Šta je novo?

Particije

Učlanjen(a)
17.01.2005
Poena
320
Ovako izgledaju moje particije na hardu od 200GB:
C: 3GB FAT32 Primary - active
D: 15GB NTFS
E: 4GB FAT32
F: 170GB NTFS.
Problem je u tome sto mi je XP na drugoj particiji pa mi ova prva od 3GB stoji bez veze neiskoriscena. Da li postoji nacin da se bez reinstaliranja particija od 3GB obrise, pripoji 15GB i bude aktivna? Mala zackoljica je u tome sto su svi fajlovi koji su potrebni za bootvovanje Windows XP-a na C particiji.
Sve ovo sam vec pokusao prostim kopiranjem boot fajlova (sve sto je na C: bez direktorijuma) i sredjivanjem particija partition magicom ali taj postupak samo dovodi do poruke koja mi trazi password za Windows i do plavog ekrana posle toga. Spojio bih posle toga ovu particiju od 4GB sa 170GB ali mislim da to nece biti problem.

Probaj sledece u Partition Magic-u
1. konvertuj C: u NTFS
2. Velicinu clustera stavi istu za C: i D:
3. Spojis (koristi opciju Merge) D: u C: (nikako obrnuto, jer ces imati samo D: i mislim da tako ne bi mogao da cita boot fajlove)
4. To bi trebalo da je to, sad ides 4 GOTO 1, ali za druge dve particije.

Nemoj uopste da radis tako nesto; imas gomilu programa koji su instalirani na disk D: i kada spojis te particije, to ce postati disk C:, a nijedan partition manager ti nece proci kroz registry i razne konfiguracione fajlove da zameni ta slova. Takva je situacija sa sistemskom particijom i particijama na kojima imas instalirani softver. Za one ostale, na kojima se nalaze podaci, spajaj bez problema.

Umesto da diras C:, definisi lepo da ti je swap fajl na toj prvoj particiji i da je zauzima kompletno. Po meni pametnije resenje od spajanja.

pretpostavljam da ove fat32 particije koristis za linux... ako ne, onda mi se cini da je bolje da sve budu fat32 ili ntfs... mani je hard pravio probleme kada sam imao razlicite fajl sisteme na particijama.
Ja bih na tvom mesto postepeno uradio bekap, pa reformatirao ceo hard... Sve to sto se radi sa partition magic-om mi je uvek delovalo nesigurno i sporo i neoptimizovano ... Particije koje su bile fat32 imaju slabije performanse kada se prebace u ntfs nego one koje su formatirane kao ntfs (to sam negde jednom procitao, ne secam se gde :) )

urrke je napisao(la):
pretpostavljam da ove fat32 particije koristis za linux... .....

nemoze ....

Linux ima svoj poseban nacin formatiranja partcija....

Poslednja izmena:
urrke je napisao(la):
mani je hard pravio probleme kada sam imao razlicite fajl sisteme na particijama.
mozda ti je bio bagovit os, lol gluposti.
urrke je napisao(la):
Particije koje su bile fat32 imaju slabije performanse kada se prebace u ntfs nego one koje su formatirane kao ntfs (to sam negde jednom procitao, ne secam se gde :) )
ntfs u proseku trosi vise cpu nego fat32, ali je nacin smestanja fajlova daleko efkasniji, a i da ne pominjemo ostale prednosti. koristi ntfs. fat32 ostavi za prenosne diskove.
gsimon je napisao(la):
nemoze ....

Linux ima svoj poseban nacin formatiranja partcija....
naravno da moze :D naravno da ima poseban nacin formatiranja particija ali to sad nije bitno :D

slobodno spajaj. sa partition magic-om ide onaj drive letter changer utility (vidi malo google). mozda ces morati da reinstaliras par glupih programa.
kad zavrsis spajanja obavezno uradi neki offline defragment.

srdjan.rosic je napisao(la):
.....
slobodno spajaj. sa partition magic-om ide onaj drive letter changer utility (vidi malo google). mozda ces morati da reinstaliras par glupih programa.
kad zavrsis spajanja obavezno uradi neki offline defragment.

ne savetuj tek tako ...
jer pm vrlo cesto napravi nesto neocekivano
pa posle bude kuku-lele....
nema particija i sl....

vec je bilo puno puta reci o tome....

Obavezno - najre backup ...
pa onda pm.....

Poslušaj gsimon-a.
NE pm, i DA back-up.
A da, što se tiče čačkanja oko sistemske particije moj ti je savet da tu ništa ne diraš pošto je skoro sigurno da ti se Win neće podići posle zahvata.

p.s. "pametan se uči na tuđim greškama, a glup na svojim..."

Nazad
Vrh Dno