Šta je novo?

Pasivno hladjenje za 9550

medans

Čuven
Učlanjen(a)
11.07.2003
Poena
620
Pre koji dan kupih Abit 9550 CDT i ugradih u svoju kantu, kad doziveh razocarenje. Razocarenje, ne po pitanju performansi, vec po pitanju buke koja je me strasno iritira, narocito nocu, a koju proizvodi ono gova**ce od cuvenih Abitovih ventilatora :)

Sad me zanima sta staviti umesto fabričkog kulera, a da može kod nas da se nadje (poželjno u NS-u) i da je pasivno i da li dolazi u obzir OVAJ Coolermaster-ov pasivac za chipset, jer je to jedino što sam do sada našao, a kontam da će moći da se montira.

ne razumem?
oces da na NB stavish taj pasivni qler? ako je tako stavi ga za to je i napravljen :)

p.s.
baci mi na PM gde si ga nasao u NS :wave:

Ma ne bre, treba mi za grafičku, nego nema u NS-u pasivnih kulera za grafiku vec samo za NB, a ovaj je čini mi se moguće montirati na ovu karticu, jedino me brine kako će hladiti.

medans je napisao(la):
Ma ne bre, treba mi za grafičku, nego nema u NS-u pasivnih kulera za grafiku vec samo za NB, a ovaj je čini mi se moguće montirati na ovu karticu, jedino me brine kako će hladiti.

Stavi slobodno. Radi kod jodnog prijatelj identicna kombinacija.

Pozdrav!

potpuno ispo pitanje muci i mene..

@alexa: koliko je to stabilno, mislim koliko se greje..?

da ne bude da telo kulera ne moze da se pipne rukom..

TEP3A je napisao(la):

Ho-ho :)D) , ne da neće da se greje nego sa ovim "pasivcem" će GPU sasvim sigurno biti bolje hlađen! Jedina mana je što će zauzeti susedni PCI slot.
Koliko košta ovaj mali hladnjak? I gde ima da se kupi?

Cudno je to sto je ono malo go*ance :d od kulera na ASUS 9550 kartama skoro necujno (u odnosu na njega, ovaj na Abit-u zvuci kao mlazni avion) + ASUS se bolje klokuje od Abit-a. :trust:

BTW, u slucaju da se ne ocekuju neki extra oc. rezultati, ako je dobro provetreno kuciste, bilo koje pasivno resenje sa iole normalnom disipacionom povrsinom ce odraditi posao. 9550-ka se mnogo manje greje od danasnjih cudovista.

Delija je napisao(la):
Cudno je to sto je ono malo go*ance :d od kulera na ASUS 9550 kartama skoro necujno (u odnosu na njega, ovaj na Abit-u zvuci kao mlazni avion) + ASUS se bolje klokuje od Abit-a. :trust:

Ziva istina - evo moja Asus 9550GE radi - a ne cuje se :D . Stavio sam mu i pasivne hladnjake na memoriju da lepse izgleda :D i zaista se bolje o/c nego Abit koji ima jedan moj kolega.

Rekao bih da je 15 evra malo previse za hladjenje karte od ~70 evrica... ;)

GSM je napisao(la):
...Stavio sam mu i pasivne hladnjake na memoriju da lepse izgleda...

Ovo si fino srocio, samo tome i sluze. :d

Ma znam, ali nekako kartica izgleda golo bez njih :D A i ne mogu da skode i verovatno bar malkice skidaju temperaturu. E to mozda malkice i pomaze za memoriju, ali zaista cisto sumnjam da bi onaj pasivac za north bridge uspesno hladio sam gpu... Cak i na defaultu.

Delija je napisao(la):
Rekao bih da je 15 evra malo previse za hladjenje karte od ~70 evrica...

Deluje nekako obećavajuće, pogledaj koliki je to "hladnjak" u odnosu na default ali o5, ne smem da skidam isti taj default sa svog ASUS-a kada GPU ide stabilno na 505Mhz! Izvrteo sam ih 7 komada (ASUS-a) i ovaj primerak ostavlja u prašini ranije. Logika je da bi sa CM-om morao ići na veće freqvencije ali se bojim da ne mogu kasnije da "vratim" OC sposobnosi sa default hladnjkom...
Kakve muke, a? :d

Ne znam za 9550 ali bi meni taj pasivac sigurno odradio posao na ovom krsu 9250.Riknuo mi je kuler(da,ovo djubre je imalo aktivno hladjenje) ali kartica radi i bez njega samo sto je na tom jadnom hladnjaku koji pokriva GPU nekih skromnih 50 do 55 stepeni i to realnih jer prste uopste ne mogu da drzim duze od 1 sec na hladnjaku.Sad taj hladnjak za NB je veci po povrsini i obojen za razliku od ovog mog hladnjaka tako da ce biti dovoljan.Samo ne znam
da li taj hladnjak moze u celini da pokrije GPU -da li dimenzije odgovaraju?
I da i ovo je Gigabyte(iako 9250) i ima smesno mali hladnjak.

Poslednja izmena:
GSM je napisao(la):
...ali zaista cisto sumnjam da bi onaj pasivac za north bridge uspesno hladio sam gpu... Cak i na defaultu.

Gigabyte 9550 imaju manje (kraće) hladnjake pa rade stabilno i prilično OC-ovane. Ne baš kao ASUS, već ~400Mhz za GPU. Na osnovu toga mislim da bi moglo...

SuperStarr je napisao(la):
Deluje nekako obećavajuće, pogledaj koliki je to "hladnjak" u odnosu na default ali o5, ne smem da skidam isti taj default sa svog ASUS-a kada GPU ide stabilno na 505Mhz! Izvrteo sam ih 7 komada (ASUS-a) i ovaj primerak ostavlja u prašini ranije. Logika je da bi sa CM-om morao ići na veće freqvencije ali se bojim da ne mogu kasnije da "vratim" OC sposobnosi sa default hladnjkom...
Kakve muke, a? :d

Imao sam CoolViva-u na 9800-tci, jedino sto su bile neophodni dodatni fanovi, posto onaj sto dolazi sa heatsink-om nije ni za q. :d

Za 9550-tku je sigurno i vise nego dovoljan.

Cudno je to sto je ono malo go*ance od kulera na ASUS 9550 kartama skoro necujno (u odnosu na njega, ovaj na Abit-u zvuci kao mlazni avion) + ASUS se bolje klokuje od Abit-a.

...Delija, ne staj mi na muku :S:

...Imao sam i CoolVivu na umu, nego je nema u NS, jedino ako skoknem do BG u petak mozda i nju uzmem.

ne da neće da se greje nego sa ovim "pasivcem" će GPU sasvim sigurno biti bolje hlađen! Jedina mana je što će zauzeti susedni PCI slot.

...Kontam da bi bio dovoljan, naročito kad pogledam šta Abit stavlja na istu ovu kartu samo u ADT verziji sa pasivnim hladjenjem.

Prilozi

• r9550-128adt_angle_500.jpg
    r9550-128adt_angle_500.jpg
    23.2 KB · Pregleda: 83
TEP3A je napisao(la):

Ma opusteno. Prvo smo iskljucivali fan, znaci hladio ga je samo originalni hladnjak koji je kao sto i sam znas smesan, i kartica je izvrtela sve testove na default-u. Sa zamenjenim hladnjakom tj za CM-om posle testova ostajao samo mlak ali na default-u. Mislim coveku je bila bitna samo stabilnost i tisina i iz tog razloga je i kupovao CM-a.

Pozdrav!

pa ja sigurno necu da je OC (iz istih razloga: stabilnost i tisina..)..

znaci kombinacija sljaka OK?

TEP3A je napisao(la):
znaci kombinacija sljaka OK?

Radi bez problema. Jedina mana kao sto neko vec rece je sto je tada zauzet susedni tj. prvi PCI slot.

Pozdrav!

medans je napisao(la):
...Kontam da bi bio dovoljan, naročito kad pogledam šta Abit stavlja na istu ovu kartu samo u ADT verziji sa pasivnim hladjenjem.

Eto još 1 dokaz, ove hladnjake ABIT sravlja na NB na neke svoje ploče (VIA)...

Vrh Dno