Šta je novo?

Particije,NTFS,FAT32...?

• Začetnik teme Začetnik teme Kabuto
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kabuto

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2003
Poena
620
Unapred se izvinjavam jer znam da je o svemu ovome već mnogo puta pisano ali ja i posle 2 sata pretrage nisam rešio problem i našao odgovore.
Skoro sam uzeo komp na kome je HDD Maxtor od 80gb.Pošto se ispostavilo da mi je particija C,napravljena u servisu gde sam kupio komp,od 30 gb prevelika krenuo sam da napravim nove (C primarnu za XP i aktivne programe, i D za gomilanje svega ostalog).
Digao sam sistem sa XP cd-a i stavio da C bude 8gb sa FAT32,D sve ostalo.Desava se to da XP sam ostavlja 8 mb slobodnih,za D me ni ne pita koji ću file sistem.
Kad sam instalirao XP i kliknuo na D ponudio mi je samo NTFS formatiranje.Zašto to?
Pre ovoga su obe particije bile FAT32 bez neparticioniranih mb.
Pošto planiram da D particiju,odnosno HDD ne diram duže vreme,da li je ovo ispalo ok?
U smislu da li da idem ispočetka sa FDISK-om,ili da sa XP cd-a odradim drugačije pravljenje particija,ako je bolje?Da se iscimam još jednom da uradim kako je najbolje.
Kompjuter koristim za kućnu upotrebu.
Koji file sistem na kojoj pariticiji i kako to uraditi najjednostavnije?

Unapred hvala! :happy:

Stavi svuda NTFS,jer je mnogo pouzdaniji od FAT-a......Kada to uradis iskljuci insexing service,da bi bio malo brzi i bice cool.....

NTFS je pravljen jos davno,ali samo za servere,i napravljen je bolje i stabilnije....

Samo cepni ntfs i nebrini...

Tih 8MB po particiji Windows ostavlja zbog kasnije mogucnosti konverzije te particije u dynamic. To je normalno.
Koliko se ja secam FAT32 ne podrzava particije vece od 47GB (ili tako nesto...). U svako slucaju to moze biti uzrok tvojih problema, tj. zasto ti ne da da formatiras tu particiju kao FAT32.

WinXP, odnosno Win 2k, nema mogucnost pravljenja FAT particije velicine preko 30GB, iako je ogranicenje fat-a oko 50GB

Siguran sam da mi je prethodno HDD od 80gb bio podeljen na na dve FAT32 particije,bez ostavljenih 15 mb sa strane.Jedna je bila nekih 30mb,druga ostatak - nesto manje od 50mb.Verovatno je to radjeno sa nekim drugim programom,partition magic-om verovatno?Nije ni bitno
Nekako sam stavljanje FAT32 radio mahinalno,bez razmišljanja.Sad kad sam razmislio :idea: staviću NTFS. (D)
Jedino moram da pitam,pa i po cenu da ispadnem glup :zid: , da li će mi programi i igre raditi normalno,postoji li problem sa kompaktibilnošću?
Stavi svuda NTFS,jer je mnogo pouzdaniji od FAT-a......Kada to uradis iskljuci insexing service,da bi bio malo brzi i bice cool.....
Jel ovde trebalo da stoji indexing service?Kako se to isključuje?
btw. radio sam sad file system benchmark u sandri i za brzinu C (fat32,8gb) sam dobio 35121kb/s a za d(ntfs,68gb) 37529kb/s?
Po ovome ispada da je NTFS brži?

jeste, chovek je mislio na indexing service.. start-run-services.msc pa tu nadji dotichni servis, klikni ga dvaput pa za startup type stavi disabled.

jedini problem sa kompatibilnoscu je to sto win9x i me ne mogu da citaju ntfs

jeste, chovek je mislio na indexing service.. start-run-services.msc pa tu nadji dotichni servis, klikni ga dvaput pa za startup type stavi disabled.
Ah da service,kako samo to da zaboravim :idea:
Hvala svima.
:happy:

Kada to uradis iskljuci insexing service,da bi bio malo brzi i bice cool.....

Izvinjavam se zbog greske u kucanju.....ispada da sam nastran :mrgreen:

Ja mislim da je za kucnu varijantu FAT32 nesto zgodniji. U slucaju da krene nesto naopako sa diskom, mislim da je jednostavnije povratiti podatke. Zatim, obicno kucni racunar koriste, manje/vise, razlicite generacije clanova porodice, pa mi se cini da je dual boot (w98/wXP), najbolje resenje za decu koja se zezaju u 98ici, a xp za one kojima treba office/internet...
Oni kojima i u kucnoj varijanti treba bolja zastita podataka od neovlascenog pristupa (od strane drugih clanova porodice), a sto bi mogli da donekle resavaju sa NTFS, mislim da trebaju da razmisljaju u nabavci racunara koji ce samo oni koristiti.

Nazad
Vrh Dno