Šta je novo?

Pasivno hlađenje rutera

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Kako, što pasivnije, ohladiti Orionov ruter? Stoji na tavanu, gde je temperatura prilično visoka, ali u samom prostoru postoji i dosta prašine, čije podizanje bih da izbegnem.
U poslednjih 10 dana se 2x zakucao. dovoljno je isključiti i opet ga uključiti, pa sve bude OK.

Imam jedan Gemini II, koji se ne noristi, ali on ima malu kontaktnu površinu, a i sam ruter je zaobljen, pa bi kontakt bio još manji.

Bez otvaranja i sečenja kućišta ili vađenjem kompletnog PCB-a van kućišta, nikako. Temperatura može da se spusti ako se ugasi WiFi ili ograničavanjem brzine. Sve navedeno je ekstremno budženje. Pravo rešenje bi bilo razmeštanje routera sa tavana u prostoriju ispod. Ako za to ne postoji uslov, moraćeš da živiš sa tim zabadanjem dok ne prođu vrućine. Postoji verovatnoća da router ne zabada zbog pregrevanja. Možda je ispravljač na izdisaju ili sam router ako je star.

Da, slažem se da je ispravljač moguć problem, ali 6 meseci sve bilo OK, dok nisu krenule vrućine.

Imam UTP po celom objektu, ali optičko vlakno me muči da bih ga spustio.

Imam neke Noctua 120mm fanove, jako mali broj obrtaja, možda probam nešto sa njima.

Pasivno zbog prašine? Možda neki filter na ventilator, mada trenutno nemam ideju koji.

• Like
Reagovanja: PJ
Mali ventilator da lagano duva preko njega i biće to ok. Kapiram da na tavanu neće nikom da smeta?

Ruter je skoro, pa iznad spavaće sobe, ali buka neće biti problem.
Nije loša ideja za "filter", bukvalno ću da isečem komad od onoga za usisvač ili aspirator. Samo da neka količina vazduha prelazi preko rutera.
E sad još da rešim napajanje ventilatora. Mislim da imam neki stari gel akumulator za alarm. Nemam ideju koliko će da drži, ali probam.

Možda nešto na 5V, sa USB da uzmeš (ako ima). A za filter, da nije filc previše gust?

Vrh Dno