Prvo mislim da je igrica iritantan izraz i govori verovatno o nedostatku iskustva autora u materiji o kojoj se govori ali iz postovanja ukljucicu se u diskusiju.
Drugo mislim da je to samo biznis model koji omogucava kompanijama da prezive i tranzicija od starog u novi model gde ce legalno igranje biti dostupno svima a razlika izmedju imucnih igraca ce se ponekad osetiti u samoj igri. To nije bas fer ali ni zivot nije fer i tako je i u realnom zivotu, a virtuelni zivot je na neki nacin oponasanje stvarnosti isto koliko i bekstvo iz nje.
Grind takodje nije fer. Neko ko je proveo vise vremena u igri bice uspesniji iako nema dovoljno vestine jednostavno je grindovao do besvesti i zbog boljih statsa imace prendost u pvp-u. Treba praviti igre koje na neki nacin traze od igraca vestinu. Ali to nije tendencija. Tendencija je da se nagradjuje vreme provedeno u igri, a zasto? Poceli su sa otkljucavanjem perkova u cisto skill based multiplay FPS-ovima. Zato sto ako duze vremena provodite veca je sansa da ce kompanija extra profitirati osim box cene, na raznoraznim DLC-jevima i glupostima. Za kompanije je to jako profitabilno jer su vec razvile core engine i ne trazi mnogo resursa da se stancuje dodatni content.
Ja sam naravno protivnik ekstremnog pay to win scenarija, kupovine gotovih likova i opreme, jer je car u putovanju ne samo u cilju da budes najjaci, to treba da bude nagrada za tvoj trud i skill da bude srazmeran tome. I mnoge kompanije to strogo zabranjuju. Mislim da je ok kupoviti dodatke koji povecavaju imerziju, zarad rolpleja. Npr, odecu, kuce u MMORPG-ovima, itd, ali da bazicni sadrzaj treba da bude otkljucan svima. Nemam nista protiv da se opcioni sadrzaj placa, ali sam protiv tog da se placa na primer Xbox Live, u danasnje vreme kompanije treba tebi da plate sto koristis njihov servis, zamisli bezobrazluka, da placas SAMO za online igranje. To nema opravdanaj kad postoji free PSN, PSN+ koji daje toliko vrednsoti za novac, kada postoji jedan besplatan steam. To mora da umre isto kao sto je 50$ standardna cena za igru bez obzira na njen kvalitet u PS2 eri, moralo da umre. Game kompanije u sustini prodaju maglu i pay to win je samo reinventovanje stare formule i nacin da se iskamce pare od igraca. Ako provodis puno vremena u igri ona ti postane toliko znacajna da ces davati realne pare za nju i to nije nista pogresno. Pokusali su da smisle Epizode, danas dolaze sa zakljucanim vec pripremljenim DLC sadrzajiam koje prodaju posle na kasicicu i to je takodje jedan nacin da prezive do sledeceg naslova.
Danas se svet dosta promenio. Rasprodaje na steamu, zynga igre koje su dostupne svima, jako adiktivne i povoljne mobilne igre, buy to play AAA mmorpgovi i stari subscription based visokobudzetni naslovi koji postaju B2P. Iz svega toga, biseri poput Secret Worlda izlaze kao gubitnici jer se oslanjaju na staru ekonomiju.