Šta je novo?

Particionisanje HDD-a u win7.

maric62985

Slavan
Učlanjen(a)
25.07.2008
Poena
360
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S22 Ultra
Pametni uređaji
Xiaomi Mi Robot
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kako da obavim doticnu rabotu iz win7 OS-a?Da li moze da se obavi iz disk management-a putem shrink volume-a ili ta metoda radi nesto drugo.Naime imam 2 HDD-a,160GB i 1TB.Sistem mi je na manjem medjutim njega sad prodajem pa bih da izvucem jednu particiju sa ovog velikog za sistem i tu nastanim novi sistem.Na tom velikom disku mi se nalazi mnooooogo bitnih podataka pa ne bih da nesto zeznem i na kraju ostanem bez istih!Odradio bih ja ovo sve iz partition magic-a medjutim nesto je u svadji sa win7,bar zadnji put kad sam pokusao da ga pokrenem pa moram da pribjegnem nekim drugim metodama.

Ja koristim EASEUS Partition Master Home Edition koji savršeno radi posao, a uz to je besplatan. Jedino ograničenje mu je što ne podržava 64-bitnu verziju Win7 (za to ti treba Pro verzija). Sa tim programom možeš da manipulišeš particijama, da kopiraš particije, diskove. Radim već duže vreme sa njim i prezadovoljan sam.

Kakav to problem imaš sa Partition Magicom? Pošto i meni prijavljuje neke greške, a i nije jedini od partition alatki pa ne znam gde je problem, u matorim programima ili disku/particijama. Samo ja sam koristio verziju sa hiren's boot cd-a a ne iz win-a.

Vise se ni ne sjecam u cemu je problem bio posto sam ga posljednji put koristio prije godinu dana.Mada sam 99% siguran da je problem u zastarjelom softveru a ne u diskovima!
Probacu ovaj partition wizzard.Koristim x64 os tako da easeus otpada.

Backup obavezno pre bilo kakve upotreba bilo kog od programa za particionisanje

+1

ako ces da radis to direktno iz win i ja sam za EASEUS Partition Master Home Edition, jer je opasan program.

Još jedan odličan program Paragon Partition Manager Professional.Koristio sam ga za sve i svašta i nikad nije zeznuo bilo šta.Sve radi iz Wina.

@kritika
Znam da je pozeljan backup ali ne mogu da ga odradim.Terabajtni disk je poprilicno pun a nemam drugi na koji bi odradio backup tako da cu morati da radim particionisanje bez backup-a.Tj. kad krenem sa tim "obredom" samo cu da se pomolim da nece nista nepredvidjeno da se desi inace...ode mnoooooogo bitnih informacija.Zato i trazim da mi svi iz vaseg iskustva kazete koji je program najbezbjedniji da ne ostanem bez podataka sa diska.
Edit
E da,jos jednom da dodam da je bitno da program radi u win7 x64!:type:

Poslednja izmena:
Nikad nisam radio backup,mada program ima posebnu instalaciju za isti.Nisam se još opekao.Za sada.Probaj gore navedeni verzija 9.0.

A jel radi verzija 9.0 u win7 x64?Vidim da je trenutno aktuelna verzija 11.0.

Ja koristim 9-ku na 32 bit.Mislim da su neki korisnici na forumu koristili isti na 64 bit-a.Ako imaš mesta na tom 1Trb disku instaliraj program i napravi particiju na njemu od slobodnog prostora sa istog diska.Ako uradi odradiće sve ostalo.Rizik postoji sa bilo kojim menagerom.

@maric62985

Koliko ljudi toliko ćudi, Naćićeš one koji se kunu u kvalitet određenih programa kao i one kji su zbog tih istih programa gubili sve podatke na disku.

Ali ako znaš posledice i donosiš odluku bez rezervne kopije (iz opravdanih razloga) onda kockaš pa kakva podela bude

Diskpart je command prompt program koji služi za manipulaciju particijama, a dolazi sa Windowsom. S njim se može sve jedino što čovek treba da ovlada komandnim parameterima, ali ima uputstava na netu.
Samo mi nije jasno, ako su ti podaci sa diska toliko bitni, a prodaješ taj disk za par desetina evra, te rizikuješ te "jako bitne" podatke particionisanjem bez bekapa. Čini se da ipak nisu toliko bitni ako si spreman da ih rizikuješ zbog €20.

Ne prodajem ga posebno vec samo zbog toga sto sam ugovorio prodaju kompletne konfe a samo hdd mi fali a ne cima mi se da sad samo hdd nabavljam.Pokusavam vec par dana da nabavim od nekoga neki veci hdd da odradim backup ali mi ne polazi za rukom...Ako ima benchmark-ovaca koji posjeduju 1+TB prazan disk iz NS-a a da su voljni da mi pomognu nek se jave.Bice domacinski usluzeni za pomoc.:beer:

Na laptopu sam pomocu MiniTool Partition Wizard-a na Win 7 64bit uspeo da podelim particiju na dve i pri tome je jedna vidljiva, a druga nije. Selektujem je u MiniTool Partition Wizard-u, ali nista od opcija nije aktivno osim Create, ali kada nju aktiviram javlja mi da nemam slobodnih MBR slotova. Sta da radim? Kako da omogucim koriscenje "odsecenih" 170GB?

Unapred hvala!

Nelexije

Vrh Dno