Šta je novo?

Pathfinder: Kingmaker

Protokol

Poznat
Učlanjen(a)
24.04.2025
Poena
25
Pretrazih forum i ne nadjoh da je iko otvorio temu za ovu igru

Spiritualni naslednik BG1 i 2, Icewind Dale, Planescape Torment-a, i Neverwinter Nights-a.

Jedna od najbolje napravljenih CRPG igara svih vremena.

TLDR Upozorenje: Kako je nastao Golarion

Jedan od najpoznatijih setting-a za tabletop igru Dungeons and Dragons je takozvani "Forgotten Realms", svet po imenu Toril, na kojem se nalazi "Superkontinent" i regija po imenu Faerun, gde zive ljudi, elfovi, Patuljci, polutani i gnomovi.

Tokom godina igranja Tabletop igre, razvila se poveca Mitologija tog sveta (Lore), gde su neki likovi postali legendarni - kao sto je Elminster, Karsus, Drizzt, Szass Tam i drugi.

Iako su postojale Arkade i poneki pokusaji RPG-a zasnovani na tom svetu (Pool of Radiance iz 1988), najvecu slavu DnD tabletop igri na kompjutere donosi cuveni RPG naslov iz 1998 godine Baldur's Gate, gde su igraci prvi put mogli da iskuse kompletan table-top transfer u digitalni svet, kao i mogucnost igranja ne-linearne RPG avanture.

Tada nastaje mali boom - Baldur's gate dobija nastavak, izlaze Icewind Dale i takodje nastavak, kao i suludi Planescape Torment - jedna od dan danas filozofski najkomplikovanijih igara, koja se desava u Planescape-u - prostoru "izmedju" svetova, gde se izmedju ostalog nalaze Toril i Oerth (druga "sfera" odakle poticu Mordenkainen, Vecna i drugi likovi)

Bioware izlazi sa prvim pokusajem da spakuje takvu vrstu igre u 3D - Neverwinter Nights. Igra koja ce biti krajnje kontroverzna, ali ujedno i veoma bitna u daljem razvoju RPG-a u buducnosti

Taj period gejminga je definisao CRPG (Computer RPG) zanr za ubuduce, gde dalje nastaju naslovi poput Pillars of Eternity, Divinity, kao i 1st person varijante poput Elder Scrolls serijala, i slicno

Al covek kad pogleda - kao da nesto fali ?

Kako od 1998 do 2004 imamo 10+ naslova inspirisanih Forgotten Realms pricom, i posle toga ... pauza od 20 godina do pojave BG3 ... ?

Razlog: Firma koja je vlasnik FG licence - Wizards of the Coast

Iz nekog neobjasnjivog razloga, ovi ljudi su poceli da cuvaju IP kao da ce neko da im na silu ukrade. Ogroman broj developera nije mogao da dobije licencu, skoro pa iracionalno, kao da pricas sa nenormalnim ljudima.

2007 godine, izdavac magazina po imenu Paizo, je bio u super poziciji - izbacivali su DnD magazine koji su bili veoma popularni, igraci Tabletop-a su trosili velike sume novca na takav sadrzaj.

WotC javi Paizo-u da im ukida licencu. Nema vise ni Magazina. Poslovni suicid ravan Nokia firmi otprilike, neobjasnjivo.

Paizo ekipa odlepi. Toliko se iznerviraju, da umesto da se povuku u porazu, odluce da naprave svoj "DnD with blackjack and hooters"

Posto je DnD rule-set bio OGL (Open Game License), Paizo koristi D&D 3.0 pravila da napravi svoj Tabletop, po imenu "Pathfinder", bez da ista duguje WotC-u, bold move sto bi rekli ameri

Golarion - kompletno novi svet, ceo novi Lore, slicne teme (Elfovi, Ljudi, Asimari, gnomovi, itd) ali sve drugacije od Toril-a.

Ispostavice se High Risk - High reward momenat. Paizo je imao kupce magazina, WotC im je oduzeo DnD licencu. Kupci su bili odusevljeni novim svetom

Golarion, napravljen toliko detaljno, biva JOS VECI od Torila (poredjenje - toril kao jedan zemljin kontinent) gde je velicina sveta jednaka mapi planete zemlje

2009 godine izlazi Official Pathfinder rulebook (nasuprot D&D 4.0)

Owlcat, Game developer koji je otprilike sastavljen od Geek-ova koji su igrali BG, NWN, je imao jasnu situaciju pred sobom:

- Dal da se bakcemo sa WotC koji se ponasaju kao nenormalni ?

- Ili da jednostavno uzmemo slobodnu licencu od Paizo-a, i napravimo super igru ?

Izabrali su ovo drugo, i razvili pricu i ideju za igru - Pathfinder: Kingmaker

Hevi isnpirisana NWN gameplay opcijama, igra je nadogradila skoro svaki aspekt, Action Roll-Die kao i prethodnici, ali daleko fluidnije i lepse, uz nove tehnologije

Prica je smestena u Najseverniju regiju Golarion-a, takozvani "Stolen Lands" gde heroj polako kroz pricu postaje kralj "Nicije zemlje" i gradi svoje kraljevstvo

Problemi: Owlcat je zagrizo vise nego sto moze da izede. Pokusali su da u jednu igru ubace RPG (avanturu) i Strategiju (Kingdom build) - sto je izazvalo pomesane emocije kod igraca, jer bez dovoljnog pred-znanja, kraljevstvo je za obicnog igraca bilo predodredjeno da propadne.

Sa druge strane, raznovrsnost rasi, klasa, spell-ova, oruzija, je izazvala salvu hvalospeva za developer-a, a slag na tortu su bili Voice Actor-i, koji su u nekoliko situacija "pokidali" ulogu (Amiri, Irroveti)

RPG koji je 100 sati, Main + Side preko 150 sati, i Completionist preko 250 sati igranja. San svakog RPG ljubitelja

Naravno, nije za svakog, mnogi igraci su bili odbijeni Die Roll idejom, kao i cinjenicom da i pored sad vec 8 godina od izlaska igre, ima nepopravljenih bagova

Apsolutna preporuka za svakog ko voli RPG. Ukoliko niste igrali - rado bih napisao uputstvo za nove igrace koje bi bilo Nula spoiler-a, a zlata vredne informacije poput toga da recimo nikako ne ubijas NPC-jeve koliko god te iznervirali, jer ce da ti trebaju posle 🙂

Nadam se da na Bench-u ima jos fanova ove igre, podelite svoja iskustva

Svaka čast na postu i kratkoj istoriji Pathfindera.

Kingmaker sam dva puta odigrao, odlična igra sa frustrirajućim elementima.

Uživao sam u priči, likovima, u tom konceptu (ne i realizaciji) izgradnje kraljevstva. Likove dodatno upoznajete na taj način što ih postavite na neku funkciju (general, blagajnik, ministar kulture, magije ...) za koju svako ima posebne ideje (neko idiotske a neko genijalne).
Nažalost, za dosta stvari sam morao da konsultujem guidove po internetu, pošto ima dosta stvari koje su komplikovane a ne dovoljno (ili uopšte) objašnjene, kao što je gore pomenuti Kingdom management.
Ima dosta klasa i podklasa, od kojih su neke izuzetno moćne a neke potpuni promašaj, tako da i za njih preporučujem guide, osim ako se ne igra na manjim težinama.

Sve u svemu, preporuka za svakog ljubitelja RPG žanra.

Postoji i nastavak, Pathfinder: Wrath of the Righteous, takođe fantastična igra, ali to je priča za možda posebnu temu/post.

Ja sam u prvom igranju kasno skapirao najbitniju stvar: Upgrade bilo kog savetnika mu daje vece sanse da resi problem blizak njegovoj struci. To bukvalno nigde ne pise.

U drugom igranju, kada sam shvatio koliko je bitan upgrade samog savetnika (pored same grane ekonomije), kao i cinjenica da NE TROSIS Divine ministra na glupe "Curse research", imao sam bukvalno 12x efikasnije kraljevstvo, i iz prve sam resio "Fog" problem cim se pojavio, koji je napravljen da ti trajno oduzima poene na ekonomiju a ako nemas dobrog savetnika, moze da traje mesecima, cak i godinama i da ti svede sve grane ekonomije na level 1, bez mogucnosti da se povratis. Ta Magla je mozda najgluplji element koji su dodali

Zbog komplikovanog kraljevstva, ljudi nekada stave na Automate, ali to onda gasi opciju za preko 20+ kvestova koje si mogao da istrazis a ovako ne

Eto, zaboravio sam na to. Dosta frustrijačih stvari.
Setio sam se i da je potrebno lično da se vratim u na dvor kako bi neki kvestovi/eventi započeli.
I obavezno prvo da se rade kvestovi za regrutaciju i upgrade artisana, za bolju opremu.
Svejedno, na kraju sam uživao u igre.

Da, pored mnogo bagova i nepravedne tezine za Kraljevstvo, igra je fantasticna.

Toliko mnogo stvari da se uradi, novi igrac otprilike ne istrazi ni 60% Stolen Lands regije

Tek u drugom game-play kada skapiras kako da rasporedjujes vreme i kvestove, naucis da ustedis vreme i obidjes SVE moguce regije, sakrivene teritorije i slicno

Moja jedina zamerka je sto je glavno oruzje uvek kompromis. Nema OP oruzja kao u Neverwinter-u (Aramil's Blade, Sword's Saint Legacy, itd) koji su bili Hack predmeti otrpilike, u najboljem slucaju Kingmaker moze da ti pruzi +4, +2D6 elemental, +neki random feat na najjace oruzje

Pokusao sam Kingmaker par puta ali mi nije islo. Ali zato Wrath of the Righteous, najbolja igra ikada. Spuco sam nekih 80h zakljucao progres jer sam pobio neke kljucne likove propustio neke stvari/iteme...a i nisam bas znao kako da igram. Onda sam 2 meseca proucavao kako se zapravo igra i sad ide drugi prelazak, 10/10.
Takodje Wrath ima verovatno najbolje/ludje odradjenog companiona Camelliu u bilo kojoj igr, svaka cast Owlcat koliko su otisli sa njom.
Dacu Kingmakeru jos koju sansu samo vremena da se nadje.

Nazad
Vrh Dno