Šta je novo?

PayPal u Srbiji od 2015. (2010.)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Wire-om tacno znas koliko ce uzeti koja banka. ~12-13e uzima intermediary banka ili placa posiljalac. Mada evo ShareIt uvek samo 2e naplati i nista vise nemam troskova izmedju. (znaci wire bilo koje sume me kosta 2e). Ali preko 13e nece preci intermediary banka.
Ovde takodje znas koliko ti uzimaju po tarifniku (moze i 0).
Chek kosta 1-2%.

Sve to je isplativije od PP-ove provizije plus conversion fee.

Sve je to lepo ali u praksi zna da iznenadi :trust:

Evo sta kaze Wikipedia:
SWIFT or IBAN wire transfers are not completely free of vulnerabilities. Every intermediate bank that handles a wire transaction can take a fee directly out of the wire payload (the assets being transferred) without the account holder's knowledge or consent. In many places, there is no legislation or technical means to protect customers from this practice. If bank S is the sending bank (or brokerage), and bank R is the receiving bank (or brokerage), and banks I1, I2 and I3 are intermediary banks, the client may only have a contract with bank S and/or R, but banks I1, I2 and I3 can (and often do) take money from the wire without any direct arrangement with the client. Clients are sometimes taken by surprise when less money arrives at bank R.

I PP dobro naplacuje svejedno. Bitno je da je zgodniji a ne da je isplativiji.

I PP dobro naplacuje svejedno. Bitno je da je zgodniji a ne da je isplativiji.

Pa nije zgodniji - zgodnije mi je da kliknem da mi se prebaci direktno na racun u banci, nego da se zezam sa posrednickim servisima, ali tako nemam pojma koliko ce me pokrasti dok pare ne dodju do mene. Da l' da specificiram intermidiary bank ili ne - sta je isplativije?

Ne kapiras, kupcu je zgodniji PP :) Samo da PP nalog i cao.

Ja nisam ni znao da prolazi bez intermediary banke dok nekoliko takvih nije proslo i tek nakon godinu dana mi kazu da uopste i nemaju mogucnost da ubace intermediary bank preko e-bankinga, a ko jos u razvijenom svetu ide u banku mislim :)

Za male sume, ako imas alternativa chekom uradi tako. Jeste da duze traje, ali si siguran da je 1/2/4% (zavisi od ceka i banke). Za preko 500e vredi "rizikovati" da ide wire, pa i da naplate 12-15e, nije velika suma, po meni.

Za male sume, ako imas alternativa chekom uradi tako. Jeste da duze traje, ali si siguran da je 1/2/4% (zavisi od ceka i banke). Za preko 500e vredi "rizikovati" da ide wire, pa i da naplate 12-15e, nije velika suma, po meni.

Ma ja se bojim da idu na procenat, pa ce isto da boli i za vecu i za manju sumu :S:

Probacu par varijanti po 100€, pa cu platiti skolu da vidim sta je najbolje :d

Inace, neki mi hvale Moneybookers :smash:

MB ne moze da povlaci na karticu vec samo na devizni - sto te opet isto dodje ;)
Ne idu intermediary banke na procenat, nase idu. Ali cesto to moze da se anulira (stednjom barem mesec dana, negde uz konverzije itd.)

Ja ne znam po koji to put otklanjaju "zadnju prepreku" za dolazak paypal-a kod nas.

Evo malo svežih tema od stručnijih osoba što se tiče dolaska PP u Srbiju...

Zašto PayPal neće doći u Srbiju? U galeriji O3on je održana javna rasprava o predlogu Zakona o deviznom poslovanju.

3 razloga zašto PayPal nije naročito važan za razvoj e-trgovine u Srbiji - Autor Dragan Varagić

Da li si ti pre nego što si postovao pročitao šta je napisano u ovim tekstovima?
Prvi tekst i ima nekog smisla, ali ovaj drugi je besmislen, zato što mu je polazna osnova da je PP potreban jako malom broju ljudi (i kao takav nebitan) potpuno nebulozan.

Pa i potreban je jako jako malom broju ljudi, a pored problema koji nas salecu takodje je i veoma nebitan :D.

Pa i potreban je jako jako malom broju ljudi, a pored problema koji nas salecu takodje je i veoma nebitan :D.

Po toj logici još mnogo toga nam nije bitno, ali to ne znači da ne treba da postoji.
Ako gledamo sa aspekta statistike nama ni nauka nije potrebna, s obzirom da je oko 7% stanovništva fakultetski obrazovano.
Ili bi u najmanju ruku Grand Show trebao da bude u okviru kulturno-obrazovnog programa, s obzirom da je to naša realnost, pa opet, hvala Bogu, nije.
Jednostavno, ne možeš da gledaš na stvari sa tog aspekta, jer ako tako posmatramo stvari nećemo daleko dogurati.

Poslednja izmena:
Ma, politicari su to sebi predstavili ovako:
"Kome treba, on se snas'o"

Jednog dana ce samo na sajtu NBS da osvane prepisano upustvo iz teme "Kako otvoriti racun na PayPalu" sa sve adresama banaka u komsiluku i tarifama.
Tu ce, takodje, da bude i javno pismo postanskom servisu zemalja u okruzenju gde se mole postari da sve adrese koje pocinju sa xXx preusmeravaju u Srbiju, a nama preporuka da ispred adrese xXx i stavimo ;)

zatvorio bi ovo ponovo, al' mrzi me da citam. jel ima nesto osim standardnih drvljenja?

Po toj logici još mnogo toga nam nije bitno, ali to ne znači da ne treba da postoji.
Ako gledamo sa aspekta statistike nama ni nauka nije potrebna, s obzirom da je oko 7% stanovništva fakultetski obrazovano.
Ili bi u najmanju ruku Grand Show trebao da bude u okviru kulturno-obrazovnog programa, s obzirom da je to naša realnost, pa opet, hvala Bogu, nije.
Jednostavno, ne možeš da gledaš na stvari sa tog aspekta, jer ako tako posmatramo stvari nećemo daleko dogurati.

Znam ja to, bio sam sarkastican (odnosno vise groteska nego sarkazam). Ali kad sagledas malo bolje vidis da ima istine u tome, tuzno ali sta ces...

@Bahati
Ne znam sta ima na ovu temu vise da se prica niti zasto je tema otkljucavana. Sta ces sad da je zakljucas pa kad 2014. odrade izmene X zakona ponovo ce neko da je otvori, samo se pitam cemu.. kad dodje PP bice nacionalna senzacija i praznik jedno 2 nedelje, ko to ne cuje procitace na bench vestima i to je to. Nema sta da se pripremamo, nadamo i lazemo pre toga. A za snalazenje sto se tice paypala imamo onu drugu temu.

[QUOTE='Bahati [SiD] ] zatvorio bi ovo ponovo, al' mrzi me da citam. jel ima nesto osim standardnih drvljenja?[/QUOTE]
Citam ja redovno iako ne komentarisem. Nista novo, ista se prica zvace godinama. Pojavi se neka nova informacija u vestima tek da se odrzava tema u zivotu i to je to.
Ostavi otvoreno, sve je ok ovde ;)

E ljudi, sta je ovo????? :mad:
Juce sam hteo da narucim nesto sa jednog italijanskog sajta, gde kupujem vec godinama (ne mora PayPal), i sipak, ne isporucuju vise za srbiju. Posle probam da narucim slican proizvod (malo losiji) sa kineskog DealExtreme i opet sipak, ne moze vise karticama, mora PayPal.
Jesmo li mi sve dalje od normalne kupovine ?????

ne mora na DX paypal, to prvi put cujem, aj ako neko moze da potvrdi .. ?

Ja sam narucio sa DXa pre 2 dana, bez paypala naravno.

Juce, zapravo danas rano ujutru nije moglo samo sa karticom a evo probao sam malopre opet i trazi PayPal nalog.
Ako moze neko da proba da nije mozda kod mene neki problem.

ok, standardna vezba: ko ima nesto pametno da doda nek javi modu da otkljuca.

=========> deo iphone5 diskusije je prebacen u PayPal <==================

suština je da se obezbede uslovi za online transakcije (rad App Store), vidite da nemamo ni PayPal, ni Google Play... objašnjenje sa drugog foruma:
Razmena i obrada međubankarskih naloga za plaćanje radi obračuna bilateralnih ili multilateralnih neto iznosa koje svaka banka duguje, ili koje se svakoj banci duguju za poravnanje naloga za plaćanje uključenih u svaki klirinški krug.ovo je definicija a plasticno objasnjenjo ide ovako otp:svaka placanja idu preko banke da ali onda idu na kliring gde se vrsi poravnanje,npr ako neko uplati komercijalnoj banci milion dolara a komercijalna banka nekome duguje pola miliona....onda se pare odbijaju na kliringu a ne sa bankovnih racuna,posle poravnanja, pare ili dug stize na racun banke pa na racun pojedinca ili firme.to je smisljenjo davno...dok su i cekovi bili zivi...i to je jako sporo kod nas i pucaju veze i obrada je komplikovana i td...u evropi toga nema na ovom nivou...transakcije idu mnogo brze bez kliringa jer postoji pravna drzava koja bilo kakva spekulantska ponasanja i malverzacije odmah kaznjava...malo je komplikovano da se u jednom postu to objasni...ali to je to i zato niko s nama nece da ima posla.

Zasto ovi iz epla glume ludilo,kad se izbacivanje flesa i ne nazire?
ako je Adobe (tvorac flasha) pre pola godine najavio da neće više pružati podršku za mobilne uređaje, šta ti više treba?

Poslednja izmena od urednika:
Ko je napisao svi? da imas godina koliko ja, imao bi iskustva da shvatis..ali ovako samo trabunjas..

Pa vidim da kukas po appleu. Vidim u drugoj temi kazes coveku da "zaobidje tu bandu". I to sve iz revolta jer ih nema kod nas(verovatno).

Nema ih jer smo rupa od drzave (a ne zato sto su to zli amerikanci koji ne vole Srbiju), deal with it.

Poslednja izmena:
Recimo da sam ja ta drzava tj. radim u njoj odnosno savetnik sam ministra trgovine. Tako da sam taj koji zna o cemu pise. Sta to smeta Apple firmi da otvori jednu sugavu prodavnicu u Srbiji? Zakone o trgovini smo redigovali iz evropske unije. CAK su i povoljniji za trgovce nego u EU u slucaju reklamacija.Kada si elokventan da blatis svoju drzavu(mene bi bilo sramota je blatim sebe na taj nacin) daj mi fakt gde je to stetno po Apple nesto kod nas?
Edit
NAJVECE svetske robne marke su cak registrovale svoje zigove i zadnjih nekoliko godina trzisna inspekcija oduzela je velike kolicine kopija robnih marki,zasticenog robnog ziga uvoznika.Zadovoljni su saradnjom sa mojim ministarstvom, imaju svoja predstavnistva..Jel to Apple mozda na crnoj listi kod nas? Ja ti iz prve ruke pisem da nije i da to nije cak ni dozvoljeno sa stanovista pozitivno pravnih propisa.

Poslednja izmena:
Recimo da sam ja ta drzava tj. radim u njoj odnosno savetnik sam ministra trgovine. Tako da sam taj koji zna o cemu pise. Sta to smeta Apple firmi da otvori jednu sugavu prodavnicu u Srbiji? Zakone o trgovini smo redigovali iz evropske unije. CAK su i povoljniji za trgovce nego u EU u slucaju reklamacija.Kada si elokventan da blatis svoju drzavu(mene bi bilo sramota je blatim sebe na taj nacin) daj mi fakt gde je to stetno po Apple nesto kod nas?

sto ne mozemo da koristimo pp?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno