Šta je novo?

Particionisanje novog SSD-a za instalaciju Windows 11

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poruke
2,319
Poena
680
.
Pozdrav svima!
Molim za pomoc u vezi instalacije Win11 na novi SSD. Interesuje me da li postoji tool koji moze da se pokrene sa bootabilnog USB flasha i da se koristi za kreiranje particija na novom SSD-u na kome particije nikada nisu kreirane. Posle toga bih naravno instalirao Win11 na taj SSD.
Unapred se izvinjavam ukoliko ova tema vec postoji, nisam uspeo da je nadjem.
.
 
.
Ne uspeva mi. Kada pokrenem instalaciju zaustavi se posle kratkog vremena i obavesti da moj racunar ne moze da radi sa Windows 11, sto pretpostavljam da se desava jer ne vidi taj novi SSD. Gledao sam hardverske uslove i naravno da ih moj racunar ispunjava.
.
 
Veća je šansa da je negde drugde problem. Recimo matična ploča.
Proizvođači definišu da hardver podržava, ali ne definišu uslove. Na z370 sam morao da ažuriram bios kako bi podržavala win11
 
.
Ploca mi nije ni pala na pamet, a moguce je da je prestara - Z97 chipset.
.
 
Možda pomogne:

 
.
Hvala svima na odgovorima. Najverovatnije cu se odluciti za Win10 dok ne obnovim harver.
.
 
Ne može Win 11 na taj čipset. Minimum je Intel 8. generacije
То баш и није тачно. Уз помоћ Руфуса се може направити бутабилни флеш којим се заобилазе ограничења за инсталирање једанаестице.
 
.
Upravo sam pokusao da instaliram Win10 i to nije uspelo. Mesto na kome se instalacija zaustavlja je particionisanje SSD-a - pojavljuje se upozorenje da particionisanje nije uspelo.
.
 
Sergei Strelec skini i napravi butabilnu flesku na drugom racunaru, SS ima gomilu alata za particionisanje.
 
Nesto tu nije u redu, nema veze sa operativnim sistemom.
Pokusaj ubaciti SSD u neki racunar koji ima zaseban hdd i sistem pa vidi kako se ponasa, ocitava li mu uredno kapacitet, pokusaj ga formatirati ili prebaciti neke podatke na njega.
 
То баш и није тачно. Уз помоћ Руфуса се може направити бутабилни флеш којим се заобилазе ограничења за инсталирање једанаестице.
Formalno tačno, ali ne može se znati koji problemi proističu iz toga. Ništa mu neće nedostajati sa Windows 10 kojeg namerava da instalira.
 
Ima na S.Strelec disku par alata za nulovanje svih particija, prvo odradi to na tom SSD.
 
Bolje cekiraj taj SSD i meni se cini da nesto nije u redu jer nema nikakvog razloga da ne radi windows partition tool
 
Bolje cekiraj taj SSD i meni se cini da nesto nije u redu jer nema nikakvog razloga da ne radi windows partition tool
tako je, postoji milion alata koje ostali spominju ali kada je sve ok windows instaler treba ako nista moci pobrisati particije i napraviti novu/e
 
MBR/GPT ?
Uefi / Legacy ?
 
Imaš na Strelecu gomilu programa pod hard disk koji su za particionisanje i menjanje gpt/mbr, a pod Windows imaš WinNTSetup koji ti može pomoći oko same instalacije.
Otkači sve druge diskove ostavi samo ssd.
 
.
Mnogo dobrih predloga ima ovde, hvala!
Bootovao sam sa SS-a i uradio MBR particiju na SSD-u pomocu jedne od alatki (vise i ne znam koje, ima ih gomila). Sada kada pokrenem instalaciju Win10 staje i javlja da disk nije online i da ne moze da nastavi.
.
 
Je l' ssd možda nvme ili m.2 sata? Možda u tom grmu leži zec...
 
.
SSD je Samsung 870EVO, 2.5".
.
 
Prebaci na Legacy boot u BIOSu pa probaj opet.

Ako nece, opet preko Streleca odradi ovo


Ako nece ni to, vrati disk na GPT, preko Windows Media Creation Tool skini Windows 10 ISO ali tako da ti ovaj tool napravi butabilnu flesku a ne Rufus.

Ako nece ni to onda je nesto hardverski, kreni redom kablove da saltas.
 
Ako sam disk nije neispravan (nije nemoguće, samo si ekstermne nesreće), promeni sata granu napajanja i sam sata kabl kao i prebaci ga na drugi sata konektor na ploči.
 
.
GPT ne moze, probao sam i pri instalaciji to napise kada stane.
Windows Media Creation Tool nece da radi u Win7 koji sada koristim.
Mozda je SSD neispravan, ne mogu da garantujem da nije, ali ga BIOS prepoznaje, kao i svi toolovi u SS-u. Ince, ne mogu da otvaram kuciste, sve radim spolja i SSD ide u fioku u kojij je sada 850EVO sa koga bootujem Win7 i tako se javljam.
.
 
To sto ga bios prepoznaje nije garancija njegove ispravnosti.

On prosto od pocetka vristi da je neispravan, ali ti najbolje znas odakle ti disk i koliko je sumnjiv, pa se rukovodi time.
 
Fioka takodje mozda pravi problem, ali prvo ovo ostalo probaj.

Vrati taj 850 SSD koji radi, preko Streleca skini Windows Media Creation tool i napravi butabilnu flesku. Naravno prvo probaj da aktiviras 870 preko diskpart komande u CMD
 
.
SSD je kupljen nov u prodavnici, pakovanje neotvarano. Probacu da upisem nesto na njega pomocu SS-a da vidim kako to ide.
Ne mogu da napravim butabilnu flesku jer Windows Media Creation tool nece da radi u win7, pravim je drugim alatima.
.
 
.
Izvinjavam se, citam ali nisam dobro razumeo. Probacu da u SS-u naprvaim bootabilni flash.
.
 
Odradi ovo što ti Lanikor kaže. Ako neće i dalje, butuj SS i ubaci flešku sa instalacijom win10, startuj WinNTSetup program, selektuješ sa instalacije install file, particiju gde hoćeš da se instalira i flešku sa koje instaliraš OS, ako je sve ok imaćeš tri zelena svetla u tom prozoru. Proveriš sve opcije i čekiraš ako hoćeš nešto dodatno, klikneš na setup i kad završi, restartuješ i pustiš da se butuje sa ssd-a. Na dalje znaš.winntsetup-free-download-01.jpg
 
Nazad
Vrh Dno