Ne, MS alati nisu jeftiniji nesto od Borlanda, pogotovo ne za ono za sta se sve dobije u enterprise ili architect pakovanju. Pogotovo ne za neke stvari za koje se obezbedjuje povezanost sa 3rd party proizvodima, recimo connectivity za dzabe baze tipa MySQLa ili PostgreSQL-a. MS direktno to ne bi uradio, nego bi te makar na posredni nacin naterao da ides na njegov SQL server. I ovo sa bazama je samo primer. Pa kad na kraju saberes sta si sve jos posredno platio, pitanje ko je jeftiniji ispada vrlo relativno.
Finansijska snaga je ubijala Borland na nekoliko planova; jedan od ociglednih je odlazak kvalitetnih ljudi iz firme koji su bili tamo od pocetka - na primer, tip koji je radio turbo pascal i napravio delphi je otisao u MS i za Microsoft je napravio NET (ne sam naravno, kao arhitekta projekta). I to nije jedini odlazak, naravno. Video se (i osetio) rez tamo negde izmedju Delphija 5 i 6.
Drugi problem kao posledica finansijske snage jeste guranje sopstvenih tehnologija. Borland jednostavno nema para da izgura sve sta bi trebalo (ili sta bi mi zeleli) i zato u poslednjih nekoliko godina stalno menja teziste. Na primer, krenuli su ostro sa linuxom, kylixom i clx-om; ljudi kupili alate i razvili kompletne svoje frameworke i proizvode bazirane na njima. A onda se neko u Borlandu "predomislio" i odlucio da stavi teziste na .NET - izbaceni Delphi 8 fakticki nije imao podrsku za CLX recimo, pa su zato uz njega isporucivali sedmicu zajedno u paketu. Sad je izasao Delphi 2005 i CLX se uopste ne pominje. VCL sve manje i manje koriscen. Ok, jedno je razvoj i usvajanje novih tehnologija, to je uvek plus, ali ocekuje se neka dalja podrska za ono sta se izbacilo. Ima projekata koji se rade godinu ili vise dana - taman proucis novu tehnologiju, implementiras je u neki takav gigantski projekat i oni prestanu da ga podrzavaju. Kylix recimo takodje ne izbacuju novu verziju, a cute ko zaliveni da li ce da ga razvijaju dalje uopste, da li ce da ga gase, ko zna.
To je recimo moje debelo razocaranje u Borland, sto nakon par takvih ispala vise ne smem uzeti nesto sto su samo oni napravili. Pogotovo mi je zao sto sam njihove alate koristio od Turbo C-a dvojke, Turbo C++ keca i Turbo Pascala cetvorke, dakle od kraja '80. I tada su lupali shamare svima sa tim alatima, u svakom pogledu.
Sto se tice prelazaka zbog samog proizvoda, nema potrebe za mnoge koji su se nalazili u nekom mainstreamu. Delphi 2005 (opet izolovano gledan) je po svemu sudeci dobar alat. Uveli su isti princip kao i kod MS-a sto je Visual Studio: jedan IDE i nekoliko kompajlera i frameworka: delphi za win32 (vcl), delphi za .NET, C#, ASP.NET, itd. Editor u okviru IDE-a je potpuno nova verzija i mislim da je prilicno mocan - ima na njihovom sajtu prezentacioni film sa raznim cakama prikazanim - posebno mi se dopadaju stvarcice za refactoring.
Ali opet, proizvod kao proizvod je dobar, ali ne znam da li smem da im verujem opet na srednje i duze staze (opet licno misljenje) glede projekata koji treba da se odrzavaju kroz neko duze vreme - za nekoga ko uci, studira ili cacka po kuci je sasvim svejedno.