Šta je novo?

Pascal pitanje

sH@DoW

Slavan
Učlanjen(a)
07.07.2004
Poena
319
Evo ovako.... Poceli smo da ucimo u skoli Pascal (treci sam razred gimnazije :d) i interesuje me sledece: Kako da napisan program u Turbo Pascal-u "compile-ujem " ili , neznam ni ja sta, da bude .exe? Ne znam kako to da uradim.... :mad:
Cekam nestrplijivo vase odgovore.

Pozdrav :wave:

Stavi Destination -> DISK
Pa idi na compile, F9 ili ALT+F9, nisam siguran!

Imas Build opciju u meniju, ispod Compile i Make.

Sve uradim kako ste mi rekli.... i nista. Kaze samo da je kompilovan ("Compile successeful"). Mene interesuje gde da mu stavim da bude "output" u .exe. Sigurno to moze, ako ne bi moglo cemu bi koristi ovaj program. Mogao bi neko ko se razume da to objasni.

Prvo u meniju COMPILE klikni Destination memory, posle izaberi compile/MAKE ili pritisni f9. Exe fajl ce biti najverovatnije u Bin direktorijumu i zvace se kao sto si nazvao svoj .pas fajl.
Pozdrav!

u direktorijumu u kome ti je instaliran pascal, imas fajl tpc.exe (turbo pascal compiler). Njime od tvojih pas-ova pravis exe.

Znaci, kad si u dos prozoru (ili npr total commanderu) u komandnoj liniji otkucas "tpc mojprogram.pas" naravno bez navodnika i dobices mojprogram.exe ako je sve proslo kako treba.

Aha....Provericu to cim stignem kuci. Hvala na odgovorima. Javicu vam da li sam uspeo.

Nasao sam taj file, ali nikako ne mogu da ga otvorim. Otvori se on ali se odmah i zatvori. U cemu je problem? Da li je do verzije? Imam Turbo Pascal 7.0 for DOS

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Stavi na kraju programa (pre zadnjeg end-a) readln;

Aha.....znaci to je to. Hvala Voodoo! Evo i mog prvog programa koji je izmisljen "by ME" i uraden u Pascal-u. Al sam se napalio....idem da malo :type:

Prilozi

• konverter_ks_kw.zip
    3.6 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
Bravo, uspesno je izračunao da je 45 konja na Yugiću jednako 33 kW :d
Mali domaći: napravi konvertor .SUB u .SRT titlova :)

EDIT: Cekaj, tek sam sad razumeo sta si hteo da kažeš sa "Nasao sam taj file, ali nikako ne mogu da ga otvorim. Otvori se on ali se odmah i zatvori." :d
Znači otvoriš komandni prompt (start -> run -> cmd), kucaš cd C:\PASKAL (ili drugi direktorijum gde ti je paskal) pa kucaš tpc d:\mojiprogrami\nesto.pas i dobićeš nesto.exe (samo ne znam da li u tom ili u paskalovom direktorijumu). Ali je to smor, lepo namesti u editoru u nekom meniju destination na disk (ko što reče džoks) da bi dobio EXE svaki put kada uradiš compile sa F9 ili Ctrl+F9 (zaboravio sam)...
a ono readln na kraju je za tvoje programe, da ti se ne zatvore odmah po izvršavanju nego da vidiš rezultat...

Poslednja izmena:
Drago mi je da ti se svida program. Po meni je jako originalan. Nisam znao da li da napravim iz ks u kw ili obrnuto, na kraju sam se se ipak opredelio.
Opa, vec mi zadajes domaci.....ma tek sam poceo. Pre nedelju dana sam prvi put usao u Pascal. :d
Uradicu to cim budem imao malo vise vremena za zezanje. Objasni mi malo obsirnije kako hoces da taj program radi. Znaci ubacis neki .sub file.....pa.....
Cujemo se uskoro! Idem jos malo da :type:.

Posle malo guglanja nasao sam sledece srt2sub converter
Da li si mislio ovakav program da uradim ja, samo da uradi obrnuto taj konvert, iz sub-a u srt?
Da li moze neko da mi kaze kojim je programom uraden? Da li moze ovako nesto da se uradi u Pascal-u?

Naravno da može (doduše ne sa grafičkim interfejsom nego ispišeš "navedite lokaciju .SUB fajla: " pa učitaš string itd.). Mada nemoj ga još raditi pošto još ne znaš kako se radi sa fajlovima, ali čim naučiš - eto dobre vežbe.

Aha...jos nismo nista ucili sa string-ovima, cim budemo ucili odma na posao. Kada ga budem zavrsio bice upload-ovan ovde.
Mozes da mi das jos koji "domaci" samo da mogu da ga napravim. Znaci sto jednostavniji. Poceo sam ja da radim nesto, mozda se uvece nade na forumu.

varijacija na temu

eto za domaći mala varijacija na zadatu temu, napravi da korisnik može da bira dali će da konvertuje KS u KW ili će KW u KS

Pozdrav

Poslednja izmena:
To sam od pocetka hteo da uradim ali nisam znao kako. Mozda i provalim. :d
Cim saznam, odma "update" na ovaj stari pa "upload" na Bench-u! :smoke:

Poslednja izmena:
Bravo :smoke: Lep mali prog. Ajmo sada nesto konkretnije, npr. Neki prog slican Neru :p

Ala si skroman....:wall: Trenutno radim na tome, bice gotovo za jos koji dan. Zvace se "LiquidPlazmizator", ti si mi inspiracija. Ma salim se :d
Poz.

Nazad
Vrh Dno