Šta je novo?

Passive 3D vs Active 3D

mladen2008

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2009
Poena
320
Moze li mi neko reci razliku izmedju ova dva 3D-a? Video sam da na nekim televizorima pise passive 3D a negde easy 3D.
Koliko sam citao na stranim forumima pasivne naocare su jeftinije dok su naocare za active 3D daleko skuplje, ali ima li razlike u slici?
Moze li mi neko pomoci iz prve ruke ko vec ima 3D tv?

Imam i passive i active teveove od lg-a i samsunga 2012 modele, i 3d je znatno prijatniji na lg-u.

Aktivni 3d ima naocare koje naizmenicno trepere pred ocima. 60 puta u sekundi za svako oko. Nakon kratkog vremena osećaj je kao da ti neko oči bode iglama.

Pasivni ima polarizovane naocare koje ne trepere i daleko su prijatnije. Nekad i to može biti zamorno ako 3D u filmu nije bas najbolje uradjen. Mada može se podesiti dubina prikaza pa se lako popravlja.

To su moji utisci, inače nosim naocare.
Ono o polovicnoj rezoluciji na pasivnim televizorima je zabluda jer većina aktivnih 3d televizora može da reprodukuje samo HalfSBS filmove, dok oni najskuplji mogu FullSBS.

... Nakon kratkog vremena osećaj je kao da ti neko oči bode iglama.....

Ua bre dowla pretera ga. Nista nemam protiv pasivnih naocara, ako bi sada kupovao, njih bi uzeo, ali imam 3d projektor sa aktivnim cvidzama i nikada mi nista nije "bolo oci".

Ima razlike u kvalitetu slike, jer kod pasivnog slika i za levo i za desno oko pojavljuje se u isto vreme(tj na ekranu vidiš obe slike) što mu dođe pola rezolucije ekrana za svako oko. Dok kod aktivnog slika ide jedna za drugom preko celog ekrana tj prvo slika za jedno oko, pa slika za drugo oko.y
Kod aktivnih cvika slika je dosta tamnija u odnosu na pasivne , bar u bioskopu i u tom slučaju uvek gledam pasivni 3d. Ali na tv-u mi smeta pola rezolucije. Ovih dana treba da mi stignu aktivne 3d cvike za monitor pa ću reći utiske

koristim aktivne cvidze na monitoru i sve lepo radi, ne znam sta je tamnije, bukvalno je ista slika pretvorena u 3d. nista mi ne smeta mada ne koristim ih bas svakodnevno. nemam iskustva sa pasivnim pa ne bih da pisem napamet i ne znam kolika je razlika izmedju 3d-a na monitoru i tv-u...

Pasivne su prijatnije (samim tim po mom ukusu bolje). :)

Obe tehnologije imaju i prednosti i mane. Obe tehnologije imaju tamniju sliku kada se gleda kroz naocare. Aktivni 3d zbog zatamljenosti naocara i zbog shutera a pasivni jer je svaka druga linija crna. Taj nedostatak se otklanja pojacanim osvetljenjem slike. Pasivni 3D po meni ima vecu prednost od aktivnog jer se tehnologija lako skalira, te mozemo ocekivati televizore sa 1920x2160 koji bi imali punu vertikalnu rezoluciju u 3d modu. Pasivni 3d ima vidljive crne horizontalne linije kada se TV gleda sa malog rastojanja. Sa daljine 2-3m crne linije se ne vide. Pasivni 3d sada ima manju vertikalnu rezoluciju, ali za kucne uslove i sbs ripove koji kruze, to je savim dovoljno. Aktivni 3d zahteva glomazne naocare, baterije i moze da ima probleme sa ghostingom.

Jel postoje uopste Samsung modeli sa pasivnom 3D tehnologijom?

Ne.

A kakvi su ovi najavljeni 24 i 27 inčni Asus 3D monitori, aktivni 3D ili pasivni ?

Ja sam dosad u bioskopu gledao samo aktivni 3D mod, mislim da nema pasivnog 3D filma u bioskopima, bar ne u ovom što gledam(to znam za sigurno). Posle oko pola sata počnu malo da boluckaju oči, nije tako strašno, ali posle sat vremena moram da na minut dva skinem 3D naočare da mi se oko odmori...

Pasivni 3D bioskopi koje jedino posecujem u Beogradu su: Roda, Tuck i Cineplexx, jedini aktivni i koji zaobilazim u velikom krugu je u Uscu! Po meni je pasivni mnogo bolji od aktivnog, uskoro uzimam takav i tv i vrlo srecan zbog toga!

ja nisam znao da uopšte ima bioskopa sa aktivnom 3D tehnologijom. RealD 3D, IMAX, Dolby ... svi koriste pasivne cvikere a ubedljivo su najpopularniji svuda

da što se cvidžosa tiče 2012 samsungove su skoro isto lagane kao i LG modeli, ali su znatno boljeg kvaliteta od LG-jevih.

@ppredrag:
Ja sam uz LG dobio jedne naocare koje su u stvari samo polarizaciona stakla koje zakacim za moje naocare i ne smetaju nimalo.

Zato Kolosej u Uscu ima najodvratnije cvikere, teske, masne, prljave, fuj, gade mi se.
To je neki Xpand nacin prikazivanja valjda.

Pasivni 3D bioskopi koje jedino posecujem u Beogradu su: Roda, Tuck i Cineplexx, jedini aktivni i koji zaobilazim u velikom krugu je u Uscu! Po meni je pasivni mnogo bolji od aktivnog, uskoro uzimam takav i tv i vrlo srecan zbog toga!

Pasivna tehnologija koja se koristi u bioskope razlikuje se od tehnologije koju koriste pasivni televizori slicno ali ne i isto !

Kod nas mislim da trenutno imamo tri slicne ali razlicite tehnologije prikaza u 3d a to su
XpanD, Real ID Cinema i Dolby 3D

Vidi to ti nije losa ideja mozda ja ponesem kad budem gledao Hobita. :D

Kupio sam Philipsa 40pfl5507k sa active 3D. Slika je odlicna, mozda je malo off topic, ali koji su najbolji filmovi sa 3d efektima? Sta biste mi preporucili?

Može li neko od upućenijih da napiše ko od aktuelnih brendova/serija koristi aktivnu a ko pasivnu tehnologiju.

LG i pasivnu i aktivnu
Samsung samo aktivnu
Philips i pasivnu i aktivnu
Panasonic i pasivnu i aktivnu
PS svi koji koriste pasuvnu tehnologiju koriste ustvari LG-jeve panele

Poslednja izmena:
moj glas ide pasivnoj tehnologiji...razlog je sto mnogo manje zamara oci sto je meni i najvaznije...npr kad nas par odemo kod drugara mozemo lako da se namestimo i gledamo njegov LG jer ima 7 pari naocara dok bi to bilo dosta teze sa aktivnim naocarima koje su mnogo skuplje pa ih niko nema u tolikom broju

evo da se javi i jedan obožavalac aktivne tehnologije:D gledao sam obe varijante i što se tiče pasivne jednostavno mi to nije to, efekat mi je malo bolji nego na lg 3d telefonu, dubina nije ni blizu one koja se postiže aktivnom i ja nisam mogao da fokusiram celu sliku, tj. objekti po ćoškovima nisu bili u 3d-u već sam ih video duplo, kao dve malo smaknute slike, da li je problem u meni ili u tehnologiji ne znam ali tih problema sa fokusiranjem nisam imao ni sa optimus 3d telefonom ni sa aktivnom tehnologijom na samsung tv-u. Jedini "problem" koji sam imao sa aktivnom tehnologijom je da su 3d efekti bili toliko dobri da mi je 55-ca sa nekih 3~3,5m izgledala suviše mala za puno uživanje :d
Inače sa obe varijante sam osećao blago peckanje očiju pogotovo kad su efekti jači...

Poslednja izmena:
ti si onda jedan od retkih kojem je i aktivna i pasivna tehnologija podjednako "opterecujuca"prilikom gledanja...od nas 10 nas 7 je moralo da skine naocare posle 20-tak minuta kad smo kod drugara gledali njegovog samsunga(naravno,aktivna tehnologija) od 60inca...

ti si onda jedan od retkih kojem je i aktivna i pasivna tehnologija podjednako "opterecujuca"prilikom gledanja...od nas 10 nas 7 je moralo da skine naocare posle 20-tak minuta kad smo kod drugara gledali njegovog samsunga(naravno,aktivna tehnologija) od 60inca...

šta ćeš uvek sam bio poseban :d

meni je isto "opterećujuće" bilo gledanje i pasivne i aktivne, a i gledanje avatara u "ušću" (to je aktivna ako se ne varam, bile su prilično velike cvike) ali ne do tog nivoa da moram da skinem naočare ili da mi smeta da uživam u filmu...

Nesto nisam bas ubedjen sa ovom pasivnom 3D tehnologijom.
Gledao sam Hobbita za vikend u Uscu u Xpand3D varijanti i u Delti u Real 3D varijanti. Mogu samo reci da u Real 3D nema ni 3 ni D od 3D efekata, ocajno, ocajno. U Xpand3D su 3D efekti daleko bolji, imas osecaj dubine.
Nisam siguran dal i Roda imam isti 3D sistem kao i Cinemaxx u Delti?

Razmisljao sam da uzmem neki od LG TV sa pasivnim 3D(min47 inca, oni iz serije 6 ili 7 sa tankim okvirima), ali ako je 3D ovako bedan kao u bioskopu u Delti onda je to bacanje para?

Vrh Dno