Šta je novo?

Pascal programi

• Začetnik teme Začetnik teme sH@DoW
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

sH@DoW

Slavan
Učlanjen(a)
07.07.2004
Poena
319
Ajde malo da aktiviram programere sa Bench-a, za sada samo one koje rade u Pascal-u. Upload-ujte vase programe, ali samo ako ste ih vi pravili. Pored file-a *.exe stavite i file *.pas.
Ajde da vidimo ko je najbolji! 😀
Ovo radim samo da bih naucio nesto, u skoli je smor, tako sporo napredujemo, ma uzas.... :wall:
Ajmo, programeri, ukljucite se!!! :type:

Pozdrav :wave:

Zar je moguce da posle 3 dana niko nije upload-ovao neki od svojih programa :wall: Zar niko ne radi vise u Pascal-u? Dajte mi neki dobar razlog zasto necete da upload-ujete vase programe? Molim vas da mi :type:

P.S. Voodoo, silver, javite se!

Pozdrav :wave:

Evo 🙂

STRIKE.ZIP je Space Strike, moja prva igra, dika & ponos 🙂
Napravio sam je na raspustu izmedju prve i druge godine srednje, totalno je dobra, ima vektorsku grafiku i pendzere ko u Windowsu 🙂

POWPONG.ZIP je neki Pong klon, nije nesto al ******...

Inace i za jedno i za drugo ti treba DOSBox emulator (ili da ga terash pod chistim DOS-om), jerbo ne radi na brzim kompjukterima i Windowsima 2K i XP...

PS. Hvala ti za ovaj thread, mislio sam da sam izgubio Space Strike ali si me podstakao da ga trazim po backup CD-ovima 😀

Prilozi

voodoo: hvala sto si se javio. Kao sto si i sam rekao, strike igrica je mnogo bolja od one druge. Bilo je to davno kada si ih pravio, cini mi se da sam video godinu 2000. i 2001.
Imas li nesto sveze? Hvala ti sto si mi rekao za onaj DOSBox, do j*** je. Nisam znao da postoji tako nesto.

P.S. voodoo je razbio led tako sto je prvi upload-ovao, cekamo i druge da se ukljuce.
Poz.

OK. Cekacu ako se jos neko drugi javi.
voodoo: Da li si ti na FON-u? Ako da, reci mi sta trenutno ucis? Koja si godina?
Poz.

Aha.... Cuo sam da je ETF mnogo bolji fakultet od FON-a. Koja si godina?
Malo smo skrenuli sa teme... :smash:
voodoo: da li znas nekoga sa foruma koji jos uvek radi u TP-u? Mislim da silverglider jos uvek radi.
Poz.

sH@DoW je napisao(la):
voodoo: da li znas nekoga sa foruma koji jos uvek radi u TP-u? Mislim da silverglider jos uvek radi.
:d
Verujem da ce se nasmejati kad ovo vidi 🙂

Niko bre vise ne radi u TP-u, danas ko programira u Paskalu koristi Object Pascal jezik u Delphi (Win32) ili Kylix (Linux) okruzenju... kakav crni Turbo Pascal, ko ce da se mlati sa DOS programima...

EDIT: Nemoj mene pitati nista o izboru fakulteta 🙂 Ima u clubbing sobi opsirna (ali bas opsirna) tema o tome pa malo prelistaj...

Poslednja izmena:
OK. Mozda glupo pitanje......ali kada neznas......je**** :wall:
Nije mi jasno zasto se on jos uvek uci u srednjoj skoli, sto se ne izbaci iz plana i programa. Nema veze. END OF STORY!!!

silver: nemoj da se uvredis time sto sam rekao u proslom post-u.

PASCAL SU***!!!

mod. lock this thread!

sH@DoW je napisao(la):
Nije mi jasno zasto se on jos uvek uci u srednjoj skoli, sto se ne izbaci iz plana i programa. Nema veze. END OF STORY!!!

Vec je Pascal izbachen is programa, ali ovi nashi profesori iz gimnazije *jako* vole Paskal i josh uvek muche decu sa ovim programskim jezikom.

Gresite obojica, paskal je sjajan jezik i nikako ga ne treba izbacivati. Vrlo je tesko kad se pocinje od C-a (sto bi verovatno hteli). Ne zaboravite da 99% ucenika u srednjim skolama nema apsolutno nikakvu predstavu ni interesovanje za programiranje, a jos je gora situacija kada teraju djake da uce programiranje sistema sa kojim uopste nisu na "ti"... To je jedna od najvecih gresaka plana & programa srednjoskolske informatike: logicno je da ti neki operativni sistem savladas i upoznas do srzhi, pa tek onda da krenes da pravis programe, a ne da se upoznajes sa DOS-om/Windowsom i da programiras u isto vreme...
Paskal treba uciti da bi kasnije mogao lako da baratas Delphijem. Jeste da ti nikada neces raditi DOS programe, ali ako te oni postave pred Delphi, to ce samo proizvesti suprotan efekat. Daklem, ucite paskal i uzivajte u tome, posle ce vam prelazak na C ili neki drugi jezik biti mnogo laksi.
Cuo sam da su u Tesli (elektrotehnicka skola u Beogradu u koju sam isao) ukinuli Paskal i uveli C kao pocetak a C++ u starijim godinama. E bas me interesuje dokle ce to da dogura, posto znam da su se ljudi kod mene u odeljenju krstili i na C...

Poslednja izmena:
sa gorenavedenim se slazem 100%
ja sam zavrsio Matematicku gimnaziju gde su redjeni i Pascal, C, Asembler, Prolog, SQL ali za programiranje i ucenje najlakse padne pascal...
u njemu se naj naj savlada kreiranje metoda (procedura i funkcija), pozivanje pomocu parametara, liste, binarana stabla, backtracking, za algoritme je stvarno super.. jedina, nazovi, mana je sto se ne izucava objektno orijentisano programiranje, koje je u pascalu donekle trapavo realizovano za uhodavanje, ali je glavna poenta tu.. za objektno orijentisano toplo preporucujem C#, veoma je jezik lagan za ucenje, milina pisati na njemu
sada sam na FON-u i C# je uveden za trecu godinu studija (od prosle godine), a od ove godine za drugu godinu studija se uvela JAVA.. licno misljenje: odlican izbor!

Ne koristim TP ima barem deset godina (nekad je to bilo jedna disketa sa dosom, druga sa TP, recimo v4.0). Objektni pascal je jedan od jezika koji je izuzetno razumljiv za ucenje, kako principa programiranja u smislu algoritama, tako i objektnog programiranja, posto podrzava bas kompletan koncept (ne kao neki drugi jezici). Dugo vremena je bio izbor broj dva (posle c/c++) za poslove opsteg tipa do pojavljivanja jave. Ne pada u senku zato sto je los, spor ili slabih mogucnosti (naprotiv), vec cisto zbog poslovne politike Borlanda i njegove finansijske snage.

Poslednja izmena:
Mozda jednog dana Microsoft resi da ga ubaci u Visual Studio kao 1st Class programski jezik (naravno sa podrskom za .net). To ce uraditi ako Borland zezne totalno stvar i krdo programera resi da predje u susedni tabor. Inace, koliko se secam Microsoft je vec imao Pascal. Ili sam ja pomesao pa je Borland imao Basic 🙂

Inace pascal je dosta bolje resenje od recimo Basic-a. Pascal je napravljen tako da uci programera da bude "disciplinovan", ako tako mogu reci. Programer koristeci njega, za razliku od Basic-a , pa i C-a stice zaista dobre programerske navike. Inace, pascal nije zapostavljen, iako se to tako cini. Vecina shareware programa je pisano u Delphi-ju (Object Pascal): Total Comander, Copernic, MicroDVD, i mnogi ostali.

Inace, jedna kompanija je izdala Object Pascal za Visual Studio .net pod nazivom Chrome.

okej je paskal za početne korake u programiranju. Ne treba ga zaobilaziti, barem da čovek vidi klasične koncepte pisanja programa, kod je jasan kao dan, za razliku od većine drugih sada mnogo popularnijih programskih jezika... greška je što je izbačen za prve godine FON-a, a na fakultetu obitavaju neki predmeti sačuvaj me bože.

svi bi odma' visual, ipak treba da postoji još jedan korak pre toga...

silverglider je napisao(la):
Ne pada u senku zato sto je los, spor ili slabih mogucnosti (naprotiv), vec cisto zbog poslovne politike Borlanda i njegove finansijske snage.
Jel zbog cene ili sta?
Ozbiljno, interesuje me kakvi su stavovi u profesionalnim krugovima po tom pitanju, posto su Microsoftova okruzenja odavno dosta jeftinija od Borlandovih pa se vecito najavljuje masivan prelazak u protivnicki tabor, or something...

Ne, MS alati nisu jeftiniji nesto od Borlanda, pogotovo ne za ono za sta se sve dobije u enterprise ili architect pakovanju. Pogotovo ne za neke stvari za koje se obezbedjuje povezanost sa 3rd party proizvodima, recimo connectivity za dzabe baze tipa MySQLa ili PostgreSQL-a. MS direktno to ne bi uradio, nego bi te makar na posredni nacin naterao da ides na njegov SQL server. I ovo sa bazama je samo primer. Pa kad na kraju saberes sta si sve jos posredno platio, pitanje ko je jeftiniji ispada vrlo relativno.

Finansijska snaga je ubijala Borland na nekoliko planova; jedan od ociglednih je odlazak kvalitetnih ljudi iz firme koji su bili tamo od pocetka - na primer, tip koji je radio turbo pascal i napravio delphi je otisao u MS i za Microsoft je napravio NET (ne sam naravno, kao arhitekta projekta). I to nije jedini odlazak, naravno. Video se (i osetio) rez tamo negde izmedju Delphija 5 i 6.
Drugi problem kao posledica finansijske snage jeste guranje sopstvenih tehnologija. Borland jednostavno nema para da izgura sve sta bi trebalo (ili sta bi mi zeleli) i zato u poslednjih nekoliko godina stalno menja teziste. Na primer, krenuli su ostro sa linuxom, kylixom i clx-om; ljudi kupili alate i razvili kompletne svoje frameworke i proizvode bazirane na njima. A onda se neko u Borlandu "predomislio" i odlucio da stavi teziste na .NET - izbaceni Delphi 8 fakticki nije imao podrsku za CLX recimo, pa su zato uz njega isporucivali sedmicu zajedno u paketu. Sad je izasao Delphi 2005 i CLX se uopste ne pominje. VCL sve manje i manje koriscen. Ok, jedno je razvoj i usvajanje novih tehnologija, to je uvek plus, ali ocekuje se neka dalja podrska za ono sta se izbacilo. Ima projekata koji se rade godinu ili vise dana - taman proucis novu tehnologiju, implementiras je u neki takav gigantski projekat i oni prestanu da ga podrzavaju. Kylix recimo takodje ne izbacuju novu verziju, a cute ko zaliveni da li ce da ga razvijaju dalje uopste, da li ce da ga gase, ko zna.
To je recimo moje debelo razocaranje u Borland, sto nakon par takvih ispala vise ne smem uzeti nesto sto su samo oni napravili. Pogotovo mi je zao sto sam njihove alate koristio od Turbo C-a dvojke, Turbo C++ keca i Turbo Pascala cetvorke, dakle od kraja '80. I tada su lupali shamare svima sa tim alatima, u svakom pogledu.

Sto se tice prelazaka zbog samog proizvoda, nema potrebe za mnoge koji su se nalazili u nekom mainstreamu. Delphi 2005 (opet izolovano gledan) je po svemu sudeci dobar alat. Uveli su isti princip kao i kod MS-a sto je Visual Studio: jedan IDE i nekoliko kompajlera i frameworka: delphi za win32 (vcl), delphi za .NET, C#, ASP.NET, itd. Editor u okviru IDE-a je potpuno nova verzija i mislim da je prilicno mocan - ima na njihovom sajtu prezentacioni film sa raznim cakama prikazanim - posebno mi se dopadaju stvarcice za refactoring.
Ali opet, proizvod kao proizvod je dobar, ali ne znam da li smem da im verujem opet na srednje i duze staze (opet licno misljenje) glede projekata koji treba da se odrzavaju kroz neko duze vreme - za nekoga ko uci, studira ili cacka po kuci je sasvim svejedno.

Nemojte se smejati ovo mi je drugi prog u Pascalu Kalkulator.

Prilozi

Program ti je izrazito user-friendly, narocito one pretnje na prvom ekranu :d

Licno mislim da je Pascal-u doslo vreme za penziju. Trebalo bi da se ucenje pocne od recimo Visual Basic-a ili mozda cak od Jave.
Elem, moj stari program koji sam radio za seminarski na prvoj godini fax-a, AdresarPro 😉

Prilozi

Dandy:i ja sam sa brda

:banana: :banana: :banana: probajte new version. :banana: :banana: :banana:

Prilozi

Evo dva moja, iz prvog srednje. Ovaj Ajnc je vrlo prost iako izgleda fensi :d
mCalc je mnogo složeniji, ali ipak predstavlja ono "kako mali Perica zamišlja programske prevodioce" 😛

Prilozi

silverglider je napisao(la):
Jesi pratio ovo oko pisma BCB comjunitija Borlandu? Jel' na kraju Builder stvarno postao deo Delphija 2005? Jel' ima nekih novina itd?

Jes da nije cist paskal, ali OVO sam danas napravio. Kontrole su leva i desna strelica i CTRL.

Naime, do juce uopste nisam znao da kontrole u Delphiju mogu biti DoubleBuffered, sto efikasno uklanja treperenje "sprajtova"...
Primetite kako ovde nista ne treperi, ko da je radjeno u DirectDrawu...

Kad ga skines, obrisi ekstenziju .ZIP (znaci, da ostane VSF.RAR).

Aha...OK...Kod mene je stavljeno da ne pokazuje ekstenzije, pa nisam primetio. J***ga! :d

Nazad
Vrh Dno