Šta je novo?

Particionisanje velikih diskova...

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Da li sa fdisk80 mogu da se particionisu diskovi i od 120Gb,( npr prva particija 20Gb, a druga 100Gb) ili ne ?
Ako nece , kako onda?

ja bih probao spfdisk
ili particinosanje iz instalacije winxp ;)

Da, znam ali mi treba fat32.

Mozes i iz instalacije windows da ga particionises, ali ce formatiranje iz windowsa (bez 3rd party programa) praviti probleme sa tako velikim particijama. Jedino obrati paznju da za diskove vece od 127GB moras da na XP-u imas SP1 instaliran, a u windowsu 2000 SP4 i enablovano u registry bazi koriscenje vecih diskova.

silverglider je napisao(la):
Jedino obrati paznju da za diskove vece od 127GB moras da na XP-u imas SP1 instaliran, a u windowsu 2000 SP4 i enablovano u registry bazi koriscenje vecih diskova.
Koliko se ja sećam u pitanju je 137GB...

Yap, typo...

ja se izvinjavam a zasto se prilikom particionisanja slabo koristi partition Magic???
ako se misli da radi samo iz win. nije tacno, mogu se napraviti rescue diskete pa da se boot-uje sa njih i udje u dos mode i particionishe kako ko zeli i ume!!!!
ja ga stalno koristim i nisam naisao na neke probleme!!!!
e sad ako gresim :)

Poslednja izmena:
Btw, sa zakrpljenim fdisk-om (patchom sa ms sajta) sa sistemske diskete iz 98ice ili mileniuma moza da se particionise hd do 137GB. Nisam probao sa time da formatiram nista vece od 32GB fat32 , ali me je Partition Magic 7 gadno namaltretirao kada sam dve fat32 nesistemske particije (~30GB) hteo da spojim. Sve je uradio korektno sa tim particijama, ali sistem sa C nakon toga nije hteo da digne. Ta particija se pod drugim sistemom prijavljivala kao neformatirana. Bese mi tada zao sto sam preskocio kreiranje rescue disketa pri instalaciji PM.

Sometimes shit happens - sa PM bi to moglo da se desava malo cesce.

ToxiC je napisao(la):
ja se izvinjavam a zasto se prilikom particionisanja slabo koristi partition Magic???
ako se misli da radi samo iz win. nije tacno, mogu se napraviti rescue diskete pa da se boot-uje sa njih i udje u dos mode i particionishe kako ko zeli i ume!!!!
ja ga stalno koristim i nisam naisao na neke probleme!!!!
e sad ako gresim :)
Potpuno isto iskustvo imama i ja! Koristim PM 8 i sve radi kao satic!!!

Pisali smo vec o FAT32x particijama i alatima kao sto je Partition Magic. Radi se prvo o nacinu na koji program radi reparticionisanje i koje i kakve podatke snima u sistemske delove diska. Recimo, kada god sam particionisao disk sa PM i nakon toga instalirao linux, instalacija se bunila da su particije kreirane nekim levim programom. I ne samo instalacija linuxa, nego i par drugih alata koji idu malo dalje. Zato je najbolje particionisati samim operativnim sistemom - jer za taj posao koristi drajver za fajl sistem koji ce se i dalje na disku koristiti, a ti ga posle formatiraj kojim god alatom hoces. Win2k i WinXp imaju razlicite verzije NTFS-a, recimo - jos kada umesamo PM kao trecu stranu... PM je utility i kao takav ga treba koristiti za ono sto OS ne moze ili ne ume da uradi (format particija >32GB pod FATom, spajanje, deljenje, pomeranje particija), jer tada nemas drugog izbora. Za sve drugo se pripazite i koristite OS, jer je to najsigurnija varijanta.

silverglider je napisao(la):
Win2k i WinXp imaju razlicite verzije NTFS-a, recimo - jos kada umesamo PM kao trecu stranu...
E nisam znao za ovo sa Win2k i XP-om... jel to mozda uzrok da mi se jednom zeznula particija od 120GB koja je formatirana u XP-u (NTFS) a posle sam je kod Hajlija prikljuchio na Win2k i nije je prepoznao, i ne da je nije prepoznao, nego sam izgubio sve podatke. Kad sam ponovo prikljuchio na XP kod mene kuci nicheg nije bilo :)

sorry za malecni offtopic...

Misha je napisao(la):
E nisam znao za ovo sa Win2k i XP-om... jel to mozda uzrok da mi se jednom zeznula particija od 120GB koja je formatirana u XP-u (NTFS) a posle sam je kod Hajlija prikljuchio na Win2k i nije je prepoznao, i ne da je nije prepoznao, nego sam izgubio sve podatke. Kad sam ponovo prikljuchio na XP kod mene kuci nicheg nije bilo :)
znaci ti si je samo prikljucio na drugi OS koji ima drugaciji file system i da su se izgubili podatci, to je nemoguce!!!!
mora da se tebi nesto zeznulo na drugi nacin! :smash:

Misha je napisao(la):

sorry za malecni offtopic...

Teoretski, moguce je - ako se jos ukombinovalo se nekim drugim faktorom, tipa, da je disk bio na kod jednog detektovan kao CHS, a kod krugog kao LBA, pa pokusale razne write operacije. Mada, moguce je da si i tada mogao sa nekim alatkama opet da izvadis podatke na svom xp-u ili cak potpuno povratis disk.
Meni nije tako nesto drasticno radio - prikazao mi je sve particije duplo, s tim da je jedna "kopija" particije imala dodeljeno slovo, a druga nije - za svaki par. Odmah u Computer Management/Disk Management, on je tu prepoznao da nije ista verzija, rekao da treba da apdejtuje te particije (driver signature), to je uradio caskom i dalje je sve radilo ok. Znaci, ne odmah pisi/brisi, nego prvo u disk management da majstor 'provali' da se radi o drugoj podverziji.

Ja bih postavio jedno pitanje, nadam se da sam na pravom mestu.
Naime, poseduje 1TB WD HDD koji je bio podeljen na 2 particije. Ja sam putem windowsa 7 kroz Compute Managment, Disc Managment i opcije Shring uspeo da podeli particiju D na još 2 particije kao Logical Drive, međutim kada pokušam da napravim još neku particiju (trebale bi mi još 2 kako bih ubacijo druge OS) prijavljuje mi grešku:

Da li imao neko neki savet za problem koji posedujem?
Unapred hvala

Da li si siguran da pokusavas napraviti logicke particije, ili su pak u pitanju primarne? Jer mozes napraviti samo 4 primarne particije. Najbolje da napravis tri primarne, jednu extended pa na nju picis koliko hoces logickih particija...

Za pravljenje particija potrazite EASEUS Partition Manager v3.0.1. Program je odlican. Bolji od Partition Magic-a.

Nazad
Vrh Dno