konverzija nanosi gubitke

Edit drago mi je sto nisi upucen u ovo ipak si samo savetnik :)

Koji clan kod zakona zabranjuje informatickom drustvu iz inostranstva da naplati u stanoj valuti? Nemoj napamet.. Misliš na Zakon o platnom prometu- čl 1?
Ps.savetnik ministarstva trgovine nije savetnik ministastva finansija..neke stvari ne znas...
pogledaj i da sam podvukao gore "sa sedištem u Republici Srbiji " ;)

Poslednja izmena:
mogu li da pitam zasto su SVE moje poruke izbrisane a strucnom savetniku je dozvoljeno da nastavi sa strucnim misljenjima?

ili obrisite sve, dajte nam upozorenja za off ili sta vec, pa da zavrsimo. Nije fer da se i dalje pisu ovakve stvari, a da se mi ostali pravimo blesavi, jer ce ionako odgovore obrisati.

a koliko se secam, mod je rekao da ce prebaciti poruke u pripadajucu temu.

^
Slažem se.
Ili neka se obriše kompletno offtopičarenje ("naše" je ekspresno obrisano, a postovi "druge strane" su ostali) ili neka se kompletan off vrati, pošto ovako nema smisla.

p.s.
Ili neka nam se ukaže gde je prebačeno (ako je uopšte prebačeno, ja nisam našao).

Prvo ste trabunjali da bez Pay Pal Apple-u se ne isplati da bude u Srbiji.. :wall: POsle proširili temu na nebuloze van svake veze sa Apple... Pa normalno da ste brisani...Brisane su i moje poruke... Sada smo došli do pitanja da li platni promet sa inostranstvom može da bude devizan.. :S: I nikako da dobijem odgovor od stručnjaka... ,) A sve ovo opet u vezi sa Apple predstavništvom..

Poslednja izmena:
E, ako ne znaš civilizovano da razgovaraš, bolje nemoj da se javljaš.
A moderatori se ne javljaju.... Lepo....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno