Šta je novo?

Parhelia KRSH :(

Vocko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
679
Tom's Hardware has posted the first Parhelia review albeit in German. But we all know that benchmark charts are the universal techie language :) And if my geek knowledge serves me correctly, shorter bars = lower performance and the Parhelia has a LOT of those :(

**UPDATE**

Well, it looks as though the page has been taken down now. HardOCP has posted an analysis of the benchmarks on their site though:

Aquanox - Parhelia was beaten by ATI's 128MB 8500 and the Ti4600 nearly doubled the score.
Comanche 4 - Parhelia not breaking the 30FPS barrier at 1024x768 while the Ti4600 broke 40.

Jedi Knight 2 - At 1024x768 the Parhelia was about 30% behind both the 8500 and the Ti4600.

3DMark2002 SE v330 - Just breaking into the 7000s while their test system was breaking 10K with the Ti4600. The 8500 dusted it again as well.

Quake 3 Arena - Parhelia lagging way behind both cards and not even giving deathmatch playable frame rates at 1600x1200 in my opinion.

- to sam sada video na anand-u, sutra cemo da vidimo sta anand kaze u njegovom testu.

Fala Bogu da se neko najzad setio da konsultuje realne a ne samo teorijske performanse.
Naravno sad ce uslediti komentari tipa "bolje 30 fpsa kvalitetne slike (???) nego 50 fpsa nekvalitetne nvidijine (???)
Ili eventualno da je to pretezno 2d karta namenjena tom segmentu trzista (a za 500-600 dolara...:D)
Ali na to smo vec navikli :)

Mister No je napisao(la):
Naravno sad ce uslediti komentari tipa "bolje 30 fpsa kvalitetne slike (???) nego 50 fpsa nekvalitetne nvidijine (???)

Pazi 'vamo, ako kvalitet slike na Parheliji ocenimo sa 10, a na nvidiji sa 5, pa to pomnozimo sa fps-om dobijamo s jedne strane 300, a s druge 250, pa kako je 300>250 "tvoj zakljucak" je sasvim na mestu! FX :D hrkk

Ali na to smo vec navikli

Vidju vraga pa i ovaj zakljucak ti je sasvim na mesu! :) :wave;

Hm, hm, oprostite, treba:

Vidju vraga, pa i ovaj zakljucak ti je sasvim na mestu!:) :wave;

Samo polako. Razumem vashe razocharenje posle tolike euforije, ali treba stvari sagledati na pravi nachin.

Prvo, Tomin test je ochajan i ozbiljno degradira njegov ugled i kredibilitet, ovo nije prvi put da propusti da kaze neke ( bitne ) stvari i baci potpuno drugachije svetlo na neki proizvod. Veoma perfidno i potpuno nerealno. Pogledajte za promenu test na Chips.de. I on je na nemachkom pa se posluzite nekim prevodiocem.

A sada malo o sushtini:

Parhelia je vec puna raznoraznih dodataka i jedinstvenih mogucnosti, gde je i vrhunski kvalitetu 2D i 3D prikaza, pa je i nerealno ochekivati da u "sirovoj snazi" bude brza od konkurencije. Ona svakako jeste bolja od konkurencije i pruza vishe, ali sa akcentom na kvalitet prikaza i niz drugih inovativnih mogucnosti. Nego da objasnim shta to podrazumevam pod "sirovom snagom".

Ne zaboravite da se danas svi testovi optimizuju za NV i da su detonatori jaaako dugo razvijani i optimizovani da bi doshli u ovu fazu, a da je ovo tek prva verzija drajvera za jednu potpuno novu arhitekturu chipa i da su pisani o nule. Kada se tek pojavio Radeon 8500 je jedva bio uporediv sa GF3, a sada je uporediv sa GF4 Ti4400. O varanju Nvidije na sintetichim ( 3DMark ) testovima da i ne govorim. Imajte to u vidu! Drugo, josh uvek ne postoje aplikacije ( testovi i igre ) koji bi mogli da iskoriste prednosti Parhelijine arhitekture i njen puni potencijal, tu prvenstveno mislim na veliku propusnu moc memorije i na 128-bitne Vertex Shadere kao i DM + DAT. U svom review-u Toma nije ni napomenuo DX9 Vertex Shader operacije koje GF4 i Radeon 8500 ne mogu da izvrshavaju.

Ochigledno je Quake-a III ne moze ni priblizno da iskoristi potencijal memorijskog propusnog opsega Parhelie. Igre koje ce koristiti njene pune potencijale njene arhitekture tek treba da se pojave i tada cemo Parheliju II porediti sa NV30 i R300, a do tada .... danashnje igre su sasvim igrive sa Parheliom i to sa svim "poslasticama za ochi" ( 16xFAA & Aniso ) u chemu je nepre*ebiva. Shta vam znachi milion fps-a u 640x480? Ako uporedite Parheliu sa drugim kartama u 1024x768 ili 1280x1024 sa ukljuchenim FSAA ili 16xFAA i Anisotropic-om videcete da ih tuche i to je najbitnije! Shta ce vam 100fps-a ispranih boja i razmuljanih tekstura!?!?!?

Evo vam svedochenja jednog od beta testera Parhelije koji je postovao na MURC forumu.
I cannot comment on what specific framerates I get in games, I will tell you that playing UT and Q3 in triple mode 2400x600 does get higher framerates than playing with a GF4 in 1600x1200 with everything on. In addition, with everything turned to max and on, the Parhelia has a smoother feel to it in games, meaning the framerate doesn't spike down as far as the GF4 does.

It's exactly as it's written. 8500 and GF4 are NOT playable with 16XAA and aniso on, even at 1024 IMHO. Parhelia is VERY playable at that resolution, and I am going by YOUR definition of playable.
Uz niz drugih mogucnosti ( 10-bit color, HDTV encoder, Triple Head, .... i.t.d. ) Parhelija je mnogo bolji proizvod od GF4 Ti4600 i pruza vishe za ulozeni novac. Ne zaboravite na njenu Delimichnu DX9 kompatabilnost i Displacement Mapping koji ce se tek isplatiti. Parhelia je definitivno proizvod sa pogledom u buducnost, a ne sa zivotnim vekom od 6 meseci.

Uskoro ce stvari doci na svoje mesto, a nadam se da cete imati prilike da prochitate obilan review ovde na Benchmarku. :) ;)

Ne znam što se odmah razočaravate... Setite se da je R8500 bio skoro 40% sporiji od Ti500, a onda se poredio sa Ti4200!!!

Matrox će napraviti bolje drajvere, sniziti cenu, a imaćete najbolji kvalitet 2Da i 3Da...

Da,ali Parhelia je najavljivana kao crusher Ti4600, a ovo je smesno...kao neoverklokovani GF3 Ti200 koji kosta 140$ :).
I jos dernu 400$....bezobrazno.Ako ne poprave drajvere u roku od mesec dana,karta je zavrsila karijeru.

nesharm je napisao(la):
Da,ali Parhelia je najavljivana kao crusher Ti4600, a ovo je smesno...kao neoverklokovani GF3 Ti200 koji kosta 140$ :).
I jos dernu 400$....bezobrazno.Ako ne poprave drajvere u roku od mesec dana,karta je zavrsila karijeru.
Kolko se ja razumem u ovu problematiku, 128-bitni Vertex Shaderi i 256-bitna memorijska magistrala zauzimaju mnogo prostora u grafichkom procesoru i samoj karti, pa samim tim i nabucavaju cenu, a ja josh ne videh testove sa aplikacijom koja ih koristi na pravi nachin. Shta je tek sa Displacement Mapping-om i Depth-Adaptive Tassalation-om? Karta sasvim glatko tera UT2 u 2400x600 ( preko tri monitora ) sa svim ukljuchenim opcijama shto govori o njenim potencijalima. Imajte u vidu da karta nije projektovana da ima abnormalan pixel fillrate ( mnogo fps-a u viosokim rezolucijama ), vec za neprevazidjeni kvalitet prikaza. Da nisate malo prerano otpisali Parheliju? ;)

Kao sto sam rekao (pre par meseci)... ovi nisu niti ce ikad napraviti dobru kartu za igranje... sad moze neko da nacrta kvadrat i kaze ovo je krug pa ko poveruje nek poveruje. Iskreno za igrace ipak nije (ne samo performanse nego uopste). Ko hoce da se igra ti4200 je najpametniji izbor.

Mada razocarn nisam, ja sam rekao da ce to biti u rangu malo iznad GF3 i bio sam u pravu, delimicno, jer se pokazalo da ponegde nije brz ni ko GF3.

Inace coderatures je ono sto treba gledati u vezi vertex shadera, ako i tu podbaci onda...

P.S ovo je gore nego G400 svojevremeno.

I ne bi se prvi puta desilo da se napravi nesto extra napredno, sto jos drajver ni aplikacije jos uvek ne podrzavaju ... i da ostanemo zauvek cekajuci da to programeri implementiraju, a da se to nikada ne desi. Da se radi o proizvodu koji je najmasovniji na trzistu (ili se ocekuje da poplavi dobar deo trzista u skorijoj buducnosti), pa da budemo sigurni da ce vecina sw-a (igara takodje) umeti da iskoristi potencijale karte. Ovako ostaje da vidimo da li ce izdavacke kuce napraviti procenu isplati li se dodatni utrosak vremena (i kasnjenja sa izlaskom) radi podrske samo jednom jedinom GPU-u u odnosu na njegovu projektovanu zastupljenost ? Sa druge strane, niko od nas ne zeli za te pare da ubode u masinu potencijal, nego performanse, x puta smo o tome pricali.

I opet OGL nema veze sa zivotom... a drajveri ma kako losi moraju da donesu 80% poboljsanje da bi koliko toliko sustigla 4600, ne bih rekao da je to moguce.

Imam utisak da ce ova kartica bas da obori cene NV i ATi kartica.

Mare je napisao(la):
Kao sto sam rekao (pre par meseci)... ovi nisu niti ce ikad napraviti dobru kartu za igranje... sad moze neko da nacrta kvadrat i kaze ovo je krug pa ko poveruje nek poveruje. Iskreno za igrace ipak nije (ne samo performanse nego uopste).
Izvini ali to je ono shto se zove sindromom nvidiotizma i tu vishe nemamo shta da prichamo. Ako ti Quincunx smatrash poboljshanjem kvaliteta prikaza onda neshto nije u redu sa nekim tvojim bioloshkim funkcijama. Dok god igra "klizi" ja je smatram igrivom, a dal' ima 180 ili 120fps iskrenom me zabole *****.
Ko hoce da se igra ti4200 je najpametniji izbor.
Da, sada zaista tako stvari stoje i to niko ne osporava.
Mada razocarn nisam, ja sam rekao da ce to biti u rangu malo iznad GF3 i bio sam u pravu, delimicno, jer se pokazalo da ponegde nije brz ni ko GF3.
Da, u sintetichkim testovima koji su pisani za Nidiju. Sa siv ukljuchenim opcijama ( 16xAA i Aniso ) negde je i brzi od GF4, ali ovo su josh uvek neoptimizovani drajveri i neoptimizovane aplikacije tako da je prerano govoriti o realnim mogucnostima te karte.
Inace coderatures je ono sto treba gledati u vezi vertex shadera, ako i tu podbaci onda...
Mislio si na CodeCreatures? Evo ti pogledaj ovde rezultate. Inache ceo rivew je prilichno O.K. s obzirom na shirinu sagledavanja.

Primeticesh da u 1024x768x32 sa "Max Quality" ( kod ATi-a i NV 4xFSAA & 8-tap aniso, a kod P 16xFAA & aniso ) Parhelija ne zaostaje mnogo, a imaj u vidu da je to DX 8.1 test a ne DX9 te se ne koristi pun potencijal parhelijinih 128-bitnih Vertex Shadera. DM & DAT da i ne spominjem, a i uopshe softver treba da dobije optimizaciju za konkretnu arhitekturu.

Takodje bi istakao radni takt na kome radi Parhelia ( 220MHz vs 300MHz kod Ti4600 )!!! Ako trenutno ovaj proizvod ne tuche konkurenciju to ne znachi da je losha arhitektura procesora ili da oni ne umeju da naprave bolje. Pa seti se samo P4-ke i probijanja Net-Burst arhitekture. U pochetku je bilo teshko, a danas .... :)
P.S ovo je gore nego G400 svojevremeno.
Shta ti to pokushavash da kazesh? Da G400 nije tukao TNT2? :) Ma nemoj da si smeshan! Ah da, ja zaboravih sa kim pricham. :p

silverglider je napisao(la):
I ne bi se prvi puta desilo da se napravi nesto extra napredno, sto jos drajver ni aplikacije jos uvek ne podrzavaju ... i da ostanemo zauvek cekajuci da to programeri implementiraju, a da se to nikada ne desi. Da se radi o proizvodu koji je najmasovniji na trzistu (ili se ocekuje da poplavi dobar deo trzista u skorijoj buducnosti), pa da budemo sigurni da ce vecina sw-a (igara takodje) umeti da iskoristi potencijale karte. Ovako ostaje da vidimo da li ce izdavacke kuce napraviti procenu isplati li se dodatni utrosak vremena (i kasnjenja sa izlaskom) radi podrske samo jednom jedinom GPU-u u odnosu na njegovu projektovanu zastupljenost ? Sa druge strane, niko od nas ne zeli za te pare da ubode u masinu potencijal, nego performanse, x puta smo o tome pricali.
Nemoj ti sad' da baksuzirash! :)

Meni je samo krivo sto kartica nema occlusion tehnologiju, to su mogli od nV ili ATIja da prepisu... Kao nije bilo mesta zbog vec prevelikog DieSizea... to bi povecalo povrsinu za oko 5 posto, ali bi mnooogo pomoglo... I kako su tako lose uradili pajplajne... samo 20% kompleksniji a 30-35 % sporiji klok nego TI4600! Drajveri ce da se poboljsaju, tu nema sumnje, ali je kartica samo Ti4200 killer, nikako Ti4600...

Ova karta je trebala da izadje na trziste pre 4 meseca,tada bi sigurno bila pravi takmac.Ono sto mene plasi,je da ce nju pojesti vreme.Matrox je firma koja retko izbacuje kartice i cini mi se da tesko moze da otprati jednu Nvidiu,koja ce u sledecoj generaciji dostici efekte Pahrelie i imati prilicno veci fps rate.
Pitanje je da li ce Matrox uspeti da izbaci za 4-5 meseci novu kartu koja moze da parira GF5 (ili sta vec izadje),jer samo tako moze da ostane na trzistu.
Inace,vecina ljudi se ne igra sa ukljucenim FSAA,jer FSAA ima efekta u nizim rezolucijama,dok u visim nije toliko primetna.

nesharm je napisao(la):
Ova karta je trebala da izadje na trziste pre 4 meseca,tada bi sigurno bila pravi takmac.Ono sto mene plasi,je da ce nju pojesti vreme.Matrox je firma koja retko izbacuje kartice i cini mi se da tesko moze da otprati jednu Nvidiu,koja ce u sledecoj generaciji dostici efekte Pahrelie i imati prilicno veci fps rate.
Pitanje je da li ce Matrox uspeti da izbaci za 4-5 meseci novu kartu koja moze da parira GF5 (ili sta vec izadje),jer samo tako moze da ostane na trzistu.
Inace,vecina ljudi se ne igra sa ukljucenim FSAA,jer FSAA ima efekta u nizim rezolucijama,dok u visim nije toliko primetna.

Apsolutno tacno. S'tim sto nece naredna generacija NV imati mnogo veci frame rate, vec ova generacija GF4 ima mnogo veci frame rate :D
Te fore sa kupovinom karte od 530 Evra i cekanjem jedno 6-7meseci na drajvere su maltene samo za naivne...
Max inace dobro kaze da je Radeon 8500 bio gori od GF4 a da je sada blizu Ti 4200 ali trebalo mu je skoro 9 meseci, bio je uzasno skup i jos uvek je 50 Evra skuplji od Ti4200 a usput 4200 je ruku na srce bolja od njega ma sta ko pricao...Sa izuzetkom Vivo mogucnosti, mozda
Nece skoro Nvidija sa trona. Zasela je ko 3dfx svojevremeno...:D
Eeeeeehh......3dfx :(
P.S. sto se tice FSAA i anizotropnog filtriranja, NV je po tim pitanjim apsolutno bolja ! Pogledajte slike na Tomovom tesu. Matrox po tom pitanju ne moze da parira, apsolutno nikako.
Naravno, i ovakvog Panteliju ce neko uzeti...Matroxidioti :)

Da, u sintetichkim testovima koji su pisani za Nidiju. Sa siv ukljuchenim opcijama ( 16xAA i Aniso ) negde je i brzi od GF4, ali ovo su josh uvek neoptimizovani drajveri i neoptimizovane aplikacije tako da je prerano govoriti o realnim mogucnostima te karte.

Sa svim tim ukljucenim cini mi se da je pad performansi suvise veliki da bi se neko igrao a da i dalje ima minimum 60 fps, pogledaj UT2003 u 640 63, a u 1024 samo 30 fps (bez FAA i AF ima 53)...

Shta ti to pokushavash da kazesh? Da G400 nije tukao TNT2?

Ne nego da Parhelia sada vise zaostaje za ti4600 nego sto je onda G400 zaostajao za TNT2.

OpenGL opet katastrofalan pogledajte samo RTCW i Jedi Knight 2
na Anandu.

Inace ne bih rekao da je ova kartica killer ni 4600 ni 4200... a i pogledajte sta Joca kaze o potencijalima DM i Parhelie uopste. Toliko o tome koliko je ovo "kartica za buducnost".

nesharm je napisao(la):
Matrox nece izbaciti novi grafichki procesor u narednih 6 meseci, to su i sami potvrdili. Kada softver dobije neophodnu optimizaciju i kada se drajveri poboljshaju, izbacice Parheliu II u 0.13um. Ona ce verovatno imati Pixel Shadere v2.0 i radice na neshto vecem taktu, pa bi trebalo da bude konkurencija R300 i NV30.
Slazem se, ali vecina se ipak igra u 1024x768 ili 1280x1024. Drugo, sklon sam verovati da je matroxov kvalitet prikaza daleko ispred Nevidije i ATi-a, tako da uz poboljshanje drajvera i shiroku paletu jedinstvenih mogucnosti Parhelija moze da nadje svoj balans.

Re: Re: Parhelia KRSH :(

vlasta je napisao(la):
Znači umro Pantelija na porođaju. :(
Da, zluradnici i zli jezici ga sahranjuju pre nego shto se rodio.

Mister No je napisao(la):
Apsolutno tacno. S'tim sto nece naredna generacija NV imati mnogo veci frame rate, vec ova generacija GF4 ima mnogo veci frame rate :D
Pa shta drugo zanima Nvidiote nago veliki frejmrejt i marmelada od slike. :)
Te fore sa kupovinom karte od 530 Evra i cekanjem jedno 6-7meseci na drajvere su maltene samo za naivne...
Ta karta ima mnogo vece mogucnosti i mnogo veci spektar primena od teranja igrica. Kako kazu, kvalitet DVD dekodiranja i izlaznog signala je na nivou standalone DVD plejera. Ma uostalom vidite i sami kolki je spisak njenih mogucnosti.
Max inace dobro kaze da je Radeon 8500 bio gori od GF4 a da je sada blizu Ti 4200 ali trebalo mu je skoro 9 meseci, bio je uzasno skup i jos uvek je 50 Evra skuplji od Ti4200 a usput 4200 je ruku na srce bolja od njega ma sta ko pricao...Sa izuzetkom Vivo mogucnosti, mozda
Pa niko te ne tera da kupish Parheliju niti ja tvrdim da bi jednom igrachu ona bila dobra kupovina sada, ali nemojte je unapred sahranjivati, verujem da ima buducnost i da stvari mogu da izgledaju daaleeeko bolje kada dobije potrebnu podrshku.
Nece skoro Nvidija sa trona. Zasela je ko 3dfx svojevremeno...:D
Eeeeeehh......3dfx :(
Nece ni Matrox sa svog, zato i fura ovaj imidz. ;)
P.S. sto se tice FSAA i anizotropnog filtriranja, NV je po tim pitanjim apsolutno bolja ! Pogledajte slike na Tomovom tesu. Matrox po tom pitanju ne moze da parira, apsolutno nikako.
Ma to nije tachno, taj Tomin test je prilichno friziran. Shto nisi pogledao onaj test za koji sam dao link? Sa ukljuchenim 4xFSAA + Aniso kod NV i 16xFAA + Aniso kod Matroxa kartice su vrlo uporedive u 1024x768x32 iako je u vecini igara NV neshto malo brza. Ali sa kakvim drajverima?
Naravno, i ovakvog Panteliju ce neko uzeti...Matroxidioti :)
Ma nisi ti nishta shvatio. :);)

Mare je napisao(la):
Sa svim tim ukljucenim cini mi se da je pad performansi suvise veliki da bi se neko igrao a da i dalje ima minimum 60 fps, pogledaj UT2003 u 640 63, a u 1024 samo 30 fps (bez FAA i AF ima 53)...
U principu je tako i parhelijine performanse jesu razocharenje, ali dajmo joj malo vremena, uvek ima vremena za 3D pogreb.
Ne nego da Parhelia sada vise zaostaje za ti4600 nego sto je onda G400 zaostajao za TNT2.
G400 nije zaostajao za TNT2, vec je situacija bila obrnuta, ako se izuzmu OGL naslovi. Sada ti mozesh da tvrdish da su tada samo i bili bitni OGL naslovi ( shto nije tachno ), ali to ne menja chinjenicu da su njihovi inzinjeri napravili bolji grafichki procesor od Nvidije. Kada se josh uzmu u obzir svemogucnosti G400 chipa ( kartica ) TNT2 je naprosto bila deplasirana. E sad' ischupalo ih je to shto su prodavali osakacene chipove ( M64, i.t.d. ) tamo nekim kinezima i tajvanicima a ovi pravili Eagle krsheve koji se valjaju za smeshnu lovu, dok G400 koshta.
OpenGL opet katastrofalan pogledajte samo RTCW i Jedi Knight 2
na Anandu.
Losh, losh. Kazu da ce biti bolje i da ce navodno imati sertifikovane OGL drajvera, videcemo.
Inace ne bih rekao da je ova kartica killer ni 4600 ni 4200... a i pogledajte sta Joca kaze o potencijalima DM i Parhelie uopste. Toliko o tome koliko je ovo "kartica za buducnost".
Ne, nije GF4 killer, niti je to trebalo da bude. Ona jednostavno ima svoj krug potroshacha kao i uvek, a Matrox se nije ni nadao masovnoj prodaji i preotimanju trzishta od NV ili ATi-a.

magick je napisao(la):
........................................

Prosto neverovatno koliko je neko u stanju da potrosi energije braneci nesto sto nije ni video...

leksa je napisao(la):
Prosto neverovatno koliko je neko u stanju da potrosi energije braneci nesto sto nije ni video...
A kako na istom principu funkcioniše pljuvanje po nečemu što još niste ni videli i otpisivanje tehnologije koja još nije zaživela?

Kao što je već neko rekao:
Svađanje preko interneta je kao paraolimpijada. Čak iako pobediš, ostaješ hendikepiran.

Što je još gore ovde se svađate oko nečega što tek treba da se pojavi, nečega što ne dotiče naše živote (barem moj) ni 1%. Kao da vas neko plaća. Ajde, Magick bar ima opravdanje, one je na platnom spisku Intela i Matroxa :)D :D :D ), ali za vas ostale se baš brinem. Baš kao u "Tri karte za Holivud". Ovde se vodi veći rat, nego što je u stvarnosti između Nvidie i Matroxa.

Doci ce sad sumar i sve ce ih oterati :D

Re: Re: Re: Parhelia KRSH :(

magick je napisao(la):
Da, zluradnici i zli jezici ga sahranjuju pre nego shto se rodio.
Jok ja, nego koji je ovaj što se ispilio - inženjerski uzorak?

Re: Re: Re: Re: Parhelia KRSH :(

vlasta je napisao(la):
Jok ja, nego koji je ovaj što se ispilio - inženjerski uzorak?
Nisam mislio na trenutak kada je ugledala svetlost dana, možda bi prikladnije bilo reći "sahraniše je pre nego što je doživela pubertet". :) Kao što rekoh, malo strpljenja, treba joj pružiti fer šansu.

Nazad
Vrh Dno