Šta je novo?

Particionisanje

Neman Ja

Čuven
Učlanjen(a)
27.02.2004
Poena
604
Imam disk maxtor 120gb i podelio sam ga par particija od kojih je jedna 100gb.
Valja li praviti ovako velike particije?
Tj. da li može doći do usporavanja zbog veličine klastera i veličine particije?

Zavisi od fajl sistema. Ako upotrebljvas FAT32 onda particija od 100GB svakako nije dobro resenje. Ja ti ne bih preporucio u FAT32 particiju vecu od 32GB, a 16 bi bilo optimalno. Ako koristis NTFS potpuno je nebitno koje je velicine particija pa mozes da radis sta hoces. Ako koristis Windows 2000 ili XP, NTFS je jedino "prirodno" okruzenje...

Ja ti preporucujem FAT ako hoces da hdd vidis iz w98 ili ako ti pukne winxp da mozes iz dosa da sacuvas vaznije fajlove bez cimanja

drapin je napisao(la):
Zavisi od fajl sistema. Ako upotrebljvas FAT32 onda particija od 100GB svakako nije dobro resenje. Ja ti ne bih preporucio u FAT32 particiju vecu od 32GB, a 16 bi bilo optimalno. Ako koristis NTFS potpuno je nebitno koje je velicine particija pa mozes da radis sta hoces. Ako koristis Windows 2000 ili XP, NTFS je jedino "prirodno" okruzenje...

Ispravka, ni da hoće ne može da napravi veću FAT32 particiju od 32 GB.
A i ne vidim razlog zašto bi neko ko ima samo XP koristio bilo šta drugo osim NTFS-a. Ja se ne sećam kad sam video ScanDisc, a nije da mi se mašina ne zakucava pa moram da je hard resetujem. Jednostavno, NTFS je bolji fajl sistem, a pod XP-om je razlika u brzini u odnosu na FAT32 mizerna i ne treba je razmatrati.

supernova je napisao(la):
Ispravka, ni da hoće ne može da napravi veću FAT32 particiju od 32 GB.

XP ne moze da napravi FAT32 particiju vecu od 32GB. Za particionisanje raznim drugim metodama taj limit ne vazi.

Tacno, nema nikakvih problema sa (na primer) Partition Magic-om napraviti velike Fat32 particije. Inace Fat32 podrzava velicine particija do 4 terabajta

Ja imam fat32 particiju od 100 GB. Cluster size nije preveliki, a i uz ovakav prostor to je krajnje nebitno rasipanje.

Ne pada mi napamet da koristim NTFS, jer poseduje glupave zastite pa ne mogu da mu brisem rucno resetore pointe. Moj disk, a kao da nije moj kad ne mogu da mu radim sta hocu :)

Jos jedna prekopruka za Partition magic i Fat32 od 100gb (i ja to imam) - slack je samo za neke ultra sitne fajlove bio veliki - za sve ostalo u proseku 5%

Najbolje imati Hiren's boot cd v5 - na njemu je izmedju ostalih i partition magic.
Ili instalirati ceo partition magic v8.02 na hdd SAMO da bi napravio 2 dos diskete. Ja nemam poverenja u particionisanje iz Win hardova sa podacima. Kad god mozes particionisi prazan hdd

Vrh Dno