Šta je novo?

Patriot PYRO vs OCZ Vertex II

dewas

Cenjen
Učlanjen(a)
17.06.2011
Poena
159
Imam dilemu sta od ova dva kupiti?

SSD SATA2 60GB OCZ Vertex II Series, 285-275MB/s, SandForce 1222
SSD SATA3 60GB Patriot PYRO 520MB/s, PP60GS25SSDR

Imam plocu ASUS P5Q3 P45 chipset koja ima SATA2 konektore, međutim znam da je to sve kompatibilno. Ali sam čitajući forum vidio da novi SF-2281 prave probleme kao što je BSOD.

Da li uzeti OCZ i ako su mu performanse slabije, ali sa obzirom da nemam podrsku za SATA3 mozda i nece biti razlike ili rizikovati sa Patriot diskom?

Posto nisam u toku mozda se problem sa BSOD rijesio u međuvremenu sa nekim novim firmware-om.

Bilo kakva sugestija je dobrodosla :)

Poslednja izmena:
Nazalost nije se resilo pitanje BSOD-a na SF-2281 ...
Kazu da najvise problema imaju ljudi sa ovim novijim plocama P67, Z68 i slicnim...
Izgleda da nesto manje imaju problema sa nekim starijim plocama poput tvoje, ali da ih ipak imaju...
Ja bih preporucio zaobilazenje SF-22xx i predlozio ako ima uzimanje SF12xx, takodje bih preporucio uzimanje SSD od 120/128GB...
Narocito bih preporucio kupovinu Crucial m4 ili Crucial C300, Intel 510, eventualno Intel 320, bolje je uzeti i neki Kingston V+ nego na papiru "odlican" a u radu i praksi veoma problematican SSD sa SF22xx ...
Ima i polovnih ssd sa garancijom zvanicnom od 2-2,5g i onih ssd sa garancijom od nekoliko dana, koji su se ovde nasli nekim "misterioznim" putevima ... ;)
Sve treba pogledati i o svemu dobro razmisliti pa ko sta moze ili uspe da nabavi.

Mislim da problem sa BSOD jos nije resen...
Primetices sigurno neku malu razliku u odnosu na OCZ, ali je pitanje koliku posto nemas SATA3. Ako ne planiras u skorije vreme da menjas plocu, onda ti OCZ nije los izbor. Ali ako razmisljas da taj SSD zadrzis neko vreme, bolje juri neki Intel sa SATA3.

Ja sam trenutno u slicnoj dilemi, trenutni favorit mi je Kingston V+ 100 od 96GB, sata2.

edit:
P307 me pretece ;)

Takodje, ovo treba u sta da kupim...

Poslednja izmena:
Zahvaljujem na odgovorima, u sustini bolje je da se saceka ili uzme nesto provjereno, nego da bacim 100+ eura pa da me boli glava od BSOD i slicnih problema.

Mislim da je onaj intel 5 kod spacea bestbuy kod nas :) Meni je pyro umro...tako da ga ne bih preporuchio chekam reshenje garancije :(

Drugaru sam pre neki dan sastavio komp, uzeo je baš taj Pyro i Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3 ploču, javljaju se BSODovi dosta često. Probaće baš da ga prebaci na SATA2 port, pa ćemo videti, ali ipak, preskoči SF-2281 ako možeš.

Pa ne znaju ili su "paglu" (bez da se ljutit bilo ko na ovo), sve misle nece njih, a svesni nisu da "Marfi" samo takve i ceka, pa ih redovno i doceka... pa tek kad iz tresne po glavi onda traze uzrok problema i resenje, stignu do foruma i ...
Samo im je onda kasno da se kaju...

"Nisam bogat da kupujem losu, neproverenu, problematicnu robu"!
Ne umeju da misle ljudi, zalecu se na "prvu", ne znaju nista ili ne znaju dovoljno pa kupuju po onome sta pise na kutiji, a ne gledaju i ne umeju da gledaju sta je to u kutiji...

Poslednja izmena:
Ok razumem da ne prate svi al' opet kupovina SSD nije tako jednostavna i postoje velike razlike i u brzini i u stabilnosti, tako da mi opet nije jasno kako neko tek tako ode u radnju i kupi a nema pojma sta kupuje, sem sto je cuo da je SSD brzi od hard diska.
Ajde da razumem da neko ode u radnju i kupi hard disk, to je manje vise isto.

Tražio je čovek neki noviji SSD da bude SATA3 od ~60GB koji mu se uklapa u budžet, Pyro se uklopio i to je to. :)

Ali ako nešto ne valja, nebitno da li je to do firmware-a ili je čega već, to ne treba da se prodaje dok se problem ne reši i kraj.

Inače, kaže mi da na SATA2 portu (od kada ga je prebacio) nije bilo BSODova, tako da će ga koristiti dok ne izađe novi firmware.

Poslednja izmena:
pazi ovako :) ja nisam chitao uzimao sam svashta u radnji i video patriot pyro na polici za 100e i pomislio shto da ne i da ne valja ima 3 godine garancije, lepo su delovale brojke na pakovanju :) Mislim najvecji problem cje biti ako opet dobijem pyro, ne razumem kako i dalje prodaju sf diskove....chak i napolju u uk ima za 120e 120GB agility 3..... Teoretski, pre ili kasnije cje oni da ispeglaju fw i stariji kontroler je pravio problema pa evo posle XYZ vremena je doshao u zrelu fazu :)

Tražio je čovek neki noviji SSD da bude SATA3 od ~60GB koji mu se uklapa u budžet, Pyro se uklopio i to je to. :)
Upravo kad je nesto novo, treba malo pogledati a ne zaletati se.
Ali ako nešto ne valja, nebitno da li je to do firmware-a ili je čega već, to ne treba da se prodaje dok se problem ne reši i kraj.
Slazem se, trebalo je povuci taj kontroler sa trzista, srediti ili praviti novi.
Inače, kaže mi da na SATA2 portu (od kada ga je prebacio) nije bilo BSODova, tako da će ga koristiti dok ne izađe novi firmware.
Novi fw do sada nisu resavali problem. :S:

pazi ovako :) ja nisam chitao uzimao sam svashta u radnji i video patriot pyro na polici za 100e i pomislio shto da ne i da ne valja ima 3 godine garancije, lepo su delovale brojke na pakovanju :) Mislim najvecji problem cje biti ako opet dobijem pyro, ne razumem kako i dalje prodaju sf diskove....chak i napolju u uk ima za 120e 120GB agility 3..... Teoretski, pre ili kasnije cje oni da ispeglaju fw i stariji kontroler je pravio problema pa evo posle XYZ vremena je doshao u zrelu fazu :)
Stariji SF nije pravio probleme (dobro, svaki je ima poneki manji) pogotovu ne ovakve. Ovaj problem je zapravo i dalje misterija, a nije da se kontroler pojavio juce na trzistu.

Teško da će problemi sa SF 22XX kontrolerima ikad biti ispravljeni, zar mislite da već ne bi napravili valjan firmware da su mogli? Možemo samo da se nadamo da će proizvodjači izvući neku pouku iz cele situacije i da do ovoga neće dolaziti u budućnosti, mada i u ovo čisto sumnjam, jer njima je važan samo profit pa makar i na poluispravnom proizvodu.

I sam sam mnogo razmišljao koji SSD kupiti kod nas i da se nisam snašao za M4 iz Austrije, sigurno bih pre kupio neki sa SF 12XX ili Kingstona V+ 96GB za 12-13000 nego ove nove, stvarno sramota što ih još uvek prave i prodaju.

Ako ste ga uzeli u winwin, srecjno sa garancijom......

Moj inferno 60Gb radi godinu dana savrseno (SF-1222), a drugar vec trecu nedelju Pyro 60Gb maticna GA-870A-UD3 sa X6 1055T, ukljucen u biosu sata3 kontroler u ACHI, ni jedan jedini problem do sada, prosto da ne verujem kad sve ovo procitam sta se deshava drugima. A da smo prvo procitali sve ovo na forumima o novim SF-22xx kontrolerima (nije mi ni palo na pamet da uopste ima ikakvih problema, pa duze vreme uopste nisam pratio ovu temu), sigurno ga nikad ne bi kupio, a ovako ispadosmo glupi, al sve radi, hehe.

Hi,

I'm sorry to hear about the troubles you are having with your SSD.

Can you install the latest BIOS in your computer if you haven't already done so? Also can you download the latest SATA drivers as well?
Make sure you SSD is plugged into either Port 0-1. Please turn off hibernation and sleepmode as we found that the drive experiences some issues in low power modes.

We have the beta version of the upcoming firmware that should address these issues you are referring to. We are in the stages of finalizing it.

Let me know how that goes for you.

Thank you for choosing Patriot Memory!

Ovo su nam danas odgovorili...

Ako koristiš Intel RST drajvere, disable-uj LPM na portu na kome ti je SSD. U suštini beskorisna funkcija, može da dovede do problema s SSD-ovima, a i kada sam to uradio SSD je malko brže radio, npr. AS SSD benč mi sa 509 skočio na 522 (Crucial m4 64GB na SATA2 portu). Imaš kako u mom postu u temi o Intel RST drajverima, da ne ponavljam.

Poslednja izmena:
Nisam siguran koji su drajveri, nije moj SSD ni komp, nego drugarov, preneću mu ovo. Ja još uvek koristim Kingston 40GB kao sys disk i završava mi posao, a pratim ove teme jer planiram uskoro da kupim neki od 120GB, samo ne znam ni sam više koji. :)

Meni m4 upravo i zamenio Kington V 40GB (u stvari intel V), evo sad čeka da ga prodam ili prebacim u neki od sekundarnih kompova. Sve preporuke za m4 ako možeš da ga nabaviš.

Doneo mi prijatelj koji je poslovno išao u USA.

We can expect a release sometime within the next 2 weeks. For now you can try our beta firmware which has worked many times in the past to fix Bsod issue.

Pyro
http://patriotmemory.com/software/pyro/Pyro_3_3_0.zip

Let me know how that works out for you.

Thank you for choosing Patriot Memory!
-PT2

ali:

Ok, this does not solve my problems. :(

The BSOD hasn't shown up yet, but now the SSD hangs up. The LED on my case (indicating activity) is constantly on and the OS hangs, which previously led to the BSOD. The only thing I can do is reset.

I suppose this is a hardware issue then?

Isti scenario koji je pre vodio do BSOD-a, samo što sad zaglavi i ništa ne reaguje.

Nazad
Vrh Dno