Šta je novo?

PATA disk preko SATA-konvertera. Sporije ili?

Boki.N

Enthusiast
VIP član
Učlanjen(a)
01.12.2000
Poena
1,035
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire 7
Mobilni telefon
Sony XZ2C, Huawei Mate 10, iPhone 2020SE (fuj)
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Sve u naslovu. Imam dobar PATA disk (250GB, 16MB), i zeleo bih da ga preko SATA konvertera (ASUS) prikljucim na plocu, nije bitno koju i koji je kontroler. Na PATA->SATA konverteru je cini mi se Marvel chip.
Da li se javlja odredjeni primetan gubitak u performansama/protoku, na ovaj nacin? Da li se javlja uopste?
Da li je neko explicitno probao, koristi diskove na ovaj nacin?

Poslednja izmena:
Najbolje da sam probas/testiras

Ja isto imam PATA 2 SATA konvertor (Abit Serillel) ali ga ne koristim svakodnevno, nego kad kacim jos jedan PATA disk (imam 4 IDE uredjaj u masini). Nisam testirao brzine jer nisam primetio da su van ocekivanih tj. radi mi normalno...

Poz!

Koliko sam čitao, ovde bi trebalo kontroler da bude ograničavajući faktor.
Ali pošto diskovi nikad ne mogu da "daju" toliko podataka koliko kontroler može da "propusti", isti ti je đavo.
Znači kontorler, u praksi, ne može da bude ograničavajući faktor. Verujem da se neće primetit ama baš nikakva razlika.

But, postoji i druga strana medalje. zavisi na koju ploču "kačiš" kontroler. Ako je u pitanju neka PIII ploča, kontroler PCI, onda, opet teoretski, u praksi je skoro nemoguće, može doći do zagušenja PCI magistrale... Na nekim (opet starijim) pločama (chipset-ovima) to rezultuje i zagušenjem AGP magistrale...

Sve zavisi od čip-seta, na novijim je i teoretski nemoguće da dođe do zagušenja.

Mislim da ga zakacim na s939 NF3 plocu, cini mi se da je SATA kontroler u okviru samog chipseta.
Stvar je u tome da sam probao na jednoj VIA ploci sa SI kontrolerom na njoj, i prilikom obicnog ghostovanja particija, to mi se cinilo drasticno sporijim nego kada sam to radio preko HPT RAID kontrolera. E sad, neznam da li je to islo generalno sporije zbog celokupne zbrke (PATA hdd - HPT - ploca - SI - SATA adapter - PATA hdd), ili zbog prirode SATA standarda, ili zbog oblaka iznad Londona.
Ali sada bih taj hard nakacio kao glavni u sistemu, pa da li bi nesto mnogo gusilo?

Kod mene su oba PATA harda povezana preko adaptera na SATA kontroler i rade u RAID0 rezimu bez ikakvih problema.

Mitar je napisao(la):
Kod mene su oba PATA harda povezana preko adaptera na SATA kontroler i rade u RAID0 rezimu bez ikakvih problema.

Takav mi je info bio potreban!
Zahvaljujem.

Poslednja izmena:
Prijatelj koristi vec odavno u raid0 i radi mu OK

Nazad
Vrh Dno