Šta je novo?

Particiranje-problem

Mahatma

Čuven
Učlanjen(a)
23.11.2002
Poena
620
Imam jedan zalostan problem.Kupio sam maxtor hard od 40 giga,a imam neku staru bajatu plochu i PI 200MHz,tako ta jebena plocha prepoznaje hard kao da ima 8 Gb!!Sta da radim ,kriziram sa prostorom opasno!!Pokushao sam sa partition Magic-om al nije ospelo,il sam ja glup!Pomagajte mudri ljudi :)

Mahatma je napisao(la):
Imam jedan zalostan problem.Kupio sam maxtor hard od 40 giga,a imam neku staru bajatu plochu i PI 200MHz,tako ta jebena plocha prepoznaje hard kao da ima 8 Gb!!Sta da radim ,kriziram sa prostorom opasno!!Pokushao sam sa partition Magic-om al nije ospelo,il sam ja glup!Pomagajte mudri ljudi :)
Da nadješ update biosa za ploču...
Nisam siguran da li bi možda i neki pci ide kontroler rešio problem.

A joj,a neznam ni koja mi je plocha,samo da je ASUS!!A jel ne moze da se skine neki lep programchic,i da on reshi taj problem??

Odnesi disk kod nekog druga i odatle napravi 3 particije. 2 od 8 i jednu od onoga sto ostane. Ne preporucujem ti PM. 'Oce nekad da ukaki stvar. Najbolje resenje je fdisk mada i on nekad moze da napravi GADAN problem kao meni jedanput ako pravis 3 particije. Najbolje resenje je po meni da napravis particije kod nekog ko ima Win 2K ili XP iz administrator tools>computer management, a da onda kad ih zgotovis mozes kod sebe iz fdiska da oznacis odredjenu particiju za aktivnu.

Poz!

luka.l je napisao(la):
Odnesi disk kod nekog druga i odatle napravi 3 particije. 2 od 8 i jednu od onoga sto ostane. Ne preporucujem ti PM. 'Oce nekad da ukaki stvar. Najbolje resenje je fdisk mada i on nekad moze da napravi GADAN problem kao meni jedanput ako pravis 3 particije. Najbolje resenje je po meni da napravis particije kod nekog ko ima Win 2K ili XP iz administrator tools>computer management, a da onda kad ih zgotovis mozes kod sebe iz fdiska da oznacis odredjenu particiju za aktivnu.

Poz!
Hm , i sta si ti sad rekao ?
PM to odlicno odradi, na svojoj ploci iz fdiska sumnjam da ce uspeti, tj. nece. Nego neka lepo bootuje sistem sa diskete, ubaci PM disketu, resi stvar i radice.

Prva stvar je da uradis update BIOSa. koju plocu imas mozes da vidis i kada palis racunar. Na uvodnom screenu imas u gornjem desnom uglu onaj "power management" znak, u gornjem levom pise koji imas procesor i on tu sad broji memoriju; u tom trenutku u donjem levom uglu imas liniju u kojoj, izmedju ostalog, i pise model ploce.

Ukoliko ne postoji update bios (sto je tesko ako je Asus u pitanju), imas jos jedno "meko" i jedno "tvrdo" resenje. "Meko" predstavlja DiskManager programcic; za razlicite vrste diskova su postojali razliciti DM-ovi; za WesternDigital je bio OnTrackov, za Seagate EZdrive, itd. Ako ne znas koja je ploca, onda bar znas ciji si disk uzeo. "Tvrdo" resenje predstavlja neki UATA-66 ili UATA-100 PCI kontroler, jer ima svoj BIOS koji nema tih problema. Ovo i kosta (20€ pa navise), ali ne samo da resavas problem sa velicinom diska, nego i ubrzavas celu stvar, posto je dosta brzi od ovog integrisanog.

Jos nesto, nadji update za bios koji je izasao posle septembra '97
A i kad ga budes nasao i lepo ti u biosu prepozna 40gb, nemoj da se cudis ako ti kad udjes u win opet vidi samo osam. Odnesi disk kod nekoga, formatiraj ga i onda ce sve biti ok.
Sto se tice ovoga sto je luka.l napisao, nemoj to da radis, dzabe ces se muciti:)
Mozes ti kod druga sve to da podelis na particije od 8gb, ali to ti nista ne vredi kad ce bios da prepozna samo 8gb, ostatak nece ni videti

Bas sam sinoc sredio disk od nekog druga na taj nacin, ima neki fosil od ploce:)

Nazad
Vrh Dno